catfish

Wat is een catfish?

Welke online datingsite?
20 februari 2021

Het is gek hoe de wereld de voorbije jaren is veranderd met de komst van het internet. Niet enkel om je computer of je laptop ligt de wereld aan je voeten. Ook via je smartphone ben je zo weer op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de wereld. Dankzij de opkomst van sociale media – Facebook, Instagram en Twitter – weet je ook meteen wat je buurman of die goede vriend die aan de andere kant van de wereld doet, aan het uitspoken is. Veel mensen leren dan ook nieuwe mensen kennen via sociale media. Maar ook via datingsites en dating apps zoals Tinder. Enige voorzichtigheid hoort hier wel, want het is niet zo dat je zomaar alles mag vertrouwen wat er online verschijnt.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Een andere identiteit

In het echte – offline – leven ben je wie je bent. Je kunt een figuurlijke masker opzetten en je anders voordoen dan dat je echt bent. Maar je uiterlijk, je job, je familie je vrienden: die blijven allemaal hetzelfde. Dat kun je niet veranderen. Online kun je dit echter wel doen. Je zit namelijk veilig verborgen achter je computer, laptop, tablet of smartphone. Dus je kunt je voordoen als de persoon die jij wilt zijn, maar door omstandigheden niet bent in het echte leven. Je kunt als het ware een geheel nieuwe identiteit creëren en met die nieuwe persoon mensen leren kennen. Als je dit doet, dan ben je een catfish. Dit kan allemaal heel onschuldig zijn, maar niet iedereen maakt zomaar een andere identiteit aan.

wat is een catfish masker

Let op voor fraudeurs

Vooral op datingsites nemen mensen graag een andere identiteit aan. Zo vinden getrouwde mensen het vaak spannend om online een affaire te beleven. Daarvoor vinden ze een nieuwe persoonlijkheid uit en plukken ze random foto’s van het internet zodat hun profiel compleet is. In Afrika gaat het zelfs nog een stapje verder en zijn er organisaties die zich volledig richten op het oplichten van mensen. Een leuk meisje komt zo in contact met een nietsvermoedende man in Europa. Eerst is het contact heel oppervlakkig, maar al snel worden ze verliefd op elkaar. En dat is het moment waarop het meisje geld begint te vragen zodat ze naar zijn land kan komen.

fraudeur

Liefde maakt blind en dus start de man met het overmaken met geld. Maar zo’n fraude kan iemand al snel duizenden euro’s kosten. Pas als het veel te laat is, komt het bedrog aan het licht en bleek het meisje zelfs gewoon een man te zijn. Let dus op met dergelijke persoonlijkheden op datingsites en meld het ook als je dergelijke verhalen te horen krijgt. Op die manier kunnen datingsites fraudeurs van hun websites schuwen.

Te mooi om waar te zijn?

Ben je dus in contact met iemand via het internet en lijkt het verhaaltje te mooi om waar te zijn? En krijg je die persoon nooit in het echt te zijn? Dan kun je stellen dat je te maken hebt met een catfish. Verbreek in dit geval zo snel mogelijk het contact.

2 reacties op “Wat is een catfish?”

  1. Avatar for Martine Martine schreef:

    Ik heb al 3x meegemaakt dat er vals profielen probeerden geld van mij te krijgen. Het gaat telkens over iemand die zogezegd een ongeval tegenkomen met een lelijke breuk waardoor een operatie nodig is. Ze hebben alles verloren en om die operatie te laten uitvoeren moeten ze 5000 euro meteen betalen. In het begin zijn ze heel lief, zacht, vurig met passie waardoor je heel snel verliefd raakt. Van 1 persoon Ben ik 6000 euro kwijt geraakt met alle gevolgen van dien. Hoe erkennen? Wel ze spreken slecht Nederlands Engels Frans ze maken fouten en hun camera’s werken nooit, ze gebruiken foto’s van een ander persoon ook hun video’s. Ze zijn heel sluwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items