Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Wat kun je doen als je jezelf lelijk vindt?
jezelf lelijk vinden

Wat kun je doen als je jezelf lelijk vindt?

Welke online datingsite?
22 augustus 2022

Sommige mensen zijn erg onzeker over hun uiterlijk. Ze durven bij wijze van spreken nauwelijks in de spiegel te kijken. Nieuwe kleren kopen doen ze niets want ‘niks staat mij leuk’. Ze vinden zichzelf te dik, te dun, hun haar is niet leuk, hun gezicht niet volmaakt. Niemand is perfect, maar sommige mensen hebben er wel erg veel moeite mee om zichzelf te accepteren. Als jij jezelf ook lelijk vindt wordt het tijd om hier wat aan te doen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Is je zelfbeeld terecht of niet?

Vaak is het zelfbeeld van mensen die zichzelf lelijk vinden onterecht negatief. Mensen in hun omgeving vinden deze persoon helemaal niet lelijk, soms is het tegendeel zelfs waar. Je kunt een negatief zelfbeeld krijgen door nare ervaringen in je jeugd of door een partner die je onterecht heeft gekwetst met denigrerende opmerkingen over je uiterlijk. En ja, als je als vrouw van 50 door je man wordt ingeruild door een strakke jonge blom van 25 dan is dat niet goed voor je ego. Maar dames, het zegt ook heel veel over het karakter van je ex als hij je op zo’n manier laat vallen. Dat je man je in de steek laat om zijn leven voort te zetten met een vrouw die zijn dochter had kunnen zijn is een grote gok. Want de kans zit er dik in dat zijn mooie meisje hem na tien jaar inruilt voor een knappe vent van haar eigen leeftijd. En wie lacht er dan het laatst? Juist.

zelfbeeld vrouw

Is plastische chirurgie een optie?

Als er iets is aan je uiterlijk waar je echt last van hebt dan kun je eventueel plastische chirurgie overwegen. In sommige gevallen krijg je de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar. Dit gebeurt echter alleen als er sprake is van medische noodzaak. Als je voor een vergoeding in aanmerking wilt komen moet je altijd vooraf toestemming vragen voor een ingreep bij je zorgverzekeraar. Doe je dat niet dan is de kans groot dat je geen vergoeding krijgt, ook al zou je die wel hebben gekregen als je vooraf toestemming had gevraagd. Vraag dit dus altijd goed na voordat je een afspraak maakt bij de plastisch chirurg.

plastische chirurgie

Een paar kilo afvallen kan al een groot verschil maken

Als je jezelf te dik vindt dan hoeft dat niet te betekenen dat je tientallen kilo’s moet afvallen. Als je maar enkele kilo’s afvalt voel je je vaak al een stuk beter. Het feit dat je een maatje kleinere kleding kunt dragen is vaak al een enorme opsteker. In korte tijd veel afvallen is erg ongezond en bovendien is de kans groot dat er sprake is van een jojo effect. Als je in drie weken 15 kilo afvalt en vervolgens in de vijf weken daarna 20 kilo aankomt dan ben je er dus niets mee opgeschoten.

afvallen sporten

Laat je geen complex aanpraten

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar laat je vooral door je omgeving geen minderwaardigheidsgevoel aanpraten. Mensen die het nodig vinden om jou in te wrijven dat je niet vooraan hebt gestaan toen de aantrekkelijkheden werden uitgedeeld zijn jouw vriendschap niet waard. Als iemand tegen je zegt dat het je misschien beter zou staan als je je haar anders liet knippen kun je dat nog opvatten als positieve feedback. Maar als iemand ronduit zegt blij te zijn dat hij of zij er beter uitziet dan wordt het een heel ander verhaal. Dit soort mensen zijn niet goed voor je zelfbeeld en kun je dus beter uit je leven schrappen. Er blijven genoeg mensen over die jouw vriendschap en liefde wel waard zijn.

complex aanpraten

Ga met een deskundige praten

Als je echt een minderwaardigheidscomplex hebt omdat je jezelf lelijk vindt dan is het raadzaam om hierover met een psycholoog te praten. Hij of zij kan je helpen om de mooie kanten aan jezelf te ontdekken en meer te gaan waarderen. Want niemand is alleen maar lelijk. Je karakter en innerlijk dragen ook een heleboel bij aan wie je bent. Zelfs veel meer dan je uiterlijk. Want iemand kan een knappe verschijning zijn waar veel mensen voor achterom kijken. Maar als die persoon een rotkarakter heeft waardoor hij of zij geen vriendschap langer dan een maand kan volhouden dan is dat mooie lijf niet zo heel veel waard.

Eén reactie op “Wat kun je doen als je jezelf lelijk vindt?”

  1. Avatar for anoniem anoniem schreef:

    hoe moet je dan vermager

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *