Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Liefdesverdriet? Niet voor lang met deze handige tips!
Persoon die voor een regenachtig raam staat

Liefdesverdriet? Niet voor lang met deze handige tips!

Welke online datingsite?
02 november 2023

Liefdesverdriet kan een van de moeilijkste ervaringen in het leven zijn. Het kan je hart breken en je gevoelens van zelfvertrouwen en eigenwaarde aantasten. Maar weet dat je niet alleen bent. Bijna iedereen heeft wel eens te maken gehad met liefdesverdriet en het kan een belangrijk leermoment zijn in je leven. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van liefdesverdriet en geven we je tips en advies over hoe je ermee om kunt gaan. Of je nu net een relatie hebt beëindigd of al een tijdje single bent en nog steeds worstelt met pijn uit het verleden, we hebben waardevolle informatie en inzichten die je kunnen helpen bij het helen en groeien. Lees verder en ontdek hoe je liefdesverdriet kunt overwinnen en weer verder kunt gaan met je leven.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Help, ik heb liefdesverdriet!

Nagenoeg iedereen heeft er wel eens last van gehad: liefdesverdriet. Liefdesverdriet is een heel normaal en gezond verschijnsel wanneer een relatie beëindigd wordt. De ene persoon heeft er meer last van dan de andere. Soms verwerk je liefdesverdriet heel snel, en soms kan het weken of zelfs maanden duren. De mate van liefdesverdriet hangt van verschillende factoren af. Zoals het woord al zegt, is de hoofdemotie in zo’n periode verdriet. Ook heb je het gevoel dat het nooit meer goed zal komen en je eeuwig verdrietig zal blijven.

man heeft liefdesverdriet

Verschillende emoties bij liefdesverdriet

Liefde eindigt soms in hartzeer. Waar je eerst nog hoteldebotel was en er een prachtige toekomst in het verschiet leek te liggen, realiseer je je ineens dat al dit plotseling verloren is. Je hele wezen moet zich aanpassen aan een nieuwe realiteit, één waarvan de veronderstelde liefde van leven geen deel meer uitmaakt. Je zult zonder de ander door moeten en al je plannen en dromen moeten bijstellen. Dit kan ongelooflijk veel pijn doen en de nodige verwarring met zich meebrengen. De duur van de relatie, de manier waarop de relatie ten einde is gekomen en het karakter van de persoon hebben een belangrijke rol in de manier waarop het verdriet tot uiting komt. Hoe intenser je de relatie ervaren hebt, hoe groter het verdriet en de onmacht. Naast verdriet kan je ook enorme boosheid en woede ervaren. Dit komt omdat je niet weet wat je moet doen.

Het komt nooit meer goed

Liefdesverdriet mag zeker niet onderschat worden. Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van een dergelijk hartzeer eenzelfde effect op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid heeft als ziekte, depressieve gevoelens of zelfs verslavingsverschijnselen. De kans is dan ook groot dat je er letterlijk ziek van wordt als je er niet goed mee om kunt gaan of weet hoe je voor jezelf moet zorgen. Het kan je hele gevoelswereld volledig op zijn kop zetten en je met een radeloos gevoel achterlaten. Alles voelt oneerlijk en je hebt nergens zin meer in. Je blijft er maar over piekeren en kan er niet meer door slapen. De mooie herinneringen komen weer boven en je weet het zeker: je kan nooit meer zoveel van iemand houden als van deze persoon. Vooral wanneer je voor de eerste keer liefdesverdriet ervaart kun je dit gevoel hebben.

Persoon zit alleen in een schemerige kamer, omringd door zakdoeken en verfrommelde foto's.

Na regen komt zonneschijn

Het klinkt misschien cliché, maar het is de waarheid. Liefdesverdriet gaat vroeg of laat over. Het gemis, verdriet, boosheid en lusteloosheid verdwijnt. Beetje bij beetje slijten deze gevoelens, totdat je je op een dag beseft dat je over het liefdesverdriet heen bent! Een grote fout is het wegdrukken van je emoties. Dit moet je niet doen want deze emoties zijn een logisch gevolg op dit verlies. Het helpt erg om met mensen over je verdriet te praten, zodat je snel van je liefdesverdriet af komt.

Positieve kanten van liefdesverdriet

Liefdesverdriet heeft ook positieve kanten. Tijdens deze donkere periode zie je dit natuurlijk niet in, maar naderhand heb je veel van deze tijd geleerd. Door liefdesverdriet leer je jezelf goed kennen en je wordt mentaal sterker. Het lukt je makkelijker om zaken te relativeren, iets wat je misschien nog niet kon. Ten slotte leer je veel op relatiegebied. Terugkijkend op je relatie zal je misschien denken: ‘waarom heb ik dat voor hem/haar gedaan?’ Liefde maakt blind zeggen ze. En dit klopt ook. Na een breuk zie je ook de negatieve kanten van deze persoon.

Persoon staat alleen op bergtop, armen uitgestrekt naar de lucht.


Zo herstel je van liefdesverdriet!

