Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Overwin je bindingsangst: onze tips voor een gezonde relatie!
persoon met bindingsangst aarzelt bij de deuropening en kijkt angstig terug

Overwin je bindingsangst: onze tips voor een gezonde relatie!

Welke online datingsite?
01 maart 2024

Bindingsangst kan een serieuze uitdaging zijn voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde en langdurige relatie. Het kan leiden tot onzekerheid, vermijding van emotionele betrokkenheid en het verbreken van relaties. In deze blog bespreken we wat bindingsangst is, hoe het zich manifesteert en hoe je ermee kunt omgaan. We bespreken ook enkele oorzaken van bindingsangst en geven tips en adviezen over hoe je deze kunt overwinnen. Of je nu aan het daten bent of al in een relatie zit, deze blog kan je helpen om de uitdagingen van bindingsangst te begrijpen en te overwinnen, en om een gezonde en gelukkige relatie op te bouwen. Lees verder om erachter te komen hoe je bindingsangst kunt overwinnen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Wat is bindingsangst en hoe kun je het overwinnen?

Met bindingsangst wordt bedoeld “de angst om een intieme relatie aan te gaan”. Als je last hebt van bindingsangst dan kun je geen langdurige relatie met een partner aangaan zonder dat op een zeker moment de onrust ontstaat of je wel verder moet gaan met deze relatie en welke problemen dit in de toekomst, vooral voor jou, met zich mee zou kunnen brengen. Bij sommige mensen is de bindingsangst zo sterk dat het ze niet lukt om gedurende hun leven een langdurige relatie aan te gaan met een partner. Ze hebben vaak wel relaties, maar die blijven nooit lang bestaan.

Bindingsangst: personage bouwt muur van stenen om zichzelf.

Hoe om te gaan met bindingsangst in een relatie

Bindingsangst kan een grote hindernis zijn in een relatie. Het gevoel van angst voor verplichtingen kan leiden tot onzekerheid, vermijding van emotionele betrokkenheid en zelfs het verbreken van relaties. In deze blog gaan we dieper in op bindingsangst en geven we tips en adviezen hoe om te gaan met deze angst. We bespreken oorzaken van bindingsangst en geven inzicht in hoe je deze kunt overwinnen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe relatie of al in een relatie zit, deze blog kan je helpen bij het navigeren van de uitdagingen die bindingsangst met zich meebrengt. Lees snel verder om erachter te komen hoe jij bindingsangst kunt overwinnen!

Angst om een nieuwe relatie aan te gaan

Het aangaan van een nieuwe relatie is voor iedereen spannend. Je stapt immers weer een heel nieuw verhaal in met iemand die mogelijk nog niet eens zo heel goed kent en je weet nooit wat dit weer gaat brengen. Het is zowel spannend als uitdagend om de ander beter te leren kennen. De initiële roes aan emoties en hormonen maken het in eerste instantie euforisch en uitnodigend, echter zullen er ook fases komen waarin je meer op daadwerkelijk gevoel wordt aangewezen. Of een partner dan nog werkelijk bij je past en je de relatie wilt voortzetten, valt dan vaak nog te bezien.

In sommige gevallen is er aanvullend nog sprake van bindingsangst, waardoor het helemaal lastig wordt om je voor een daadwerkelijke relatie open te stellen. Er ligt een onderliggende angst voor afwijzing ten grondslag als je moeite hebt om een verbintenis aan te gaan. Dit komt door een angst voor hechting, uit een angst om afgewezen te worden, zoals je bent.

Illustratie: voor-en-na scène van persoon twijfelend aan relatie.

Hoe merk ik dat mijn partner bindingsangst heeft?

Het is soms lastig om je vinger te leggen op de bindingsangst van je partner. Want is het bindingsangst of iets anders waardoor hij of zij steeds aan jullie relatie twijfelt? Mensen met bindingsangst verbreken vaak een relatie om heel vreemde redenen. Zo kan het gebeuren dat je partner de relatie verbreekt met als argument “ik ben bang dat jij het uitmaakt dus dan doe ik het maar, dan ben ik je voor”. Terwijl jij helemaal niet de intentie had om jullie relatie te verbreken en dit dus ook nooit zo hebt uitgesproken. Jij bent gelukkig met je partner en wilt samen een toekomst opbouwen en het verbreken van je relatie was nooit bij je opgekomen. In dit voorbeeld spreken we ook wel van verlatingsangst.

Bindingsangst bij een nieuwe stap in de relatie

Bindingsangst treedt vaak op bij het zetten van een nieuwe stap in een relatie. Soms loopt een relatie stuk wanneer jullie net samen een huis hebben gekocht en net samenwonen. Of wanneer jullie plannen maken om te gaan samenwonen. Stel dat jullie een flink eind van elkaar vandaan wonen, en de ene partner slaagt er in om een nieuwe baan te vinden in de woonplaats van de ander. Nu staat niets jullie nog in de weg om te gaan samenwonen.

Maar in plaats dat je partner blij en enthousiast reageert krijg je een lauwe reactie en begint je partner afstand van je te nemen. Dit is het moment waarop de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Zeg nooit je oude baan op of de huur van woning voordat je zeker weet dat samenwonen met je partner de juiste stap is. Als je eenmaal keuzes hebt gemaakt zijn die vaak niet of maar zeer lastig terug te draaien.

"Illustratie: paar bij kruispunt, één stapt vooruit, ander aarzelt.

Hoe overwin ik bindingsangst?

