Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Ontdek het geheim achter succesvolle lichaamstaal op dates!
Lichaamstaal tijdens date

Ontdek het geheim achter succesvolle lichaamstaal op dates!

Welke online datingsite?
27 december 2023

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van hoe we overkomen tijdens een date. Of je nu online of face-to-face aan het daten bent, het is essentieel om te weten hoe je lichaamstaal kan worden gebruikt om aantrekkingskracht uit te stralen. Maar helaas maken veel mensen fouten in hun lichaamstaal die hen tegenwerken. Op onze blog “Ontdek het geheim achter succesvolle lichaamstaal op dates” bespreken we hoe je je lichaamstaal kunt gebruiken om positieve indrukken achter te laten en de fouten te vermijden die veel mensen maken. Lees verder om erachter te komen hoe je het maximale uit je lichaamstaal kunt halen tijdens het daten.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Lichaamstaal tijdens het daten

Communiceren verloopt lang niet altijd enkel via verbale taal. Als mens praten we net zo goed, als niet voor het grootste gedeelte, met onze houding en lichaam. Er zitten veel boodschappen verscholen in de manier waarop mensen bewegen, kijken en spreken. In de intonatie en klank van iemands stem ligt zoveel meer informatie dan enkel in de woorden die er worden gebruikt. Niet iedereen is hier even sterk van op de hoogte of kan de fijnste signalen hierin opmerken. Toch loont het om hier iets opmerkzamer in te zijn, zeker als je op een date bent met iemand waarvan je graag wilt weten of die persoon je leuk vindt of niet. Door goed de lichaamstaal te lezen, kun je goed inschatten welke kant het opgaat.

Persoon die lichaamstaalsignalen observeert

Oogcontact toont interesse

Bij een eerste date en helemaal als het een blind date betreft, kun je je in eerste instantie wat ongemakkelijk voelen. Je kent de ander mogelijk nog niet goed genoeg en weet jezelf nog niet goed een houding te geven. Het helpt hierbij om je lichaam wat meer te ontspannen. Doe dit door op je ademhaling te letten. Mogelijk haal je enkel oppervlakkig adem, waardoor het ook voor de ander lastig wordt om zich te ontspannen. Probeer recht tegenover de ander te blijven zitten en het oogcontact te bewaren. Hierdoor voel je jezelf al snel zelfverzekerd en krijg je het gesprek onder controle. Oogcontact toont bovendien dat je interesse hebt in wie de ander is en wat die te vertellen heeft. Uiteraard kun je veel opmaken uit de mate waaruit je dit terugkrijgt van je date.

Handgebaren spreken voor zich

In geval dat je date zich ongemakkelijk voelt, kan het gebeuren dat hij of zij de armen en handen wat strakker houden. Wanneer de polsen naar beneden gericht blijven, krijgt het gesprek meer iets van een zakenmeeting, dan van een ontspannen date. Drukke handgebaren, gecombineerd met snelle, vlotte spraak kan duiden op enerzijds zenuwen, maar anderzijds ook aangeven dat de persoon enthousiast is en geïnteresseerd in jou. Afhankelijk van jouw houding als gesprekspartner kan hij of zij kalmeren ofwel jou meetrekken in vrolijke interactie.

iemand die nerveus met zijn handen gebaart terwijl hij enthousiast spreekt

Rustig zitten op gepaste afstand

Ook benen kunnen een eigen leven gaan leiden tijdens een spannende, eerste date. Misschien ga je zelf wel tegen de tafelpoot aan schoppen, bij wijze van afleiding. De ander kan uiteraard eenzelfde soort wiebelig beengedrag tonen en ook hier kun je veel informatie uit halen over hoe de ander zich voelt gedurende de date. Ook de afstand die je ten opzichte van je date kunt respecteren, zal voor een groot deel het succes van de avond bepalen. Het kan onprettig aanvoelen wanneer je te snel lichamelijk contact zoekt door de hand van je date te pakken. Ook jij kunt je ongemakkelijk voelen, wanneer je date gelijk zijn of haar stoel dichtbij jouw stoel plaatst en nog net niet op schoot springt. Dit zijn allemaal onuitgesproken regels binnen fysieke communicatie, die de toon leggen voor hoe de date zal verlopen.

