Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Single en nog nooit een relatie gehad? Lees hier waarom!
verdrietig persoon die nog nooit relatie heeft gehad

Single en nog nooit een relatie gehad? Lees hier waarom!

Welke online datingsite?
08 januari 2024

Het hebben van een romantische relatie kan voor sommige mensen een belangrijk onderdeel zijn van het leven, maar het kan ook een uitdaging zijn om de juiste persoon te vinden en een relatie te onderhouden. Sommige mensen hebben zelfs nog nooit een relatie gehad, en dat kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, angst of zelfs schaamte. Als je jezelf in deze situatie bevindt, weet dan dat je niet de enige bent. Er zijn veel mensen die nog nooit een relatie hebben gehad, om welke reden dan ook. Het kan zijn omdat je nog niet de juiste persoon hebt ontmoet, omdat je andere prioriteiten had of omdat je gewoon niet geïnteresseerd was in een relatie. In deze blog bespreken we enkele mogelijke oorzaken en gevolgen van het niet hebben van een relatie, en geven we advies voor mensen die op zoek zijn naar liefde en romantiek.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen

Help, ik heb nog nooit een relatie gehad!

In een wereld waar de nadruk erg ligt op het hebben van relaties, hook-ups en intimiteit, lijkt het haast onwaarschijnlijk als je op hogere leeftijd aangeeft dat je nog nooit een relatie hebt gehad. Menigeen zal hier een beetje raar van opkijken en gelijk een oordeel vellen over wat mogelijke oorzaken of redenen kunnen zijn dat dit het geval is. Mogelijk heb je wel gemerkt dat er gedacht wordt dat er dan wel iets helemaal vreemd aan je moet zijn of dat je gelijk gelabeld wordt als een verlegen, onzeker of bang persoon, zonder dat dit direct het geval hoeft te zijn.

Persoon negeert oordelen, volgt eigen pad zonder relaties

Onzekerheid

Het nog nooit hebben gehad van een relatie kan je echter wel onzeker maken en terughoudend om het überhaupt te noemen als iemand ernaar vraagt. Ook kan het een extra drempel zijn om jezelf wel open te stellen voor een relatie, uit een bezorgdheid over hoe de persoon die je leuk vindt hierover zal denken en welk oordeel hem of haar weer net zo snel van je zal doen weglopen. Lang niet iedereen staat er namelijk even positief tegenover. De overtuiging over hoe je hoort te leven en wat als normaal wordt beschouwd, is tegenwoordig veel veranderd met eerdere tijden. Er wordt zeker verwacht dat je op een gegeven leeftijd, net als menigeen, één of meerdere relaties achter de rug hebt. Gekscherend wordt je misschien wel eens de eeuwige vrijgezel genoemd. Hoe ga je dan om met het feit dat je op hogere leeftijd nog nooit een relatie hebt gehad?

Kwestie van perspectief

Het idee dat het vreemd zou zijn dat je nog nooit met iemand een relatie bent aangegaan, hangt veel af van de heersende overtuigingen van de hedendaagse losbandige en onpersoonlijke instelling. Enkele jaren geleden werd het als heel normaal beschouwd dat je niet tientallen relaties had met verschillende mensen, maar wachtte tot je de juiste tegenkwam waar je mee zou trouwen. Er was een afstandelijkheid die je geacht werd te honoreren, waarbij intimiteiten uit den boze waren, voordat je gehuwd was. Er werd eveneens meer aandacht besteed aan andere levenszaken, zoals het opbouwen van een goede basis voor als je die juiste persoon eenmaal wel zou tegenkomen. Ook over de keuze van een geschikte partner werd iets zorgvuldiger nagedacht, aangezien een scheiding evenmin tot de directe mogelijkheden werd gerekend.

Verbaasde groep terwijl zelfverzekerde persoon relatieloosheid onthult

Veroordeling door de buitenwereld

Tegenwoordig is dit een stuk vrijer en wacht men allang niet meer tot het huwelijk voordat er intimiteiten worden gedeeld of je elkaar beschouwd als partners voor de duur van de betreffende relatie. Wat vroeger normaal was, is nu compleet achterhaald. In een wereld die nu meerdere relaties, vaak nog gelijktijdig, tolereert en zelfs verwacht, val je buiten de boot als je hierin andere maatstaven hanteert en voor eigen persoonlijke redenen nog nooit een relatie hebt gehad. Sommige mensen kiezen er tegenwoordig zelfs bewust voor om happy single te blijven. Afhankelijk van sociale overtuigingen zal je hier nu dus eerder voor worden veroordeeld, waar je voorheen mogelijk om je houding werd gewaardeerd.

