Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Waarom je niet alles moet geloven op datingapps en datingsites
liegen datingsites en datingapps scepsis bij online daten

Waarom je niet alles moet geloven op datingapps en datingsites

Welke online datingsite?
26 januari 2024

Datingapps en datingsites zijn tegenwoordig populairder dan ooit tevoren. Het is een handige manier om in contact te komen met nieuwe mensen en mogelijk een nieuwe liefde te vinden. Helaas brengt online daten ook bepaalde risico’s met zich mee, zoals het feit dat mensen niet altijd de waarheid spreken over zichzelf. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen liegen over hun leeftijd, gewicht, lengte en zelfs hun relatiestatus op datingapps en datingsites. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en bespreken we de verschillende leugens die je kunt tegenkomen op datingplatforms. Ook geven we tips hoe je deze leugens kunt herkennen en vermijden. Lees verder om meer te weten te komen over de duistere kant van online daten.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Liegen op datingapps en datingsites

Veel mensen die een profiel aanmaken op een datingsite, doen zich een beetje beter of mooier voor dan ze eigenlijk zijn. Een paar kilootjes van het gewicht af jokken is waarschijnlijk de meest voorkomende leugen. Jezelf “volslank” noemen komt toch een stuk vriendelijker over dan dat je gewoon obesitas invult bij “gewicht”. Over sommige dingen kun je wel een leugentje om bestwil vertellen, maar je moet wel oppassen met het vertellen van pertinente onwaarheden die je in de problemen kunnen brengen als je een date inderdaad persoonlijk gaat ontmoeten en er een relatie uit voortvloeit.

Profielcreatie met overdreven of valse informatie

Is dat verstandig om tet liegen?

Tegenwoordig is het zeker niet onwaarschijnlijk meer dat je een leuke date of zelf relatie vindt via één van de vele online dating websites of dating apps. In een veilige online omgeving ontmoet je een keur aan interessante mensen, waarmee je op date kunt gaan en die uiteindelijk potentiële partners kunnen worden. Door je te begeven in een online community loop je echter ook tegen een uniek stel uitdagingen aan. Het kan namelijk voorkomen dat de persoon met wie je denkt een goede verbinding te hebben, niet blijkt te zijn zoals dit was aangegeven in het profiel. Het is verstandig om je hier bedacht op te zijn, voordat je met iemand voor een date afspreekt.

Verkeerde verwachtingen bieden valse hoop

Je potentiële date kan korter zijn dan je had verwacht, of de dame in kwestie lijkt helemaal niet op de foto’s die ze op haar profiel had geplaatst. Ook kan het voorkomen dat iemand in levende lijve nauwelijks spraakzaam blijkt, terwijl dit over de chat een stuk soepeler verliep. Iemands profiel en de indruk die je tijdens de chatberichten van iemand krijgt, kunnen een heel ander beeld van iemand geven, dan in werkelijkheid het geval blijkt te zijn. Het is zeker een interessante veronderstelling om te bedenken hoeveel mensen werkelijk de waarheid vertellen op een dating app. Doorgaans blijkt dat een groot deel van wat online gedeeld wordt, nauwelijks waar schijnt te zijn. Hoe weet je dan nog zeker hoe je met iemand een band kunt opbouwen?

Date met online match: verwachtingen versus werkelijkheid tonen.

Sommige leugens kun je niet meer terugdraaien

Realiseer je dat je bepaalde leugens niet meer kunt terugdraaien als je ze eenmaal hebt verteld. Als je in je profiel zet dat je 35 jaar bent terwijl dat eigenlijk 53 jaar moet zijn dan kun je er natuurlijk nog een grapje van maken dat je de getallen per ongeluk hebt omgedraaid, maar erg geloofwaardig komt het niet over. De kans bestaat dat die leuke vrouw van 33 die op je profiel reageerde je toch nog steeds leuk vindt ook als ze je ware leeftijd weet, maar de kans op een flinke afknapper is natuurlijk zeer groot aanwezig.

