Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Happy single: waarom het beter is dan daten!
Happy Single staat zelfverzekerd, omringd door krachtige beelden.

Happy single: waarom het beter is dan daten!

Welke online datingsite?
14 maart 2024

Het idee van single zijn is vaak geassocieerd met eenzaamheid en ongelukkigheid. Maar wat als we je vertellen dat het single zijn juist vele voordelen kan bieden? In deze blog gaan we in op de voordelen van het happy single leven. Van meer tijd voor jezelf tot financiële vrijheid, het single zijn kan veel voordelen hebben. Dus, als je single bent of overwoog om single te zijn, lees dan verder om te ontdekken waarom single zijn misschien juist het beste is voor jou.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Happy single: De voordelen van alleen te zijn!

Daar sta je dan. Je lange relatie met wie je dacht dat hij de ware liefde was, is gestrand. Je bent terug alleen, vrijgezel, single. Maar hoe ga je daar precies mee om? En hoe vind je je terug in het happy single zijn? Bestaat er trouwens wel zoiets als happy single? Hoewel Carrie Bradshaw er steeds goed uitzag, was ze gedurende die zes seizoenen Sex and the City niet altijd even gelukkig. En aangezien televisie vaak heel hard verschilt van de realiteit, is het ook niet zo dat je als happy single elke avond in bed ligt met een andere man of vrouw. Hoog tijd dus om uit te zoeken wat een happy single is en hoe jij dat kunt worden!

Happy Single: Persoon geniet van solitaire activiteiten

Kan je alleen gelukkig zijn?

Alleen zijn. Het is iets waar velen voor vrezen. “You came here on your own, that’s how you leave.” Het is een zin uit een songtekst van de groep Editors. En daar zit veel waarheid in. Iedereen is alleen ter wereld gekomen en om het heel bot te zeggen: je verlaat de wereld ook weer op je eentje. Maar de mens is een sociaal wezen en gezelschap heeft iedereen nodig. Iedereen heeft familie en vrienden nodig. En het hoogtepunt van liefde is natuurlijk die ene speciale persoon die van jou houdt. Maar is het daarom slecht om een paar maanden of zelfs jaren alleen te zijn? Natuurlijk niet. Zolang je maar vrienden en familie om je heen hebt om die leegte in je hart op te vullen. Zelfs een huisdier kan je voldoende liefde geven zodat je niets de behoefte hebt om een lief te hebben.

Ik ben graag alleen

Wat ook opvallend is, is dat niet iedereen nood heeft aan een partner. Sommige mensen houden ervan om alleen te zijn en weten niet hoe ze zich moeten gedragen in een relatie. Misschien hoor jij wel tot die groep mensen en lukt het je daarom niet om een langdurige relatie met iemand te hebben. Ook zijn er steeds meer en meer singles. Dat heeft misschien ook wel te maken met de opkomst van sociale media. Iedereen heeft wel vrienden, of het nu on- of offline is. Als je dus echt graag alleen bent, zou je dus ook afstand moeten nemen van je smartphone en laptop. Maar zoals eerder gezegd: mensen zijn sociale wezens, iedereen heeft menselijke aandacht nodig.

Persoon verkent nieuwe ervaringen alleen, buiten comfortzone, avontuur in singleleven.

Single, happy, hoe?

Als single krijg je vaak de vraag of je al iemand hebt leren kennen. Het kan natuurlijk frustrerend zijn om telkens weer neen te moeten zeggen. Hou echter in gedachten dat singles geen zielige personen zijn, die elke avond een beker roomijs eten en glazen wijn nodig hebben om ‘s avonds in slaap te vallen. Wie single is, heeft vrijheid en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. En dat is een soort vrijheid waarop veel mensen in een relatie jaloers zijn. Denk daar dus nog eens als er iemand je weer eens vraag of je nu al iemand hebt leren kennen.

Voordelen van single zijn volgens experts

Het kan zeker een uitdaging zijn om als single door het leven te gaan. In romantische films wordt namelijk altijd de nadruk gelegd op het vinden van die ene juiste persoon die je leven compleet maakt. Vaak wordt er nog scheef gekeken als je aangeeft dat je geen partner hebt en helemaal als je hier ook nog helemaal tevreden mee bent. Dit is voor veel mensen een onbegrijpelijke mededeling. Single zijn wordt doorgaans nog steeds beschouwd als een eenzame periode die je moet doormaken, totdat je eindelijk de juiste persoon hebt gemaakt om samen je leven mee te delen.

Dansende vrouw: symboliseert Voordelen van single zijn

Onderzoek naar singles

Toch blijkt het lang niet altijd het geval te zijn dat je leven minder gelukkig of vervuld is als je single bent. Veel singles geven aan net zo gelukkig en in sommige gevallen zelfs gelukkiger te zijn, dan mensen in een vaste relatie of huwelijk. Er zijn bovendien voldoende voordelen te benoemen die het leven van een single voor velen doen prefereren, boven het hebben van een romantische relatie met een vaste partner. Deze voordelen zullen hieronder verder worden omschreven.

Onbeladen geest

Een eerste voordeel van het single leven is dat je minder ruis hebt in je denken. Er is niemand die op andere gedachten kan brengen en je eigen keuzes beïnvloedt. Bovendien neemt het hebben van een partner veel van je gedachten in beslag. Je aandacht wordt telkens verlangd en om een goede relatie in stand te houden, moet je je steeds weer op de ander afstemmen. Veel van je tijd gaat verloren door aan de ander te denken, zelfs als dit onbewust gebeurt. Er blijft zo weinig tijd over voor je eigen individuele gedachten. De stress die veroorzaakt wordt door zorgen over de partner of kleine of grotere ruzies die onderling plaatsvinden, beïnvloedt het geluksgevoel binnen een relatie. Hier heb je als happy single geen last van. Je wordt in een relatie uit het hier en nu gehaald, dat je niet langer aan jezelf kunt besteden. Als single kun je je geest vrijmaken en richten op zaken die jij belangrijk vindt.

Persoon met positieve mindset, zelfliefde en zelfzorg uitstralend.

Meer ontvankelijk voor het leven

Als single sta je meer open voor wat het leven je toegooit. Ook kun je beter de tegenslagen opvangen, omdat je simpelweg niet anders kunt. Je bent helemaal op jezelf aangewezen en dit maakt je sterk, weerbaar en vindingrijk. Er is niemand die je tegen kan houden om je eigen weg te kiezen, nieuwe stappen te nemen en het avontuur op te zoeken. Als single ben je eerder geneigd om risico’s te nemen en hier een zelfredzame weg in te vinden. Je leven kent zo meer vernieuwing dan wanneer je in een relatie zou zitten.

Tijd voor zorg voor jezelf

In een relatie raken veel mensen zichzelf kwijt. Veel tijd wordt samen doorgebracht en alle activiteiten is op de ander afgestemd. Er wordt vaak nauwelijks nog iets individualistisch gedaan, iets wat enkel jou betreft. Als je single bent, ben je veel meer op jezelf aangewezen en is er veel meer tijd voor me-time, voor het doorvoelen van je eigen innerlijke beleefwereld. Er is meer ruimte voor je creativiteit, het uitwerken van je eigen ideeën en plannen. Het is moeilijker om je eigen plan te trekken binnen een relatie en je creativiteit de vrije loop te laten.

Persoon die zelfzorg beoefent: bad, yoga, huidverzorging.

Ontdekken wat je uit het leven wilt

Als je niet in een relatie zit, is het een stuk gemakkelijker om jezelf te zijn. Ook biedt de tijd dat je tussen relaties zit, je de kans om uit te vinden wat je met je leven wilt, welke plannen je voor jezelf wilt vormgeven en ook kun je terugkijken op eerdere relaties om zo duidelijk voor jezelf te maken wat je zoekt in een nieuwe partner. Je kunt je leven helemaal omgooien, precies zoals jij dit wilt. Alles op jouw voorwaarden. Je kunt de veranderingen in jezelf maken die nodig zijn om het leven en je missie te creëren zoals jij dit wilt. In een relatie moet je je schikken naar de ander en kan het lastiger zijn om jezelf te vinden.

Best mogelijke scenario

In veel gevallen is single zijn het beste scenario dat je kunt kiezen. Ook in een relatie kun je nog verlangen naar liefde, als dit nauwelijks aanwezig is. In dat geval kun je beter happy single zijn en het beste uit je leven halen, zonder dit in de wacht te zetten terwijl je op zoek bent naar iemand om je ervaringen mee te delen. Zolang je focus ligt op de dingen die jou gelukkig maken, kun je veel bereiken in de tijd dat je niet gestoord wordt door de behoeftes van je partner. Het is dan beter om gelukkig alleen te zijn, dan ongelukkig samen. Ook doet het je weinig goed om niets van je leven te maken, al zoekend naar de ideale partner die invulling van je leven kan zijn. Wanneer je zelf invulling aan je eigen leven kunt geven, heb je hier als gelukkige single alle tijd en ruimte voor. Zeker geen ongeschikte positie dus.

Persoon genietend van solo-avonturen en nieuwe ervaringen.

Financieel verantwoord

Een periode single zijn kan je leren om meer financiële verantwoordelijkheid te nemen. Omdat je niet terug kunt vallen op de adviezen of financiële steun van een ander, zul je wel vindingrijk moeten zijn om goed met je geld om te gaan. Ook kan het je helpen om meer financiële onafhankelijkheid te krijgen, aangezien je nu helemaal zelf kunt bepalen wat je met je geld doet.

Zelfzorg heeft voorrang

Als je alleen woont, kun je volop tijd besteden aan wat jij voor jezelf nodig hebt. Je kunt naar de sportschool, afspreken met vrienden of uitgaan waarheen je maar wilt. Ondanks dat een relatie prettig is voor het bespreken van je dag en ondersteuning bij moeilijke zaken, biedt het mogelijk minder tijd en vrijheid om lekker je eigen ding te doen. Echt kiezen voor wat jij nodig hebt, kan een stuk gemakkelijker als je single bent.

Persoon ontspant in bad met kaarsen en bloemblaadjes.

Je leert op jezelf vertrouwen

Als je single bent, betekent dit niet automatisch dat je ook eenzaam bent. Je kunt heel gelukkig zijn in je eentje en het single zijn helpt je te realiseren hoe goed gezelschap je voor jezelf kunt zijn. Je leert je eigen aanwezigheid en met jezelf zijn waarderen en wordt hierdoor kieskeuriger over het gezelschap dat je verder nog in je leven toelaat. Mensen moeten een aanvulling zijn op jouw huidige leven en niet hier afbreuk aan doen. Je leert je eigen gezelschap waarderen en je eigen leven beschermen tegen nadelige invloeden van buitenaf.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Wanneer je alleen bent, moet je wel in sterke schoenen staan. In veel relaties leunen de partners te veel op elkaar, ook voor dingen die eigenlijk best zelf gedaan kunnen worden. Dit brengt je in een zwakkere positie, dan wanneer je alles zelf moet doen. Je leert hierdoor veel meer zelfvertrouwen opbouwen en kunt onafhankelijk van iemand anders je eigen plan trekken. Je bent geneigd om meer zelfreflectie te doen, om dingen tot een goed einde te brengen. Het zelfvertrouwen dat je opbouwt neem je mee in alle relaties die je met mensen zult hebben. Een goede relatie kenmerkt zich door het opbouwen van een goed inzicht in je eigen behoeftes, wensen en waarden. Dit brengt je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om jezelf niet te verliezen in een relatie.

Een persoon staat zelfverzekerd alleen, symboliseert onafhankelijkheid.


6 simpele strategieën om gelukkig alleen te zijn!

Ieder mens gaat wel eens een periode door waarin ze redelijk ongebonden zijn en enkele jaren als single doorbrengen. Ook kun je je alleen voelen, als je net verhuisd bent of ergens een nieuwe start maakt. Hoewel deze tijd voor sommigen juist onafhankelijkheid biedt, kan het voor anderen een heuse emotionele strijd opleveren met henzelf. Als je het lastig vindt om gelukkig in je eentje te zijn, dan zijn er duidelijke strategieën te bedenken die je hierbij kunnen ondersteunen.

1. Accepteer dat je alleen bent

Alleen-zijn is op zichzelf een neutrale ervaring. Je kunt dit op een positieve manier benaderen, waarbij je zelf je privacy opzoekt en de situatie verwelkomt. Zo heb je er controle over. Het kan echter ook een negatieve uitwerking op je hebben, waarbij je je geïsoleerd voelt of eenzaam voelt. Het kan je het idee geven dat er iets mis is met je. De eerste stap naar geluk is door het alleen-zijn te accepteren en dit feit te verwelkomen. Het betekent geenszins dat er iets mis met je is of dat je niet gemogen of geliefd wordt. Het betekent enkel dat, op dit moment, relaties niet volledig je aandacht behoeft. En dit kan ook een zegen zijn.

Persoon reflecteert alleen in serene natuurlijke omgeving.

