Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Word geen slachtoffer van Breadcrumbing: Leer hier wat het is!
breadcrumbing omringd door kruimels, symbool voor emotioneel spoor.

Word geen slachtoffer van Breadcrumbing: Leer hier wat het is!

Welke online datingsite?
26 januari 2024

Breadcrumbing is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in de wereld van online dating. Het houdt in dat iemand je wel aandacht geeft, zoals het sturen van berichtjes of het liken van je foto’s op sociale media, maar nooit echt duidelijk maakt of er sprake is van echte interesse in een relatie. Breadcrumbing kan verwarrend en pijnlijk zijn voor de ontvanger, omdat het lijkt alsof er iets kan opbloeien, maar in werkelijkheid is er geen echte intentie om verder te gaan. In deze blog bespreken we wat breadcrumbing precies inhoudt, hoe je het kunt herkennen en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze vorm van dating. Met deze tips kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van breadcrumbing en kun je je richten op het vinden van een gezonde, echte relatie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is breadcrumbing?

Met grote regelmaat worden er in datingland nieuwe termen geïntroduceerd. Breadcrumbing is er daar ook één van. Als je het woord letterlijk vertaalt dan komt het neer op het achterlaten van broodkruimels. Misschien ken je het sprookje van Hans en Grietje, waarin zij broodkruimels strooiden om de weg naar huis terug te kunnen vinden. Een breadcrumber doet dit echter met een andere reden. Hij of zij wil er iemand mee aan het lijntje houden, maar op een andere manier dan “Benching“. Het gaat er dan vaak om dat die ander de indruk wordt gegeven dat er interesse is voor een relatie of in ieder geval een date. Alleen die date komt er nooit, en die relatie al helemaal niet.

breadcrumbing: kruimelspoor eindigt zonder hoop en teleurstelling

De impact van breadcrumbing op je datingleven

Breadcrumbing is een vorm van communicatie waarbij iemand je een beetje aandacht geeft, maar nooit echt zeker maakt of hij of zij geïnteresseerd is in een relatie. Het is een populaire manier van daten in de digitale wereld, maar het kan ook verwarrend en pijnlijk zijn. In deze blog bespreken we wat breadcrumbing is, hoe je het herkent en hoe je jezelf kunt beschermen tegen breadcrumbing in dating. Breadcrumbing is een vorm van communicatie waarbij iemand je een beetje aandacht geeft, zoals een berichtje of een like op social media, maar nooit echt zeker maakt of hij of zij geïnteresseerd is in een relatie. Deze persoon houdt contact met jou, maar zet geen stappen om de relatie verder te ontwikkelen. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof deze persoon geïnteresseerd is, maar in werkelijkheid niet.

Welke mensen zijn breadcrumbers?

Breadcrumbing wordt vooral toegepast door mensen die sterk op zichzelf gericht zijn. Ze vinden zichzelf vaak nogal geweldig en zijn ervan overtuigd dat ze iedereen kunnen krijgen. Ze accepteren geen nee en het komt niet bij ze op dat er ook mensen zijn die niet geïnteresseerd zijn. Dus proberen ze mensen aan het lijntje te houden door bijvoorbeeld het sturen van lieve berichtjes. Dat gebeurt niet vaak, maar net vaak genoeg om de ander de indruk te geven dat er wel degelijk interesse is. Net als je iemand bent vergeten komt er ineens weer een Whatsapp berichtje met teksten zoals ‘Hoi lieverd, alles goed?’ En de breadcrumber wil niets liever dan dat je daarop reageert. En als het kan binnen vijf minuten en niet pas de volgende dag. Want dan weet hij of zij dat de interesse er blijkbaar nog steeds is. En dan is het ego weer gerustgesteld.

Man met smartphones, symboliseert oppervlakkigheid van breadcrumbing.

Er zijn een aantal tekenen die kunnen duiden op breadcrumbing. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • De persoon reageert niet snel of helemaal niet op berichten of oproepen, maar blijft wel contact houden via social media of andere manieren.
  • De persoon maakt geen concrete plannen om elkaar te ontmoeten, maar houdt wel contact.
  • De persoon geeft geen duidelijke antwoorden op vragen over de status van de relatie.
  • De persoon maakt geen duidelijke toewijding aan de relatie, maar houdt wel contact.

Als je het “slachtoffer” bent van breadcrumbing, dan is de kans groot dat je het jezelf aandoet. Want kennelijk laat jij je gebruiken en aan het lijntje houden. Was dat niet zo dan was je allang verder gegaan met je leven. Had je een leuke partner gezocht of was je happy single zonder dat je steeds denkt aan die ene persoon die jou kennelijk leuk vindt maar als het er op aan komt niets met je wil. Het is dus wellicht een beetje hard om te zeggen, maar als je je leven laat bepalen door breadcrumbing wordt het tijd om actie te ondernemen. Wachten tot jouw stille liefde alsnog toehapt en wat met je begint kan ook. Maar de kans dat dat gebeurt is uitermate klein.

paar en broodkruimels symboliseren valse beloftes.

Een narcistisch karakter

Breadcrumbing wordt vaak toegepast door mensen met een narcistisch karakter. Ze zijn alleen met zichzelf bezig en vragen zich niet af wat hun gedrag bij anderen voor negatieve gevolgen kan hebben. Als je een breadcrumber aanspreekt op zijn of haar gedrag is de kans groot dat je een stomverbaasde reactie krijgt. Ze hebben vaak geen idee hoe hun gedrag op anderen overkomt omdat ieder empathisch vermogen ze onbekend is.

Vaak zijn het onzekere personen die zich schuldig maken aan breadcrumbing. Ze kunnen niet goed alleen zijn en willen daarom altijd iemand achter de hand hebben voor het geval dat. Als hun versierpogingen elders geen succes hebben is er immers altijd nog die persoon die zo lekker gretig hapt en reageert op ieder lief berichtje wat ze versturen. En ze hoeven er niet eens mee af te spreken. En als de ander voorstelt om elkaar te zien is een simpel “Nee lieverd, vanavond niet, ik ben erg moe. Ander keertje? xxx Ik denk aan je”. En voilà, het ego is weer gestreeld, de ander denkt nog steeds dat er wellicht een gezamenlijke toekomst is en we kunnen weer over tot de orde van de dag.

Schaduwfiguren benadrukken eenzaamheid en onzekerheid van 'breadcrumbing'.

Laat je niet inpakken door een breadcrumber

Als je het gevoel hebt met breadcrumbing te maken te hebben, neem dan maatregelen. Tenzij je het wel prettig vindt om “gebruikt” te worden. Confronteer de ander met zijn of haar gedrag. Vraag gewoon recht op de man of de vrouw af of de ander nou wel of niet wat met je wil. Vaak werkt zo’n confrontatie verhelderend. De ander zal in veel gevallen terugkrabbelen en uiteindelijk toegeven dat de gevoelens niet diep genoeg zitten, of er misschien wel helemaal nooit zijn geweest. En dat is het moment om die persoon uit je geheugen en van je smartphone te wissen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen breadcrumbing?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen breadcrumbing. Hier zijn enkele tips:

  • Wees eerlijk over wat je wilt en verwacht in een relatie.
  • Communiceer duidelijk met de andere persoon over de status van de relatie.
  • Wees niet bang om de andere persoon te vragen of hij of zij geïnteresseerd is in een relatie.
  • Wees niet bang om het contact te verbreken als je merkt dat de andere persoon alleen breadcrumbing doet.
  • Zoek naar iemand die echt geïnteresseerd is in een relatie met jou.\

Persoon breekt broodkruimelspoor, beschermt zichzelf tegen breadcrumbing

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen breadcrumbing in online dating

Het is belangrijk om alert te zijn op breadcrumbing in de datingwereld, omdat het kan leiden tot verwarring en pijnlijke gevoelens. Door te weten wat breadcrumbing is en hoe je het kunt herkennen, kun je jezelf beschermen tegen deze vorm van communicatie. We hopen dat deze blog je heeft geholpen om de tekenen van breadcrumbing te herkennen en om te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze onoprechte vorm van daten. Onthoud dat het belangrijk is om te investeren in relaties die wederzijds en oprecht zijn, en dat je niet genoegen hoeft te nemen met een persoon die alleen maar een beetje aandacht geeft zonder echte intenties voor een relatie. Blijf open en eerlijk communiceren en je zult uiteindelijk de juiste persoon vinden die jou waardeert en respecteert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---