Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Wat is pigging? Een verontrustende trend uitgelegd!
Illustratie: varken in romantische setting, symboliseert 'pigging' bedrog.

Wat is pigging? Een verontrustende trend uitgelegd!

Welke online datingsite?
08 januari 2024

In de wereld van online dating zijn er helaas veel onaangename praktijken, waaronder pigging. Maar wat is pigging precies en hoe kun je jezelf beschermen? In deze blog gaan we dieper in op dit fenomeen en geven we tips over hoe je veilig kunt daten. Pigging is een verschijnsel waarbij iemand zijn of haar date bedriegt door te doen alsof hij of zij slanker is dan in werkelijkheid het geval is. Dit kan erg kwetsend zijn voor de persoon die wordt bedrogen en kan leiden tot schaamte, vernedering en gebrek aan zelfvertrouwen. Het is belangrijk om te weten hoe je pigging kunt herkennen en wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Blijf onze blog volgen voor meer nuttige tips en adviezen over online dating en relaties.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Pigging: wat is dat?

De datingscene is een enerverend schouwspel. Naast het serieus trachten te vinden van de juiste partner voor een langdurige, serieuze relatie, kun je ook in enkele onaangename situaties belanden. Lang niet altijd heb je dit gelijk door en lijkt alles aangenaam en de goede kant op te gaan. Toch kun je teleurgesteld achterblijven. Naast situaties waarin stashing of ghosting een rol spelen, bestaat tegenwoordig ook de kans dat je het slachtoffer wordt van pigging. Alhoewel dit niet direct een nieuw concept is, is toch een stijging in populariteit van dit fenomeen te bemerken. Er is nu zelfs een naam aan gegeven, waaruit blijkt dat het toch regelmatig voorkomt en zeker een verschijnsel is om rekening mee te houden.

Online profiel met vleiende foto's versus ware verschijning

Hoe knap ben je?

Om mikpunt van pigging te worden, zul je echter in een categorie vallen waarbij je als minder aantrekkelijk wordt beschouwd. Het betreft vrouwen die niet gezien worden als begeerlijk of bekoorlijk. Wanneer je jezelf aantrekkelijk voelt of bemerkt dat je over het algemeen zo ervaren wordt en hier positieve reacties op ontvangt, hoef je minder te verwachten dat je ten prooi valt aan het concept van pigging. Wanneer je een slecht zelfbeeld hebt is het aan te raden om hier iets aan te doen. Mensen die zichzelf lelijk vinden kunnen dit ook uitstralen naar piggers en zich hierdoor een gewillig slachtoffer maken.

Opzet van pigging

Het hele idee achter pigging is dat mannen er een spel van maken om de minst aantrekkelijke vrouw aan de haak te slaan. Ze geven haar de indruk dat ze geïnteresseerd zijn, tonen aandacht en lokken haar zo in de val. Achteraf blijkt dan dat de vrouw ‘gepigd’ is. Het komt voort uit een oud spel genaamd ‘pull a pig’, waarbij een groep mannen uitgaat en elkaar proberen te overtreffen in het benaderen van de minst aantrekkelijke vrouw. Degene die in hun ogen de lelijkste vrouw versiert, heeft dan gewonnen. Dit concept is overgeslagen naar de datingwereld, waarbij het een uitdaging wordt bij mannen onderling om een vrouw die zij als onaantrekkelijk beschouwen, de indruk te geven dat er interesse is.

Afspraak waarbij uiterlijk misleidend is, 'pigging' bedrog zichtbaar.

Voorbeeld situatie van Pigging

Het kan zelfs zo ver gaan dat ze een vrouw naar een bepaalde locatie laten toekomen om zogenaamd met haar af te spreken. Ze bouwen hoop en verlangen bij haar op, waarna ze haar laten zitten en kennisgeven dat prooi is van pigging door een briefje achter te laten met de tekst: “you are pigged’. Zo weet de vrouw dat ze belazerd is en dat er helemaal geen interesse in haar als persoon is geweest. Ze blijft achter met een bevestiging dat ze onaantrekkelijk is en niet serieus genomen zal worden als datingpartner.

Gedachtengang van piggers

Degene die zich schuldig maken aan het concept pigging, kunnen mogelijk niet de consequenties overzien. Ook beschouwen ze het wellicht niet eens als een directe belediging naar de vrouw in kwestie. Vaak draaien ze het recht in hun denken, door ervan overtuigd te zijn dat ze de vrouw tegemoetkomen, aangezien ze even kon geloven dat er iemand, die ver boven haar niveau staat, interesse in haar kon hebben. Dat ze vervolgens van dit platform weer wordt afgestoten, wordt enkel beschouwd als fun and games, een geintje dat moet kunnen. Wat dit voor de vrouw voor verdere gevolgen kan hebben, is verder geen belang.

pigger die zichzelf als weldoener ziet, terwijl ze eigenlijk schade veroorzaken.

Verontrustende trend

Het feit dat er nu daadwerkelijk een naam is gegeven aan dit fenomeen, geeft aan dat het een veelvoorkomend gebeuren is. Het bestaat al jaren en is zeker ook in de datingscène altijd aanwezig geweest, ook toen het nog minder in de publiciteit naar voren werd gebracht. Reeds in 2013 werd het concept als eerste vermeld in bladen, waarbij naar voren kwam dat dit ook in de datingwereld veelvuldig voor kwam. De spelers mogen het beschouwen als een onschuldig spel, vaak is dit voor de vrouwen die het overkomt minder het geval. Zij ervaren het als vernederend en het is dan ook zaak om goed in de gaten te houden waar je mee te maken hebt.

Pigging voorkomen

Het is goed om van dit gegeven op de hoogte te zijn, zodat je extra waakzaam kunt zijn voordat je zomaar met iemand afspreekt. Zeker als je weet dat je niet direct onder de noemer topmodel valt, is het zeker nodig om goed af te tasten wat de bedoelingen van de persoon in kwestie zijn. Het is zeker verstandig om niet vroegtijdig met iemand af te spreken en eerst even goed het contact uit te bouwen. Wanneer er te veel moeite in moet worden gestoken, zal iemand die je wil gebruiken voor pigging vanzelf afhaken.

gesprek dating app, persoon met rode vlaggen.

Pigging: het verwerpelijke fenomeen van online pesten

We hopen dat onze blog je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in wat pigging is en waarom het een verwerpelijk en schadelijk fenomeen is. Daarom willen we benadrukken dat iedereen het recht heeft om met respect en waardigheid behandeld te worden, ongeacht hun uiterlijk. We moedigen je aan om alert te blijven op deze vorm van online pesten en om er nooit aan deel te nemen of het te tolereren. Als je slachtoffer bent geworden van pigging of een andere vorm van online pesten, weet dan dat je niet alleen bent en dat er opties zijn om hulp te krijgen. Blijf onze blog volgen voor meer waardevolle informatie en adviezen over online dating en relaties. Laten we samen werken aan een veilige en respectvolle online datingcultuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---