Soms kunnen gesprekken met een psycholoog helpen als je last hebt van bindingsangst. De oorzaak achterhalen kan al veel helderheid bieden. Wie weet komt je angst uit je jeugd, omdat je bij voorbeeld zelf uit een gebroken gezin komt. Of is de bindingsangst ontstaan omdat je zelf meerdere keren door een toenmalige partner op een vervelende manier in de steek gelaten bent? Met een psycholoog kun je proberen dit te achterhalen. Als je op dat moment een relatie hebt en je wilt deze niet weer op bindingsangst laten stranden, is het ook goed om hier samen met je partner en eventueel een deskundige over te praten om te voorkomen dat jullie relatie misloopt.

Jeugdtrauma’s verwerken

Veelal is een dergelijke angst te herleiden naar de veiligheid die je in je jeugd hebt ervaren. Als hier veel onveiligheid was, is het lastig om je voor nieuwe ervaringen open te stellen uit een angst om opnieuw in eenzelfde ervaring te belanden. Je hebt niet geleerd hoe je je veilig kunt voelen bij anderen en stelt je hierdoor afstandelijk op. Uiteindelijk geef je hiermee je macht en gevoel van zeggenschap op, doordat je wilt dat de ander aan je bewijst dat het veilig is om met die persoon in zee te gaan. Dit leidt tot spanningen en afwijzingen, waardoor het voor jou opnieuw onveilig voelt. Je herkent de afwijzende reacties en stelt je hiertegen defensief op.

Zodra de relatie een serieuzere vorm aanneemt, zul je vaak afhaken en je uit de relatie terugtrekken. Voor jou is het ergens ook niet veilig, omdat je niet goed weet hoe je je eigen veiligheid kunt garanderen. Vaak zoek je binnen een relatie een bepaalde geborgenheid, een steun die niet of nauwelijks gegeven wordt door de partner, die gewend is veiligheid meer als een vanzelfsprekendheid te nemen. Hierdoor kunnen botsingen ontstaan, die voor iemand met bindingsangst heel bedreigend over kunnen komen. Door je bewust te zijn van de ervaringen uit je jeugd, kun je deze zekerheid aan jezelf gaan geven. Het deel in jou dat zich klein en onveilig voelt, kun je zelfstandig bescherming bieden en helpen anders in het leven te staan. Zo kun je op een meer gelijkwaardige manier een nieuwe relatie aangaan en veiligheid opeisen wanneer dit nodig blijkt.

Scene uit kindertijd, bijdragend aan volwassen angst.

Bindingsangst herkennen

Iemand met bindingsangst zal om kleinigheden voldoende reden zien om de relatie te verbreken. Ook kan een persoon met bindingsangst zich heel afstandelijk opstellen en zich emotioneel terugtrekken als er iets binnen de relatie verwacht wordt dat niet haalbaar lijkt of herkend wordt als veilig of wenselijk. De relaties die worden aangegaan zijn vaak kortstondig en intens, maar zijn geen lang leven geschonken. Het feit dat deze personen vaak verliefd worden op onbereikbare types helpt hierbij niet mee. Het kan benauwend aanvoelen als een partner meer van een persoon met bindingangst vraagt dan deze aan toe is te geven. Hierdoor eindigen relaties vaak al voordat ze goed en wel begonnen zijn.

Relatie saboteren

Er ligt vaak een sabotage aan ten grondslag, waardoor de mogelijkheid tot een stabiele relatie geen kans krijgt. Door te herkennen dat je bindingsangst hebt, kun je hiermee aan de slag. Het is belangrijk om dit in jezelf te accepteren, te herleiden waar het vandaan komt, zodat je deze angsten kunt helen en herstellen. Naarmate de angst voor een verbinding zal afnemen, zal het ook gemakkelijker worden om een relatie langer aan te houden.

 iemand saboteert relatie door toewijdingsproblemen

Aanpak tegen bindingsangst

Om de strijd tegen bindingangst aan te gaan, is het belangrijk om bewustwording te krijgen over patronen. Ook is het verstandig inzicht te krijgen in het type partner dat je aantrekt. Zijn deze mensen emotioneel bereikbaar, afstandelijk of onbetrouwbaar? Wat zijn de overeenkomsten met je eigen angstpatronen? Door hier mee aan de slag te gaan, vergroot je eigen gevoel van eigenwaarde, iets dat je gaat helpen om sterker in je schoenen te staan en meer verweer te bieden tegen onveilige situaties. Het is daarnaast belangrijk om negatieve gedachten te draaien, zodat piekergedrag kan worden vermeden. Het is belangrijk om positieve ervaringen met mensen op te doen, zodat je beter leert vertrouwen.

Volwassen communicatie

In eerste instantie zul je jezelf moeten kunnen vertrouwen en geloven dat je jezelf zult kunnen beschermen tegen onprettige ervaringen. Het aangaan van een duidelijke en oprechte volwassen communicatie binnen de relatie is hierbij van essentieel belang. Zo zijn er zeker methodes aan te dragen die je kunnen helpen bij het overwinnen van je bindingsangst. Door hier zorgvuldig en met waardering voor jezelf mee aan de slag te gaan, zul je ook een geschikte partner ontmoeten die jou vertrouwen waard is.

gezonde communicatie in volwassen relaties.

Proces dat tijd en inspanning vergt

Het is belangrijk om te beseffen dat bindingsangst een normale reactie kan zijn op eerdere relatie-ervaringen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het overwinnen van bindingsangst niet iets is wat je van de ene dag op de andere kunt doen. Het is een proces dat tijd en inspanning vergt. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als je denkt dat je bindingsangst je relaties of je leven belemmert. In deze blog hebben we enkele tips en adviezen gegeven voor het omgaan met bindingsangst. We hopen dat dit je helpt bij het verkennen van deze complexe emotie en bij het vinden van manieren om ermee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---