Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Zombieing in de liefde: Hoe herken je het en hoe ga je ermee om?
zombie

Zombieing in de liefde: Hoe herken je het en hoe ga je ermee om?

Welke online datingsite?
20 december 2023

Ben je bekend met het fenomeen “Zombieing”? Het is een term die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die plotseling weer in je leven verschijnt, nadat je eerder contact hebt verbroken. Dit kan gebeuren in datingrelaties, vriendschappen of zelfs in werksituaties. In onze blog  bespreken we wat zombieing precies is, hoe je het herkent en hoe je ermee omgaat. Leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen dit verwarrende gedrag en hoe je verder kunt gaan met je leven. Lees onze blog nu voor meer informatie over hoe je Zombieing kunt voorkomen in je datingleven.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is Zombieing en hoe voorkom je het?

De term “zombieing” is een recente term die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die zich gedraagt alsof ze dood of ongevoelig zijn, meestal in een sociaal of professioneel context. Bijvoorbeeld iemand die zich niet bekommert om de gevoelens of behoeften van anderen, of iemand die zich op een automatische piloot gedraagt in hun werk. Zombieing, ook wel het terugkerende lijk genoemd, is een fenomeen waarbij iemand die je eerder hebt afgesloten plotseling weer in je leven verschijnt, alsof er niets is gebeurd. Dit kan gebeuren in datingrelaties, maar ook in vriendschappen of zelfs in werksituaties. Het kan verwarrend, frustrerend en zelfs pijnlijk zijn. Maar hoe kun je zombie in je datingleven voorkomen?

Zombieing Emotionele Disconnectie

5 manieren om zombieing te voorkomen:

 • Wees duidelijk over gevoelens en verwachtingen: Het is belangrijk om duidelijk te zijn over je gevoelens en verwachtingen in een relatie. Als je iemand wilt afsluiten, doe dat dan op een eerlijke en directe manier. Vermijd het gebruik van vaagheid of onduidelijkheid, want dit kan de andere persoon in de war brengen en hen denken dat er nog hoop is voor de relatie.
 • Wees sterk in je beslissingen: Als iemand zich weer in je leven begint te mengen, wees dan niet bang om hen te vertellen dat je niet geïnteresseerd bent in hun terugkeer. Het is belangrijk om op te staan voor jezelf en te benadrukken dat hun gedrag niet geaccepteerd wordt.
 • Focus op jezelf: In plaats van je te concentreren op de terugkerende zombie, richt je op jezelf en je eigen groei. Bouw een sterk zelfbeeld en werk aan je eigen geluk, zodat je niet afhankelijk bent van iemand anders voor je eigen geluk.
 • Persoonlijke informatie: Wees voorzichtig met het geven van te veel persoonlijke informatie aan iemand die je nog niet goed kent. Dit kan zorgen voor een ongemakkelijke situatie als de relatie eindigt.
 • Boos of bitter: Als je toch te maken krijgt met een zombie, probeer dan niet boos of bitter te worden. In plaats daarvan, staar je niet vast op het verleden en richt je op de toekomst. Zoek naar manieren om het verleden te verwerken en ga verder met je leven.

Waar liggen de grenzen?

Het sociale leven vraagt veel van je in de hedendaagse datingwereld. Veel mensen vinden tegenwoordig hun weg naar het online daten, waarbij je direct contact hebt via mail, sms, chatfunctie of uitwisseling van appberichten. Met de intrede van deze nieuwe technologische communicatievormen is eveneens een geheel nieuwe norm aan waarden ontstaan. Lang niet altijd is meer duidelijk waar de grenzen liggen en wat nog acceptabel gedrag is. Tal van nieuwe manieren om de ander in verwarring te brengen, vinden zo een draagkracht in de omgang tussen mensen die elkaar beter proberen te leren kennen. Niet altijd met de beste uitkomst.

Naast ghosting waarbij je plotseling niks meer verneemt van de persoon waarmee je even een leuk contact leek te hebben en waarbij je mogelijk zelfs dacht dat het ergens naar toegroeide, is er nu ook de term ‘zombieing’ wat je kan overkomen. Ook dit is een realistische mogelijkheid wanneer je je in de datescene begeeft.

Het belang van het stellen van grenzen in dating

Hoe herken je zombieing?

Zombieing is afgeleid van het gegeven dat een persoon waarvan je dacht dat die uit je leven is verdwenen, ineens weer tevoorschijn komt. Net als een overleden persoon die uit de dood herrijst en je een ongemakkelijk gevoel geeft door de plotselinge verschijning, voelt ook de aanwezigheid van deze persoon verwarrend. Vaak ben je al even met deze persoon aan het daten geweest en was er verder geen directe indicatie dat er iets aan de hand was. Toch verdwijnt zo’n persoon plotseling van de radar en hoor je ineens niets meer.

Ineens weer een bericht ontvangen

Net wanneer je het een plek hebt weten te geven en berust in het idee dat deze persoon niet meer terugkomt en ook geen uitleg zal bieden over de beweegredenen, ontvang je ineens weer een berichtje of een like op een post op social media. Zonder zichzelf verder te verklaren of zelfs maar blijk te geven van de situatie, doet deze persoon alsof er niks aan de hand is en hij of zij nooit is weggeweest.

Van stilte naar verrassing: plotselinge terugkeer in communicatie.

Gevolg van zombieing

Doordat de ander net doet alsof er nooit iets is gebeurd, kan dit veel verwarring bij je opwekken. In eerste instantie kan het plotseling verdwijnen van deze persoon je al aan het twijfelen hebben gebracht over het waarom. En ook nu kunnen deze gevoelens worden versterkt, omdat je het gevoel kunt krijgen dat jijzelf fout zat in hoe je het ervoer. Dit is vaak de bedoeling van de ander en het stilzwijgen over het eigen gedrag van een dergelijk persoon, kan dit veroorzaken.

Sta sterk in je schoenen

Wanneer je niet sterk in je schoenen staat, of je toch meer verbonden met de ander voelde dan je wilt toegeven, kan dit je emotioneel helemaal overstuur brengen. Je wilt immers duidelijkheid en eerlijk behandeld worden en iemand springt argeloos met je gevoelens om. Door te doen alsof hij of zij nooit is weggeweest en er geen reden tot frustratie zou zijn, ontkent de ander jouw gevoelens. Dit is een vorm van geestelijke manipulatie, waar je erg door van slag kunt raken als je het niet als dusdanig kunt herkennen.

Vrijbreken: Standvastig tegen Emotionele Manipulatie

Macht

Mogelijk heb je de neiging om het contact verder te vervolgen waar het gebleven was om vooral maar een ongekwetst front te tonen. Dit is echter precies waar de persoon op in wil spelen en de macht over de situatie mee wint. Het kan hierdoor zelfs nogmaals gebeuren dat de persoon opnieuw verdwijnt en na maanden weer van zich laat horen. Het is duidelijk dat je hier dan ruimte voor open houdt, waardoor de ander opnieuw kan zombieing.

Controle terugwinnen

Om juist met iemand om te gaan die je het slachtoffer wil maken van zombieing, is door niet te reageren op de reacties van deze persoon. Zodra je weer van diegene hoort, kun je het beste niet ingaan op hetgeen bericht wordt. Je geeft zo geen ruimte voor de ander om je leven weer binnen te komen. Uiteraard kun je niet altijd iets doen tegen ongewenste berichten of reacties op posts, wel kun je jezelf hier afzijdig van houden. Door niet zelf in communicatie te treden, voed je niet het gedrag van de persoon die je zich schuldig maakt aan zombieing. Hiermee neem je de controle terug. Door zelf te doen alsof er niks is gebeurd, speel je tegemoet aan de wensen van de ander en neem je geen verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens. Het beste is om alle vormen van communicatie te verbreken.

Zombie die een snoer loskoppelt

Hoe ga je om met iemand die je Zombie-t?

Het kan verwarrend en frustrerend zijn om te worden “Zombie-t” door iemand die je eerder hebt afgesloten. Het belangrijkste is om duidelijk te zijn over je gevoelens en verwachtingen. Wees sterk in je beslissing om deze persoon niet terug te accepteren in je leven. Focus op jezelf en je eigen geluk, in plaats van afhankelijk te zijn van iemand anders. Probeer niet boos of bitter te worden, maar richt je op het verwerken van het verleden en ga verder met je leven.

Zombieing’: herken de signalen en bescherm jezelf in je relaties

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer te weten te komen over de datingtrend ‘zombieing’ en hoe je hiermee kunt omgaan. Het kan frustrerend en verwarrend zijn om contact te hebben met iemand die plotseling verdwijnt en dan weer terugkeert, maar het is belangrijk om je eigen grenzen en waardigheid te behouden. Onthoud dat je altijd het recht hebt om te beslissen of je met iemand verder wilt gaan of niet, en dat communicatie essentieel is in elke gezonde relatie. Als je merkt dat je steeds weer te maken krijgt met ‘zombieing’, is het misschien tijd om je datingstrategieën te heroverwegen en op zoek te gaan naar iemand die jouw tijd en aandacht echt waard is.

3 reacties op “Zombieing in de liefde: Hoe herken je het en hoe ga je ermee om?”

 1. Hendrik-Jan van Gessel schreef:

  Ghost de Zombier !

 2. MGTOW schreef:

  Ze komt bij je terug omdat haarr nieuwe vriendje haar heeft gedumpt. Hierdoor ben je gestegen van de 2e keus naar de eerste want een betere optie had ze niet.
  Voor een pump&dump prima, maar hou er rekening mee dat je spoedig weer op plaats 2 kan belanden.

 3. PFN schreef:

  “Zombieing” is al zo oud als de weg naar Rome. We kennen allemaal wel een aantal ex-vriendinnetjes die je ineens weer weten te vinden en weer willen afspreken, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---