Een oude profiel foto

Dat je profielfoto al twintig jaar oud is in plaats van recent is niet echt een leuke binnenkomer. Bij een eerste ontmoeting val je geheid door de mand en is de kans groot dat je date direct rechtsomkeert maakt. Tenzij ze zelf ook heeft gelogen over haar leeftijd, maar die kans is niet zo heel groot. Toch komt het veelvuldig voor dat mensen liegen op dating apps zoals Tinder.

oude en profielfoto en authentiek zelf

Over welke dingen liegen mensen het meest?

Het meeste bedrog vindt plaats bij het samenstellen van een eigen profiel. Veel mannen verkondigen dat ze langer zijn dan in werkelijkheid en liegen bovendien over hun werk, terwijl vrouwen juist hun gewicht verlagen en minder duidelijke foto’s plaatsen dan de mannen. Op deze manier komen ze gunstiger in beeld, terwijl de foto’s in realiteit mogelijk overeenkomen met hoe ze er werkelijk uitzien. Het profiel is echter niet de enige plek waar gelogen kan worden. Om een duidelijke match vast te kunnen stellen, zul je toch met iemand in gesprek moeten komen. In de ontdekkingsfase liggen tal van gelegenheden om je mooier voor te doen dan werkelijk het geval is. In veel van de onderlinge chatberichten blijken veel leugentjes om bestwil verwerkt te worden.

Tweetal categorieën aan leugens

De leugens die tijdens het online daten worden verspreid, zijn te verdelen onder twee soorten categorieën. De eerste betreft hoe iemand zichzelf presenteert aan de online dating community. Mensen die liegen over hoe vaak ze naar de sportschool gaan of wat hun gewicht, lengte of gezondheid is, vallen onder deze categorie. Kleine leugens over of je een bepaalde geloofsovertuiging deelt of de ander de indruk geeft dat je dezelfde interesses deelt, vieren eveneens hoogtij op het internet.

Bedrog op datingsapps: profiel met overdreven of valse informatie.

Niet willen afspreken

Een tweede variant aan leugens volgt uit de mate van bereikbaarheid die geboden wordt, waarbij daters aangeven waarom ze niet in staat zijn om je te ontmoeten of in staat zijn om contact met je op te nemen. Vaak ligt dit dan aan de telefoonmaatschappij of veinzen mensen dat ze ziek zijn, terwijl ze gewoonweg niet willen afspreken. Vaak wordt de communicatie in stand gehouden, zonder dat er verder sprake is van een uiteindelijke intentie om je werkelijk te ontmoeten.

Moedwillig of vastberaden liegen

Het grootste deel van de leugens vindt plaats op gebied van hoe mensen zichzelf voordoen. Slechts 7% van de berichten die worden verzonden, blijken op leugens gebaseerd. Vaak wordt enig bedrog zelfs verwacht, als je online gaat daten en wordt dit algemeen geaccepteerd. Je wilt immers opvallen tussen de vele profielen om jezelf goed in de markt te zetten, dus enige witte leugens worden door de vingers gezien.

Profielcreatie: overdrijving en leugens voor aantrekkelijke digitale persona.

Geloofwaardigheid

Het wordt anders als je teveel leugens vertelt, die je geloofwaardigheid volledig ondermijnen. Het is tevens opmerkelijk dat het aantal leugens dat deelnemers delen, overeenkomt met het aantal leugens dat ze van hun date verwachten. Als je zelf eerlijk bent, dan verwacht je dat een ander tevens even eerlijk is. Als je echter over jezelf liegt, ga je er tevens vanuit dat de ander hetzelfde doet. Je doet er dus beter aan om zo min mogelijk te liegen als het aankomt op liefde. Dan heb je de grootste kans dat je iemand vindt die evenzoveel op zoek is naar ware liefde.

