Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Eenzaamheid overwinnen: Onze bewezen tips!
Eenzame figuur op parkbank staart in verte

Eenzaamheid overwinnen: Onze bewezen tips!

Welke online datingsite?
02 februari 2024

Eenzaamheid is niet alleen een probleem voor ouderen, ook veel jongere mensen kunnen zich soms eenzaam voelen. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals drukte op het werk, een gebrek aan sociale contacten of problemen met zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er manieren om met eenzaamheid om te gaan en je verbonden te voelen met anderen. In deze blog delen we tips en advies over wat je kunt doen tegen eenzaamheid. Van het vinden van nieuwe sociale contacten tot het werken aan je zelfvertrouwen, wij helpen je om je minder eenzaam te voelen en meer verbonden te zijn met de wereld om je heen. Lees verder om erachter te komen hoe je eenzaamheid kunt overwinnen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving. Het kan leiden tot verdriet, verlies van zelfvertrouwen en een gebrek aan motivatie. Gelukkig zijn er manieren om tegen eenzaamheid te vechten. In deze blogpost bespreken we de verschillende methoden die je kunt gebruiken om eenzaamheid te bestrijden en hoe je kunt zorgen voor meer menselijke connectie in je leven. Of je nu single bent of in een relatie, er zijn altijd stappen die je kunt zetten om eenzaamheid achter je te laten en te genieten van een rijker, meer verbonden leven.

Eenzaamheid: Blik door regenraam, druppels vervormen zicht

Eenzaamheid: niet alleen een probleem voor ouderen

Bij eenzaamheid denk je misschien in eerste instantie aan oudere mensen die achter de geraniums zitten te wachten tot er eindelijk weer eens iemand bij ze langskomt. Maar vergis je niet, ook heel veel jongere mensen voelen zich soms eenzaam. En een bepaald percentage is zelfs regelmatig of vaak eenzaam. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben het zo druk met carrière maken dat ze er niet aan toe komen om een partner te zoeken of vrienden te maken.

Wanneer is iemand eenzaam?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Of iemand eenzaamheid ervaart hangt puur van de persoon af. Sommige mensen zijn graag alleen en vinden het prima om hun tijd zonder andere mensen door te brengen. Zij gaan bijvoorbeeld graag alleen op vakantie en vinden het geen probleem om in hun eentje uit eten te gaan of een concert of theater te bezoeken. Daarentegen zijn er ook mensen die zich al eenzaam voelen als ze één weekend geen afspraken met vrienden of familie hebben. Het wordt pas een probleem als iemand structureel alleen is en daar duidelijk geen vrede mee heeft.

Eenzame wandelaar tussen gezichtsloze menigte in stad.

Eenzaamheid kan je overvallen

Eenzaamheid kan je op de meest onvoorspelbare momenten overvallen. Bijvoorbeeld tijdens een etentje met vrienden waarbij jij als enige single aan tafel zit. Of als je voor jezelf een kant en klaar maaltijd in de supermarkt haalt. En uiteraard op de feestdagen zoals met kerst en oud en nieuw. Eenzaamheid kan je het gevoel geven ergens niet bij te horen of te passen. Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van onbegrip vanuit je omgeving en heb je het gevoel er alleen voor te staan. Je mist aansluiting. En helaas is het zo hoe ouder je wordt hoe vaker je geconfronteerd wordt met gesettelde stelletjes.

Fases verschillen

Als single zit je in een andere fase als waarin stelletjes zitten. Hun prioriteiten verschuiven. Waar je voorheen met je stapgroep elke zaterdagavond uit ging, vallen er nu steeds meer stapzaterdagen af doordat zij andere verplichtingen hebben. Dit kan komen doordat er kinderen zijn waar rekening mee moet worden gehouden of dat je vrienden liever met hun partner de avond doorbrengen. Ook al heb je begrip voor hun situatie, je voelt er niet minder naar door. Houdt in gedachte dat het maar fases zijn.

Ook gesettelde stelletjes komen op het punt dat ze zich los willen maken van hun partner door dingen alleen te willen ondernemen met hun eigen vrienden. Dit is een natuurlijk proces in een relatie. Eerst lijkt je vriend of vriendin alleen maar gefocust op zijn of haar nieuwe liefde maar als de eerste heftige verliefdheid voorbij is verschuift de focus weer naar de buitenwereld. Het kan ook gebeuren dat een relatie sneuvelt wat betekent dat je vrienden juist weer graag dingen met jou willen ondernemen.

Alleenstaande persoon terwijl vrienden gezinsprioriteiten kiezen.


Hoe kun je eenzaamheid oplossen?

Het simpelste antwoord op deze vraag is natuurlijk “zorgen dat je onder de mensen komt”. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker mensen die al langer een eenzaam bestaan leiden kunnen niet zomaar de knop omzetten naar een ander leven. Maar je kunt natuurlijk wel kleine stapjes zetten. Als er in de stad wat te doen is dan kun je misschien eens een kijkje gaan nemen. Is er een vrijmarkt, een optreden van een artiest of iets anders wat je leuk vindt dan kun je daar gerust in je eentje naartoe gaan. Er worden soms ook in je eigen regio activiteiten georganiseerd voor singles waar je je voor kunt inschrijven. Ook daar is moed voor nodig, maar als je de stap eenmaal hebt gezet ben je achteraf hopelijk blij dat je het hebt gedaan.

Blijf niet thuis zitten

Van thuis blijven kniezen wordt je niet gelukkig. Ga erop uit. Je hebt alle vrijheid om te doen wat je wilt, je probleem is alleen met wie je dit gaat doen. Schrijf je in op een datingsite als je leuke dingen wilt ondernemen met een leuke man of vrouw. Je hoeft niet meer perse de kroeg in om een nieuwe partner te vinden. Online daten biedt in dit geval een uitkomst. Ook organiseren veel datingsites ontmoetingsborrels en andere activiteiten voor singles, en daar komt iedereen alleen naar toe. (Lees ook: Tips om singles te ontmoeten!)

Persoon geniet van buitenactiviteiten zoals fietsen

Blijf routine houden

Blijf gewoon naar verjaardagen en etentjes gaan en onthoudt dat alles maar een fase is. Wellicht zit je volgend jaar zelf met die ene leuke partner aan tafel en is iemand anders in jouw vriendengroep weer single. Zoek gelijkgestemden via internet. Misschien zijn er meer singles die er graag op uit willen maar dit niet alleen durven. Ook als single kun je op vakantie zonder alleen te hoeven gaan. Er zijn hele leuke single reizen te boeken zonder datingsdoel. Het gaat erom dat je met gelijkgestemden op reis bent en een leuke tijd hebt.

Lid worden van een club of vereniging

Een goede manier om de eenzaamheid te doorbreken is lid worden van een vereniging of club. Een koor, een sportvereniging of een wandel- of fietsclubje. Ook kun je je aanmelden als vrijwilliger, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of in de kantine van de sportclub. Op die manier kom je ook onder de mensen. Ook al doe je dit maar één keer per week, het doorbreekt wel de sleur van het dagelijks alleen zijn. Als je geen betaald werk hebt vanwege werkloosheid of een beperking waardoor je niet kunt werken dan is dit een manier om toch wat contact met mensen te hebben.

Samenzang in koor met vreugdevolle kameraadschap.


Eenzaamheid kan tot depressie leiden

Sommige mensen kwijnen weg als ze eenzaam zijn. Dit kan zelfs leiden tot een depressie met alle gevolgen van dien. Ken je iemand in je omgeving die veel alleen is? Ga dan eens langs of bel of stuur een berichtje om te vragen hoe het ermee is. Als je merkt dat de ander er voor open staat kun je voorstellen om samen wat leuks te gaan doen. Dat hoeft niet iets spectaculairs te zijn. Gewoon even ergens een kopje koffie drinken of een wandeling maken kan al genoeg zijn om iemand die eenzaam is wat op te beuren. Het kan zijn dat de ander in eerste instantie wat tegensputtert. Eenzame mensen hebben vaak de neiging om te denken dat ze anderen tot last zijn. Geef dus nadrukkelijk aan dat jij het ook heel leuk vindt om even samen koffie te drinken of even de stad in te gaan.

Hoe weet je of iemands eenzaamheid zorgwekkend is?

Als iemand het huis niet meer uitkomt en ook niet meer te porren is om leuke dingen te gaan doen dan moet je je zorgen gaan maken. Niemand zit vrijwillig alleen maar binnen voor de tv of is de hele dag op Facebook bezig om toch vooral maar aanspraak te hebben, hoe oppervlakkig ook. Als je je zorgen maakt dan kun je dit misschien bespreekbaar maken met de ander. Je hoeft niet meteen te vragen of iemand aan zelfmoord denkt, maar je kunt wel vragen of diegene zich eenzaam voelt en of jij daar misschien iets in kunt beteken.

