Welke Online Datingsite
Wat is downdaten?

Wat is downdaten?

Welke online datingsite?
03 maart 2022

Downdaten wordt steeds populairder volgens het CBS en steeds meer mensen overwegen om zich er eens aan te wagen. Downdaten is het bewust daten met iemand die een lager opleidingsniveau heeft. Vaak is het zo dat hoger opgeleiden er de voorkeur aan geven om te daten met iemand die minimaal hetzelfde niveau heeft. Hierdoor zijn de mogelijkheden beperkter, want het is nu eenmaal zo dat niet iedereen aan de universiteit heeft gestudeerd. Door er bewust voor te kiezen te gaan daten met iemand die een lagere opleiding heeft gevolgd worden de mogelijkheden veel veelzijdiger.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waarom is downdaten ineens zo populair?

Het CBS heeft eens uitgezocht waarom downdaten ineens zo populair aan het worden is en de cijfers wijzen uit dat het vooral ook noodzaak is voor de vrouwen. De meeste daters zijn tussen de 30 en de 35 jaar oud en wanneer er wordt gekeken naar deze groep personen, dan wordt duidelijk dat er veel meer vrouwen zijn met een hoge opleiding dan mannen. Als vrouwen dus een goede kans willen hebben tijdens het daten, dan zullen zij bereid moeten zijn om ook te daten met mannen die lager opgeleid zijn. Hierbij valt te denken aan mannen met een Mbo-opleiding bijvoorbeeld. Steeds minder mannen kiezen ervoor om verder te studeren, terwijl steeds meer vrouwen hier wel voor kiezen. Hierdoor zullen de verhoudingen in opleidingsniveau steeds schever gaan lopen.

downdaten

De voordelen van downdaten

Downdaten brengt diverse voordelen met zich mee. Op de eerste plaats is de keuze natuurlijk veel groter wanneer je bereid bent om te daten met iemand die een intellectueel lager niveau heeft. Daarnaast zijn er mensen die bewust kiezen voor downdaten, omdat zij zeker willen zijn dat zij de persoon zijn die het grootste salaris binnenhalen in een relatie. Dit is een wat ouderwetse gedachte, maar er zijn nog steeds mensen die er veel waarde aan hechten om de grootste (of enige) kostwinner te zijn. Daarnaast zijn er mensen die het gewoon heel prettig vinden om de ‘slimste’ van de twee te zijn en die zich er heel goed bij voelen om interessante zaken uit te leggen aan anderen. Dit houdt dan weer verband met het gevoel te zorgen voor iemand. Veel mensen voelen de behoefte om voor iemand te zorgen en deze mensen kiezen ook vaker bewust voor downdaten.

voordelen nadelen

De nadelen van downdaten

Downdaten is er natuurlijk in diverse maten. Je kunt als Hbo-er downdaten met iemand die Mbo heeft gedaan, maar je kunt ook kiezen voor iemand die enkel de middelbare school op Vmbo-niveau heeft gedaan. Hier zit nogal een verschil in. In de praktijk wordt duidelijk dat het downdaten met iemand die meerdere stappen lager opgeleid is niet aan te raden is. De hoger opgeleide persoon gaat de ander op den duur als ‘dom’ zien en zaken die de ander niet begrijpt gaan irriteren. Een gesprek op gelijk niveau is niet mogelijk, terwijl dit binnen de meeste relaties wel wenselijk is. Als je wilt gaan downdaten, dan is het dus wel aan te raden om te kiezen voor iemand die slechts licht lager opgeleid is dan jij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.