Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Wat kun je doen tegen eenzaamheid?
eenzaamheid

Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Welke online datingsite?
12 februari 2021

Bij eenzaamheid denk je misschien in eerste instantie aan oudere mensen die achter de geraniums zitten te wachten tot er eindelijk weer eens iemand bij ze langskomt. Maar vergis je niet, ook heel veel jongere mensen voelen zich soms eenzaam. En een bepaald percentage is zelfs regelmatig of vaak eenzaam. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben het zo druk met carrière maken dat ze er niet aan toe komen om een partner te zoeken of vrienden te maken.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wanneer is iemand eenzaam?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Of iemand eenzaamheid ervaart hangt puur van de persoon af. Sommige mensen zijn graag alleen en vinden het prima om hun tijd zonder andere mensen door te brengen. Zij gaan bijvoorbeeld graag alleen op vakantie en vinden het geen probleem om in hun eentje uit eten te gaan of een concert of theater te bezoeken. Daarentegen zijn er ook mensen die zich al eenzaam voelen als ze één weekend geen afspraken met vrienden of familie hebben. Het wordt pas een probleem als iemand structureel alleen is en daar duidelijk geen vrede mee heeft.

eenzaam

Eenzaamheid kan je overvallen

Eenzaamheid kan je op de meest onvoorspelbare momenten overvallen. Bijvoorbeeld tijdens een etentje met vrienden waarbij jij als enige single aan tafel zit. Of als je voor jezelf een kant en klaar maaltijd in de supermarkt haalt. En uiteraard op de feestdagen zoals met kerst en oud en nieuw. Eenzaamheid kan je het gevoel geven ergens niet bij te horen of te passen. Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van onbegrip vanuit je omgeving en heb je het gevoel er alleen voor te staan. Je mist aansluiting. En helaas is het zo hoe ouder je wordt hoe vaker je geconfronteerd wordt met gesettelde stelletjes.

Fases verschillen

Als single zit je in een andere fase als waarin stelletjes zitten. Hun prioriteiten verschuiven. Waar je voorheen met je stapgroep elke zaterdagavond uit ging, vallen er nu steeds meer stapzaterdagen af doordat zij andere verplichtingen hebben. Dit kan komen doordat er kinderen zijn waar rekening mee moet worden gehouden of dat je vrienden liever met hun partner de avond doorbrengen. Ook al heb je begrip voor hun situatie, je voelt er niet minder naar door. Houdt in gedachte dat het maar fases zijn.

alleen thuis

Ook gesettelde stelletjes komen op het punt dat ze zich los willen maken van hun partner door dingen alleen te willen ondernemen met hun eigen vrienden. Dit is een natuurlijk proces in een relatie. Eerst lijkt je vriend of vriendin alleen maar gefocust op zijn of haar nieuwe liefde maar als de eerste heftige verliefdheid voorbij is verschuift de focus weer naar de buitenwereld. Het kan ook gebeuren dat een relatie sneuvelt wat betekent dat je vrienden juist weer graag dingen met jou willen ondernemen.


Hoe kun je eenzaamheid oplossen?

Het simpelste antwoord op deze vraag is natuurlijk “zorgen dat je onder de mensen komt”. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker mensen die al langer een eenzaam bestaan leiden kunnen niet zomaar de knop omzetten naar een ander leven. Maar je kunt natuurlijk wel kleine stapjes zetten. Als er in de stad wat te doen is dan kun je misschien eens een kijkje gaan nemen. Is er een vrijmarkt, een optreden van een artiest of iets anders wat je leuk vindt dan kun je daar gerust in je eentje naartoe gaan. Er worden soms ook in je eigen regio activiteiten georganiseerd voor singles waar je je voor kunt inschrijven. Ook daar is moed voor nodig, maar als je de stap eenmaal hebt gezet ben je achteraf hopelijk blij dat je het hebt gedaan.

