Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Een relatie met een partner die een lagere opleiding heeft
Relatie partner lagere opleiding heeft

Een relatie met een partner die een lagere opleiding heeft

Welke online datingsite?
17 oktober 2021

Veel mensen met een hogere opleiding vinden het lastig om een geschikte partner te vinden. Vaak denken ze dat ze arrogant over komen als ze aangeven iemand hun eigen niveau te willen. Maar dit is echt onterecht. Als je een goede opleiding hebt dan heb je vaak een specifieke kijk op het leven. Je hebt een mening over politiek, literatuur en cultuur. En dan werkt het gewoon niet om een relatie te hebben met iemand die daar niet in is geïnteresseerd en die het alleen maar belangrijk vindt wat er bij de supermarkt in de aanbieding is. Ook met de familie van zo iemand zal je waarschijnlijk niet goed kunnen opschieten als zij van hetzelfde niveau zijn. Dat is geen schande, deze verschillen zijn er nu eenmaal.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

De vrachtwagenchauffeur en het hoofd personeelszaken

Kan het echt niet, een relatie met iemand die een lagere opleiding heeft dan jij zelf? Jawel, het kan zeker wel. Er zijn genoeg voorbeelden bekend van stellen die heel gelukkig zijn met een partner die een aanmerkelijk lagere functie heeft in de maatschappij dan zij zelf. Maar het zijn vaak wel uitzonderingen. Alhoewel downdaten steeds populairder lijkt te worden. Het is belangrijk dat je bij zo’n relatie voldoende gemeenschappelijke interesses hebt om je relatie toch leuk te houden. Als de vrachtwagenchauffeur een relatie krijgt met het hoofd personeelszaken van een groot bedrijf, dan is de kans groot dat er sprake is van een niveauverschil en daar moet je dan wel goed mee om kunnen gaan.

vrachtwagenchauffeur

Jaloezie over het salaris

Een ander risico is dat je partner jaloers op je wordt omdat jouw salaris veel hoger is dan dat van hem of haar. Zeker mannen hebben nog steeds het gevoel dat ze “voor hun vrouw moeten zorgen” en als die dan meer verdient dan zij zelf dan gaat dat soms wringen. Als er een groot verschil is in jullie inkomen is het belangrijk om daar goede afspraken over te maken. Degene met het hoogste salaris moet zeker niet voor alle kosten opdraaien zodat de ander het gevoel krijgt dat zijn of haar inkomen er niet toe doet omdat er toch altijd genoeg geld is. Spreek bij voorbeeld af dat degene met het lagere inkomen een evenredig deel van de vaste lasten betaalt en daarmee een bijdrage levert aan het huishouden.

salaris

Hebben we elkaar nog wat te vertellen?

Het gevaar bestaat dat je elkaar uiteindelijk niet genoeg meer te vertellen hebt als er een groot niveauverschil is tussen jou en je partner. Gelijkwaardigheid in een relatie kan best een belangrijk punt in een relatie zijn. Jij bent misschien geïnteresseerd in de economie en landelijke politiek en leest veel vakliteratuur, terwijl je partner niet verder komt dan het plaatselijke nieuws en vakliteratuur voor zijn of haar functie bestaat niet of nauwelijks. Dan zul je andere gezamenlijke interesses moeten hebben om jullie relatie goed te houden. Gezamenlijke hobby’s kunnen daar een goed handvat voor zijn. Beide partners moeten ervoor waken om zich niet te veel aan de ander aan te passen omdat je dan een leven gaat leiden dat te ver af staat van wie je werkelijk bent en dat houdt op den duur niemand vol.

4 reacties op “Een relatie met een partner die een lagere opleiding heeft”

 1. Avatar for Lizzy Lizzy schreef:

  Ik ben zelf een laagopgeleide dame, maar ik ben wel
  degelijk geïnteresseerd in wat er om mij heen en in
  de wereld gebeurd. Ik lees vaak het landelijke nieuws. Discussiëren vind ik ook altijd
  leerzaam en interessant en ik denk echt wel na over maatschappelijke thema’s. Lager opgeleiden zijn niet altijd alleen maar “die stereotype mensen die heel ongezond leven en daardoor erg dik zijn, alleen maar het plaatselijke nieuws lezen (als ze uberhaupt al lezen) en bij wie de interesse niet veel verder reikt dan wat er deze week bij de supermarkt in de aanbieding is.” Het hangt denk ik toch ook wel af van waar jouw wieg gestaan heeft, welke mensen er in jouw omgeving waren, hoe je opgevoed bent en hoe jouw persoonlijkheid is. Ik denk dat een hoogopgeleide persoon en een laagopgeleide persoon in een relatie elkaar prima kunnen aanvullen en kunnen leren van elkaars levenservaringen en kijk op het leven. Dat kan juist erg boeiend zijn. Het komt inderdaad bij uitzondering voor, maar dat komt denk ik ook omdat de kloof tussen hoog en laag opgeleiden steeds groter wordt.

 2. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

  Google eens op hypergamie.
  Het zijn vooral/met name vrouwern die een partner willen/eisen met hogere status. Dat is er biologisch ingeramd. Ook al heeft ze zelf een waardeloze genderstudie en is die lager opgeleide man slimmer en verdient meer. Nu vrouwen steeds hoog opgeleider worden gaan ze steeds moeilijker een ‘geschikte’ man vinden. (Lees: die voldoet aan het hele eisenpakket). Maar niet getreurd. Kijk je specifiek naar de echtscheidingen met een hoog opgeleide vrouw, dan is in meer dan 90 procent van de gevallen de vrouw de initiatiefneemster. Ik blijf als hoog opgeleide man liever MGTOW.

 3. Avatar for Fenny Fenny schreef:

  Het gaat ook niet om de baan die iemand heeft. Het gaat om de ontwikkeling die de ander heeft en of hij/zij jou kan blijven inspireren, spiegelen, Eenzelfde denkniveau is gewoonweg wel wenselijk, want die verliefdheid gaat over en heb je dan nog wel een goede basis om verder te gaan? Mij werd vaak gezegd, als hij maar lief is. Daar ben ik het dus niet mee eens.

 4. Avatar for Relatie in beeld Relatie in beeld schreef:

  Ik snap de beredenering maar het lijkt me toch raar dat je geen relatie zou kunnen hebben met iemand van een ander ‘niveau’. Je wordt verliefd op je partner door de persoonlijkheid en niet op zijn/haar baan toch? Ik ben het er wel mee eens dat je iets moet hebben om samen over te praten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *