Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Downdaten: Hoe het kan helpen bij het vinden van een partner?
downdaten groeiende trend

Downdaten: Hoe het kan helpen bij het vinden van een partner?

Welke online datingsite?
28 december 2023

In deze blogpost gaan we het hebben over “downdaten”: wat het betekent, waarom mensen het doen en wat de voor- en nadelen zijn. Downdaten is het aangaan van een relatie met iemand die een lagere sociale status, opleidingsniveau of financiële status heeft dan jijzelf. Hoewel dit voor sommigen misschien ongebruikelijk lijkt, zijn er talloze redenen waarom mensen ervoor kiezen om te downdaten. Het kan zijn dat ze zich meer aangetrokken voelen tot de persoonlijkheid van iemand dan tot hun sociale status, of dat ze simpelweg minder waarde hechten aan dergelijke statussymbolen. Aan de andere kant zijn er ook nadelen aan downdaten, zoals culturele verschillen en potentiële sociale stigma’s. In deze blogpost zullen we deze kwesties onderzoeken en meer inzicht bieden in deze interessante dating trend.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Downdaten steeds populairder

Downdaten wordt steeds populairder volgens het CBS en steeds meer mensen overwegen om zich er eens aan te wagen. Bij Downdaten date je bewust met iemand die een lager opleidingsniveau heeft. Vaak is het zo dat hoger opgeleiden er de voorkeur aan geven om te daten met iemand die minimaal hetzelfde niveau heeft. Hierdoor zijn de mogelijkheden beperkter, want het is nu eenmaal zo dat niet iedereen aan de universiteit heeft gestudeerd. Door er bewust voor te kiezen te gaan daten met iemand die een lagere opleiding heeft gevolgd worden de mogelijkheden veel veelzijdiger.

ladders symboliseert downdaten

Wat is downdaten?

Downdaten is een begrip dat vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar het aanpassen van verwachtingen of eisen in een relatie. De term wordt vaak gebruikt in dating- en relatiecontexten, waarbij iemand besluit om zijn of haar verwachtingen aan te passen in plaats van vast te houden aan een lijst met eisen. Dit kan worden toegepast in verschillende situaties, zoals het zoeken naar een partner of het aanpassen van verwachtingen binnen een bestaande relatie.In het zoeken naar een partner, kan downdaten helpen om een grotere pool aan potentiële partners te hebben. In plaats van te zoeken naar iemand die aan een specifiek profiel voldoet, kan iemand besluiten om zijn of haar verwachtingen aan te passen, zoals een bepaald inkomen of opleidingsniveau, waardoor er meer opties zijn.

Waarom is downdaten ineens zo populair?

Het CBS heeft eens uitgezocht waarom downdaten ineens zo populair aan het worden is en de cijfers wijzen uit dat het vooral ook noodzaak is voor de vrouwen. De meeste daters zijn tussen de 30 en de 35 jaar oud en wanneer er wordt gekeken naar deze groep personen, dan wordt duidelijk dat er veel meer vrouwen zijn met een hoge opleiding dan mannen. Als vrouwen dus een goede kans willen hebben tijdens het daten, dan zullen zij bereid moeten zijn om ook te daten met mannen die lager opgeleid zijn. Hierbij valt te denken aan mannen met een Mbo-opleiding bijvoorbeeld. Steeds minder mannen kiezen ervoor om verder te studeren, terwijl steeds meer vrouwen hier wel voor kiezen. Hierdoor zullen de verhoudingen in opleidingsniveau steeds schever gaan lopen.

Iedere silhouet vertegenwoordigt verschillende kenmerken zoals opleiding, carrière en achtergrond.

