Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Verliefd op een goede vriend of vriendin – Wat te doen?
verliefd

Verliefd op een goede vriend of vriendin - Wat te doen?

Welke online datingsite?
15 februari 2021

Wat als je na jaren goede vriendschap ineens meer begint te voelen voor die ene speciale vriend of vriendin? Het kan iedereen overkomen, zelfs als je al langere tijd gewoon elkaar als vrienden zag en er niet eerder meer over hebt nagedacht.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Donderslag bij heldere hemel

Wellicht trek je vaak met hem of haar op en is hij of zij je vaste maatje voor concerten van een artiest waar niemand anders van houdt, of is hij of zij gewoon ‘one of the gang’ en voel je je helemaal op je gemak bij de ander. Dit kan ineens omslaan tot onverwachte kriebels elke keer als hij of zij dichter in je buurt is. Het kan je overvallen als donderslag bij heldere hemel, zonder dat je dit ooit voor mogelijk hield. Maar hoe ga je hier dan precies mee om? En hoe haal je jezelf uit de beruchte friendzone, waar je immers al zo lang in hebt vertoefd? Wat als de ander jou enkel als goede vriend of vriendin blijft zien? In dit artikel bespreken we alle gevoelens die meespelen en alle implicaties die dit tot gevolg kunnen hebben voor de vriendschap.

Verwarrende gevoelens

Het komt redelijk vaak voor dat een vriendschap na verloop van tijd uitmondt in een verliefdheid. Je kent jouw beste vriend of vriendin immers mogelijk al geruime tijd en hij of zij is onderdeel van de vriendengroep, een schoolvereniging of sportclub en je bouwt ongemerkt een speciale band met iemand op. Je deelt lief en leed met de ander en kunt uitgebreid lachen en zelfs huilen, zonder je dat hier raar op wordt aangekeken.

verwarrende gevoelens

Het kan zo zijn dat je zelfs je diepste geheimen al met elkaar hebt gedeeld. Dit schept uiteraard een band als geen ander en hierdoor kan het gebeuren dat je ineens de indruk krijgt dat je vriend of vriendin een grotere rol in je gevoelswereld begint te spelen. Gevoelens die er eerder niet leken te zijn, komen nu vanzelf meer naar de oppervlakte borrelen. Je gedraagt je plotseling nerveus of onzeker als de ander arriveert bij jullie gebruikelijke vrijdag hangavondje of bemerkt dat je handen klam zijn telkens als je dicht bij hem of haar in de buurt staat. Verwarrende gevoelens die je totaal kunnen overrompelen.

Ben je werkelijk verliefd?

Zodra je doorkrijgt dat je jouw goede vriend of vriendin anders begint te ervaren, kun je dit in eerste instantie afdoen als onzin. Een bepaalde periode van ontkenning is zeker niet onwaarschijnlijk, aangezien je niet van jezelf gewend bent om diepere gevoelens voor de ander te koesteren. Ook kun je je direct bewust zijn van wat dit voor je vriendschap zal betekenen. De reactie van anderen binnen de vriendengroep is daarbij ook niet geheel onbelangrijk.

verliefd

Voordat je er iets mee doet, is het verstandig om bij jezelf te raden te gaan of het werkelijk om verliefdheid gaat. Intiemere gevoelens voor iemand om wie je geeft, kunnen ook een andere oorsprong hebben. Verliefde gevoelens kunnen immers opkomen en net zo snel weer verdwijnen. Misschien heb je je net een periode wat eenzaam gevoeld en vond je steun bij hem of haar of heb je sterke behoefte aan een relatie en vul je die plek als vanzelf in door je beste vriend of vriendin. Voordat je je vriendschap op het spel zet, kun je beter eerst even bezinnen op hoe je je voelt en hoe dit mogelijk tot stand is gekomen.

