Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Herken de tekenen: Ben jij slachtoffer van ghosting?
ghosting

Herken de tekenen: Ben jij slachtoffer van ghosting?

Welke online datingsite?
02 augustus 2023

Ghosting is een term die steeds vaker voorkomt in de datingwereld en staat voor het abrupt stoppen van alle communicatie met iemand zonder enige verklaring of reden. Het is een fenomeen dat voortkomt uit een gebrek aan communicatie en volwassenheid in conversaties. Mensen vinden het steeds vaker moeilijk om openlijk te praten over hun zorgen en ongenoegens, waardoor ghosting een gemakkelijke manier lijkt om de situatie te vermijden. Het kan leiden tot frustratie, verdriet en onzekerheid bij de persoon die geghost wordt. In deze blog gaan we dieper in op wat ghosting is en wat je kunt doen om ermee om te gaan. Zo kun je beter begrijpen waarom mensen ghosten en hoe je het zelf kunt voorkomen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is ghosting?

Ghosting is een term die steeds vaker voorkomt in de moderne datingwereld. Het betekent dat iemand plots verdwijnt uit je leven zonder enige uitleg of verklaring. Dit gebeurt vaak in de vorm van het stopzetten van communicatie, het niet meer antwoorden op berichten of het annuleren van afspraken. Ghosting is pijnlijk en verwarrend en laat degene die wordt geghost vaak achter met veel vragen. Het is belangrijk om te realiseren dat ghosting nooit de juiste manier is om een relatie of potentiële relatie te beëindigen. Het is beter om duidelijk en eerlijk te communiceren, ongeacht hoe moeilijk dit ook kan zijn.

ghosting vrouw

Ghosting: het moderne spookverhaal van de datingwereld

Ghosting is een fenomeen dat tegenwoordig steeds gebruikelijker wordt. Mensen gaan immers steeds vaker het gesprek uit de weg en een gebrek aan communicatie is vaker norm dan uitzondering. Zaken en ongenoegens uitspreken is al lang niet meer onderdeel van een volwassen conversatie, waardoor mensen vaak ook in het duister blijven over redenen van onderlinge afstand of verwijdering. Ghosting past perfect in dit plaatje, zeker in de datingscene.

Wanneer is iemand een ghost?

Tijdens het daten kan het voorkomen dat je een poosje leuk contact hebt met iemand en er daadwerkelijk iets moois lijkt op te bloeien. Echter van het ene op het andere moment hoor je ineens niks meer van de andere persoon. Hoe zeer je ook op de gebruikelijke manier smsjes stuurt of contact probeert te krijgen, er komt geen reactie terug. Wanneer dit langere tijd het geval is en je ondanks alle pogingen, niks meer van de ander verneemt, wordt dit beschouwd als ghosting. Dit gebeurt vaak met vakantieliefdes. Je had zo leuke tijd met die ene persoon, maar dan besluit je vakantieliefde niet meer van zich te laten horen.

vrouw wachtend op bank

Wel online, maar niet reageren.

Uiteraard zijn er verschillende redenen te bedenken waarom iemand niet meer terugschrijft. Het is dan ook raadzaam om de ander even rustig de tijd te geven om zelf weer het contact met jou op te pakken. Er kan iets gebeurd zijn waardoor de ander misschien even tijd en aandacht nodig heeft voor eigen persoonlijke kwesties, waardoor hij of zij niet in staat is geweest om te reageren op je mailtjes. Ook kan hier even niet direct behoefte aan geweest zijn, zonder dat dit verder met jou te maken heeft. Wanneer je echter bemerkt dat de persoon wel gewoon reageert op anderen op social media of dat je via via hoort hoe rijk het sociale leven van de ander gewoon vervolg vindt, dan kun je ervan uitgaan dat je slachtoffer bent geworden van een typisch ghosting verhaal.

Ghosting tijdens daten

Op de vraag ‘wat is ghosting’ kun je dus stellen dat een persoon waarmee je date plotseling van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn, zonder dat hier een duidelijke reden voor is gegeven of een oorzaak voor te verwachten lijkt. Je hoort ineens helemaal niks meer van de ander, zonder dat hier signalen voor zijn geweest. De dag ervoor kun je namelijk nog gezellig een heel gesprek via de chat hebben gevoerd, waarin de ander amicaal en geïnteresseerd leek en vervolgens is er geen enkele reactie of vervolg in communicatie meer. Je wordt letterlijk zonder reden genegeerd of doodgezwegen.

communicatie

Effect van ghosting

Door het vreemde, onlogische vervolg op een eerdere aangename en ogenschijnlijk verbonden communicatie kun je hier emotioneel erg door geraakt zijn. Waar het voor de ander misschien overkomt als een zachte manier om het contact te verbreken, kan het voor degene die hier mee te maken krijgt, een flinke deuk in zelfvertrouwen opleveren. Het kan je zeker aan het twijfelen brengen over wat je wellicht verkeerd hebt gedaan om zo plotseling genegeerd te worden, zonder dat je hierover verhaal kunt halen. Ook kan je vertrouwen in andere mensen beschadigd raken, waardoor je je meer gereserveerd opstelt een volgende keer dat je op date gaat met iemand. Het kan er zeker gevoelsmatig bij inhakken en het is dan ook zeker belangrijk om hier goed mee om te gaan.

Geef het tijd

Je kunt in eerste instantie jezelf ervan willen overtuigen dat je werkelijk te maken hebt met ghosting, door de ander voldoende tijd te gunnen en niet zelf het contact te forceren. Een paar enkele berichten om navraag te doen, waarbij je het vervolgens even laat rusten, geeft je een goede indruk of de ander oprecht nog zal besluiten om hierop terug te reageren. Indien dit niet het geval is en er verder geen directe oorzaak lijkt te zijn voor het stilzwijgen, dan kun je voor jezelf vaststellen dat er sprake is van ghosting. Daarna is het zaak om voor jezelf te kiezen en jezelf de tijd te gunnen om dit verhaal een plek te geven.

ghosting man

Onvolwassen gedrag

Het kan je onrustig maken dat je geen antwoorden op je vragen zult krijgen, toch is het belangrijk dat je dit bij de ander kunt laten. Probeer te voorkomen dat je in het verhaal blijft steken door te twijfelen aan je eigen manier van communicatie. Ghosting kan je erg onzeker in de liefde maken. De ander is namelijk niet in staat om op een volwassen manier tekst en uitleg te geven, of om aan te geven wat hij of zij wel of niet wil in het contact met jou. Ghosting toont dat de ander niet sterk genoeg in de eigen schoenen staat om je persoonlijk te vertellen wat hij of zij voelt of verlangt.


Waarom stoppen sommige mensen plotseling met het communiceren met elkaar?

Ghosten is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het plotseling en zonder enige uitleg stopzetten van communicatie met iemand, vooral tijdens het daten. Dit kan gebeuren via verschillende kanalen, zoals sms, e-mail, sociale media of in persoon. Het is belangrijk om te onthouden dat ghosten een pijnlijke en onbeleefde manier is om een relatie of vriendschap te beëindigen en dat het beter is om open en eerlijk te zijn over hoe je je voelt en wat je wilt. Als je iemand wilt beëindigen, is het beter om dit op een respectvolle en fatsoenlijke manier te doen, zodat de andere persoon de kans krijgt om hun gevoelens en vragen te uiten en om te gaan met het einde van de relatie. Er zijn verschillende redenen waarom mensen elkaar kunnen ghosten, zoals:

 • Onzekerheid: Sommige mensen kunnen ghosten omdat ze onzeker zijn over hoe ze het gesprek moeten beëindigen of hoe ze hun gevoelens moeten uiten.
 • Ongemakkelijkheid: Ghosten kan ook voortkomen uit het ongemakkelijk voelen bij het hebben van een moeilijk of emotioneel gesprek.
 • Onvoldoende interesse: Soms kan ghosten ook voortkomen uit een gebrek aan interesse in de andere persoon.
 • Tijdgebrek: In sommige gevallen kan ghosten ook voortkomen uit simpelweg te weinig tijd hebben om te communiceren met de andere persoon.
YouTube player

Zelfwaardering hoog houden

Als je ghosting meemaakt, weet dan dat je niet alleen bent. Veel mensen hebben dit soort situaties meegemaakt en het is belangrijk om te beseffen dat het een sterkte meter is hoe je hiermee omgaat. Probeer niet teveel energie te stoppen in iemand die niet geïnteresseerd is en blijf op zoek naar iemand die je waardevol vindt en die waardering toont. Het is belangrijk om je zelfwaardering hoog te houden en niet teveel bezig te zijn met iemand die niet de moeite neemt om contact te onderhouden. Onthoud dat ghosting geen weerspiegeling is van wie jij bent als persoon, maar eerder een teken van de andere persoon en hun prioriteiten.

man wachtend

Hoe om te gaan met ghosting in de datingwereld?

Als je te maken krijgt met ghosting, onthoud dan dat het niet altijd jouw fout is en dat het niet betekent dat er iets mis is met jou als persoon. Het is belangrijk om jezelf niet de schuld te geven en verder te gaan met je leven en je zoektocht naar liefde en geluk. En als je zelf geneigd bent om te ghosten, denk dan na over de impact die dit kan hebben op de andere persoon en probeer open en eerlijk te communiceren, zelfs als dat moeilijk kan zijn. We hopen dat deze blog je meer inzicht heeft gegeven in het fenomeen ghosting en hoe je ermee om kunt gaan in de datingwereld. Onthoud dat communicatie en respect de sleutel zijn tot het opbouwen van gezonde en bevredigende relaties.

2 reacties op “Herken de tekenen: Ben jij slachtoffer van ghosting?”

 1. MGTOW schreef:

  Hoewel zowel mannen als vrouwen dit doen zijn het vooral vrouwen die dit doen. Dit komt omdat ze zoveel aandacht van mannen krijgen. Er komt dan altijd wel een aantrekkelijker exemplaar voorbij en het is kennelijk teveel moeite om de rest af te wijzen met een bericht. Hoe groter het aanbod hoe minder waardevol. Op datingsites en apps wordt je als man zijnde vaak totaal respectloos behandeld. Normale mannen haken dan op een gegeven moment af. Stalkerige mannen die er van alles aan doen om maar een vagina te veroveren blijven over.

 2. Silvia schreef:

  Aangezien ik zelf maatschappelijk werk, voorlichting en communicatie heb gestudeerd is het voor mij ongelooflijk moeilijk om me neer te leggen bij ghosting.
  Het is vlgs mij toch een “zieke” manier van omgaan met elkaar. Een grote oppervlakkigheid.
  Zeker in de datingwereld. Mijn ervaring is o.m. dat hoe intensiever het contact is het

  ook zo maar inderdaad van het een of andere moment afgebroken wordt. Helaas, zie ik als enige oplossing je erbij neer te leggen en het zelf niet te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---