2. Ontwikkel een relatie met jezelf

Het is een misopvatting dat je enkel een waardevolle relatie met een ander persoon kunt hebben. Zeker in een periode waarin je veel tijd alleen doorbrengt, gaat het gezegde: ‘de meest belangrijke relatie die je ooit zult hebben, is met jezelf’ het meest op. Om de relatie met jezelf te versterken, is het belangrijk om de tijd te nemen om jezelf beter te leren kennen. Stel jezelf de volgende vragen: Wat waardeer ik werkelijk in het leven? Waar heb ik meer van nodig? Wat wil ik niet langer mee meedragen? En wat is de volgende stap voor mezelf? Als je eenmaal de antwoorden op deze vragen kent, kun je jezelf de emotionele steun en aanmoediging geven voor het behalen van nieuw bedachte doelstellingen.

3. Leef je passies

Als je enkele toegewijde relaties hebt gehad of continue in het gezelschap van anderen verkeert, zul je bemerken dat je lijst van interesses zich gaan aanpassen aan die van de mensen om je heen. Zo kun je ineens een voorliefde voor wijn ontwikkelen, simpelweg omdat je vriend hiervan houdt. Dit is zeker niet verkeerd, echter kan het je eigen interesses doen afvlakken. Door tijd alleen door te brengen, kun je deze juist verder ontdekken. Doe precies de dingen die je altijd al wilde doen. Er is geen betere tijd dan nu.

Een persoon die opgaat in zijn favoriete hobby.

4. Maak afspraken met jezelf

Een groot voordeel van alleen zijn is de afwezigheid van geplande activiteiten. Als je in een relatie zit, is het gemakkelijk om regelmatig een date avond in te plannen. Als je een goede vriendenkring hebt, spreek je regelmatig af voor vaste activiteiten. Als je alleen bent, is het lastiger om dergelijke routines te creëren. Als tegenwicht van het gebrek aan het hebben van standaard plannen, kun je simpelweg dingen uitkiezen die je leuk vindt om te doen en deze in je dagplanning verwerken. Zo kun je elke ochtend koffie halen bij je favoriete koffieshop of elke avond een warm bad voor jezelf maken. Door je eigen routines te maken, creëer je de ervaring van ergens naar uitkijken.

5. Gun jezelf fysieke affectie wanneer je kunt

Fysieke aanraking kan ontzettend belangrijk zijn voor geluk en gezondheid. Voor duidelijke redenen, kan dit onderdeel van het leven nog wel eens ontbreken als je alleen bent. Om de negatieve effecten van fysieke eenzaamheid te vermijden, is het belangrijk dat je speciale aandacht geeft aan het creëren van fysieke genegenheid in je leven, zoveel als mogelijk. Een geweldige manier hiervoor is het geven van knuffels of omhelzingen. Als je een kennis of vriend ontmoet, geef die persoon dan een lange knuffel bij afscheid nemen. Zo krijg je alsnog die stroom aan gelukzalige chemicaliën.

Een persoon genietend van een massage of spa-behandeling.

6. Zorg dat je trots op jezelf kunt zijn

Een groot voordeel van op jezelf leven, is dat je kunt leven volgens je eigen voorwaarden. Je hoeft niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je krijgt zo duidelijk helder wat je, diep in je hart, van jezelf verwacht. Je kunt deze verwachtingen vervolgens omzetten naar actie. Met een beetje moeite kun je aan je eigen verwachtingen voldoen en trots zijn op jezelf.

Terugvallen op strategieën

Als je bemerkt dat je je alleen voelt, kun je deze strategieën inzetten om je situatie als een kans te zien. Het is tijd om te groeien en de persoon te worden die je werkelijk wilt zijn. Ook al is het een bewuste keuze om happy single te zijn. De waarheid is dat je niet voor altijd alleen zult zijn. Als je weer meer aansluiting vindt bij anderen, zul je terug kunnen kijken op mooie herinneringen aan je tijd alleen.

Herinneringen aan je tijd alleen: persoon loopt naar het licht tunnel.

Happy Single: Een manier van leven

Het is belangrijk om te beseffen dat het single zijn geen doel op zich is, maar juist een manier om jouw leven te leiden op jouw eigen voorwaarden. Of je nu al jaren single bent of op zoek bent naar een relatie, het is belangrijk om te genieten van het moment en te leven naar jouw eigen waarden en verlangens. Als je single bent en op zoek bent naar liefde, kijk dan eens rond op onze website voor de beste online datingsites. Maar onthoud altijd: gelukkig zijn als single is ook een mogelijkheid. Bedankt voor het lezen van onze blog over de voordelen van het happy single leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---