Als een direct gesprek geen optie is dan kun je advies vragen bij een maatschappelijk werker of met de huisarts overleggen wat je kunt doen. Je opdringen is geen optie, maar een eenzaam persoon in je omgeving aan zijn of haar lot overlaten is wellicht ook iets waar je achteraf misschien spijt van krijgt.

Alleen thuis, omringd door gesloten deuren en ramen.

Bekijk het positief!

Eenzaamheid kun je ook als iets positiefs beschouwen. Je voelt je alleen, maar waarom? Besteed tijd aan zelfreflectie. Wat maakt het dat je die leegte voelt? Misschien is nu wel het moment om die ene hobby op te pakken of om het roer eens om te gooien. Zo maak je van de nood een deugd.


Hoe sluit je eenzaamheid uit in volwassen vriendschappen?

Vriendschappen komen en gaan. Er is geen zekerheid dat iemand blijft wanneer deze enkel een vriend of vriendin is, zeker als er geen sprake is van een bloedrelatie. Aan familie zit je vaak sneller vast dan aan een vriendschap en deze kan dan ook verwateren als hier niet voldoende aandacht aan wordt besteed. Zeker als er belangrijke veranderingen plaatsvinden in je leven, is de kans groot dat je vrienden gaat verliezen als deze niet meer helemaal stroken of mee kunnen gaan in je nieuwe leefstijl.

Verloren vriendschappen

Zeker tegenwoordig, in een tijdperk waarin het individu voorop staat en persoonlijke ambities de voorkeur hebben op elkaar werkelijk ontmoeten, lopen vriendschappen al snel het risico om verloren te gaan. Er wordt immers nauwelijks of in ieder geval een stuk minder moeite gedaan om er werkelijk voor elkaar te zijn. Eenzaamheid, zelfs als je een grote vriendenkring hebt, kan dan de kop opsteken en een serieuze uitwerking op je gezondheid en gemoedstoestand hebben.

Verdwaald in telefoons: impact op echte vriendschappen.

Gevolgen van eenzaamheid

Cijfers bevestigen dat eenzaamheid in opmars is. Dit verhoogt de kans op tal van gezondheidsrisico’s. Zo kan de kans op vervroegd overlijden toenemen met wel 26% en is hiermee slechter voor je lichaam dan obesitas of roken. De slechte uitwerking die eenzaamheid heeft op de gezondheid is met name een gevolg van het wegvallen van een sociaal vangnet. Stress die gepaard gaat bij het ervaren van de wereld als gevaarlijk en onbetrouwbaar, kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Eenzaamheid staat hiermee in directe correlatie met sterfelijkheid en mag zeker niet worden onderschat. Het kan leiden tot hypertensie en hartaandoeningen.

Tegengif van eenzaamheid

Een ogenschijnlijk simpele oplossing voor het tegengaan van eenzaamheid is vriendschap. Een goede, oprechte vriendschap waar vanuit steun, begrip en aanmoediging volgt, helpt bij het tegengaan van stress, spanning, angsten en depressie. Zeker op latere leeftijd blijkt de zekerheid van waardevolle vriendschappen nog meer positieve invloed uit te oefenen op de levensduur dan familiebanden. Het is dan ook zeker geen relatie die licht hoeft te worden genomen. Toch kan het lastig zijn om goede vriendschappen te krijgen als je volwassen bent. Je hebt in de loop der tijd echter wel een duidelijk beeld opgebouwd over wat vriendschap voor jou betekent, dat je beter kunt selecteren tussen wie wel bij je past en in wie je beter geen energie kunt steken. Doorgaans heb je aan vier of vijf goede vrienden reeds voldoende om je rustig en gesteund te voelen. Hiermee kun je dan goed praten en plezier maken.

Vriendengroep staat samen, symboliseert steun en begrip.

Wat is de gedeelde factor?

Als je nieuwe aanvulling op je vriendenbestand wilt hebben, dan doe je er goed aan om eerst bij jezelf te raden te gaan over waarnaar je op zoek bent. Welke gedeelde interesses wil je met nieuwe vriendschappen hebben en waar zou je deze kunnen ontmoeten? Ga de dingen doen die jij leuk vindt om te doen en je ontmoet vanzelf mensen die hier eveneens een interesse in hebben. Hoe meer de onderlinge interesses aansluiten bij wie je bent, des te waardevoller zullen je nieuwe vriendschappen uitvallen. Je kunt je online aansluiten bij Facebook groepen of op een club gaan om mensen te ontmoeten. Ook kun je uitgaan in gelegenheden die je aanspreken, om zo nog meer gelijkgestemden tegen te komen. Zo maak je ongetwijfeld snel veel nieuwe vriendschappen.

