Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Lichaamstaal tijdens het daten – Wat kan het je vertellen?
Lichaamstaal tijdens het daten

Lichaamstaal tijdens het daten - Wat kan het je vertellen?

Welke online datingsite?
18 september 2021

Communiceren verloopt lang niet altijd enkel via verbale taal. Als mens praten we net zo goed, als niet voor het grootste gedeelte, met onze houding en lichaam. Er zitten veel boodschappen verscholen in de manier waarop mensen bewegen, kijken en spreken. In de intonatie en klank van iemands stem ligt zoveel meer informatie dan enkel in de woorden die er worden gebruikt. Niet iedereen is hier even sterk van op de hoogte of kan de fijnste signalen hierin opmerken. Toch loont het om hier iets opmerkzamer in te zijn, zeker als je op een date bent met iemand waarvan je graag wilt weten of die persoon je leuk vindt of niet. Door goed de lichaamstaal te lezen, kun je goed inschatten welke kant het opgaat.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Oogcontact toont interesse

Bij een eerste date en helemaal als het een blind date betreft, kun je je in eerste instantie wat ongemakkelijk voelen. Je kent de ander mogelijk nog niet goed genoeg en weet jezelf nog niet goed een houding te geven. Het helpt hierbij om je lichaam wat meer te ontspannen. Doe dit door op je ademhaling te letten. Mogelijk haal je enkel oppervlakkig adem, waardoor het ook voor de ander lastig wordt om zich te ontspannen. Probeer recht tegenover de ander te blijven zitten en het oogcontact te bewaren. Hierdoor voel je jezelf al snel zelfverzekerd en krijg je het gesprek onder controle. Oogcontact toont bovendien dat je interesse hebt in wie de ander is en wat die te vertellen heeft. Uiteraard kun je veel opmaken uit de mate waaruit je dit terugkrijgt van je date.

oogcontact

Handgebaren spreken voor zich

In geval dat je date zich ongemakkelijk voelt, kan het gebeuren dat hij of zij de armen en handen wat strakker houden. Wanneer de polsen naar beneden gericht blijven, krijgt het gesprek meer iets van een zakenmeeting, dan van een ontspannen date. Drukke handgebaren, gecombineerd met snelle, vlotte spraak kan duiden op enerzijds zenuwen, maar anderzijds ook aangeven dat de persoon enthousiast is en geïnteresseerd in jou. Afhankelijk van jouw houding als gesprekspartner kan hij of zij kalmeren ofwel jou meetrekken in vrolijke interactie.

handgebaren

Rustig zitten op gepaste afstand

Ook benen kunnen een eigen leven gaan leiden tijdens een spannende, eerste date. Misschien ga je zelf wel tegen de tafelpoot aan schoppen, bij wijze van afleiding. De ander kan uiteraard eenzelfde soort wiebelig beengedrag tonen en ook hier kun je veel informatie uit halen over hoe de ander zich voelt gedurende de date. Ook de afstand die je ten opzichte van je date kunt respecteren, zal voor een groot deel het succes van de avond bepalen. Het kan onprettig aanvoelen wanneer je te snel lichamelijk contact zoekt door de hand van je date te pakken. Ook jij kunt je ongemakkelijk voelen, wanneer je date gelijk zijn of haar stoel dichtbij jouw stoel plaatst en nog net niet op schoot springt. Dit zijn allemaal onuitgesproken regels binnen fysieke communicatie, die de toon leggen voor hoe de date zal verlopen.

zitten

Onuitgesproken communicatie

Wanneer je elkaar al beter kent en je de eerdere stadia van ongemak en onwennigheid reeds hebt doorwandeld, kun je overgaan op lichaamstaal met een hoger flirtgehalte. Uiteraard wil iedereen tijdens een date zo goed mogelijk voor de dag komen en een teken dat iemand je leuk vindt, kan zijn dat je date voortdurend aandacht besteed aan het recht strijken van haar en kleding. Je aankijken en naar je lachen ook als er een moment van stilte valt, toont eveneens dat er interesse is. Een subtiel verschuiven van handen, steeds dichterbij waar jouw handen liggen, geeft ook een duidelijke indicatie dat er meer toenadering gezocht mag worden. Een veel voorkomend verschijnsel tijdens een date met potentie is dat beiden elkaar in hun houding en gedrag gaan spiegelen. Hiermee tonen jullie elkaar dat er aandacht is voor de ander en dat je je verbonden voelt.

spiegelen

Flirten als speelse kennismaking

Het is interessant om dergelijke non-verbale communicatie te bestuderen, omdat dit deel is van het liefdesspel en zoveel meer charme aan de date kan geven. Je kunt namelijk op zijn of haar signalen inspelen en tonen dat je de interesse herkent en beantwoordt. Hierdoor kan het flirten worden ingezet om elkaar op speelse wijze steeds beter te leren kennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *