Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Is ware liefde een mythe? Lees onze blog voor het antwoord!
Een hartvormige puzzel met stukjes die verschillende elementen van ware liefde vertegenwoordigen

Is ware liefde een mythe? Lees onze blog voor het antwoord!

Welke online datingsite?
11 december 2023

In deze blog gaan we dieper in op de vraag die ons allemaal bezighoudt: bestaat ware liefde? We bekijken verschillende aspecten van de liefde, zoals de chemie tussen twee mensen, de rol van vertrouwen en communicatie en de invloed van maatschappelijke factoren op onze opvattingen over liefde. We onderzoeken of ware liefde een mythe is of dat het echt bestaat en zo ja, hoe je het herkent. Daarnaast kijken we ook naar de impact van moderne datingtechnologie op onze zoektocht naar ware liefde en welke online datingsites het meest geschikt zijn voor het vinden van een duurzame relatie. Lees verder en ontdek meer over de mysteries van de liefde en hoe je de ware kunt vinden.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Liefde van vroeger

Soms zie je ze lopen, van die stelletjes van diep in de tachtig, hand in hand of innig gearmd en overduidelijk nog steeds dolgelukkig met elkaar na dik 60 jaar huwelijk. Dus ja, het bestaat, ware liefde. Al zijn deze mensen natuurlijk van een andere generatie. Een generatie die nog geen torenhoge verwachtingen had van een relatie.Vroeger woonde men allebei in hetzelfde dorp, je kreeg verkering op een zeker moment en zodra je een huis kreeg toegewezen, of zodra er een ongelukje gebeurde en er een kindje op komst was, ging je trouwen. Vervolgens kwamen er soms nog meer kindjes, vader werkte hard en moeder bestierde het huishouden. En zo gingen de jaren voorbij en man en vrouw bleven altijd gelukkig, want dat hoorde immers zo. Er was geen reden om aan die liefde te twijfelen. “We zijn getrouwd en dus houden we van elkaar”. Tegenwoordig ligt dat vaak anders steeds meer millenials zijn bijvoorbeeld polyamoureus en dat is toch best een beetje jammer.

Levensfasen van een stel, van verkering tot samen oud worden, met huwelijk, kinderen en mijlpalen.

Wat is er gebeurd met de ware liefde?

Komen de huidige generaties hem dan niet meer tegen, die Ware Liefde? Ja, het bestaat nog steeds. Ook in deze moderne tijd zullen er mensen elkaar vinden, trouwen al of niet kinderen krijgen en over tientallen jaren nog steeds samen zijn. Maar het is minder geworden dan vroeger. Vrouwen zijn niet meer afhankelijk van hun man, ze hebben zelf een opleiding gevolgd, een baan en een carrière en zijn dus niet afhankelijk van zijn inkomen.

Maatschappelijke individualisering

Als het huwelijk strandt kunnen ze zich in de meeste gevallen zelf redden. En niet iedereen gaat meer op zoek naar de ware liefde. Sommige mensen hebben het te druk met hun loopbaan, reizen, dingen doen die ze gedaan willen hebben voordat ze er te oud voor zijn en dan schiet het vinden van een partner er soms bij in. Dit is de groep mensen die het ook zonder de ware liefde prima naar hun zin heeft.

Maatschappelijke individualisering

Veel mensen geloven nog in ware liefde

Ook al loopt tegenwoordig ongeveer een derde van de huwelijken stuk en stranden er vele relaties vroegtijdig, veel mensen geloven nog steeds in de ware liefde. Alleen geloven tegenwoordig meer mensen dat je die ware liefde meerdere keren in je leven kunt tegenkomen. Wanneer je een relatie van tien jaar achter de rug hebt met iemand van wie je oprecht veel hield totdat hij of zij besloot dat een ander toch leuker was, dan hoeft het niet zo te zijn dat er voor jou geen nieuwe liefde meer mogelijk is. Omdat relaties tegenwoordig vaker vroegtijdig stranden, zijn er ook meer vrijgezellen “op de markt”. Anderen kiezen er zelf voor om de eeuwige vrijgezel te blijven. Dus als je op je veertigste of vijftigste opnieuw op zoek gaat naar een partner dan is de kans dat je die vindt veel groter dan pakweg 50 jaar geleden.

Iedereen kan een ware liefde vinden

Ware liefde is niet weggelegd voor de “happy few”. Iedereen , ook als je een handicap hebt of niet super knap bent , kan de ware liefde vinden. De kans is het grootst als je je ervoor openstelt en niet bij voorbaat te hoge eisen stelt aan je eventuele toekomstige partner. Als je iemand vindt met wie het gewoon klikt en met wie je het goed hebt, dan kan diegene best jouw ware liefde of soulmate zijn, daarvoor hoeven de vonken er niet vanaf te spatten. Het gaat tenslotte om jullie geluk en niet om wat een andere daar voor mening over heeft.

ware liefde stel dat elkaar vasthoudt

5 tekenen dat je in een echte liefdesrelatie zit

Hoe weet je nou of je in een echte liefdesrelatie zit? Het kan soms lastig zijn om dit te bepalen, vooral als je in het begin van een relatie zit en alles nog nieuw en spannend is. Maar er zijn een aantal duidelijke tekenen die erop wijzen dat je in een relatie zit waarin echte liefde aanwezig is. In deze blog bespreken we 5 van deze tekenen, zodat je meer inzicht krijgt in je eigen relatie. Van open communicatie tot wederzijdse steun, we laten je zien welke factoren belangrijk zijn voor een gezonde en liefdevolle relatie.

  • Jullie communiceren open en eerlijk met elkaar: Een teken van een echte liefdesrelatie is wanneer beide partners open en eerlijk kunnen communiceren met elkaar. Dit betekent dat je je gevoelens en gedachten kunt delen zonder bang te zijn voor veroordeling of afwijzing. Jullie kunnen elkaar steunen en elkaar helpen groeien als individuen en als stel.
  • Jullie respecteren elkaars grenzen: Een ander teken van een echte liefdesrelatie is wanneer beide partners elkaars grenzen respecteren. Dit betekent dat je elkaar niet forceert om dingen te doen waar je niet comfortabel mee bent en dat je elkaar de ruimte geeft om je eigen leven te leiden. Het is belangrijk om elkaars grenzen te kennen en deze te respecteren om een gezonde relatie te behouden.
  • Jullie zijn elkaars beste vrienden: Een derde teken van een echte liefdesrelatie is wanneer jullie elkaars beste vrienden zijn. Jullie kunnen samen lachen, huilen en plezier hebben, maar jullie kunnen ook serieus zijn en elkaar steunen tijdens moeilijke tijden. Een sterke emotionele verbinding en vriendschap zijn de basis van een echte liefdesrelatie.
  • Jullie hebben dezelfde doelen en waarden: Een ander teken van een echte liefdesrelatie is wanneer jullie dezelfde doelen en waarden delen. Dit betekent dat jullie weten wat belangrijk is voor elkaar en dat jullie samenwerken om jullie doelen te bereiken. Dit zorgt voor een sterke basis en verbinding in jullie relatie.
  • Jullie hebben vertrouwen en steunen elkaar: Een laatste teken van een echte liefdesrelatie is wanneer jullie elkaar vertrouwen en steunen. Dit betekent dat jullie elkaar vertrouwen in de beslissingen die jullie maken en elkaar steunen in de keuzes die jullie maken. Het is belangrijk om elkaar te steunen in alle aspecten van het leven, of het nu gaat om persoonlijke of professionele doelen. Dit zorgt voor een diepgaande en blijvende verbinding tussen jullie beiden.

Wat vogels ons kunnen leren over ‘de ware’?

Net als velen anderen heb je waarschijnlijk een groot deel van je leven toegewijd aan het vinden van de perfecte match. Ook dieren besteden veel tijd en moeite aan het vinden van de ideale partner. Vanuit een evolutionair oogpunt lijkt dit echter nauwelijks doeltreffend, aangezien we die tijd beter kunnen besteden aan het voortplanten en verzekeren van ons diersoort. Toch toont een nieuwe onderzoek naar vogels interessante conclusies die een geheel nieuw licht op dit verschijnsel werpen en suggereren dat er mogelijk wel degelijk voordelen aanzitten in het vinden van de ideale partner.

Twee vogels die samen een nest bouwen

Vrouwtjes kiezen juiste partner

Het kan lastig te zijn vast te stellen wat iemand nou tot de ideale partner maakt. Dit blijkt ook van diersoort tot diersoort te verschillen. Vaak zijn het de vrouwtjes die de meeste tijd aan de voortplanting besteden, waarbij zij de geschikte partner uitkiezen. Vaak zijn de mannetjes die het meest gewild zijn, superieur op gebied van genen waardoor een gezond kroost wordt verwacht. Ook bij mensen verschillen de kwaliteiten waarop een geschikte partner wordt uitgekozen. Onder de zoogdieren vormen mensen de uitzondering door het aangaan van langdurige relaties. Dit is wel terug te vinden onder menig vogelsoort, waaronder zebravink. Uit onderzoek zijn interessante resultaten naar voren gekomen, waaruit blijkt waarom het uitkiezen van een ideale partner zo belangrijk is.

