Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Zo maak je een onweerstaanbaar online dating profiel!
online dating profiel

Zo maak je een onweerstaanbaar online dating profiel!

Welke online datingsite?
13 november 2023

Je hebt je aangemeld voor een datingsite of datingapp, maar hoe maak je nu een goed profiel? Een goed datingprofiel is van cruciaal belang om matches te krijgen en de juiste persoon te vinden. Het is het eerste wat anderen over jou te weten komen, dus het is belangrijk om het op de juiste manier te presenteren. In dit artikel op Welkeonlinedatingsite.nl geven we tips en adviezen om een goed en effectief datingprofiel te maken. We bespreken welke informatie je in je profiel moet zetten, hoe je een goede profielfoto kiest en hoe je jezelf op een authentieke manier kunt presenteren. Met onze tips kun je ervoor zorgen dat je datingprofiel eruit springt en meer matches en gesprekken krijgt.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe maak ik een goed datingsite profiel?

Als je jezelf inschrijft op een datingsite ben je één van de vele. Er staan honderden of misschien wel duizenden profielen op een datingsite zoals Parship. Het is dus erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat juist jouw profiel opvalt en de juiste personen aanspreekt. Het voltooien van een online datingsite profiel is uitgegroeid tot een van de meest tijdrovende bezigheden van het online daten. Met iedere druk op de knop wordt je datingprofiel vastgelegd, je toekomst bestaat hierdoor uit enkele foto’s en een paar zinnen die jou goed zouden moeten omschrijven. Dit gaat gepaard met veel vragen: is mijn verhaal te saai? Gebruik ik een leuke foto? Om optimaal gebruik te maken van een online datingsite en je datingprofiel, adviseer ik je hierbij een aantal profiel regels die je in je eigen voordeel kunt gebruiken.

Een collage van profielfoto's waarin verschillende outfits worden getoond

Opvallen met jouw datingprofiel

Als je alle datingsites bekijkt dan lijkt het wel dat iedere vrijgezelle Nederlander een profiel heeft. Maar hoe zorg je ervoor dat jij tussen al deze profielen opvalt? Wanneer je een profiel aanmaakt is het verstandig hier de tijd voor te nemen en met een aantal zaken rekening te houden. Denk eerst na waar jij naar kijkt als je bladert door de vele profielen, wat heeft je interesse en wanneer besluit je iemand een bericht te sturen?

Het belang van een aantrekkelijke foto

Hoewel veel mensen het niet toe willen geven is het eerste waar we naar kijken de foto. Een aantrekkelijke foto doet je sneller een profielen aanklikken dan profielen zonder foto of met een onduidelijke of slechte foto. Een goede en duidelijke foto bij jouw profiel is dan ook erg belangrijk. Zorg ook dat je gezicht goed te zien is en draag bijvoorbeeld geen zonnebril. Dan is er de tekst die je bij een profiel plaatst. Hier moet je goed over nadenken. Een tekst van twee regels kan onmogelijk alles over jezelf vertellen. Schrijf je echter twee pagina’s vol dan zullen er maar weinig mensen geïnteresseerd zijn om dit allemaal te lezen.

Een collage van profielfoto's, waarbij sommige goede belichting, hoeken en uitdrukkingen tonen

Vul het gehele datingprofiel in!

“Vertel iets over jezelf” of ‘beschrijf je zelf in één zin” zijn in het dagelijkse leven veel voorkomende en soms lastige vragen. Deze vraag komt ook aan bod bij het invullen van een dating profiel. Je staart al enige tijd naar een leeg scherm en voelt paniek opkomen, uiteindelijk beslis je om dit veld niet of later in te vullen. Doe dit niet! Het is een dooddoener als je niets over jezelf kunt vertellen, dus ook al is het een moeilijke vraag, vul iets in! Dit kan een kleine opsomming zijn, iets korts over je interesses of je dagelijkse leven. Het antwoord op deze vraag zorgt ervoor dat je mensen met gelijke interesses ontmoet.

De juiste profielfoto kiezen

Een goede profielfoto is van essentieel belang. Hier wordt je namelijk als eerste op beoordeeld. Er zijn drie foto’s die op ieder datingprofiel horen te staan: een foto van je gezicht, een foto waar je van top tot teen op te zien bent en een foto met een leuke pose. Deze drie foto’s zijn van essentieel belang om een visuele eerste indruk achter te laten. Doe jezelf daarom een plezier en neem de tijd voor het uitzoeken of maken van de foto’s. Zorg voor een goede belichting, leuke kleding en creëer geen foutief beeld van jezelf. Een foto van een leuke pose kan natuurlijk ook een foto zijn van jou met je favoriete hobby, huisdier of een herinnering aan een super vakantie. Plaats je liever geen foto’s op je profiel? Lees dan in dit artikel wat de nadelen zijn van het niet plaatsen van een foto op je datingprofiel.

profielfoto kiezen

Tips voor een goede profielfoto:

 • Kijk niet te serieus.
 • Kies een recente foto.
 • Gebruik geen flits.
 • Lach en zorg dat je er gelukkig uitziet op de foto.
 • Pas op met selfies, het beste is om iemand anders een foto te laten maken.
 • Zorg voor een spontane foto, niet geposeerd.
 • Ontbloot bovenlijf om je spieren te laten zien, kan vrouwen afschrikken.
 • Zorg dat je niet te zwoel kijkt, dan wek je de indruk dat er bij jou vooral één ding te halen is.
 • Zorg voor een duidelijk, scherpe foto.
 • Liever geen foto waarop je aan het eten bent of tijdens een stapavond.

Geef aan wat je zoekt

Laat op je profiel duidelijk merken waarnaar je op zoekt bent. Bijvoorbeeld: avontuur, romantische avondjes, samen series kijken, samen wandelen etc. Laat ook weten welke karaktereigenschappen je belangrijk vindt bij de ander. Denk aan humor, luisterend oor, een doorzetter, spontaniteit, stabiliteit en noem maar op. Als je duidelijk aangeeft waar je naar op zoek bent, heb je meer kans dat de juiste personen reageren. Misschien reageren er wel minder mensen op je profiel, maar diegene die reageren passen (hopelijk) wel in jouw plaatje. Het laat tevens zien dat je weet wat je wilt en dat maakt vaak een goede indruk.

een fictief profiel screenshot

Schrijf een goede profieltekst

Je profieltekst is erg belangrijk en moet je zien als een middel om jezelf ‘te verkopen’. Voordat je aan de slag gaat, bedenk eerst bij jezelf wat jij zou willen lezen op het profiel van iemand anders. Waar zou jij op letten? Wat zou jij willen weten van de ander? Wil je een heel levensverhaal lezen of niet? Door jezelf deze vragen te stellen kun je een goed beeld krijgen van wat mensen verwachten op jouw profiel. Ga dus niet zomaar wat typen, maar denk hier echt over na en vraag jezelf constant af: zit een ander op deze informatie te wachten?
Bekijk ook eens het profiel van andere mannen of vrouwen. Hier kun je al veel van leren. Je kunt vooral ook zien wat je niet moet doen.

Jouw sterke punten

Zorg ervoor dat je een tekst schrijft die niet te lang is maar waar wel je sterke punten in naar voren komen. Laat de tekst echt vlammen door te schrijven over je ambities, wat je graag doet als je een partner zou hebben en schrijf over wie jij nu echt bent. Hou deze tekst wel altijd positief en kom zelfverzekerd over. Richt je tekst ook tot de lezer, dat is immers de persoon die je wilt overhalen jou een bericht te sturen. Probeer te vermijden over vorige of mislukte relaties te schrijven en zorg dat je ook alleen je sterke punten benadrukt. Het spreekt voor zich dat je wel eerlijk moet blijven want anders hou je niet alleen de lezers voor de gek maar ook jezelf.

op maat gemaakte matchaanbevelingen

Let vooral op:

 • de tone of voice
 • de lengte van de stukken
 • welke foto’s er zijn geplaatst
 • hoeveel informatie wordt er prijsgegeven?
 • hoe presenteert de persoon zichzelf.