De voordelen van downdaten

Downdaten brengt diverse voordelen met zich mee. Op de eerste plaats is de keuze natuurlijk veel groter wanneer je bereid bent om te daten met iemand die een intellectueel lager niveau heeft. Daarnaast zijn er mensen die bewust kiezen voor downdaten, omdat zij zeker willen zijn dat zij de persoon zijn die het grootste salaris binnenhalen in een relatie. Dit is een wat ouderwetse gedachte, maar er zijn nog steeds mensen die er veel waarde aan hechten om de grootste (of enige) kostwinner te zijn. Daarnaast zijn er mensen die het gewoon heel prettig vinden om de ‘slimste’ van de twee te zijn en die zich er heel goed bij voelen om interessante zaken uit te leggen aan anderen. Dit houdt dan weer verband met het gevoel te zorgen voor iemand. Veel mensen voelen de behoefte om voor iemand te zorgen en deze mensen kiezen ook vaker bewust voor downdaten.

De nadelen van downdaten

Downdaten is er natuurlijk in diverse maten. Je kunt als Hbo-er downdaten met iemand die Mbo heeft gedaan, maar je kunt ook kiezen voor iemand die enkel de middelbare school op Vmbo-niveau heeft gedaan. Hier zit nogal een verschil in. In de praktijk wordt duidelijk dat het downdaten met iemand die meerdere stappen lager opgeleid is niet aan te raden is. De hoger opgeleide persoon gaat de ander op den duur als ‘dom’ zien en zaken die de ander niet begrijpt gaan irriteren. Een gesprek op gelijk niveau is niet mogelijk, terwijl dit binnen de meeste relaties wel wenselijk is. Als je wilt gaan downdaten, dan is het dus wel aan te raden om te kiezen voor iemand die slechts licht lager opgeleid is dan jij.

een trap waar elke trede een ander opleidingsniveau vertegenwoordigt

Downdaten in een bestaande relatie

In een bestaande relatie, kan downdaten een effectieve strategie zijn om de verwachtingen en eisen aan te passen die niet meer realistisch zijn of die niet meer aansluiten bij de huidige situatie. Het kan gebeuren dat oorspronkelijke verwachtingen of eisen die eerder helder en realistisch leken, niet langer haalbaar of relevant zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door veranderingen in de relatie zelf, of in de persoonlijke situatie van een van de partners. Door vast te houden aan deze niet-realistische verwachtingen of eisen, kan een relatie onbalans vertonen en kan deze niet volledig functioneren. Downdaten kan hierbij helpen door de verwachtingen aan te passen aan de huidige realiteit, waardoor de relatie opnieuw kan worden uitgebalanceerd en beter kan functioneren.

Het aanpassen van verwachtingen voor een gezonde relatie

Het is belangrijk om te onthouden dat downdaten geen vermindering van waarden betekend, maar het aanpassen van verwachtingen en prioriteiten om een geschikte partner te vinden of een gezonde relatie te behouden. Bovendien het kan het soms een proces van nederigheid, openheid en communicatie vereisen en dat het werkt beide partijen. In samenvatting, downdaten kan een effectieve strategie zijn in zowel het zoeken naar een partner als in het onderhouden van een bestaande relatie. Door verwachtingen aan te passen, kan men een grotere pool aan opties hebben en kan het leiden tot een gezondere, gelukkigere relatie.

Schalen: starre vs flexibele kantelt naar flexibiliteit

Downdaten: Waarom het soms goed is om buiten je comfortzone te treden

We hopen dat deze blogpost je meer inzicht heeft gegeven in wat downdaten is en hoe het kan werken. Of je nu op zoek bent naar een partner die anders is dan jezelf, of gewoon openstaat voor het ontmoeten van nieuwe mensen buiten je gebruikelijke sociale kring, downdaten kan een geweldige manier zijn om nieuwe ervaringen op te doen en je horizon te verbreden. Zorg er wel voor dat je altijd respectvol en eerlijk bent naar de mensen die je ontmoet, en dat je de verwachtingen en grenzen van iedereen respecteert. Met een open geest en een positieve instelling kun je nieuwe connecties maken en misschien zelfs de liefde van je leven vinden. Veel succes en plezier met downdaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---