Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Een rijker liefdesleven met verschillende opleidingsachtergronden!
Een stel met verschillende opleidingsachtergronden zitten in een café

Een rijker liefdesleven met verschillende opleidingsachtergronden!

Welke online datingsite?
08 november 2023

In onze maatschappij is opleiding vaak een belangrijke factor in het vinden van een partner. Maar is het wel zo belangrijk om dezelfde opleiding te hebben als je partner? In deze blog onderzoeken we de invloed van opleiding op lange termijn relaties. Aan de ene kant kan een verschil in opleiding leiden tot communicatieproblemen en financiële spanningen. Aan de andere kant kan een verschil in opleiding ook leiden tot een rijkere en meer diverse relatie. Door samen te werken en te leren van elkaar, kunnen partners een sterke en duurzame relatie opbouwen, ongeacht hun opleidingsachtergrond. Laten we verder kijken naar hoe verschillende opleidingsachtergronden jouw relatie kunnen beïnvloeden.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Een relatie met een partner die een lagere opleiding heeft

Veel mensen met een hogere opleiding vinden het lastig om een geschikte partner te vinden. Vaak denken ze dat ze arrogant over komen als ze aangeven iemand hun eigen niveau te willen. Maar dit is echt onterecht. Als je een goede opleiding hebt dan heb je vaak een specifieke kijk op het leven. Je hebt een mening over politiek, literatuur en cultuur. En dan werkt het gewoon niet om een relatie te hebben met iemand die daar niet in is geïnteresseerd en die het alleen maar belangrijk vindt wat er bij de supermarkt in de aanbieding is. Ook met de familie van zo iemand zal je waarschijnlijk niet goed kunnen opschieten als zij van hetzelfde niveau zijn. Dat is geen schande, deze verschillen zijn er nu eenmaal.

Twee afstudeerhoeden naast elkaar, elk met een hart dat liefde symboliseert

De vrachtwagenchauffeur en het hoofd personeelszaken

Kan het echt niet, een relatie met iemand die een lagere opleiding heeft dan jij zelf? Jawel, het kan zeker wel. Er zijn genoeg voorbeelden bekend van stellen die heel gelukkig zijn met een partner die een aanmerkelijk lagere functie heeft in de maatschappij dan zij zelf. Maar het zijn vaak wel uitzonderingen. Alhoewel downdaten steeds populairder lijkt te worden. Het is belangrijk dat je bij zo’n relatie voldoende gemeenschappelijke interesses hebt om je relatie toch leuk te houden. Als de vrachtwagenchauffeur een relatie krijgt met het hoofd personeelszaken van een groot bedrijf, dan is de kans groot dat er sprake is van een niveauverschil en daar moet je dan wel goed mee om kunnen gaan.

Jaloezie over het salaris

Een ander risico is dat je partner jaloers op je wordt omdat jouw salaris veel hoger is dan dat van hem of haar. Zeker mannen hebben nog steeds het gevoel dat ze “voor hun vrouw moeten zorgen” en als die dan meer verdient dan zij zelf dan gaat dat soms wringen. Als er een groot verschil is in jullie inkomen is het belangrijk om daar goede afspraken over te maken. Degene met het hoogste salaris moet zeker niet voor alle kosten opdraaien zodat de ander het gevoel krijgt dat zijn of haar inkomen er niet toe doet omdat er toch altijd genoeg geld is. Spreek bij voorbeeld af dat degene met het lagere inkomen een evenredig deel van de vaste lasten betaalt en daarmee een bijdrage levert aan het huishouden.

twee mensen die hun salarisstrookjes vergelijken

Hebben we elkaar nog wat te vertellen?

Het gevaar bestaat dat je elkaar uiteindelijk niet genoeg meer te vertellen hebt als er een groot niveauverschil is tussen jou en je partner. Gelijkwaardigheid in een relatie kan best een belangrijk punt in een relatie zijn. Jij bent misschien geïnteresseerd in de economie en landelijke politiek en leest veel vakliteratuur, terwijl je partner niet verder komt dan het plaatselijke nieuws en vakliteratuur voor zijn of haar functie bestaat niet of nauwelijks. Dan zul je andere gezamenlijke interesses moeten hebben om jullie relatie goed te houden. Gezamenlijke hobby’s kunnen daar een goed handvat voor zijn. Beide partners moeten ervoor waken om zich niet te veel aan de ander aan te passen omdat je dan een leven gaat leiden dat te ver af staat van wie je werkelijk bent en dat houdt op den duur niemand vol.