Leven met een leugen in een relatie is erg lastig

Als je je partner via een datingsite hebt leren kennen en een grote leugen hebt verteld, is het vaak erg lastig om die leugen vol te houden. Stel dat je hebt gezegd dat je geen kinderen hebt, maar na een aantal jaren komt uit dat je wel degelijk kinderen uit een vorige relatie hebt maar dat je hun moeder in de steek hebt gelaten en nooit meer naar je kinderen hebt omgekeken? Dan is de kans groot dat je partner je daar niet heel erg om kan waarderen en dat is dan nog zachtjes uitgedrukt. Het kan zijn dat ze er begrip voor heeft, maar dan zal je wel met een goed verhaal moeten komen.

Persoon verstrikt in web van leugens

Een verdraaide waarheid

Datzelfde geldt als jij altijd hebt verteld dat je vorige vriendin steeds vreemdging en dat je het daarom hebt uitgemaakt, terwijl uiteindelijk blijkt dat jij degene was die het voortdurend met andere vrouwen aanlegde. Liegen binnen je relatie kan helemaal fout gaan, bedenk je dus goed waar je aan begint!

Zwijgen is vaak beter dan liegen

Als je bepaalde dingen niet wilt vertellen, dan kun je er beter over zwijgen dan een leugen vertellen. Of je wel of geen kinderen hebt is natuurlijk wel iets essentieels waar je beter open over kunt zijn. Maar bepaalde dingen uit je verleden hoeft je nieuwe partner niet altijd te weten. Zij heeft misschien ook wel geheimen waar jij niets van weet. Dat is op zich niet zo erg, als het geen dingen zijn die uiteindelijk tussen jullie in komen te staan en daardoor de relatie verstoren.

Geheime online interacties: silhouetten verbergen identiteit in schaduwen.


Help, ik ben niet helemaal eerlijk geweest tegen mijn date!

Als je via een datingsite iemand leert kennen met wie je op dat moment alleen maar chatcontact hebt dan is het verleidelijk om niet helemaal eerlijk te zijn over bepaalde dingen. Maar als je echt flink gaat liegen op datingsites over je uiterlijk of je persoonlijke situatie dan is de kans dat de ander op je afknapt wel heel erg groot. Een leugentje om bestwil kan, maar verstrik jezelf niet in grote leugens waar je later niet meer op terug kunt komen. Dat zal vrijwel zeker betekenen dat het bij één date blijft.

Liegen over je uiterlijk

Het is natuurlijk verleidelijk om op je profielpagina op een datingsite een foto te zetten van vijftien jaar en twintig kilo geleden. Maar bedenk je wel dat de waarheid onherroepelijk aan het licht komt als jullie elkaar voor het eerst ontmoeten. Als de ander verwacht dat zijn of haar date een atletisch figuur heft terwijl jij op dat moment maatje XXL draagt dan kan dat een flinke afknapper betekenen. Zorg dus voor een recente profielfoto en wees eerlijk over je uiterlijk. Je mag jezelf best ‘volslank’ noemen in plaats van ‘dik’, maar mak de ander niet wijs dat je slank bent als dat niet zo is. Lieg ook niet over je lengte. Veel vrouwen willen een partner die langer is dan zij zelf. Als jij jezelf 15 centimeter groter jokt dan werk je dat echt niet weg met schoenen met een verhoogde zool.

Vergelijk profielfoto met huidig uiterlijk, nadruk op mogelijke verschillen.

Niet die wereldbaan maar gewoon op kantoor

Sommige mensen kicken op status. Een gewone kantoorbaan is niet goed genoeg, het moet een baan zijn met groeimogelijkheden. Of beter nog: die promoties heb je allemaal al gehad en je hebt je in het bedrijf razendsnel opgewerkt tot hoofd van de afdeling. Althans, dat is wat je je date hebt wijsgemaakt. In werkelijkheid ben je nog steeds gewoon medewerker omdat je blijkbaar niet de behoefte had om carrière te maken of omdat je die mogelijkheid niet had. Als je opschept over een top baan en bijbehorend salaris dan val je vroeg of laat door de mand. En dat kan heel ver gaan. Er zijn mensen die zichzelf in de schulden steken om hun nieuwe liefde de indruk te geven dat ze geld genoeg hebben. Heel dom, want de problemen zijn dan uiteindelijk niet meer te overzien.

Hoe praat ik een leugentje weer recht?

Stel je hebt iemand leren kennen op een datingsite en het klikt. Maar in het begin heb je verteld dat je slank bent terwijl dat niet zo is. Als het ervan komt dat jullie elkaar willen ontmoeten dan zal je met de waarheid op de proppen moeten komen. Je kunt het beter zeggen in een chat dan dat jullie een date hebben en de ander dan pas ziet dat je niet maat 36 maar 46 draagt. Als je wat al te positief over je werk bent geweest is het verstandig om ook dat wat te nuanceren voordat jullie elkaar ontmoeten. Als je je date de eerste keer mee uit eten neemt in een sterrenrestaurant omdat dat volgens jouw leugens bij je status past, dan kun je de volgende keer niet naar Van der Valk of McDonald’s.

Gelaatsuitdrukking bij bekentenis: nervositeit, oprechtheid en verlangen naar begrip.

Wat als ik de waarheid niet durf te vertellen?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het niet aandurft om de waarheid te vertellen. Als het gaat om een uiterlijk kenmerk dan wordt het erg lastig. Je kunt iemand niet aan het lijntje blijven houden terwijl jij ondertussen probeert om in twee maanden 20 kilo af te vallen. Als het gaat om iets anders dan kun je dat misschien nog even geheim houden. Als je bijvoorbeeld niet hebt verteld dat je kinderen hebt kan dat nog wel even zo blijven als jullie elkaar alleen buiten de deur ontmoeten.

Maar het is natuurlijk wel zo dat je ooit met de waarheid moet komen. Zodra je nieuwe liefde bij jou thuis over de vloer komt zal uitkomen dat je niet alleen woont. Als je uitwonende kinderen hebt dan kan je dat misschien nog wat langer stil houden, maar ook in dat geval zal er een moment komen dat je de waarheid moet vertellen.

Zorg dat een ander je niet voor is

Heb je gelogen over iets tegen een date, dan is het belangrijk dat je de waarheid vertelt voordat iemand anders het doet. Als je hebt verteld dat je een leuke baan hebt terwijl je al twee jaar werkloos thuis zit dan is het heel pijnlijk als jullie een familielid of vriend van jou ontmoeten en diegene zegt “Goh, als je nou weer een baan vindt dan kunnen jullie misschien een keer samen een mooie reis maken”. Dat wil je echt niet meemaken. Als er sprake is van dingen die je hebt verzwegen of waarover je niet de waarheid hebt verteld, is het belangrijk dit recht te zetten voordat het op een andere manier uitkomt.

Klok tikt weg, symboliseert urgentie voor eerlijkheid over bedrog.

Het contact verbreken

Als je een grote leugen hebt verteld tegen iemand die je op een datingsite hebt ontmoet, en je ziet geen mogelijkheid om dit recht te zetten, dan zit er nog maar één ding op en dat is het contact verbreken voordat het tot een ontmoeting komt. Als het gaat om een geheim dat niet “zichtbaar” is, dan kun je er ook voor kiezen om er levenslang over te zwijgen. Maar dat is een hele opgave en je blijft altijd het risico lopen dat de waarheid alsnog boven water komt en dat dit verstrekkende gevolgen zal hebben. Eerlijk duurt het langst klinkt misschien afgezaagd, maar het is wel een waarheid als een koe.

Hoe herken je leugens op datingapps en datingsites?

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen op datingapps en datingsites liegt, maar het is wel verstandig om kritisch te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Door te letten op bepaalde signalen en gebruik te maken van de functionaliteiten die de datingplatforms bieden, kun je jezelf beschermen tegen mogelijke leugens en oplichterij. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp en je beter voor te bereiden op de wereld van online daten. Of je nu een ervaren online dater bent of net begint, blijf alert en vergeet niet dat eerlijkheid en openheid de basis vormen voor een succesvolle en gezonde relatie.

23 reacties op “Waarom je niet alles moet geloven op datingapps en datingsites”

 1. Marina schreef:

  Komt me allemaal bekend voor. Ik zie steeds de zelfde mannen met de zelfde foto’s van minimaal 5 jaar oud op verschillende datingsites. Het enige wat ze veranderen is de woonplaats., heel irritant. Willen van alles maar tot een afspraak komt ‘t niet. Meer en meer valt op dat die mannen een soort van bindingsangst/ slechte ervaring met ex hebben. Ik denk dan “ blijf weg van datingsites als je niet durf..
  Maar mijn ervaring is niet best, over aandacht heb ik overigens niet te klagen maar ik moet zeggen het aantal vuilakken van mannen neemt wel toe!

 2. Ima Ching schreef:

  @MGTOW, dat is idd precies het probleem. En als mannen er in stinken wordt het hun probleem. Dat laten een hoop mannen nog te vaak gebeuren…

 3. MGTOW schreef:

  Moderne vrouwen hebben dan wel een probleem. Welke man wil zorgen/betalen voor een vrouw die geen eens sex wilt?
  Je ziet dit trouwens terug in datingland; parasiterende vrouwen die een gratis diner scoren maar eigenlijk niks willen op fysiek vlak. Mislukte prostituees.

 4. Ima Ching schreef:

  Het antwoord stond gisteren in de Telegraaf, in een column van Kitty Herweijer:

  MODERNE VROUW WIL NIET WERKEN EN HEEFT GEEN ZIN IN SEKS

  (en dat zegt een vrouw dus!)

 5. superboer schreef:

  @mgtow.. vind het vreemd dat ik een dertigtal vrouwen een liked zend en ze er geen terug doet, terwijl ik er wel 10 ontvang..maar als gratis member kan ik niet zien wie ze mij gezonden hebt.. of zouden die uitbaters daar zelf achter zitten mgtow? ja ook veel inactieve leden, deze vrouwen kunnen geen berichtjes zenden,,, en als ik als betaald lid haar wel een berichtje zend ? weet niet of ze dan wat terug kan sturen daar ze geen betalend lid is. Op lexa dan.

 6. MGTOW schreef:

  Je kunt een lokprofiel niet herkennen. Wat ook nog kan is een inactief profiel; oemand die zich ooit eens heefr aangemeld maar al lang niet meer actief op de site is.
  Ja, vrouwen zijn wanneer het uitkomt nog steeds ouderwets, dus jij bent de investeerder en zij de ontvanger. Maar bij een echtscheiding zijn ze dus wel weer modern, dan nemen ze statistisch gezien met afstand het meeste initiatief.

 7. superboer schreef:

  @mgtow.. zouden er veel lok profielen opstaan mgtow? en achteraf hoor je van de vrouw[en] dat zij ga niet een liked hebben verzonden op enkele na.. waarom moet de man als eerste een bericht zenden? vrouwen kunnen dat net zo goed vind ik mgtow, en of ja, vele aandacht trekkers? lig ik nog in de markt?

 8. MGTOW schreef:

  In datingland zijn vrouwen ouderwets dus jij zal als man het eerste bericht moeten sturen. Vervolgens hoor je vaak niets. Want het profiel was een lokkertje. Of ze wilde enkel weten of ze nog goed in de markt lag. Datingsites zijn voor normale nette mannen tijdsverspilling en een bron van frustratie. Als het überhaupt lukt een date te regelen dan valt t bijna altijd tegen omdat de meeste vrouwen liegen in hun profiel en vaak ook niet op hun fotoos lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---