Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Afwijzing de baas: hoe je jezelf kunt wapenen tegen afwijzing!
Van sombere regen naar zonnige-dag, symboliseert emotionele verandering na afwijzing

Afwijzing de baas: hoe je jezelf kunt wapenen tegen afwijzing!

Welke online datingsite?
22 januari 2024

Het kan moeilijk zijn om een afwijzing te accepteren, vooral als het gaat om zaken als daten, solliciteren of persoonlijke relaties. Toch is het belangrijk om te leren hoe je ermee om kunt gaan en je zelfvertrouwen kunt behouden. In deze blogpost delen we tips en advies over hoe je kunt omgaan met afwijzing en er sterker uit kunt komen. We bespreken de verschillende manieren waarop afwijzing ons kan beïnvloeden en hoe je deze negatieve emoties kunt overwinnen. Ook geven we advies over hoe je jezelf kunt voorbereiden op afwijzing en hoe je ervan kunt groeien. Of je nu net begint met daten of je carrière aan het opbouwen bent, deze gids biedt waardevolle informatie om je te helpen omgaan met afwijzing en jezelf te versterken. Lees verder en ontdek hoe je afwijzing kunt overwinnen.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Omgaan met een afwijzing

Een afwijzing kan een enorme impact hebben op onze emoties en ons zelfvertrouwen. Of het nu gaat om een afwijzing bij het daten, op het werk of in persoonlijke relaties, het kan veel pijn doen en negatieve gevoelens veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat afwijzing kan leiden tot gevoelens van jaloezie, eenzaamheid en stress. Maar hoe ga je om met een afwijzing? Het is belangrijk om te leren hoe je de afwijzing kunt accepteren en verwerken, en hoe je ervan kunt groeien. In deze blogpost delen we tips en advies om je te helpen omgaan met afwijzing en je zelfvertrouwen te behouden.

Visuele weergave emotionele achtbaan bij afwijzing: verdriet, frustratie, zelfreflectie.

Aanval op gevoel en eigenwaarde

Doordat het gevoel dat je ervaart als gevolg van afwijzing vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd en beschouwd als een aanval op gevoel van eigenwaarde, voel je je vaak nog extra ongelukkig. Alhoewel het pijnlijk is, kan afwijzing daarentegen ook in je voordeel werken. Je wordt er weerbaarder door en kunt groeien als mens door de lessen die je eruit haalt te gebruiken voor toekomstige tegenslagen. Uiteraard is het hiervoor wel noodzakelijk dat je goed met afwijzing weet om te gaan. Hier volgen enkele waardevolle adviezen voor situaties waarin afwijzing je kunt overkomen, zodat je hier waardig mee leert dealen.

Geluk bij een ongeluk

Een tegenslag of afwijzing kan dan juist bedoeld zijn als een extra aanmoediging of bevestiging dat het anders mag en hoeft hiermee niet direct al je dromen in duigen te doen gooien. Het is belangrijk om vooral bij jezelf te raden te gaan, wat werkelijk belangrijk voor je en of je gevoel van eigenwaarde en zelfverzekerdheid niet enkel afhankelijk is van de mening van anderen. Dit vind je beter bij jezelf, zodat je beter met afwijzing om kunt gaan.

Het gevoel van eigenwaarde is dan afkomstig vanuit jouw eigen overtuigingen en hiermee behoud je controle over je leven en kun je beter de afwijzing van anderen incasseren. Kies liever een baan die je gelukkig maakt, dan die op schrift je status biedt, maar in geen geval aansluit bij jouw unieke vaardigheden. Bouw je eigen zelfvertrouwen op met positieve aanmoediging en compassie en zie een afwijzing niet als een beëindiging van je doelstellingen, maar als een verrijking om deze te behalen.

Persoon kiest vreugdevolle baan boven status, past vaardigheden toe.

Afwijzing in de liefde

Wanneer je gevoelens hebt voor iemand en jezelf openstelt voor een mogelijke relatie, dan kun je jezelf uitermate kwetsbaar voelen. Het is niet niks om je open te stellen en bij de ander aan te geven dat je diegene leuk vindt en graag verder wilt met iemand. Het kan dan ook zeer pijnlijk zijn als de ander niet op je avances in gaat en je als potentiële partner wordt afgewezen. Hiermee blijft je liefde onbeantwoord achter en kan het even duren voordat je hier weer overheen bent. Ook voor de ander kan het een moeilijke keuze geweest zijn, als de intentie was om te zien wat het kon worden, maar na enkele tijd blijkt dat het er niet in zit. Hoe ga je om met een afwijzing, zodat het je niet lang belemmert om opnieuw te proberen liefde te vinden?

Afwijzing in een relatie

Wanneer een relatie of een kortstondige date mislukt of wordt beëindigd, kan dit leiden tot gevoelens van onzekerheid en twijfel over je eigenwaarde. Vaak is dit lang niet altijd waar je focus op moet liggen, echter. Je maakt hierdoor de afwijzing erger dan het hoeft te zijn. Vaak houd je in eerste instantie vast aan de goede kanten van de relatie om zo je gevoel over jezelf en dat je zeker wel meetelt, op te beuren. Echter blijf je zo langer in het verhaal hangen en zal de afwijzing harder bij je binnenkomen.

Door zorgvuldig te kijken naar het waarom van de beëindiging van de relatie of het stopzetten van het daten, kun je ontdekken in hoeverre jullie mogelijk ook helemaal niet met elkaar overeenkwamen. De breuk komt zo in een ander licht te staan en het kan je helpen om hier acceptatie in te vinden, zeker als blijkt dat je zelf ook voldoende punten hebt waaruit blijkt dat het beter is dat jullie wegen scheiden.

Paden scheiden: Symboliseert het einde van een relatie en de afzonderlijke wegen die individuen inslaan.

Accepteer de keuze

Zodra de relatie afloopt of de opbouw hiernaar toe vroegtijdig wordt beëindigd, is het belangrijk dat je kunt accepteren dat het zo gelopen is. Je kunt immers niet verwachten dat iemand hetzelfde voelt als jij of dat het inderdaad voorbestemd was om voor altijd samen te zijn. Gedurende het proces van ‘elkaar leren kennen’ kun je er namelijk achter komen dat het toch niet daadwerkelijk genoeg een match is om verder energie in de relatie te steken.

Eerlijkheid

Zowel jij, maar uiteraard ook de ander, kan tot deze conclusie komen en dan is het enkel bewonderenswaardig dat degene die hiervoor zichzelf achter komt, dit ook eerlijk aangeeft. Uiteindelijk is dit minder erg dan een relatie in stand houden, die helemaal niet werkt. De tijd die je samen hebt doorgebracht, is er niet minder waardevol door geweest en was er nog geen sprake van een relatie, maar eerder van een eerste toenadering, dan is er vaak genoeg lering uit te halen om een volgende poging beter te laten werken.

Spiegelbeeld van waarheid: Ziet eigen reflectie als manifestatie van waarheid, benadrukt zelfeerlijkheid.

Gun jezelf tijd en verwerking

Vanzelfsprekend zul je je na een afwijzing rot, verward en alleen voelen. Het is dan ook meer dan logisch om even voldoende tijd te nemen om dit gevoel wat te laten zakken. Het verliep niet helemaal zoals je gedacht en gehoopt had en nu moet je wennen aan de verandering van situatie en het temmen van de verliefde gevoelens. Deze kun je immers niet langer meer tot de persoon richten, waarnaar ze uitgingen. Hier is een mate van verwerking voor nodig en enkel jijzelf kunt dit toelaten en ruimte bieden om dit rustig te laten verlopen.

Liefdesverdriet

Het is zeker niet verkeerd om gedurende een bepaalde periode even goed uit te huilen, zodat de ergste emotie eruit kan. Afhankelijk van de intensiteit die je in het verdriet ervaart, kun je besluiten om professionele hulp te zoeken of dat even je hart luchten bij vrienden of familie voldoende zal zijn. Liefdesverdriet is een gevoel dat menigeen kent en er zal voldoende begrip voor zijn. Sommige mensen ervaren de angst om nooit meer een partner te vinden en voor altijd alleen te blijven. Dit zal echter in de meeste gevallen wel weer overgaan.

Regen van tranen: Symboliseert emotionele ontlading bij liefdesverdriet.

Afstand nemen is beter

In geval je afwijzing ervaart na een meer langdurige relatie, zal het je goed doen om wat meer afstand te bewaren tot de desbetreffende persoon. Door iemand even voor langere tijd niet te zien en de verweving met je eigen leven wat losser te maken, kan het gevoel helen. Je wordt zo niet telkens herinnerd aan wat jullie samen hadden. In geval er nog niet direct sprake was van een relatie, kun je vaak alsnog goed op vriendschappelijke basis verder. Dit is echter ook geen garantie, dus bekijk per situatie wat het meest aangenaam voelt. De tijd zal dit leren. Ervaar je toch eerder gevoelens van wrok of irritatie, dan is afstand nemen alsnog een juiste beslissing. Dit geeft ruimte om verder te gaan.

