Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
zelfvertrouwen

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Welke online datingsite?
20 februari 2021

Je zelfvertrouwen vergroten gaat helaas niet over één dag ijs. Je kunt niet morgen wakker worden met meer zelfvertrouwen. Je zult er wat voor moeten doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Dit kost wat tijd en oefening, maar als je consequent doorzet, gaat het zeker lukken.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Meer zelfvertrouwen is jezelf accepteren zoals je bent

Als je jezelf lelijk, te dik, niet leuk of onaardig vindt, dan krijg je nooit genoeg zelfvertrouwen. Mensen die zelfvertrouwen hebben vinden zichzelf leuk en zeker de moeite waard. Maar weet ook dat niemand zichzelf perfect vindt. Zelfvertrouwen heeft te maken met zelfacceptatie. Je accepteert wie je bent met al je leuke eigenschappen, maar ook je mindere eigenschappen. Niemand in de wereld is perfect en diegene die zichzelf perfect vindt is vast niet leuk in omgang. Streef daarom niet naar perfectie, maar accepteer je unieke zelf. Iedereen is de moeite waard, jij dus ook.

zelfvetrouwen dromen

Zelfkennis geeft zelfvertrouwen

Met zelfkennis wordt onder andere bedoeld: weten wie je bent, wat je kunt en wat je niet kunt. Schrijf eens voor jezelf op wat jouw vaardigheden en capaciteiten zijn. Waar ben je goed in? Denk aan je:

  • werk
  • manier van communiceren
  • inlevingsvermogen
  • luisterend oor
  • creativiteit
  • observatievermogen
  • leiderschap
  • je manier van houden van

Geef om jezelf zoals je ook om anderen geeft. Observeer jezelf zoals je ook anderen observeert, zo kun je achter je eigen kwaliteiten komen. Vraag eens aan vrienden of familie om een aantal goede eigenschappen van jou te beschrijven. Je zult zien dat je er meer bezit dan je denkt.

zelfvetrouwen

Weten wat je niet kunt

Zelfkennis gaat ook om weten wat je niet kunt. Een aantal zaken kun je verbeteren, maar sommige onbekwaamheden zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Zo kun je bijvoorbeeld goed kunnen dichten, maar slecht zijn in knutselen. Als je dit weet van jezelf kun je tijd steken in hetgeen je goed bent zodat je hierin uitblinkt en niet je energie verspillen aan zaken die je gewoon minder goed liggen. Weten waar je krachten liggen zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat.

Mooi van buiten en mooi van binnen

Je eerste stappen naar meer zelfvertrouwen kunnen al gezet worden door meer aandacht te besteden aan je uiterlijk. Zorg ervoor dat je er op je best uitziet. Breng een bezoekje aan de kapper, verzorg je huid en koop leuke kleding waar je jezelf lekker in voelt. Mensen die er verzorgt uitzien, voelen zichzelf vaak zekerder en komen ook zekerder over.
Goed voor jezelf zorgen betekent ook gezond eten. Voedt jezelf met gezonde voeding, probeer genoeg te bewegen en zult zien dat dit wonderen doet voor je zelfvertrouwen. Dit geldt al helemaal als je graag wilt afvallen. Vaak zorgen frustraties en ontevredenheid over je figuur de meeste onzekerheid.

zelfvertrouwen

Goede houding voor meer zelfvertrouwen

Begin vanaf vandaag met het aannemen van een goede en trotse houding. Misschien blaak vanbinnen nog niet van zelfvertrouwen, dat hoeven mensen aan de buitenkant niet te zien. Trek je schouders naar achteren, loop rechtop met je hoofd omhoog. Ben je in gesprek met iemand, maak oogcontact ben vriendelijk en geïnteresseerd. Op die manier maak je al een hele goede indruk.

Positieve energie voor een positieve instelling

Een negatief zelfbeeld hangt vaak ook samen met de gedachten dat niets lukt in je leven en je niets hebt. Deze gedachten helpen niet als je meer zelfvertrouwen wilt hebben. Stap uit deze negatieve spiraal en richt je op alles wat je wél hebt. Heb je een huis, kinderen, vrienden, familie of een huisdier? Wees hier dankbaar voor! Vier je successen, vaardigheden en je dierbaren en je zult merken dat je veel positiever in het leven staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items