De invloed van opleiding op lange termijn relaties

De invloed van opleiding op lange termijn relaties is een onderwerp dat door velen wordt onderschat. Terwijl veel mensen zich richten op de dingen die hen verbinden, zoals hun persoonlijkheid, interesses en waarden, is het belangrijk om ook te overwegen hoe opleiding invloed kan hebben op een relatie op lange termijn. Een verschil in opleidingsniveau kan leiden tot verschillen in inkomen, toekomstperspectieven en levensstijl. Dit kan soms leiden tot spanningen en misverstanden tussen partners. Bovendien kunnen mensen met een hogere opleiding soms een andere wereldbeschouwing hebben dan mensen met een lagere opleiding, wat ook tot spanningen kan leiden.

invloed opleiding op lange termijn relaties

Voordelen van verschillende opleidingsachtergronden in een relatie

Aan de andere kant kan een verschil in opleiding ook leiden tot een rijkere en meer diverse relatie. Partners met verschillende achtergronden en perspectieven kunnen elkaar uitdagen en inspireren om nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe manieren van denken te overwegen. Bovendien kunnen partners met verschillende opleidingen elkaar ondersteunen bij het bereiken van persoonlijke en financiële doelen. Het belangrijkste is om samen te werken en open te communiceren over eventuele verschillen en uitdagingen die kunnen ontstaan. Door samen te werken en te leren van elkaar, kunnen partners een sterke en duurzame relatie opbouwen, ongeacht hun opleidingsachtergrond.

Laat een opleiding niet je liefdesleven bepalen

In samenvatting, het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren over eventuele verschillen en uitdagingen die kunnen ontstaan in een relatie met een verschillende opleiding. Of je nu dezelfde opleiding deelt of niet, de kern van een succesvolle relatie ligt in samenwerken, respecteren en leren van elkaar. Als je op zoek bent naar een partner met wie je een lange termijn relatie wilt opbouwen, is het belangrijk om naar innerlijke kwaliteiten en overeenkomsten te kijken, in plaats van alleen te concentreren op opleidingsachtergrond. Bedankt voor het lezen en blijf ons volgen voor meer nuttige tips en informatie over online daten.

opleiding liefdesleven

4 reacties op “Een rijker liefdesleven met verschillende opleidingsachtergronden!”

 1. Lizzy schreef:

  Ik ben zelf een laagopgeleide dame, maar ik ben wel
  degelijk geïnteresseerd in wat er om mij heen en in
  de wereld gebeurd. Ik lees vaak het landelijke nieuws. Discussiëren vind ik ook altijd
  leerzaam en interessant en ik denk echt wel na over maatschappelijke thema’s. Lager opgeleiden zijn niet altijd alleen maar “die stereotype mensen die heel ongezond leven en daardoor erg dik zijn, alleen maar het plaatselijke nieuws lezen (als ze uberhaupt al lezen) en bij wie de interesse niet veel verder reikt dan wat er deze week bij de supermarkt in de aanbieding is.” Het hangt denk ik toch ook wel af van waar jouw wieg gestaan heeft, welke mensen er in jouw omgeving waren, hoe je opgevoed bent en hoe jouw persoonlijkheid is. Ik denk dat een hoogopgeleide persoon en een laagopgeleide persoon in een relatie elkaar prima kunnen aanvullen en kunnen leren van elkaars levenservaringen en kijk op het leven. Dat kan juist erg boeiend zijn. Het komt inderdaad bij uitzondering voor, maar dat komt denk ik ook omdat de kloof tussen hoog en laag opgeleiden steeds groter wordt.

 2. MGTOW schreef:

  Google eens op hypergamie.
  Het zijn vooral/met name vrouwern die een partner willen/eisen met hogere status. Dat is er biologisch ingeramd. Ook al heeft ze zelf een waardeloze genderstudie en is die lager opgeleide man slimmer en verdient meer. Nu vrouwen steeds hoog opgeleider worden gaan ze steeds moeilijker een ‘geschikte’ man vinden. (Lees: die voldoet aan het hele eisenpakket). Maar niet getreurd. Kijk je specifiek naar de echtscheidingen met een hoog opgeleide vrouw, dan is in meer dan 90 procent van de gevallen de vrouw de initiatiefneemster. Ik blijf als hoog opgeleide man liever MGTOW.

 3. Fenny schreef:

  Het gaat ook niet om de baan die iemand heeft. Het gaat om de ontwikkeling die de ander heeft en of hij/zij jou kan blijven inspireren, spiegelen, Eenzelfde denkniveau is gewoonweg wel wenselijk, want die verliefdheid gaat over en heb je dan nog wel een goede basis om verder te gaan? Mij werd vaak gezegd, als hij maar lief is. Daar ben ik het dus niet mee eens.

 4. Relatie in beeld schreef:

  Ik snap de beredenering maar het lijkt me toch raar dat je geen relatie zou kunnen hebben met iemand van een ander ‘niveau’. Je wordt verliefd op je partner door de persoonlijkheid en niet op zijn/haar baan toch? Ik ben het er wel mee eens dat je iets moet hebben om samen over te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---