Onderzoek je gevoelens

Soms worden er onverwachts gevoelens getriggerd, die je het idee geven dat je verliefd bent. Terwijl dit eigenlijk niet het geval blijkt te zijn, als je even dieper kijkt naar wat het je wil vertellen. Gevoelens voor een goede vriend of vriendin kunnen ineens meer lijken, doordat je ergens wellicht de overtuiging met je meedraagt dat dit wel heel speciaal zou zijn. Een goede vriendschap die uitgroeit tot een waardevolle, hechte relatie. Een sprookje dat werkelijkheid wordt, maar vaak eerder te mooi om waar te zijn blijkt.

gevoelens onderzoeken

Je kunt jezelf afvragen of je ook verliefd op de ander zou worden, als je elkaar nog niet beter kende. Door even vanuit een ander perspectief naar dezelfde situatie te kijken, kun je vaak doorgronden hoe sterk je gevoelens werkelijk zijn en of er sprake is van verliefdheid of geromantiseerd wensdenken. Misschien is hij of zij even de steunpilaar of juist dat zonnestraaltje geweest in moeilijkere tijden en plak je hier onbewust een verwachting op, die helemaal niets met verliefdheid te maken heeft. Onderzoek je gevoelens en bekijk in hoeverre verliefdheid werkelijk aan de orde is.

Is de aantrekking seksueel of verliefdheid?

Als je een vriend of vriendin meer dan leuk vindt, kan het zijn dat er tijdelijk seksuele gevoelens meespelen. Soms is het lastig om onderscheid te maken tussen gevoelens van verliefdheid of lust. Er kan sprake zijn van seksuele aantrekkingskracht, zelfs als die er eerder niet duidelijk geweest is. Ook dit kan je het idee geven dat je gevoelens je vertellen dat je verliefd bent, terwijl je eerder juist enkel behoefte hebt aan intimiteit of fysieke nabijheid.

verliefdheid

Zeker als je al een tijdje niet meer met iemand naar bed bent geweest, kan dit een chemische reactie opwekken voor iemand waar je om geeft. Een goede vriend of vriendin kan dan zomaar in beeld komen, terwijl dit niet was gebeurd als je een behoefte reeds vervuld had gezien. Bekijk wat de aantrekking tot je beste vriend of vriendin werkelijk inhoudt en of dit niet eerder enkel op het uiterlijk gericht is. Verliefdheid kan dan mogelijk eerder een fantasie ter vervulling van een behoefte aan lichamelijk contact zijn.

Je vriendschap riskeren

Zodra je hebt vastgesteld dat je werkelijk verliefd bent op je goede vriend of vriendin, zul je moeten bedenken wat je hiermee wilt doen. Uiteraard zijn er verschillende uitkomsten mogelijk voor elk scenario dat je kunt bedenken. Je kunt het vertellen en kans lopen dat je vriend of vriendin anders naar je gaat kijken. Dit kan zowel positief als negatief uitvallen. Of je houdt het voor je en blijft op afstand hopen dat er alsnog een wonder gebeurt en dat de ander ineens ook spontaan gevoelens voor jou krijgt.

vriendschap

Je wilt er zelf niet aan onderdoor gaan, dus is het belangrijk om voor jezelf te bedenken met welke uitkomst je het beste kunt omgaan. Door het niet te vertellen zal dit uiteindelijk waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor je vriendschap. Je kunt het gevoel langzaam kenbaar maken door enigszins te flirten, of door het direct tegen je vriend of vriendin te zeggen. Uiteraard kun je er alsnog voor kiezen om er afstand van te nemen en niets met je verliefdheid te doen.

De stoute schoenen aantrekken

Als je wel besluit je verliefdheid een kans te geven, dan kan het alsnog spannend zijn om dit werkelijk te delen met iemand met wie je mogelijk al jaren bevriend bent. Als het niet iets dat je voor je wilt houden, gun jezelf dan zeker de gelegenheid om uiting te geven aan je gevoelens. Jullie zijn immers als goede vrienden en hier zou je alles mee moeten kunnen delen. Ook als het zoiets persoonlijks is, dat de gehele dynamiek van de vriendschap kan veranderen. Zelfs als de ander geen gevoelens voor jou heeft die neigen naar romantiek of aantrekkingskracht, zul je blij zijn dat je hier eerlijk en open over kunt zijn. Bouw de moed op of gooi het er spontaan een keer uit, zodat je het ergste maar gehad hebt. Zo voorkom je dat je het jezelf onnodig moeilijk maakt en houdt dit het gesprek een stuk luchtiger.

Stap er zonder verwachtingen in

Wees je er bewust van dat je goede vriend of vriendin mogelijk niet direct dezelfde gevoelens voor jou stilhoudt. Het vooruitzicht van een liefdevolle relatie, waarbij je jouw soulmate gevonden hebt, mag nog even buiten beeld blijven. Door niet te hard van stapel te lopen en meer te verwachten dan mogelijk het geval zal zijn, bespaar je jezelf een hoop ellende. Uiteraard doet je verliefdheid anders voor je wensen, toch is het verstandig om er zo neutraal mogelijk uiting aan te geven. Hierdoor blijft het ook voor de ander behapbaar en zal hij of zij zich minder ongemakkelijk voelen.

soulmate

Vooraf kun je bedenken wat je nu werkelijk met het gesprek wilt bereiken, namelijk eerlijkheid binnen de vriendschap. Gun jezelf ook een uitweg voor je gevoel als blijkt dat de ander jou niet in dat licht ziet en niet open staat om jullie vriendschap te onderzoeken en een relatie op te bouwen. Als dit nog onduidelijk is, kun je voorstellen om samen op een date te gaan en zo te onderzoeken wat mogelijk is.

Bekijk het perspectief van de ander

Uiteraard kunnen je eigen gevoelens hoog oplopen, zodra je besloten hebt je vriend of vriendin te vertellen dat je gevoelens voor hem of haar hebt. De ander kan zich hier echter totaal niet van bewust zijn en ook niet verwachten dat je dit met hen deelt. Je kunt zo een geheel andere reactie krijgen dan waar je op gehoopt had. De ander zal mogelijk tijd nodig hebben om precies te weten hoe hij of zij zich voelt ten opzichte van je liefdesverklaring.

Je weet bovendien niet of de ander ook verliefde gevoelens voor jou voelt of dat dit nog kan ontstaan, nu hij of zij jou in een ander licht gaat zien. Het idee van een romantische relatie kan immers nog niet eerder in hen zijn opgekomen, maar mogelijk niet geheel onwaarschijnlijk lijken. Er zijn veel uitkomsten mogelijk en het helpt om vooral ook begrip te houden voor het perspectief van de ander. Er verandert hoe dan ook veel binnen de vriendschapsdynamiek. En dit kan een welkome verandering zijn of juist niet.

Subtiel aangeven bij vriend of vriendin

Naast dat je er in een gesprek werkelijk voor uitkomt dat je verliefdheid voelt voor je beste vriend of vriendin, kun je hem of haar dit ook op subtiele wijze laten merken. Je kunt wat liefdevoller naar hem of haar kijken of je aanrakingen wat frequenter en langer maken, om zo te tonen dat je genegenheid voelt. Dit zijn subtiele signalen voor de ander dat er iets in de dynamiek binnen de vriendschap mogelijk aan het veranderen is en kan worden vastgesteld of dit ook voor hem of haar het geval is. Je kunt gebruikelijke interactie met de ander iets aandikken, om zo je gevoelens kenbaar te maken.

subtiel

De ander zal dit op een gegeven moment door krijgen en hierop reageren. Of juist niet, als het niet wordt herkend als aantrekking. Ook dan weet je dat de ander hier zelf niet mee bezig is en jou enkel als goede vriend of vriendin ziet. Op een subtiele manier kun je zo zelf aftasten wat mogelijk is, zonder dat dit je zelf in de schijnwerpers zet. Bij nauwelijks reactie kun je je gevoelens weer meer voor je gaan houden en is niemand, behalve jijzelf, des te wijzer. De keuze is hierin geheel aan jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items