Blijf niet thuis zitten

Van thuis blijven kniezen wordt je niet gelukkig. Ga erop uit. Je hebt alle vrijheid om te doen wat je wilt, je probleem is alleen met wie je dit gaat doen. Schrijf je in op een datingsite als je leuke dingen wilt ondernemen met een leuke man of vrouw. Je hoeft niet meer perse de kroeg in om een nieuwe partner te vinden. Online daten biedt in dit geval een uitkomst. Ook organiseren veel datingsites ontmoetingsborrels en andere activiteiten voor singles, en daar komt iedereen alleen naar toe. (Lees ook: Tips om singles te ontmoeten!)

kroeg

Blijf routine houden

Blijf gewoon naar verjaardagen en etentjes gaan en onthoudt dat alles maar een fase is. Wellicht zit je volgend jaar zelf met die ene leuke partner aan tafel en is iemand anders in jouw vriendengroep weer single. Zoek gelijkgestemden via internet. Misschien zijn er meer singles die er graag op uit willen maar dit niet alleen durven. Ook als single kun je op vakantie zonder alleen te hoeven gaan. Er zijn hele leuke single reizen te boeken zonder datingsdoel. Het gaat erom dat je met gelijkgestemden op reis bent en een leuke tijd hebt.

Lid worden van een club of vereniging

Een goede manier om de eenzaamheid te doorbreken is lid worden van een vereniging of club. Een koor, een sportvereniging of een wandel- of fietsclubje. Ook kun je je aanmelden als vrijwilliger, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of in de kantine van de sportclub. Op die manier kom je ook onder de mensen. Ook al doe je dit maar één keer per week, het doorbreekt wel de sleur van het dagelijks alleen zijn. Als je geen betaald werk hebt vanwege werkloosheid of een beperking waardoor je niet kunt werken dan is dit een manier om toch wat contact met mensen te hebben.

samen sporten


Eenzaamheid kan tot depressie leiden

Sommige mensen kwijnen weg als ze eenzaam zijn. Dit kan zelfs leiden tot een depressie met alle gevolgen van dien. Ken je iemand in je omgeving die veel alleen is? Ga dan eens langs of bel of stuur een berichtje om te vragen hoe het ermee is. Als je merkt dat de ander er voor open staat kun je voorstellen om samen wat leuks te gaan doen. Dat hoeft niet iets spectaculairs te zijn. Gewoon even ergens een kopje koffie drinken of een wandeling maken kan al genoeg zijn om iemand die eenzaam is wat op te beuren. Het kan zijn dat de ander in eerste instantie wat tegensputtert. Eenzame mensen hebben vaak de neiging om te denken dat ze anderen tot last zijn. Geef dus nadrukkelijk aan dat jij het ook heel leuk vindt om even samen koffie te drinken of even de stad in te gaan.

Hoe weet je of iemands eenzaamheid zorgwekkend is?

Als iemand het huis niet meer uitkomt en ook niet meer te porren is om leuke dingen te gaan doen dan moet je je zorgen gaan maken. Niemand zit vrijwillig alleen maar binnen voor de tv of is de hele dag op Facebook bezig om toch vooral maar aanspraak te hebben, hoe oppervlakkig ook. Als je je zorgen maakt dan kun je dit misschien bespreekbaar maken met de ander. Je hoeft niet meteen te vragen of iemand aan zelfmoord denkt, maar je kunt wel vragen of diegene zich eenzaam voelt en of jij daar misschien iets in kunt beteken.

depressie eenzaamheid

Als een direct gesprek geen optie is dan kun je advies vragen bij een maatschappelijk werker of met de huisarts overleggen wat je kunt doen. Je opdringen is geen optie, maar een eenzaam persoon in je omgeving aan zijn of haar lot overlaten is wellicht ook iets waar je achteraf misschien spijt van krijgt.

Bekijk het positief!

Eenzaamheid kun je ook als iets positiefs beschouwen. Je voelt je alleen, maar waarom? Besteed tijd aan zelfreflectie. Wat maakt het dat je die leegte voelt? Misschien is nu wel het moment om die ene hobby op te pakken of om het roer eens om te gooien. Zo maak je van de nood een deugd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items