Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Online dating: Wees niet onbeleefd of een stalker!
onbeleefd

Online dating: Wees niet onbeleefd of een stalker!

Welke online datingsite?
12 februari 2021

Net als bij het uitgaan in een sociale gelegenheid is het belangrijk dat je ook bij het online daten een juiste houding aanneemt. Ondanks dat niemand direct ziet wie je bent, geeft dit je geen recht om lelijke, aanstootgevende of misleidende dingen te zeggen. In een omgeving waar veel mensen samenkomen, is het onvermijdelijk dat er iemand tussen zit die met de verkeerde bedoelingen met anderen in contact wil komen. Veel dating sites zetten alles in werking om dit zoveel mogelijk te voorkomen, toch kan nauwelijks worden verwacht dat er niet leden zijn die nepprofielen aanmaken en proberen om nietsvermoedende leden te manipuleren, bedriegen of op ongepaste wijze te benaderen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Onbeleefd gedrag

Het is altijd verstandig om je van andermans gedrag bewust van te blijven en goed na te gaan of de persoon met wie je in contact komt oprecht is. Tevens is het belangrijk om zelf ook aan online etiquette te houden en je niet geroepen te voelen tot onbeleefd gedrag. Er zijn zeker bepaalde regels waar je je als lid aan moet houden en bovendien is het belangrijk om bepaalde dingen gewoon niet te doen. Bepaald gedrag kan als irritant of ongewenst ervaren worden, zelfs als je je hier niet direct van bewust bent. Wees dan vooraf op de hoogte van de regels die door de datingsite worden opgelegd.

onbeleefd middelvinger

Word geen stalker

Zonder dat je het zelf door hebt, kan bepaald gedrag worden beschouwd als stalkergedrag. Ook als je geen verkeerde intenties hebt, is het belangrijk om je houding in de gaten te houden. Zo kan het verkeerd overkomen, als je vaker een profiel van iemand bekijkt, zonder dat je deze persoon ooit een daadwerkelijk berichtje stuurt. Zeker op datingsites waar je de optie hebt om te zien wie je profiel heeft bezocht, kun je zo door de mand vallen. Iemand ziet dat je vaker op het profiel bent geweest en hebt gekeken wat hier vermeld wordt en toch heb je niet de moeite genomen om met de persoon in kwestie in contact te komen. Dit kan verkeerd overkomen en mogelijk word je zelfs als stalker gerapporteerd. Houd hier dus rekening mee. Je wilt niet onterecht een naam krijgen, die niet bij je past.

Hoe kom jij over op een ander?

Bezoek een profiel enkel als je daadwerkelijk interesse hebt en als je vaker eenzelfde profiel bekijkt, trek dan ook de stoute schoenen aan en stuur de persoon een berichtje. Zo weet deze ook op een directe wijze dat je interesse hebt en kan er mogelijk iets moois uit groeien. Mogelijk is het helemaal niet je bedoeling om iemand te stalken, maar vind je het nog moeilijk om de stap tot verdere communicatie te zetten. Of je hebt nog twijfels en kijkt liever langer de kat uit de boom. Toch is het verstandig om je bewust te blijven van hoe dit op de ander over kan komen. Hij of zij weet immers niet wat je intenties zijn. Ondanks dat er veilige afstand is tijdens het online daten, is het belangrijk om ook hier voldoende moed te blijven opbrengen.

stalker

Reageer op berichten

Een andere manier die verkeerd over kan komen, is door niet te reageren op berichten van andere leden. Het kan zijn dat iemand je een bericht stuurt en dat je eigenlijk geen interesse hebt om verder met diegene in contact te komen. Toch getuigt het van respect en fatsoen om de ander een reactie te geven. Het is beleefd om iets terug te sturen, al is het maar om aan te geven dat je het berichtje en de interesse in je profiel waardeert. Hierin kun je bovendien duidelijk op nette wijze aangeven dat je zelf geen directe interesse hebt. Afhankelijk van hoe het berichtje op je overkomt, kun je een reactie terugsturen.

Wanneer reageer je niet?

Wanneer het bericht echter beledigend overkomt of een seksueel getinte lading heeft, kun je deze uiteraard gewoon verwijderen, zonder er verder op te reageren. Je kunt dergelijke berichten zelfs rapporteren, zodat de ander op zijn of haar houding wordt aangesproken. Ook als je dagelijks veel berichten ontvangt en niet in staat bent om iedereen persoonlijk terug te berichten, is het prima als je niet overal op reageert. Ontvang je echter enkele berichten van leden waar je verder geen interesse in hebt, dan is het beleefd om hier even in het kort een bericht aan terug te sturen. Zo blijft de communicatie op de datingsite uitnodigend en aangenaam en voelt niemand zich vernederd of buitengesloten. De ander kan immers de moed hebben opgebracht om specifiek jou een bericht te sturen en dan is het attent om in ieder geval hiervoor respect op te brengen.

slecht

seksuele boodschappen

Het klinkt als pure logica, toch blijkt het in de praktijk nog wel eens anders uit te pakken. Als je je op de online datingmarkt begeeft, is het belangrijk dat je niemand moedwillig beledigd. Het is uiterst ongepast om seksuele boodschappen te sturen aan vrouwen. Veel vrouwen zullen zich hier erg ongemakkelijk door voelen en je loopt ook zeker het risico om gerapporteerd te worden. Je krijgt zo een slechte naam en zult bij geen enkele datingsite nog worden toegelaten.

Beledig of bedrieg niemand

Naast dergelijke seksuele uitingen is het ook ongebruikelijk om op datingsites te liegen over je leeftijd of om andere leden te beledigen of bedriegen. Hier worden controles op uitgevoerd, waarna je van de datingsite zult worden verwijderd. Benader andere leden liever met een nette, beleefde en oprechte houding en de sociale communicatie blijft een stuk aangenamer voor iedereen die op zoek is naar liefde, gezelschap en aanspraak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items
Laatste reacties