Geduld is schone zaak

Uiteraard zal niet elk contact direct een voorbode zijn voor een goede vriendschap. Hierin zul je moeten aanvoelen wat wel of niet werkt. Niet iedereen zal geneigd zijn om gelijk evenveel moeite te doen en sommige mensen zullen weer verdwijnen. Uiteindelijk zullen er enkele blijven en nieuwe vriendschappen vormen waarvan je op aan kunt. Het is bovendien belangrijk om aandacht te blijven besteden aan blijvende vriendschappen, zodat ook deze in stand blijven. Het is waardevol en noodzakelijk om regelmatig even contact op te nemen, zodat ze zich gesteund voelen. Als een vriend of vriendin naar jou uitreikt, zal ook een waardering vanuit jou hierin van betekenis zijn.

Zaaien van vriendschap: geduldig proces voor bloei.


Je eenzaam voelen in een relatie

Mensen kunnen zich eenzaam voelen en daarvoor hoeven ze niet daadwerkelijk alleen zijn. Er manieren om hiermee om te gaan. Zelfs mensen die in een langdurige relatie zitten, kunnen zich eenzaam voelen. Dit kan komen doordat iets in de relatie niet helemaal lekker zit, of omdat ze van hun partner verwachten dat ze een leegte opvullen, die ze in zichzelf meedragen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die een dergelijk gevoel veroorzaken en het is belangrijk om tot de kern van het probleem te komen om zo te achterhalen waarom je eenzaamheid ervaart.

Waarom voelen mensen zich eenzaam in een relatie?

Een duidelijke reden waardoor je je eenzaam kunt voelen in een relatie, is omdat deze niet meer even aangenaam is als het geweest is. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 28% van de mensen die ontevreden zijn met hun gezinsleven, zich soms of een groot gedeelte van de tijd, eenzaam voelen. En dit percentage lijkt enkel toe te nemen onder getrouwde stellen.

Koppel met emotionele kloof tussen hen.

Oorzaken die tot eenzaamheid leiden

Dit gevoel van eenzaamheid in relaties kan ontstaan, zodra de emotionele verbinding ontbreekt. Zelfs in de beste huwelijken zullen er periodes optreden, waarin je enigszins uit elkaar groeit. Hierdoor kun je je wat vervreemd en afstandelijk voelen jegens je partner. Een onbereidheid om je kwetsbaar op te stellen, kan ook bijdragen aan gevoelen van eenzaamheid in liefdesrelaties. Als je jezelf niet gemakkelijk openstelt voor het delen van je gevoelens, of om eerlijk te zijn over bepaalde persoonlijke kwesties, dan kun je wel hecht met iemand zijn, maar alsnog nauwelijks iets over iemand weten.

Invloed van Social media

De invloed van Social media mag in de hedendaagse maatschappij niet onderschat worden. Je kunt je erg eenzaam voelen als je jouw eigen situatie vergelijkt met wat je op dit platform getoond ziet. Misschien ben je voor Valentijnsdag gezellig uit eten geweest, maar valt het in het niets bij het zien van cadeaus als sieraden of weekendtripjes naar het zonnige zuiden. Je kunt hierdoor het idee krijgen dat het niet helemaal goed zit tussen jou en je partner, omdat er minder groots vertoon is. Dit kan uiteindelijk een gevoel van je alleen voelen veroorzaken, terwijl je wel gewoon een relatie hebt. Hoe meer tijd je doorbrengt op social media, des te sterker kan dit effect zijn.

Blik op scherm met gefilterde sociale media-realiteit.

Genetische indicatie

In sommige gevallen heeft een gevoel van eenzaamheid niet de oorsprong in de relatie zelf, maar kan het zijn doorgegeven in de genen. Je kunt dan eerder geneigd zijn om gedurende je leven eenzaamheid te ervaren. Zeker als je al deze gevoelens ervaart en een relatie aanvangt om hiervan af te komen, zal het weinig goed doen. Er wordt dan indirect verwacht dat de partner de oplossing zal bieden voor de eenzaamheid die reeds wordt ervaren, echter zal dit weinig uitmaken.

Hoe weet je waar de eenzaamheid vandaan komt?

