Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Durf jij jezelf te zijn in de liefde?
jezelf zijn masker

Durf jij jezelf te zijn in de liefde?

Welke online datingsite?
25 september 2023

Voel je je vaak onzeker en ongemakkelijk wanneer je met iemand op date gaat? Ben je bang om jezelf te zijn en bang om afgewezen te worden? Je bent niet alleen. Veel mensen worstelen met hetzelfde probleem. Maar waarom is het zo moeilijk om jezelf te zijn op dates? In dit blog gaan we dieper in op de redenen waarom het soms lastig is om jezelf te zijn en hoe je dit kunt veranderen. Lees verder om te ontdekken hoe je jezelf kunt zijn en vertrouwen kunt opbouwen tijdens het daten.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waarom is het soms lastig om jezelf te zijn?

Ieder mens vindt het belangrijk om gemogen te worden. Zeker als het aankomt op daten, zul je extra moeite doen om vooral zo leuk, spontaan en aantrekkelijk mogelijk over te komen. Je vergroot hiermee enkele delen van je persoonlijkheid om een goede indruk achter te laten. Dit is een begrijpelijke houding en iedereen maakt zich hier schuldig aan. Je moet er echter wel voor waken dat je niet hierin doorschiet en jezelf een beetje kwijtraakt in het proces.

jezelf spiegel

Grenzen aangeven

Door enkel je positieve kant te laten zien, die begripvol, meegaand en vriendelijk is, ontneem je jezelf ook de kans om duidelijk grenzen aan te geven en te delen wanneer je ergens nog niet aan toe bent of iets simpelweg je minder aanstaat. Ook dit hoort bij wie je bent en kan nog wel eens worden ondergesneeuwd wanneer je nieuwe mensen ontmoet en graag erbij wilt horen. Het is zeker niet verkeerd, maar wel een aandachtspunt om rekening mee te houden.

People Pleaser

Het kan voorkomen dat je op een gegeven moment even de grip op jezelf en de situatie kwijtraakt, doordat je te zeer gericht bent op de ander. Zeker in het uitgaan en de datingwereld kan dit gaan spelen, omdat je vooral wilt dat het gezellig is wanneer je met iemand op een date bent. Ondanks een goede dosis zelfverzekerdheid kan het er alsnog bij inschieten dat je toegeeft aan dingen die je mogelijk niet helemaal wilt of voor open staat. Dit kan de beste overkomen en wil nog zeker niet zeggen dat je een People Pleaser bent. Toch kan het ongemerkt langzaam zo overkomen en is het belangrijk om even pas op plaats te doen.

People Pleaser

Lastig om jezelf te zijn

De gedachte dat iemand je dan even minder leuk of aantrekkelijk vindt, wanneer je een mening geeft die afwijkt van mogelijk de verwachting op dat moment, kan een drempel zijn die je hiervan weerhoudt. Je wilt immers geen onrust of irritatie veroorzaken. Het kan je ervan terugdeinzen om een grens aan te geven en toch is dit heel belangrijk, zeker tijdens het uitgaan. Een ander moet ook deze kant van je leren kennen, om te weten wie je bent en waar je voor staat. Het kan echter zeker lastig zijn om op zulke momenten jezelf te zijn.

Wees niet te streng voor jezelf

Het kan iedereen overkomen dat je eventjes meegaander bent dan dat je normaal zou zijn. Het feit dat je even minder sterk jezelf bent, kan echter ook bijdragen aan een verlening van dit gegeven. Je kunt je er verwart door voelen en teleurgesteld in jezelf, omdat je niet duidelijk bent geweest en in eigen kracht staat. Dit gevoel kan je nog wat langer bij jezelf weg houden, omdat het een interne worsteling teweeg kan brengen. Het is dan ook zeker belangrijk om op die momenten compassie voor jezelf te hebben.

balans streng zijn

Een andere kant van je persoonlijkheid

Fouten mogen gemaakt worden en er is niks verkeerd om positief over te willen komen. Aan de andere kant is het ook zeker niet verkeerd om een andere kant van jezelf te laten zien, die toont wat wel of niet acceptabel voor je is. Je date mag zeker ook vertrouwd raken met deze kant van je persoonlijkheid en mogelijk riskeer je hiermee dat de indruk over je minder positief wordt. Ook dit is echter onderdeel van iemand leren kennen. Het kan zeker lastig zijn om hierin jezelf te zijn, toch zal je hiermee een eerlijker en duidelijker beeld over jezelf kunnen neerzetten. Iemand die hier begrip voor kan opbrengen, zal uiteindelijk geen moeite hebben om verschillende kanten van je persoonlijkheid te ontdekken.

Hoe herken je het?

Het is belangrijk om goed te herkennen wanneer je jezelf dreigt kwijt te raken. Je mist dan even de verbinding met je eigen identiteit en het kan lastig zijn om nog jezelf te zijn. Vaak gebeurt dit als je teveel meegaat in de houdingen en veronderstellingen van anderen. Je kunt je hierdoor onzeker of verward voelen, somber worden of afstandelijker. Ook kun je gevoelens als boosheid of verdriet ervaren, zonder dat je dit helemaal kunt plaatsen. Je lijkt helemaal op te gaan in de beleefwereld van de ander en lijkt niet meer goed te kunnen herinneren wat je eigen gedachten over iets zijn. Het is dan verstandig om even wat afstand te nemen en te kijken wat jij nodig hebt om hier weer grip op te krijgen. Even tijd voor jezelf nemen en te rade gaan wat je werkelijk voelt en denkt, kunnen helpen om jezelf weer terug te vinden.

jezelf kwijt raken


Niet jezelf zijn op datingsites en apps

Het lijkt aanlokkelijk, om je jezelf beter voor te doen dan waar is, wanneer je je aanmeldt bij een online datingsite. Ongetwijfeld verbloemt menigeen wel enkele minpuntjes aan zijn of haar karakter, waar anderen mogelijk zelfs een geheel verrijkt beeld over zichzelf zullen weergeven. Toch is het geen goed idee om dit ogenschijnlijk uitnodigend, doch ongunstig voorbeeld te volgen. Je kunt er namelijk meer schade dan mee berokkenen, dan voordeel mee behalen. Veel mensen hebben de neiging om te liegen op datingsites en een leugentje om bestwil moet natuurlijk kunnen, maar waar ligt de grens?

De waarheid komt een keer uit

Ondanks dat je op papier een hele mooie schets over jezelf kunt neerzetten, zonder dat iemand gelijk er wijzer door wordt, zal de waarheid toch een keer uitkomen en kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Ook als dit jou overkomt en degene met wie je in gesprek bent geweest al die tijd, blijkt een geheel ander persoon te zijn dan je in eerste instantie had gedacht, zul je je realiseren hoe onaangenaam het is om je anders voor te doen dan je bent.

waarheid masker

Het moderne daten geeft geen directe duidelijkheid

Het moderne daten vindt tegenwoordig steeds meer eerst af via online podia. Waar je voorheen nieuwe mensen ontmoette tijdens het uitgaan, in de kroeg of bij familiegelegenheden, waar nieuwe potentiële partners werden geïntroduceerd, vinden steeds meer mensen nu hun heil via platforms als forums of online datingsites. Op een eerste instantie onpersoonlijke manier kun je zo al heel snel veel over iemand te weten komen. Hoe eerlijk en duidelijk dit beeld is, zal blijken al naar gelang je besluit verder met iemand in contact te komen.

Ontmoetingen sociale gelegenheden

Bij een ontmoeting in een sociale gelegenheid, waar meerdere mensen zijn en je direct in contact kunt komen met anderen, zal dit heel anders verlopen. Je krijgt zo al gelijk een veel duidelijker beeld met wie je te maken hebt, ook al ken je de ander nauwelijks. Iemand daadwerkelijk voor je zien staan, geeft al zoveel meer informatie over hoe iemand is. Op een andere manier kun je zo duidelijker inschatten of iemand oprecht is of een verhaal ophoudt. Bij het online daten kan dit nog wel eens anders uitvallen.

Ontmoetingen sociale gelegenheden

Nepprofiel herkennen

Als je de verschillende profielen op een datingsite doorloopt, weet je eigenlijk nog steeds niet goed met wie je te maken hebt. Je kunt wel veel informatie vinden in de profielschetsen die leden van de datingsite aanmaken, maar je weet niet direct of alles in alle eerlijkheid is verteld. Zo kun je in contact komen met mensen die ogenschijnlijk heel aantrekkelijk lijken en ook hun verhaal kan je werkelijk aanstaan.

Niet willen afspreken

Naarmate je echter langer met iemand in gesprek bent, zul je mogelijk merken dat alles wat gedeeld wordt, haast lijk of alles te goed om waar te zijn, is. Dit merk je door de overmoedige sterke verhalen, of de foto’s die een doorsnee persoon niet zo snel op een profiel zou plaatsen. Ook zul je mogelijk merken dat elke aanstalten om daadwerkelijk met die persoon in levenden lijve af te spreken, met zorgvuldige stelselmatigheid wordt afgewimpeld. Je krijgt de indruk dat dit voor de ander toch minder wenselijk blijkt te zijn, dan bij jou het geval is. Dit zijn vaak duidelijke signalen dat iemand een beeld over zichzelf heeft geschetst dat niet geheel bij de werkelijkheid aansluit.

profiel

Vernederende schijn

Wanneer je zelf ervoor kiest om een fraaier beeld van jezelf te schetsen, kan dit nog weleens verkeerd voor je uitpakken. Zeker als je iemand ontmoet die een serieuze kandidaat voor een relatie blijkt te zijn, kun je jezelf in een penibele situatie hebben gebracht. Natuurlijk is het soms lastig om jezelf te zijn, maar je zult dan de ander toch moeten vertellen, dat het beeld dat hij of zij over je heeft niet helemaal strookt met wat waar is. Je hebt de waarheid mogelijk wat aangedikt of dusdanig verdraaid dat er nauwelijks iets waar is van al het moois waar de ander nu over wegdroomt. Zodra je dan je ware gezicht moet laten zien, kan dit dusdanig tegenvallen of de ander kan zich niet over het bedrog heen zetten.

Waarom authenticiteit wint!

In bovenstaand geval loop je een geweldige kans mis en zul je geen goede indruk nalaten. Dit kan je een gevoel van vernedering, schaamte en verdriet opleveren, wat je bespaard had kunnen worden als je gelijk schoon schip had gespeeld. Ook op online datingsites hopen de leden echte mensen te ontmoeten met wie een serieuze en oprechte relatie kan worden gestart. Door de ander eerst te laten geloven in prachtige maskers, gooi je uiteindelijk mogelijk je eigen glazen in. Dit is zeker iets om over na te denken wanneer je een datingprofiel aanmaakt op een online datingsite. Alhoewel het aanlokkelijk lijkt, omdat niemand het in eerste instantie weet, kan het toch heel anders voor je uitpakken.

authenticiteit

Je beste zelf!

Het is belangrijk dat je tijdens het daten en ook tijdens alle stappen die daartoe leiden, zo eerlijk mogelijk durft te zijn over wie je bent en waarnaar je op zoek bent in een partner. Dit voorkomt dat je uiteindelijk aan het kortste eind trekt. Ook al kan iemand je niet direct doorzien, uiteindelijk zal toch blijken wat waar is over je, zodra het moment komt dat je werkelijk verder met iemand wilt. Je kunt dan de schijn niet veel langer ophouden en je wilt jezelf een dergelijk moment van schaamte zeker besparen. Door gelijk met de waarheid over jezelf naar buiten te komen, voorkom je veel verwarring en teleurstelling, zowel bij jezelf als de ander.

Eerlijkheid loont het langst

Eerlijkheid loont het langst, al is het enkel maar om je goed over jezelf te kunnen blijven voelen. Je wilt immers wel iemand ontmoeten die jou mag om hoe jij bent. En daar hoort jouw heden en geschiedenis gewoon bij. Een mogelijke afwijzing in het begin is vele malen gemakkelijker te incasseren dan eenzelfde domper als je al enigszins een band en verlangen met iemand hebt opgebouwd. Toon daarom je beste zelf, zoals dit overeenkomt met de waarheid van alledag en je zult veel meer profijt aan het online daten beleven.

Eerlijkheid loont het langst

Jezelf zijn is een continue reis

Het is belangrijk om te onthouden dat het accepteren van jezelf en zijn wie je bent een continue reis is. Het gaat niet van de ene dag op de andere over. Maar door bewust te zijn van je gedachten en emoties en door de juiste tools en strategieën toe te passen, kun je leren hoe je jezelf beter kunt uiten en hoe je meer vertrouwen kunt opbouwen in jezelf. We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen en dat je er kracht uit hebt gehaald. Blijf op zoek naar manieren om jezelf te verbeteren en om vertrouwen te krijgen in wie je bent. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---