Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Tindstagramming: de nieuwe manier van online stalking?
Tindstagramming: vrouw die lastig wordt gevallen op Instagram

Tindstagramming: de nieuwe manier van online stalking?

Welke online datingsite?
12 januari 2024

Ben je bekend met Tindstagramming? Deze nieuwere vorm van online stalking wordt steeds populairder op datingapps. Het is de praktijk waarbij iemand die geen match heeft op Tinder, toch de Instagram-pagina van die persoon opzoekt en hen daar benadert. Dit kan variëren van het sturen van DM’s tot het opmerken van foto’s en verhalen. Hoewel sommige mensen dit misschien als een onschuldige manier zien om contact te maken, kan het ook leiden tot ongewenste en zelfs enge situaties. Het is belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen Tindstagramming en andere vormen van online stalking. In dit artikel bespreken we wat Tindstagramming precies inhoudt en geven we handige tips om veilig te blijven tijdens het online daten.

Wat is Tindstagramming?

De term Tindstagramming staat helaas niet voor iets positiefs. De term houdt verband met stalking via instagram na afwijzing op Tinder. Je kunt op Tinder, als je een like krijgt of een reactie van iemand ervoor kiezen om hier niet op te reageren. De ander kan hieruit de conclusie trekken dat je niet geïnteresseerd bent. Vaak wordt dit gewoon geaccepteerd, maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat de afgewezen persoon dit niet zo waardeert en vervolgens overgaat tot stalking. Hoewel Tinder redelijk anoniem is kan dit vrij eenvoudig omdat sommige gebruikers hun account op Tinder met dat op Instagram hebben gekoppeld.

stalking via Instagram

Tindstagramming: Haatberichten op Instagram

Er duiken berichten op van mensen die worden lastiggevallen met onbeleefde en onaardige of zelfs bedreigende berichten op hun Instagram account nadat zij iemand via Tinder hebben afgewezen of het contact na aanvankelijke toenadering hebben verbroken. Veel Tinder gebruikers hebben namelijk hun Tinder account gekoppeld aan dat van Instagram. Dat betekent dat iemand met verkeerde bedoelingen vrij gemakkelijk achter iemands ware identiteit kan komen. Op Instagram staan veel mensen met hun volledige naam, terwijl op diensten als Tinder vaak een nickname wordt gebruikt. Door foto’s te koppelen kun je iemand vrij gemakkelijk vinden op Instagram met alle nadelige gevolgen van dien.

Bedreigingen en beledigingen

Er duiken steeds meer berichten op over mensen die op hun Instagram account berichten hebben ontvangen van contacten van Tinder. En dat waren zeker geen vriendelijke berichten. Vrouwen worden voor hoer uitgemaakt en krijgen negatieve opmerkingen over hun uiterlijk die soms erg ver gaan. Ook worden er bedreigingen geuit tegen mensen dat ze op hun huisadres worden bezocht waarbij er soms met lichamelijk geweld wordt gedreigd. Aangifte doen is het enige wat je in zo’n geval kunt doen, maar het is natuurlijk maar de vraag of de dader kan worden opgespoord.

vrouw die bij een politieagent aangifte doet

Hoe kun je dit soort praktijken voorkomen?

De belangrijkste tip is dat het niet altijd handig is om accounts te koppelen. Meld je dus bij voorkeur niet bij een datingdienst aan met je Instagram of Facebook account. Maak een apart account aan en geef alleen die informatie prijs die je bereid bent om te delen. Zo voorkom je dat aan de hand van foto’s een profiel op sociale media kan worden achterhaald waarop je benaderd kunt worden. Nu is het zo dat je iemand op social media wel kunt blokkeren, maar dan is het kwaad in eerste instantie natuurlijk al wel geschied.

Wees voorzichtig met het delen van informatie

Los van her fenomeen Tindstagramming is het altijd raadzaam om voorzichtig te zijn met informatie die je deelt via sociale media en zeker via een dating app. Je adres en telefoonnummer prijsgeven aan iedereen die je account bezoekt is zeker niet verstandig. Bewaar deze informatie voor mensen die je goed kent en die je al eens persoonlijk hebt ontmoet. Op deze manier voorkom je dreigementen en stalking die tot aan je voordeur voert. Zolang je alleen met iemand contact hebt op Tinder zonder dat er verdere afspraken zijn gemaakt voor en ontmoeting of anderszins hoeft iemand niet te beschikken over je telefoonnummer of e-mailadres, laat staan je huisadres.

Vrouw beschermt haar adres en telefoonnummer, benadrukt risico's online delen.

Geef geen aanleiding tot bullying

Internet bullying wil zeggen dat iemand via internet en dan vooral via sociale media wordt lastiggevallen door schelden, beledigen of stalking. Je kunt deels dit soort praktijken voorkomen door je op sociale media fatsoenlijk te gedragen. Ga zelf zeker niet schelden of iemand bedreigen. Want als je dat doet heb je natuurlijk geen recht van spreken meer als die persoon vervolgens zijn gram komt halen op de één of andere manier. Wil je een contact beëindigen doe dit dan zo fatsoenlijk mogelijk en wees duidelijk over je wens om te stoppen. Zoek zelf ook geen contact meer tenzij jullie besluiten om vrienden te blijven.

Waarom is internetdating zo populair?

Tindstagramming is een serieus probleem omdat daten via internet zo populair is. Steeds meer mensen hopen via deze weg een partner te vinden of een seksdate. Daar is op zich niets mis mee maar er wordt wel vaak gevoelige informatie gedeeld. Denk aan pikante foto’s en dito berichtjes. Daar zit altijd een risico in. Zeker als je vreemdgaat en je partner dus van niets weet. Besef daarom altijd terdege dat je chantabel bent als je bepaalde informatie deelt via het internet. Foto’s kunnen worden doorgestuurd, screenshots van gesprekken kunnen zonder dat je het weet met anderen worden gedeeld. Dit maakt je chantabel, zowel bij je partner als mogelijk ook op je werk. Veel werkgevers zijn niet gediend van bepaalde activiteiten van hun personeel, ook al hebben die formeel niets met het functioneren op het werk te maken.

Collage van trends en features die internetdating populair maken

Bescherm jezelf tegen Tindstagramming

We hopen dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in wat Tindstagramming is en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze vorm van online stalking. Onthoud dat het belangrijk is om altijd je eigen grenzen te respecteren en om duidelijk te communiceren wat je wel en niet comfortabel vindt tijdens het online daten. Als je nog meer wilt weten over online daten en relaties, neem dan eens een kijkje op welkeonlinedatingsite.nl. Hier vind je een uitgebreid overzicht van de beste datingsites en handige tips en tricks voor veilig online daten. Onthoud dat online daten leuk en spannend kan zijn, maar dat het altijd belangrijk is om veiligheid voorop te stellen.

Meer bijzondere dating termen uitgelegd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---