Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Waarom is het soms lastig om jezelf te zijn?
lastig om jezelf te zijn

Waarom is het soms lastig om jezelf te zijn?

Welke online datingsite?
16 februari 2021

Ieder mens vindt het belangrijk om gemogen te worden. Zeker als het aankomt op daten, zul je extra moeite doen om vooral zo leuk, spontaan en aantrekkelijk mogelijk over te komen. Je vergroot hiermee enkele delen van je persoonlijkheid om een goede indruk achter te laten. Dit is een begrijpelijke houding en iedereen maakt zich hier schuldig aan. Je moet er echter wel voor waken dat je niet hierin doorschiet en jezelf een beetje kwijtraakt in het proces.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Grenzen aangeven

Door enkel je positieve kant te laten zien, die begripvol, meegaand en vriendelijk is, ontneem je jezelf ook de kans om duidelijk grenzen aan te geven en te delen wanneer je ergens nog niet aan toe bent of iets simpelweg je minder aanstaat. Ook dit hoort bij wie je bent en kan nog wel eens worden ondergesneeuwd wanneer je nieuwe mensen ontmoet en graag erbij wilt horen. Het is zeker niet verkeerd, maar wel een aandachtspunt om rekening mee te houden.

grenzen aangeven

People Pleaser

Het kan voorkomen dat je op een gegeven moment even de grip op jezelf en de situatie kwijtraakt, doordat je te zeer gericht bent op de ander. Zeker in het uitgaan en de datingwereld kan dit gaan spelen, omdat je vooral wilt dat het gezellig is wanneer je met iemand op een date bent. Ondanks een goede dosis zelfverzekerdheid kan het er alsnog bij inschieten dat je toegeeft aan dingen die je mogelijk niet helemaal wilt of voor open staat. Dit kan de beste overkomen en wil nog zeker niet zeggen dat je een People Pleaser bent. Toch kan het ongemerkt langzaam zo overkomen en is het belangrijk om even pas op plaats te doen.

Lastig om jezelf te zijn

De gedachte dat iemand je dan even minder leuk of aantrekkelijk vindt, wanneer je een mening geeft die afwijkt van mogelijk de verwachting op dat moment, kan een drempel zijn die je hiervan weerhoudt. Je wilt immers geen onrust of irritatie veroorzaken. Het kan je ervan terugdeinzen om een grens aan te geven en toch is dit heel belangrijk, zeker tijdens het uitgaan. Een ander moet ook deze kant van je leren kennen, om te weten wie je bent en waar je voor staat. Het kan echter zeker lastig zijn om op zulke momenten jezelf te zijn.

uitgaan

Wees niet te streng voor jezelf

Het kan iedereen overkomen dat je eventjes meegaander bent dan dat je normaal zou zijn. Het feit dat je even minder sterk jezelf bent, kan echter ook bijdragen aan een verlening van dit gegeven. Je kunt je er verwart door voelen en teleurgesteld in jezelf, omdat je niet duidelijk bent geweest en in eigen kracht staat. Dit gevoel kan je nog wat langer bij jezelf weg houden, omdat het een interne worsteling teweeg kan brengen. Het is dan ook zeker belangrijk om op die momenten compassie voor jezelf te hebben.

Een andere kant van je persoonlijkheid

Fouten mogen gemaakt worden en er is niks verkeerd om positief over te willen komen. Aan de andere kant is het ook zeker niet verkeerd om een andere kant van jezelf te laten zien, die toont wat wel of niet acceptabel voor je is. Je date mag zeker ook vertrouwd raken met deze kant van je persoonlijkheid en mogelijk riskeer je hiermee dat de indruk over je minder positief wordt. Ook dit is echter onderdeel van iemand leren kennen. Het kan zeker lastig zijn om hierin jezelf te zijn, toch zal je hiermee een eerlijker en duidelijker beeld over jezelf kunnen neerzetten. Iemand die hier begrip voor kan opbrengen, zal uiteindelijk geen moeite hebben om verschillende kanten van je persoonlijkheid te ontdekken.

date

Hoe herken je het?

Het is belangrijk om goed te herkennen wanneer je jezelf dreigt kwijt te raken. Je mist dan even de verbinding met je eigen identiteit en het kan lastig zijn om nog jezelf te zijn. Vaak gebeurt dit als je teveel meegaat in de houdingen en veronderstellingen van anderen. Je kunt je hierdoor onzeker of verward voelen, somber worden of afstandelijker. Ook kun je gevoelens als boosheid of verdriet ervaren, zonder dat je dit helemaal kunt plaatsen. Je lijkt helemaal op te gaan in de beleefwereld van de ander en lijkt niet meer goed te kunnen herinneren wat je eigen gedachten over iets zijn. Het is dan verstandig om even wat afstand te nemen en te kijken wat jij nodig hebt om hier weer grip op te krijgen. Even tijd voor jezelf nemen en te rade gaan wat je werkelijk voelt en denkt, kunnen helpen om jezelf weer terug te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items
Laatste reacties