Home / Tinder – Kosten, Review en Ervaringen
Tinder logo

Tinder - Kosten, Review en Ervaringen

Online daten heeft met de komst van Tinder een heel nieuwe dimensie erbij gekregen. Voorheen kon je online eigenlijk alleen daten als je je inschreef bij een datingsite. Deze kon je bezoeken via de browser van je computer of laptop. Sinds de smartphone en tablet in enkele jaren enorm populair werden startte de ontwikkeling van apps. Ook online daten werd mogelijk via dating apps. Eén van de eersten die een dating app lanceerde was Tinder. Tinder was vernieuwend en daardoor steeg het aantal members in korte tijd razendsnel. In de jaren na de introductie van Tinder volgden vele apps het voorbeeld van de werking van Tinder, maar geen van deze apps werd tot nu toe zo populair als het origineel.

Tinder
85 Ervaringen
3.7
Beoordeling 3.7

Wat is Tinder?

Tinder is wereldwijd één van de populairste dating apps van dit moment. Het programma werd in 2012 geïntroduceerd en werd in de afgelopen jaren snel populair. Via Tinder kun je in contact komen met andere gebruikers die bij jou in de buurt wonen. De app maakt gebruik van de locatie die je smartphone doorgeeft, het programma is dan ook alleen te gebruiken op smartphones. Er is een versie voor iOS (Apple) en Android. Je kunt Tinder dus ook gebruiken als je ergens op vakantie bent om te zien of er in je omgeving iemand is die misschien zin heeft in een leuke Tinder date. Wereldwijd maken miljoenen mensen gebruik van Tinder.

tinder app

Hoe werkt Tinder?

Zodra je je hebt aangemeld bij Tinder kun je andere gebruikers in je omgeving gaan bekijken. Je ziet alleen hun foto en korte Tinder bio en kunt op basis daarvan aangeven of je die persoon leuk vindt of niet. Als je iemand niet leuk vindt krijgt diegene dat niet te zien. Als je aangeeft dat je iemand leuk vindt en nader kennis wilt maken, moet je afwachten of dit wederzijds is. Alleen als de ander aangeeft ook wel contact met jou te willen is er een “match” en kunnen jullie gaan chatten.

Om te voorkomen dat je als gebruiker per dag tientallen mensen “leuk” vindt kun je per dag een beperkt aantal mensen een like geven. Dit om te voorkomen dat sommige mensen met tientallen of honderden mensen contact leggen. Dit is immers niet logisch aangezien Tinder bedoeld is om een date te vinden. Niemand date met tientallen mensen tegelijk. Wanneer een like wederzijds is en er een klik blijkt kun je overwegen om af te spreken via Tinder.

Swipen op Tinder

Je geeft aan iemand leuk te vinden door diens foto naar rechts te “swipen”, dus met je vinger de foto op het scherm van je telefoon naar rechts te bewegen. De ander krijgt vervolgens een berichtje dat iemand hem of haar leuk vindt. Diegene kan vervolgens jouw profiel bekijken en beoordelen of het de moeite waard is om contact met jou te leggen. Als dat niet het geval is dan gebeurt er niets en moet je dus de conclusie trekken dat de interesse niet wederzijds was. Als de ander jou ook leuk vindt krijg je de melding dat er een match is en kunnen jullie gaan chatten. Je hoeft dan natuurlijk niet meteen af te spreken als je dat niet wilt. Jullie kunnen via de chatfunctie van Tinder met elkaar praten en eventueel later besluiten of je wel of niet met iemand een date wilt.

swipen

Swipen is inmiddels een begrip

Tinder introduceerde als eerste het swipen, een systeem dat later veelvuldig werd gekopieerd. Nadat je bij Tinder een account hebt aangemaakt krijg je matches te zien die aan jouw criteria voldoen en die kun je naar links of naar rechts swipen. Dit doe je door met je duim over de foto op je smartphone te vegen. Naar links swipen betekent dat je geen interesse hebt. Naar rechts swipen wil zeggen dat je deze persoon graag beter wilt leren kennen. Voordat je swipet kun je de profielinformatie van de persoon bekijken, maar veel gebruikers gaan uitsluitend af op de profielfoto.

Zoeken naar een Tinder match

Het is bij het gebruik van Tinder de bedoeling dat je een match hebt met een andere member. Alleen dan kun je met elkaar in contact komen. Jij moet iemand leuk vinden en die ander moet ook jouw foto naar rechts swipen. Pas dan heb je de mogelijkheid om die persoon een bericht te sturen. Je moet dat dan wel binnen een bepaalde tijd doen, want anders verloopt de match weer. Er zijn wel trucjes om iemand toch te laten weten dat je die persoon leuk vindt, maar die zijn alleen beschikbaar als je een betaald abonnement hebt op Tinder. Met het gratis membership kun je alleen maar hopen dat als jij iemand naar rechts hebt geswiped, hij of zij dit ook met jouw foto doet.

Beperkt aantal likes per dag

Tinder heeft er wel voor gezorgd dat je niet lukraak onbeperkt members kunt liken door hun foto naar rechts te swipen. Dit zou de kans op een match namelijk wel erg groot maken maar het is de vraag of dit dan een geslaagde match is. Als je iedere dag pakweg 200 foto’s op die manier kan liken dan is het niet meer realistisch dat je al deze personen zou willen leren kennen. Het is de bedoeling dat je wel een beetje kritisch bent en niet zomaar iedereen leuk vindt. Dit is in het dagelijks leven immers ook niet zo. Als je gaat stappen dan pap je ook niet met iedereen aan in de kroeg of in de disco. Dan kijk je ook eerst een beetje kritisch of je de ander wel of niet de moeite waard vindt.

like

Zoeken naar mensen in de buurt

Tinder richt zich op het leggen van contacten met mensen die bij je in de buurt wonen of die op dat moment bij je in de buurt zijn. Dit verkleint het risico dat je in contact komt met iemand die vervolgens aan de andere kant van het land blijkt te wonen. Dat is toch net even wat lastiger met afspreken, laat staan het onderhouden van een vaste relatie. Je kunt Tinder overal laten zoeken naar mensen in de buurt. Hiervoor wordt de GPS van je mobiele telefoon gebruikt. Dus als je in Haarlem woont en in Amsterdam gaat stappen dan kun je op het moment dat je daar bent Tinder laten zoeken naar leuke matches in de buurt. En als je geluk hebt vind je op deze manier dus een leuke date voor een gezellige avond.

Voor een serieuze relatie of een date

Tinder wordt in Nederland door ruim een miljoen mensen gebruikt. Dat wil niet zeggen dat die allemaal op zoek zijn naar een serieuze relatie. Er zitten ook veel mensen bij die alleen een date willen voor een eenmalig contact. Natuurlijk kan een date uitgroeien tot een relatie, maar een deel van de Tinder gebruikers heeft de app alleen om losse contacten te ‘scoren’. Vaak blijkt dit ook al uit het profiel van de persoon in kwestie.

serieuze relatie

Het is dus zaak om de profielgegevens van iemand te bekijken voordat je iemand leuk vindt of op een chatverzoek in gaat. Als jij op zoek bent naar een serieuze relatie dan heeft het niet zoveel zin om in gesprek te komen met iemand die al een vaste partner heeft maar zo af en toe eens met iemand anders wil afspreken. En dan zijn er nog mensen die Tinder gebruiken voor het vinden van een uitsluitend eenmalig contact.


Waarom is Tinder zo populair?

Tinder is sinds de introductie op 12 september 2012 is Tinder in rap tempo uitgegroeid tot één van de meest populaire dating apps ter wereld. De app is beschikbaar in tientallen talen, ook in het Nederlands. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben de app op hun smartphone en per dag wordt er gemiddeld door ruim een miljard profielen geswiped. De belangrijkste redenen waarom Tinder erg populair is zijn de eenvoudige bediening en de grote mate van anonimiteit voor de gebruikers.

Anoniem foto’s bekijken

Als je het irritant vindt dat een gebruiker van een dating app het te zien krijgt als jij zijn of haar profiel hebt bekeken, dan is Tinder voor jou een ideale dating app. Want via Tinder kun je volledig anoniem de foto’s van andere gebruikers bekijken. Zij krijgen geen berichtje dat jij de foto hebt bekeken en ook niet dat je deze hebt aangemerkt als “niet leuk”. De ander krijgt alleen een berichtje als jij aangeeft hem of haar leuk te vinden. Dit is nodig om te zien of er een match is. In alle andere gevallen weet de ander niet dat je de foto en het profiel hebt bekeken en komt daar ook nooit achter.

tinder

Snel een date regelen via Tinder

Tinder maakt gebruik van de locatie informatie die je telefoon doorgeeft. Op basis daarvan krijg je tinder gebruikers te zien die zich bij jou in de buurt begeven. Dit werkt dus ook op bij voorbeeld je vakantieadres, of als je een avondje gaat stappen in een grote stad. Ook in het buitenland kun je op deze manier in contact komen met mensen in je omgeving. Je kunt vooraf aangeven wat je “wensen” zijn ten aanzien van je matches. Als je aangeeft dat je lesbisch bent zal je geen mannen als mogelijke date krijgen via Tinder, en als je gay bent zal je geen dames te zien krijgen. Ook kun je een leeftijdsbereik aangeven voor de mogelijke dates. Als je een date voor een avondje stappen zoekt, kunnen jullie desgewenst meteen afspreken.