Spelling

Zorg ervoor dat je profiel goed leesbaar is en dat na één keer lezen het duidelijk is wie jij bent. Vermijd te lange zinnen en typefouten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het lezen van een datingprofiel bestaat uit het ontcijferen van hoe jij jezelf omschrijft. Neem de tijd om je profiel goed door te lezen en gebruik een spellingscontrole.

Een vergrootglas dat een typefout in een datingprofiel accentueert

Verkoop jezelf!

De personen die bekend zijn met de “verkoop” weten dat je iets moet geven om er iets voor terug te krijgen. Het is aan te raden deze gedachte ook toe te passen op je datingprofiel. Tijdens het lezen van een datingprofiel wil je iets leren over een ander, om iets te kunnen leren moet je iets vrijgeven over jezelf. Dit komt van twee kanten. Alledaagse dingen die je graag doet of nog zou willen doen zijn hier goede voorbeelden van.

Maak de lezers nieuwsgierig

Wanneer iemand een bericht wil sturen dan is dit omdat ze nieuwsgierig zijn. Veel online daters klagen dat ze weinig respons krijgen op hun datingprofiel. Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen nieuwsgierig naar je worden en de moeite nemen je een bericht te sturen? Wat goed is dat is om een opvallende gebruikersnaam te kiezen. Gebruik nooit je eigen naam of een variatie daarvan. Kies voor een naam die eenvoudig te onthouden is en bij voorkeur ook nog iets over jezelf verteld. Een opvallende gebruikersnaam kan meer doen dan je misschien denkt.

Een speelse illustratie van een gebruikersnaam als een puzzelstukje

De puntjes op de i zetten

Details zijn belangrijk. Laat de lezer een goede voorstelling krijgen van je verhaal. Gebruik gedetailleerde beschrijvingen. Hierdoor zal de lezer zich met jou kunnen associëren en zal dit ervoor zorgen dat de neiging groter is om een bericht te sturen. Besteed tijd aan het maken van je profiel. Je zult merken dat als je echt de moeite neemt een interessant profiel aan te maken dat dit kan zorgen voor vele leuke dates. Een foto is belangrijk maar ook zonder dat je bij de top tien van meest aantrekkelijke vrijgezellen hoort kun je succesvol zijn en vele leuke afspraakjes regelen.

Lieg niet

Wees vanaf het begin eerlijk, dit om een ‘catfish’ moment te vermijden. Verzin geen hobby’s, interesses en bewerk je foto’s niet. Hoe eerlijker je bent, hoe makkelijker het is om gemeenschappelijke interesses in een ander te vinden. Dit vereist vertrouwen in de andere persoon. Dit komt van twee kanten en hier is tijd voor nodig.

Een persoon die vol vertrouwen voor de spiegel staat

Wees eerlijk, maar niet te eerlijk

Dit klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Zet niet je hele levensverhaal op je datingprofiel. Verhalen die je in een negatief daglicht stellen kun je beter eerst voor jezelf houden. Het is geweldig dat je dit durft te vertellen, maar je wil niet dat dit een potentiële date afschrikt. We hebben allemaal bagage, maar dit hoeft je niet allemaal mee te nemen naar je online datingprofiel of een eerste date. Je hoeft je echt niet leuker of avontuurlijker voor te doen dan je bent. Maar zorg er wel voor dat je iets te melden hebt. Denk eraan: het gaat niet om de hoeveelheid woorden van je profieltekst, het gaat om de kracht van je woorden.

Hoe je meer matches en gesprekken kunt krijgen op een datingsite

We hopen dat onze tips je hebben geholpen om een goed datingprofiel te maken dat opvalt en succesvol is. Onthoud dat het belangrijk is om eerlijk en authentiek te zijn bij het maken van je profiel en het communiceren met andere gebruikers op de datingsite. Het kan soms even duren voordat je de juiste match vindt, dus wees geduldig en houd vol. Op Welkeonlinedatingsite.nl vind je meer tips en adviezen om je te helpen bij online daten, zoals reviews en vergelijkingen van verschillende datingsites en -apps. Neem de tijd om te vinden wat het beste bij je past en blijf het proberen. Wie weet ontmoet je binnenkort wel de juiste persoon om je leven mee te delen. Succes met het maken van je datingprofiel en veel plezier bij het daten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---