Onuitgesproken communicatie

Wanneer je elkaar al beter kent en je de eerdere stadia van ongemak en onwennigheid reeds hebt doorwandeld, kun je overgaan op lichaamstaal met een hoger flirtgehalte. Uiteraard wil iedereen tijdens een date zo goed mogelijk voor de dag komen en een teken dat iemand je leuk vindt, kan zijn dat je date voortdurend aandacht besteed aan het recht strijken van haar en kleding. Je aankijken en naar je lachen ook als er een moment van stilte valt, toont eveneens dat er interesse is. Een subtiel verschuiven van handen, steeds dichterbij waar jouw handen liggen, geeft ook een duidelijke indicatie dat er meer toenadering gezocht mag worden. Een veel voorkomend verschijnsel tijdens een date met potentie is dat beiden elkaar in hun houding en gedrag gaan spiegelen. Hiermee tonen jullie elkaar dat er aandacht is voor de ander en dat je je verbonden voelt.

aanraking toont interesse date

Flirten als speelse kennismaking

Het is interessant om dergelijke non-verbale communicatie te bestuderen, omdat dit deel is van het liefdesspel en zoveel meer charme aan de date kan geven. Je kunt namelijk op zijn of haar signalen inspelen en tonen dat je de interesse herkent en beantwoordt. Hierdoor kan het flirten worden ingezet om elkaar op speelse wijze steeds beter te leren kennen.

Hoe je lichaamstaal gebruikt om aantrekkingskracht uit te stralen tijdens een date

Lichaamstaal speelt een belangrijke rol in hoe we overkomen tijdens een date. Het is een non-verbaal communicatiemiddel dat vaak meer zegt dan woorden. Weten hoe je lichaamstaal gebruikt om aantrekkingskracht uit te stralen, kan je helpen een positieve indruk achter te laten en de andere persoon aan te moedigen om dichter bij je te komen. Door te zorgen voor een open en ontspannen houding, gebruik te maken van gebaren, te luisteren en interesse te tonen, en jezelf te zijn, kun je lichaamstaal gebruiken om aantrekkingskracht uit te stralen tijdens een date.

  • Ontspannen: Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is open te staan en ontspannen te zijn. Als je gespannen overkomt, kan dat afstotend werken op de andere persoon. Zorg ervoor dat je schouders ontspannen zijn, je armen niet over elkaar geslagen zijn en dat je oogcontact maakt zonder star te kijken.
  • Gebaren: Ook het gebruik van gebaren kan een positieve indruk achterlaten. Gebruik je handen terwijl je praat om je verhaal te benadrukken en te laten zien hoe enthousiast je bent over wat je aan het zeggen bent. Een aangename glimlach en lachen op gepaste momenten kunnen ook aantrekkingskracht uitstralen.
  • Luisteren: Verder is het belangrijk om te luisteren en interesse te tonen in wat de andere persoon te zeggen heeft. Kijk hen recht aan en knik af en toe om aan te geven dat je aandacht hebt. Dit zal niet alleen de andere persoon aanmoedigen om verder te praten, maar ook laten zien dat je geïnteresseerd bent en aantrekkelijker maken.
  • Jezelf zijn: Tot slot is het belangrijk om jezelf te zijn en niet te proberen iemand anders te zijn. Als je oprecht en authentiek bent, zal dat uiteindelijk aantrekkingskracht uitstralen en een sterk verband opbouwen met de andere persoon.

Ontspannen persoon met open houding en natuurlijk oogcontact.

Fouten die mensen maken in hun lichaamstaal tijdens een date

Tijdens een date speelt lichaamstaal een belangrijke rol in hoe we overkomen op de andere persoon. Helaas maken veel mensen fouten in hun lichaamstaal die hen kunnen tegenwerken. Een van de grootste fouten is te veel oogcontact maken, wat overkomt als bedreigend of oncomfortabel. Ook slappe handdrukken, gespannen of gekruiste armen, en ongemakkelijke houdingen kunnen afstotend werken. Het is belangrijk om een open, ontspannen en aangename houding aan te nemen om aantrekkingskracht uit te stralen tijdens een date.

Lichaamstaal in de praktijk brengen

Nu je weet hoe je lichaamstaal kunt gebruiken om aantrekkingskracht uit te stralen en de fouten kunt vermijden die veel mensen maken, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Onthoud dat het belangrijk is om ontspannen en zelfverzekerd over te komen, en om te zorgen voor een open houding. Door op deze manier te werk te gaan, zul je zien dat je lichaamstaal een grote impact kan hebben op hoe je overkomt tijdens een date. Bekijk onze blog voor nog meer tips en tricks over online dating en lichaamstaal, en ontdek hoe je succesvol kunt daten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---