Uiteraard kan het lastig zijn om de kern van de eenzaamheid te vinden. Een eerste stap hierin kan zijn om met je partner te praten over je gevoelens. Als je partner tijdens het gesprek verschillende concrete voorbeelden kan aangeven, waarin getracht wordt om je emotionele welzijn te verbeteren, dan kun je ervan uit gaan dat het gevoel van eenzaamheid, indien onveranderd, een diepere kern heeft dan de relatie op zichzelf. Zodra je dit hebt vastgesteld, kun je eerdere relaties bekijken, om te zien of hierin eenzelfde patroon herkenbaar was. Begint de eenzaamheid doorgaans zodra het nieuwe van een relatie eraf is en mis je het gevoel dat je toen had? Je kunt bekijken wat in jouzelf dit gevoel veroorzaakt.

Koppel omgeven door losgekoppelde communicatielijnen, benadrukt eenzaamheid.

Uit elkaar gegroeid

Wanneer echter blijkt dat je partner eenzelfde mate van eenzaamheid ervaart, dan kan de oorzaak inderdaad in jullie relatie te vinden zijn. De kans is immers groot, dat wanneer jij je eenzaam voelt, dat de ander dit ook is. Eenzaamheid is wat dat betreft aanstekelijk. Als je dit eenmaal hebt vastgesteld, kun je gaan bekijken in welke hoedanigheid deze gevoelens de kop opsteken. Voel je je eenzamer als je alleen bent, of juist als je met elkaar samen bent? Voel je je eenzamer nu, dan voordat de relatie begon? Is er een tijd geweest waarin je je vond dat je partner meer aan je behoeften tegemoetkwam dan nu? Als hier een duidelijke bevestiging op volgt, dan kun je ervanuit gaan dat er iets niet helemaal meer lekker loopt in je relatie. Het kan zijn dat je uit elkaar bent gegroeid en is het belangrijk om je weg naar elkaar weer terug te vinden.


Hoe los je eenzaamheid in een relatie op?

Als duidelijk wordt dat de oorsprong van je gevoelens van eenzaamheid in de relatie zelf ligt, dan kun je weer nader tot elkaar komen door gesprekken te voeren. Word je bewust van wat je voelt en wees hier open over. Zorg er wel voor dat je partner zich niet veroordeeld voelt, maar deel je ervaring en wat je graag anders zou zien. Maar hoe zorg je hiervoor? Het is belangrijk dat je praat vanuit kwetsbaarheid als je uitlegt hoe je je voelt, zonder een verwijtende toon te gebruiken. Houd bovendien rekening met mogelijke stressfactoren die je partner mogelijk bij je hebben weggehouden. Luister vervolgens naar het standpunt van je partner. Als de ander ook toegewijd is om iets van de relatie te maken, dan kun je meerder gesprekken voeren waarin je kunt uitvogelen hoe je relatie in zwaar water terecht is gekomen en hoe dit kan worden opgelost.

Koppel in open communicatie, deel gevoelens om eenzaamheid te overwinnen.

Therapie kan helpen

Je kunt altijd overwegen in koppeltherapie te gaan en vooral niet te wachten voordat dingen onoverkomelijk worden. In deze therapievorm leer je handige handvatten om effectiever met elkaar te communiceren, waardoor jullie liefde weer kan groeien. Spanning kan zo worden weggenomen, waar het anders eerder oploopt en ook kun je beter over je emoties praten met je partner.

Meditatie

Als je partner echter werkelijk alles doet om je welzijn ten goede te komen en de eenzaamheid is iets wat in jezelf leeft, dan kan het zijn dat je externe manieren zoekt om ervan af te komen. Ook hiervoor kun je de hulp van een professional inroepen, die je aanmoedigt te reflecteren op jezelf, je eigen problemen en patronen. Door hieraan te werken, kun je ook herkennen hoe dit invloed heeft op je relatie. De beste oplossing voor eenzaamheid blijft echter door niet altijd het gezelschap van anderen op te zoeken. Meditatie kan zeker helpen om meer zelfbewustzijn te krijgen, toch confronteer je je eenzaamheid het beste door hier niet van weg te lopen, maar ook echt alleen te durven zijn.

Persoon mediteert in serene omgeving, zelfreflectie op eenzaamheid.

Vraag steun en neem de tijd

We hopen dat deze tips je helpen om eenzaamheid te overwinnen en een meer verbonden en gelukkig leven te leiden. Onthoud dat het oké is om hulp te vragen en dat er altijd mensen zijn die bereid zijn om je te steunen. Neem de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt en wees geduldig met jezelf. Door stap voor stap actie te ondernemen, kun je eenzaamheid achter je laten en weer verbinding voelen met de wereld om je heen. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met het verbeteren van je mentale gezondheid en leef het leven dat je verdient!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---