Relatie is een relatief begrip

Het concept relatie is hiermee tevens een relatief begrip. Niet enkel door het feit dat er verschillende overtuigingen over worden nagehouden, in de loop der tijd. Maar ook omdat het concept op zichzelf een geheel andere waarde heeft gekregen. Een relatie was voorheen meer bedoeld ter voorbereiding op het huwelijk, waarbij je met elkaar optrok om te ontdekken of je dusdanig bij elkaar paste om de grote stap voor een heel leven samen te maken. De insteek was om een partner voor het leven te vinden, niet om voor even een leuke tijd samen door te brengen. Mensen gaan tegenwoordig veel sneller te werk in het vinden van nieuwe relaties en gaan er ook nauwelijks meer vanuit dat deze langdurig en blijvend moet zijn.

Twee mensen omringd door traditionele relatie symbolen.

Wat is eigenlijk een relatie?

Relaties zijn korte periodes waarbij je elkaar leuk vindt en tijd met elkaar wilt doorbrengen. Als de interesse wederzijds is en je bent enkele keren op een date geweest, bestempelt menigeen dit gelijk als een relatie. Er wordt niet gekeken in hoeverre je werkelijk compatibel bent om samen een duurzame en serieuze relatie aan te gaan. Menigeen is hier zelfs niet eens naar op zoek. De tijd die je samen doorbrengt en deelt met alle intimiteiten die bij een echte relatie horen, krijgt echter wel dezelfde titel als een daadwerkelijke betrokken relatie.

Waarde van een relatie

Ook als er verder niet wordt nagedacht in hoeverre het werkelijk klikt of wat het verder kan betekenen, geldt het samenzijn reeds als een relatie. Als blijkt dat er toch irritaties optreden of het oog valt spontaan weer op een ander, dan wordt de veronderstelde relatie weer verbroken. Waar jij mogelijk dan nog nooit een relatie hebt gehad, hebben veel mensen zodanig meerdere relaties op hun teller staan. Wat de uiteindelijke werkelijke waarde hiervan is, valt te betwijfelen.

Persoon beklimt relatieladder naar waardevolle verbinding

Hoe komt het dat je nog nooit een relatie hebt gehad?

Er zijn meerdere redenen aan te dragen waarom je op latere leeftijd nog nooit een relatie hebt gehad. Mogelijk ben je de juiste persoon simpelweg nog niet tegengekomen en heb je je niet dusdanig aan iemand willen binden waarbij je je eigenlijk niet werkelijk goed voelde. Veel mensen zullen zeggen dat je te veeleisend bent en de lat te hoog legt en zo inderdaad nooit iemand gaat tegenkomen. Toch is er veel te zeggen voor het respecteren van je eigen voorwaarden. Zeker als je niet zomaar een relatie wilt, zoals bij velen het geval is, zul je de boot afhouden. Een ander probleem kan zijn is dat je last bindingsangst hebt en daarom nooit een vervolg stap durft te maken.

Waardevolle relaties

Een relatie moet dan liever een waardevolle aanvulling zijn op het leven, in plaats van de invulling, koste wat kost. Mogelijk heb je van huis uit meegekregen hoe dergelijke relaties kunnen zijn en wens je meer voor jezelf. De keuze voor een serieuze en waardevolle relatie boven losse contacten en relaties zonder daadwerkelijke inhoud of verbondenheid kan ervoor zorgen dat je op latere leeftijd nog nooit een relatie hebt gehad. Het beste dat je dan kunt doen, is trots zijn op je keuze en jezelf hierin volledig steunen, ongeacht hoe hierover gedacht wordt. De juiste persoon zal vanzelf langskomen, zodra je je openstelt voor de mogelijkheid en die zal je waarderen voor je normen en waarden. Zolang je jezelf respecteert, zal uiteindelijk iemand anders dit ook doen.

Persoon bij tweesprong: oppervlakkige vs waardevolle relaties paden.

Het vinden van de juiste persoon: tips voor singles

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in waarom sommige mensen nog nooit een relatie hebben gehad en wat je kunt doen als je je in deze situatie bevindt. Onthoud dat er niets mis is met het nog niet hebben gehad van een relatie en dat het vinden van de juiste persoon tijd en geduld vergt. Het belangrijkste is om jezelf te blijven en niet te haasten in het aangaan van een relatie alleen maar omdat je denkt dat het ‘moet’. We moedigen je aan om open te blijven staan voor nieuwe ervaringen en om te genieten van het single zijn terwijl je op zoek gaat naar iemand die echt bij je past. Blijf onze blog volgen voor meer waardevolle informatie en adviezen over online dating en relaties.

Eén reactie op “Single en nog nooit een relatie gehad? Lees hier waarom!”

  1. MGTOW schreef:

    Door alle datingsites en apps kunnen vrouwen veel kritischer selecteren dan voorheen en onderzoek heeft dit ook aangetoond. Daardoor zullen er steeds meer volwassen mannen komen die nog nooit een relatie hebben gehad. De zogenaamde INCEL (involuntary celibate) komt steeds vaker voor. Deze mannen voldoen niet aan de torenhoge eisen die vrouwen stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---