Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Ben jij het slachtoffer van benching? Zo kom je erachter!
Benching: Persoon zit eenzaam op bankje,-wachtend op excuses.

Ben jij het slachtoffer van benching? Zo kom je erachter!

Welke online datingsite?
26 februari 2024

Ben je bekend met de datingterm “benching” en hoe dit kan leiden tot frustratie en onzekerheid in relaties? Onze blog op Welkeonlinedatingsite.nl legt uit wat benching is en hoe je het kunt herkennen, zodat je beter in staat bent om deze ongezonde datingpraktijk te vermijden. We bespreken de impact van benching op jouw geestelijke gezondheid en welzijn en bieden tips voor communicatie en zelfbescherming als je het gevoel hebt dat je wordt “op de bank” gehouden. Vergeet niet om onze andere blogs te bekijken voor meer advies over online dating en relaties. Bij Welkeonlinedatingsite.nl zijn we er om je te helpen bij elke stap van jouw zoektocht naar liefde en geluk.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Benching, wat is dat?

Benching is een term die is geïntroduceerd door een Amerikaans tijdschrift. Het is een manier van handelen die velen niet leuk zullen vinden. Zeker niet als het je ooit persoonlijk overkomt. Benching wil namelijk zeggen dat iemand die jij heel leuk vindt je aan het lijntje houdt. De ander geeft je voortdurend het idee dat hij ook iets met jou wil en dat hij jou ook heel leuk vindt. Maar steeds als jullie willen afspreken verzint hij of zij weer een smoes waarom dat niet kan. Of als jij verder wilt gaan dan zoenen is er steeds weer een reden waarom dat nu niet kan. En zo blijf je achter de feiten aan lopen en hoop houden. Want de bencher geeft je immers wel degelijk de indruk iets met je te willen.

Persoon voelt zich gefrustreerd en afgewezen door romantische interesse.

Emotionele pijn en onzekerheid

In datingrelaties is er soms sprake van benching, een gedrag waarbij iemand iemand anders “op de bank” houdt. Dit houdt in dat er een aanwezigheid is in het leven van de andere persoon, maar geen exclusiviteit of serieuze verbintenis. Degene die gebenched wordt, kan het gevoel hebben dat ze geïnteresseerd zijn in iemand anders, terwijl die andere persoon nog niet klaar is voor een exclusieve of serieuze relatie. Dit kan leiden tot een situatie waarbij de persoon die gebenched wordt blijft hopen op meer commitment, terwijl de andere persoon ze behoudt als soort ‘back-up’ in geval van een eventueel gebrek aan andere opties. Dit gedrag kan frustratie en verwarring veroorzaken voor degene die gebenched wordt en kan emotionele pijn en onzekerheid opleveren.

Benching bij datingsites

Benching wordt op grote schaal toegepast bij datingsites. Het wemelt op het internet van de websites waar vooral mannen naartoe worden gelokt met mooie verhalen en mooie beloftes. Het zijn sites die zowel de vrouw van je dromen beloven als een seksdate die als het even kan vandaag nog gaat plaatsvinden. Deze websites kenmerken zich door het feit dat ze je laten betalen per verstuurd bericht. Je meldt je aan, zoekt een leuke (meestal) dame uit en stuurt haar een bericht. De dame reageert direct en geeft je meteen de indruk jou ook wel te zien zitten. En ja, ze is ook geil. En ja ze wil niets liever dan met je afspreken. Alleen dat afspreken gebeurt niet. Ze wil niet met je Whatsappen, ze wil geen telefoonnummers uitwisselen en al helemaal niet haar echte naam geven. En ondertussen blijft ze je berichten sturen om je interesse warm te houden. Want morgen wil ze zeker met je afspreken, of overmorgen, of volgende week.

Persoon gefrustreerd voor computer met datingsite-tabbladen.

Hoe herken je een bencher?

Zowel in het dagelijks leven als online kun je een bencher tegenkomen. In het begin zal je dit misschien nog niet herkennen. Het is immers niet vreemd dat iemand die je pas net hebt ontmoet niet meteen als je vaste verkering door het leven wil gaan. Ook zijn er nog steeds mensen die geen seks willen bij een eerste date. Dat is op zich helemaal niet vreemd. Als jij dat wel wilt dan is het misschien raadzaam om eens over je eigen gedrag na te denken. Maar als de ander je maar aan het lijntje blijft houden dan wordt het tijd om je af te vragen of je nieuwe liefde wel serieus is. Niemand hoeft na drie dates met je te gaan samenwonen, maar als iemand na weken of maanden nog steeds niet meer wil dan alleen maar samen maar de kroeg, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een bencher. Er vanuit gaande dat hij of zij wel beweert verliefd op je te zijn en niet zonder je te kunnen.

Wat zijn voorbeelden van Benching?

Er zijn verschillende voorbeelden van benching die kunnen voorkomen in datingrelaties. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Het sturen van berichten of het opnemen van contact op willekeurige tijdstippen: Dit kan ervoor zorgen dat de persoon die gebenched wordt het gevoel heeft dat ze geïnteresseerd zijn, maar niet genoeg om een exclusieve of serieuze relatie aan te gaan.
  • Het afspreken voor een date, maar vervolgens geen follow-up doen: Dit kan ervoor zorgen dat de persoon die gebenched wordt het gevoel heeft dat er wel interesse is, maar dat de andere persoon niet serieus genoeg is om een verdere verbintenis aan te gaan.
  • Het behouden van contact met een ex terwijl je ook met iemand anders date: Dit kan ervoor zorgen dat de persoon die gebenched wordt het gevoel heeft dat ze geen prioriteit zijn voor de andere persoon en dat ze niet serieus worden genomen als mogelijke partner.
  • Het afspreken voor een date, maar dan afzeggen of uitstellen: Dit kan ervoor zorgen dat de persoon die gebenched wordt het gevoel heeft dat ze geen prioriteit zijn voor de andere persoon en dat ze niet serieus worden genomen als mogelijke partner.

Persoon controleert telefoon, ontvangt sporadische berichten van interesse.

Waarom gedraagt iemand zich als een bencher?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand een bencher is. Vaak zijn het onzekere mensen die het moeilijk vinden om alleen te zijn. Ze houden daarom meerdere contacten “open”, door deze personen zo af en toe te benaderen met lieve berichtjes en “ik mis je en wil je gauw weer zien” onzin. Vaak is er iemand die een bencher echt leuk vindt. Maar ja, stel dat die nou net niet geïnteresseerd is? Dan is het toch fijn om wat mensen achter de hand te hebben om het ego mee te strelen. Want een relatie hoeven ze daar nooit mee te beginnen, dus een risico is er niet. Degene die gebencht wordt komt er vaak pas na geruime tijd achter dat hij of zij aan het lijntje is gehouden, als de bencher ineens met een nieuwe vriend of vriendin op de proppen komt en dat even vergeten was te melden aan jou, terwijl je maar bleef wachten op berichtjes die ineens niet meer kwamen.

Verbreek zo snel mogelijk het contact

Als je het gevoel hebt met benching te maken te hebben, is er maar één advies: Verbreek zo snel mogelijk het contact. Of zorg er in ieder geval voor dat diegene je niet meer emotioneel kan raken. Vriendschap is prima, maar ga niet meer in op berichtjes die meer dan dat suggereren. Als je het zeker wilt weten zit er niets anders op dan de ander te confronteren: Wil je wat met me of niet? Vaak komt de waarheid dan wel boven. En dat kan een harde les zijn.

Persoon verwijdert berichten en blokkeert contacten op telefoon.

Rode vlaggen om op te letten tijdens het daten

We hopen dat onze blog op Welkeonlinedatingsite.nl je heeft geholpen om benching beter te begrijpen en hoe je het kunt voorkomen. Of je nu net begint met daten of al een tijdje single bent, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze datingtrend en de rode vlaggen te herkennen. Vergeet niet om onze andere blogs te bekijken voor meer advies over online dating en relaties. Bij Welkeonlinedatingsite.nl zijn we er om je te helpen bij elke stap van jouw zoektocht naar liefde en geluk. Bedankt voor het lezen en veel succes met het vinden van een gezonde en gelukkige relatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---