Succes in voortplanting

Zebravinken kiezen hun eigen partner, waarmee ze hun nestjes krijgen. In een onderzoek konden zebravinken hun keuze maken uit de 160 vogels die samen in een gesloten omgeving waren geplaatst. Nadat de keuze was gemaakt, werd een deel van de vogels met hun zelfgekozen partner elders geplaatst en een ander deel werd zonder hun gekozen partner in een andere omgeving geplaatst. Uiteindelijk vormden zich nieuwe paartjes, waarna alle vogels opnieuw bij elkaar werden geplaatst. Van de vogels die met hun eigen gekozen partners nestjes kregen, bleek het succes van voortplanting aanzienlijk hoger te liggen, dan bij de paartjes die uiteindelijk met een nieuwe partner nestjes vormden. Veel van de jonge vogeltjes haalden de volwassenheid niet. Het uitkiezen van de eigen gekozen ideale partner blijkt zeker invloed te hebben op de voortplanting en overlevingskansen van de jongen.

twee vogels naast elkaar

Huiselijk geluk

Er zijn twee mogelijke verklaringen waarom het de gedwongen koppeltjes niet gelukt is om een goede voortplanting te realiseren. Het kan zijn dat ze genetisch niet matchen, waardoor er in de genetische opbouw iets mis gaat en de kans op een gezonde kroost verkleind wordt. Of de partners zijn niet goed op elkaar ingespeeld, doordat ze qua gedrag te veel van elkaar verschillen. Zelfs bij zebravinken bleken de slagingskansen van de embryo’s reeds genetisch bepaald, waardoor ook de verenigbaarheid in het samen opvoeden van de nakomelingen in het geding kwam.

Samenwerking vogels

Een onvolledige samenwerking verkleinde de overlevingskansen ook na het uitkomen van de eieren. De meeste kuikens stierven na het uitkomen, doordat de ouders minder op elkaar waren afgestemd en minder genegenheid naar elkaar vertoonden. De vrouwtjes waren minder onder de indruk van de aanstalten van de mannetjes en de mannetjes waren minder vaak bij het nest te vinden, doordat ze andere vrouwtjes aan het versieren waren.

Een paar vogels die harmonieus samenwerken

Op zoek naar de juiste partner

Net als bij zebravinken kiezen wij onze eigen partners. Uiteraard verschilt dit per cultuur en ervaren we krachtige emoties als aantrekkingskracht of liefde, waardoor we in staat zijn om een geschikte partner te vinden met wie we het ouderschap aan kunnen gaan. Ook voelen we ons tot meerdere mensen aangetrokken en leren we via het daten en het verbreken van eerdere relaties uiteindelijk vaak de juiste partner te vinden, met wie we wel een gezin gaan vormen. Zelfs als je nog niet de ware liefde hebt ontmoet, zijn er zeker voldoende redenen die doen geloven dat het zeker de moeite waard is om je tijd en energie te besteden aan het vinden van de ideale partner.

Ware liefde: een persoonlijke ervaring die niet te meten of te definiëren is

We hopen dat deze blog je inzicht heeft gegeven in de vraag of ware liefde echt bestaat. Het is een onderwerp dat al eeuwenlang wordt besproken en waarop geen eenduidig antwoord te geven is. Wat voor de één ware liefde is, is dat misschien niet voor de ander. Het is een persoonlijke ervaring die niet te meten of te definiëren is. Wat we wel weten, is dat liefde ons inspireert en ons leven verrijkt. Of je nu op zoek bent naar de ware liefde of al in een langdurige relatie zit, het belangrijkste is om open en eerlijk te zijn met jezelf en je partner, en om elkaar te respecteren en te ondersteunen. Door samen te groeien en te evolueren, kun je de kracht van liefde ervaren en een langdurige, vervullende relatie opbouwen.

Eén reactie op “Is ware liefde een mythe? Lees onze blog voor het antwoord!”

  1. Emilia Dekker schreef:

    De conclusie van dit artikel “er is nog hoop” hahaha. Het is toch soms een heftig doolhof daten en een leuke partner vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---