Happy single

Na een periode van rust en verwerking, waarbij je de persoon die je heeft afgewezen wat minder in je leven betrekt, kun je jezelf weer gaan openstellen voor het ontmoeten van nieuwe mensen. Het loslaten van verliefde gevoelens kan aanvoelen als rouw, maar dit eindigt gelukkig ook weer. Zodra dit is doorgewerkt, zul je vanzelf bemerken dat er nog genoeg andere leuke mensen zijn om uiteindelijk die ene speciale persoon te ontmoeten die jouw liefde wel beantwoordt. Geniet eerst volop van het vrijgezelle bestaan, ga met vrienden op stap en bezoek sociale gelegenheden om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. Lees meer over happy single zijn!

happy single: creatieve expressie, sport in collage.

Verschillende soorten van afwijzingen

Naast een afwijzing in de liefde zijn er ook andere situaties waarmee je afgewezen kunt worden. Hier zullen we hieronder verder op ingaan.

Terugslag in je carrière

Een carrière is een kwetsbaar punt voor velen. Je hebt hier ongetwijfeld veel tijd en energie in besteed om iets van jezelf te maken en om goede resultaten te behalen. Wanneer je dan tegenwerking ondervindt of iets wil niet lukken, zoals je dit voor ogen had, kan dit een flinke domper zijn en een deuk in je zelfvertrouwen oplopen. Het is dan belangrijk om je te realiseren dat dingen niet zomaar gebeuren, maar dat voor elke tegenslag of afwijzing een reden is en mogelijk een andere positieve uitkomst. Het kan zijn dat je pad een andere richting behoort te nemen dan dat je zelf in gedachten had, of dat je nog wat extra vaardigheden nodig hebt voordat je die nieuwe functie of positie werkelijk in je volste potentie kunt waarmaken.

Beklimmen succesberg: persoon op bergpad, carrièresetbacks.

De afloop van een vriendschap

Als een vriendschap wordt beëindigd kan dit nog meer zeer doen dan een beëindigde liefdesrelatie. Toch is het niet ongebruikelijk voor vriendschappen om te komen en gaan. Weinig vriendschappen zijn een lang leven geschonken en het is belangrijk om ook bij een dergelijke afwijzing je gevoel te draaien. Door je af te vragen of deze persoon werkelijk iemand is met wie je een mooie vriendschap hebt opgebouwd, waarbij je je begrepen of gesteund voelde en een leuke tijd mee hebt gehad, kan het afscheid in een ander licht zetten.

Mogelijk was alles al wat stroever en is het lang niet zo onwaarschijnlijk dat het op het eind liep, maar houd je nog vast aan een idee dat er moeite met een vriendschap gepaard zou moeten gaan. Erkennen van wat is en hier anders naar kijken, kan helpen met de afwijzing om te gaan. Het kan ook een aanmoediging zijn om je bestaande vriendschappen onder de loep te nemen en contact op te nemen met vrienden die je al een tijd niet meer hebt gesproken.

Verbroken contact met familie

Onvoorwaardelijke liefde binnen de familiekring is lang niet altijd aanwezig. In geval dat een familie uit elkaar valt en het contact met één of meerdere familieleden wordt verbroken, kun je achterblijven met een gevoel van afwijzing. Zeker als het je kinderen betreft die geen contact meer met je willen of een broer of zus die een eigen weg bewandelt, kan dit voor veel verwarring en verdriet zorgen. Het is dan belangrijk om hierbij hulp te vinden, bij onlinesupport forums of bij vrienden die weten waar je door heen gaat. Zo kun je zien hoe anderen in eenzelfde situatie hiermee zijn omgegaan, zodat je niet je gevoelens weg hoeft te duwen, maar leert te begrijpen waarom je bepaalde gevoelens ervaart.

Gefragmenteerd familieportret: zichtbare breuken, relatiebreuk.

Invloed van Social Media

Ook Social Media kan een nadelige uitwerking hebben op je gevoel van eigenwaarde. Zeker als er niemand vrienden met je wil worden, je haast geen likes of reacties krijgt op wat je post of als je simpelweg weer verwijderd wordt als vriend, zonder aanleiding, kan dit allemaal zorgen voor een gevoel van afwijzing. Net als het zien van foto’s van vrienden op een feestje waarvoor jij niet was uitgenodigd. De uitwerking kan je diep raken, zeker omdat het haast niet duidelijk is of er nu wel sprake is van afwijzing of niet.

Je kunt dit gevoel draaien door gericht op posts te reageren of chatberichten te sturen, zodat er een meer directere vorm van interactie plaatsvindt. Ook is het goed om je te omringen met de mensen die je online volgt. Zo blijf je ook fysiek in contact met iedereen en voel je meer verbinding. Probeer jezelf te overtuigen van de positieve dingen in je leven, als je even geraakt bent door wat er op Social Media gebeurt. Er is nog een heel leven buiten dit platform.