Vluchtige contacten

Tinder is mede populair omdat de contacten erg vluchtig zijn. Je hebt verder geen gegevens van elkaar, alleen wat er op Facebook staat. Als je contact met iemand hebt en je hebt daar geen zin meer in dan verwijder je die persoon simpelweg. De kans dat hij of zij je daarna nog kan vinden is niet zo groot. Hooguit via Facebook, maar je kunt een contactverzoek via social media natuurlijk simpelweg negeren. Dit is tegelijk wel frustrerend als jij iemand erg leuk vindt en de ander verbreekt ineens zonder duidelijke reden het contact. Die persoon kun je dan vaak lastig nog benaderen. Maar aan de andere kant moet je je realiseren dat diegene niet voor niets het contact verbrak. De kans dat er een leuke date of meer uit zal voortvloeien lijkt dan erg klein.

contact social media

Miljoenen gebruikers

Ook een belangrijke reden voor de populariteit van Tinder: De app heeft wereldwijd miljoenen gebruikers. Bijna geen enkel ander datingnetwerk is zo populair. De kans dat je een match vindt als er zo veel andere gebruikers zijn is natuurlijk ene stuk groter dan wanneer je je inschrijft bij een datingwebsite, hoe populair die site ook is. Wist je dat er ook zoiets bestond als “Tinder Select“. Dit is een geheime optie en is enkel bekend voor beroemde mensen!

Waarom zou ik een account aanmaken op Tinder?

Als je overweegt om je bij een dating app aan te melden dan vraag je je misschien af of Tinder de juiste keuze is. Feit is dat Tinder veruit de grootste dating app is in Nederland. De kans dat je via Tinder iemand vindt is dus een stuk groter dan bij andere dating apps. Als je je aanmeldt bij een app die een stuk minder leden heeft, dan is de kans groot dat je matches krijgt die ver bij je uit de buurt wonen. Dat is vaak niet waar je naar op zoek bent als je een date of een serieuze relatie zoekt.

Hoe meer leden een app heeft hoe groter de kans dat daar een leuke match tussen zit. Maar je moet je wel prettig voelen bij het principe van swipen en op die manier contact leggen. Sommige mensen vinden Tinder een soort ‘vleeskeuring’ omdat de gebruikers voor het overgrote deel op de foto af gaan. Als je niet gezegend bent met een leuk uiterlijk dan kan het om die reden soms lastig zijn om via Tinder in contact te komen met andere members.

Een betaald account voor Tinder, wat heb ik daar aan?

Je kunt de belangrijkste functies van Tinder gebruiken zonder dat je voor de app betaalt. Met een betaald account kun je wel leuke extra features gebruiken die misschien handig kunnen zijn. Je kunt iemand je interesse laten blijken zonder dat diegene jouw profiel heeft geliked met een swipe naar rechts. Je kunt iemand die je leuk vindt een extra like geven zodat de ander ziet dat je echt serieus geïnteresseerd bent.

Dit kan natuurlijk helpen als je wilt opvallen. Zeker als een profiel net op Tinder staat krijgt die persoon vaak meer likes omdat een nieuw profiel volgens het algoritme van Tinder vaker ‘voorbij’ komt bij mensen die zoeken. Het is hoe dan ook altijd een persoonlijke afweging of je wel of niet kiest voor een betaald account. Zonder dat is de app in principe gewoon te gebruiken. Je kunt een betaald account uitproberen, als blijkt dat je er niet echt voordeel uit haalt dan kun je de betaling altijd weer stopzetten en de app met de gratis opties blijven gebruiken.

Zijn er veel nep profielen op Tinder?

Een nadeel dat voor alle vormen van internetdating geldt is dat iemand zich anders kan voordoen dan hij of zij in werkelijkheid is. De profielfoto kan van jaren geleden zijn, iemand kan onjuiste informatie geven over leeftijd, woonplaats of burgerlijke staat. Het komt helaas voor dat iemand denkt een leuk contact te hebben met een single man van haar eigen leeftijd maar in werkelijkheid blijkt het een man te zijn die getrouwd is en dertig jaar ouder dan de dame waarmee hij contact heeft. Je kunt als je van plan bent met iemand af te spreken natuurlijk proberen meer informatie te vinden door de naam van de persoon in een zoekmachine in te voeren. Als je het echt niet vertrouwt is dat misschien juist een reden om geen afspraak te maken.

Als je met iemand in contact komt is het dan ook altijd raadzaam om even het Facebook account te controleren. Als dit niet te vinden is omdat het is afgeschermd, dan geeft dat al te denken. Bevat een Facebook account nauwelijks informatie en is het zeer recent aangemaakt dan moet je eveneens op je hoede zijn. Het kan zijn dat iemand het Facebook account heeft gemaakt omdat hij of zij graag op Tinder wilde, maar het kan ook aangeven dat er sprake is van een nep profiel.

Degene waar je contact mee hebt kan eventueel niet zijn wie hij of zij zegt te zijn. Als je afspreekt met iemand die je tot dan uitsluitend via Tinder ‘kent’, spreek dan altijd af op een plaats waar meer mensen komen, zoals een horecagelegenheid. Spreek niet bij je thuis af en zeker niet op een afgelegen plaats, ook niet als het om een seksdate gaat. Die plek kunnen jullie altijd nog opzoeken als blijkt dat het goed zit.

Waar moet je op letten voordat je afspreekt?

Als je via Tinder iemand hebt leren kennen met wie je wilt afspreken is het verstandig om een eerste Tinderdate te plannen in een openbare gelegenheid waar meer mensen zijn, zoals een café of een restaurant. Als er dan iets mis gaat ben je in ieder geval niet alleen. Het kan ook verstandig zijn om een vriend of familielid te vertellen dat je een date hebt. Als je je bij deze persoon na afloop even afmeldt dat je weer veilig thuis bent dan is in ieder geval duidelijk dat er geen vervelende dingen zijn gebeurd. Natuurlijk gaan veel dates wel goed en is niet iedereen uit op dingen die bij wet verboden zijn. Maar het is wel verstandig om een beetje op je hoede te zijn als je voor het eerst met iemand afspreekt die je alleen via een dating app kent.

Wat kost een lidmaatschap bij Tinder?

Inschrijven is gratis en je mag zo lang je wilt gratis lid blijven. Kijk voor actuele prijzen op deze datingapp.

De actuele prijs van Tinder kan inmiddels zijn gewijzigd. Wij proberen onze bezoekers altijd zo zorgvuldig mogelijk te informeren. Mocht je een fout hebben gevonden in de prijs neem dan contact op met ons en wij passen de prijs zo spoedig mogelijk aan.

  Wat zijn de plus- en minpunten van Tinder?

  • Laagdrempelig daten
  • Datingapp met veel leden
  • Geen controle op nepprofielen
  • Geen matching aan de hand van karakter
  • Weinig info van andere leden beschikbaar
  • 4.5
   Populariteit
  • 4
   Gebruikersgemak
  • 3
   Functionaliteiten
  • 3
   Klantenservice
  • 4
   Kosten
  • 3.7 Goed
   Totaalscore
  Door: Welke online datingsite?
  Laats bijgewerkt: 01 februari 2021

  85 reacties op “Tinder – Kosten, Review en Ervaringen”

  1. Avatar for TM TM schreef:

   Tinder is de laatste tijd erg erotisch aan het worden. Soms 8-10 nep profielen met verwijzingen naar sex sites. Gewone advertenties waarin sex word aangeboden voor bedragen. En kreeg ook een melding dat mijn account is verwijderd door Tinder en zou niet weten waarom. Kan ook niet meer inloggen zonder opgave van redenen, uiteraard wel betaald:-) Abonnement opgezegd en helaas ik kan nergens met een klacht naar toe want er is geen commissie. Wat mijn ervaring is de laatste tijd. Je word gelokt door een mooi plaatje binnen paar minuten heb je een match en dan krijg je een verwijzing naar een sexsite met dezelfde foto alleen nu een verwijzing erbij. Erg creatief van de verwijzer en Tinder doet er niks aan. Dit zijn mensen die allemaal een Tinder gold abonnement afgesloten hebben om te kunnen zien wie er geliked heeft. En zo valt in eerste instantie de verwijzing niet op. Ik ben wel van mening dat je als man echt wel veel likes kunt krijgen dus er is geen discriminatie maar mannen zijn jagers althans zo zou het moeten zijn:-) En vrouwen krijgen nu eenmaal heel veel aandacht terwijl ze soms dagen niet ingelogd zijn. Moet je Tinder serieus nemen? Ja en nee er zijn mensen die wel eerlijk zijn en oprecht met goede bedoelingen erop staan maar dat is misschien 5-10%. Ook als je geen interesse toont met een rood kruisje krijg je die member toch weer na een aantal dagen te zien. Dit zou niet moeten. Ook de afstanden kloppen miet met een match en zijn in werkelijkheid vele malen groter. Ik zou Tinder niet aanraden voor een serieuze relatie maar wil je losgaan is Tinder een goed keuze. Voor een serieuze relatie is e matching relatieplanet een goede keuze maar Relatieplanet staat al jaren te koop en er word nog weinig in geinvesteerd.

   • Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

    Dat er veel nep en scam op Tinder zit dat is wel duidelijk. Echter op sites als relatieplanet, en zeker e-matching, zijn er nauwelijks tot geen vrouwen actief.
    Dus die laatsten zijn zeker geen alternatief, ook niet als je iets serieus zoekt. Zoek je iets serieus blijf dan weg van alle online dating want vrouwen stellen daar onredelijke eisen.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Nieuwste items