De gemeenste manier om met iemand af te wijzen!

Afwijzing doet pijn. Dit doet echter nog meer zeer als je voor een andere geliefde bent gedumpt, omdat je partner die persoon boven jou kiest of als een geweldige baan aan je voorbijgaat, omdat ze iemand anders beter gekwalificeerd vinden. Er is onderzoek verricht naar verschillende vormen van afwijzing.

Verdwijnen in schaduwen: Overzien en afgewezen gevoel.

Onderzoeken naar afwijzing

In een eerste vorm van het onderzoek werd iemand gevolgd, waarbij iemand anders werd verkozen boven hem of haar. In een andere vorm, was er geen sprake van iemand anders, maar waren er andere reden waarom het niet goed werkte. Misschien wilde de partner meer tijd voor zichzelf of een vacature werd ingetrokken, voordat hier iemand voor werd gevonden. Zelfs de grootste geluksvogels zullen niet altijd de baan, date of vriendschap krijgen die ze willen. Niemand vindt het bovendien fijn om afgewezen te worden, toch kunnen de mate en de manier waarop soms erger aanvoelen voor sommigen dan voor anderen.

Vorm van afwijzing

Om erachter te komen welke vorm van afwijzing het meest invloed heeft en zorgt voor de meeste pijn, voerden onderzoekers een viertal experimenten uit met ongeveer 600 kandidaten. In het eerste experiment werden mannen gekoppeld aan een groep van twee vrouwen die in het geheim samenwerkten met de onderzoekers. Eén vrouw moest een puzzel oplossen en haar werd verteld dat ze een partner mocht uitkiezen om haar te helpen. In sommige gevallen koos ze de andere vrouw, terwijl ze in andere momenten verkoos om alleen te werken.

Ongekozen bij partnerselectie: emotionele impact.

Conclusies

De andere drie experimenten testten hoe mensen reageren in grotere groepen, terwijl ze werden herinnerd aan ervaringen waarin ze zelf werden afgewezen. Ook moesten ze zich verschillende scenario’s voorstellen waarin ze werden afgewezen. In elk experiment gaven de kandidaten aan dat ze zich slechter voelden, als iemand anders boven hen werd verkozen, dan wanneer er helemaal niemand anders werd gekozen. Dit kan komen doordat deze vorm van afwijzing een sterker gevoel kan veroorzaken van je buitengesloten voelen en er niet bij horen.

Geen competitie

Als kandidaten van het onderzoek niet te horen kregen waarom ze werden afgewezen, leken ze dit toch op te vatten alsof ze door iemand anders werden vervangen. Ondanks dat het pijnlijk kon zijn, probeerden ze toch de reden te achterhalen, zodat ze konden vaststellen waar het fout was gegaan. Uiteraard voelde ze zich beter zodra ze hoorden dat ze niet ten behoeve van iemand anders waren afgewezen. Er ontstaat in dat geval een gevoel van rivaliteit, waardoor je je dubbel afgewezen kunt voelen en voor meer persoonlijke redenen.

Achtergelaten bij de race: onwetende afwijzing.

Richtlijnen voor tactvol afwijzen

Uit deze resultaten volgt een duidelijke richtlijn voor diegenen die in een positie staan waarbij ze iemand moeten afwijzen, of dit nu in een liefdesrelatie is, op werkgebied of elders. Overtuig iemand er eerst van dat er werkelijk geen ander in het spel is, waartegen ze het afleggen. Hierdoor zullen ze de afwijzing beter kunnen opvatten. Als er wel andere kandidaten zijn, doe je er verstandig aan dit zo summier mogelijk te noemen. Een andere attente manier is om duidelijk te maken, wat je wel in de ander aan positieve kwaliteiten herkent. Hierdoor kan de afwijzing eveneens minder persoonlijk worden opgenomen. Er zijn dus zeker manieren te bedenken die een dergelijke situatie een stuk aangenamer maken.

Hoe je afwijzing kunt gebruiken als een kans voor persoonlijke groei

Het omgaan met afwijzing kan een uitdaging zijn, maar het is een belangrijke vaardigheid om te leren voor persoonlijke groei en succes. Onthoud dat afwijzing niet het einde van de wereld is en dat het een kans biedt om te groeien en te leren. We hopen dat deze gids je heeft geholpen om meer te leren over hoe je kunt omgaan met afwijzing en hoe je ervan kunt groeien. Vergeet niet om deze tips toe te passen in je dagelijks leven en je te blijven richten op je persoonlijke doelen. Blijf onze website bezoeken voor meer nuttige artikelen over online daten en relaties. Bedankt voor het lezen en we wensen je veel succes bij het omgaan met afwijzing en het vinden van de juiste persoon of baan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---