Hoe schakel je zo snel tussen de oude en de nieuwe werkelijkheid waarin je je nu verkeert? En hoe verwerk je snel het liefdesverdriet dat je lijkt op te slokken? Gelukkig zijn hier wel enkele tips en adviezen over te geven, die je kunnen helpen weer snel te herstellen zodat je het leven weer vreugdevol kunt benaderen. Verder gaan na een liefdesbreuk kan zeer moeilijk zijn, zeker voor degene die hier niet voor heeft gekozen. Toch zijn er zeker dingen die je kunt doen om sneller je liefdesverdriet achter je te kunnen laten. Alles wat je kunt bedenken, zal waarschijnlijk effect hebben, dus probeer dit zeker. Je kunt met liefdesverdriet kampen wanneer een relatie tot een eind komt, maar net zo goed als er nog niet sprake van een relatie of enig innig contact is geweest.

Mogelijk vond je iemand leuk, die geen interesse in je terug blijkt te hebben of mogelijk een andere vrouw als vriendin kiest. Ook dan kun je met liefdesverdriet te maken krijgen, als je in gedachten een heel ander scenario voor ogen had. In alle gevallen wil je uiteraard zo snel mogelijk van je luduvudu af. Hiervoor zijn enkele bruikbare tips te noemen, die je snel weer op de been helpen.

Erken je gevoelens

Een goed begin om snel van je liefdesverdriet af te komen, is door te erkennen dat je pijn hebt. Deze pijn is zeker heel realistisch en moet niet worden onderschat. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij liefdesverdriet dezelfde gebieden in de hersenen oplichten als wanneer je fysiek gewond zou raken. Ondanks dat je geen daadwerkelijk zichtbare wonden met je meedraagt, registreert je lichaam de pijn die je ervaart wel als waarheid. Het is dus zeker iets waarvan je moet herstellen en wat je volledige aandacht en zorg vereist. Niets is zo schadelijk voor pijn van het hart als dit te ontkennen of te negeren. Hierdoor gaat het gevoel van gemis, verlies en pijn zeker niet sneller weg, maar maak je het vaak nog erger dan het hoeft te zijn.

Door je gevoelens weg te drukken, borrelen deze enkel op in je lichaam en komen ze er op een gegeven moment alsnog uit en dan mogelijk als een onhoudbare explosie die je in een nog dieper dal gooien dan je je nu al voelt, nu je je bewust bent van je liefdesverdriet. Het is belangrijk je gevoelens serieus te nemen en hier de juiste zorg en aandacht aan te geven. Zo respecteer je dat je gevoelens voor iemand hebt en dat deze gevoelens gekwetst zijn.

Persoon staat voor spiegel met mix van verdriet en vastberadenheid.

Rouwperiode

Liefdesgevoelens laten je immers iets hopen en verlangen wat nu niet uit is gekomen en dit is een oprecht verlies en zorgt ervoor dat je een soort van rouwperiode door gaat. Dit is een natuurlijk verloop en niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Ook hoef je het jezelf niet kwalijk te nemen. Dus net te doen alsof je nergens last van hebt of het jezelf aan te rekenen dat je nu pijn en verdriet voelt, helpt je niet verder. En doet ook je vermogen van om iemand te geven geen eer aan. Het blijft iets moois om van iemand te houden of mooie kwaliteiten in iemand te herkennen, dus het is helemaal logisch dat het zeer doet als je hier geen uiting aan kunt geven.

Neem je pijn serieus

Je kunt hier niet te argeloos mee omgaan en evenmin verwachten dat het zomaar even plotseling weer ophoudt als dat het zich aandiende. Pijn is iets wat je serieus moet nemen en jezelf in moet ondersteunen. Liefdesverdriet doet je verlangen naar iemand, naar een gevoel van liefde en geluk. Wanneer deze behoefte niet langer vervuld wordt, doet dit waarlijk pijn. Erkenning van de ernst hiervan is dan een eerste stap naar herstel.

Grafiek van een brein tijdens liefdesverdriet, met emotietekstbellen.

Zoek gepaste afleiding

Zodra je je gevoelens kunt erkennen, is het belangrijk om afleiding te zoeken. Een goed begin is om gedachten aan de andere persoon bewust uit je hoofd te zetten. Door telkens opnieuw aan iemand te denken, zal het gevoel opnieuw worden aangewakkerd. Wanneer je jezelf betrapt op het afdwalen richting de persoon in kwestie, richt je aandacht dan bewust op hetgeen je mee bezig bent of op andere mensen. Bedenk wat je allemaal wilt doen en zoek hierin ook mogelijkheden. Ga wandelen buiten of naar de sportschool, wees actief en onderneem leuke activiteiten.

Het belang van fysieke activiteit en positieve chemische stoffen voor emotioneel welzijn

Door fysiek bezig te zijn, vorm je positieve stofjes in je lichaam die je weer een goed gevoel zullen geven. Ook kun je ervoor kiezen om je aandacht te richten op het aanleren van een nieuwe taal of neem gitaarles. Het is belangrijk dat je gepaste afleiding zoekt, in iets wat je aandacht heeft en waarin je plezier kunt hebben. Het is verstandig je niet gelijk op het uitgaansleven te storten, om snel een vervanger te zoeken voor de persoon die je nu net aan het loslaten bent. Hiermee overstem je enkel je gevoelens en kan er geen goede verwerking plaatsvinden. Je brengt jezelf zo mogelijk in situaties waar je nog helemaal niet aan toe bent.

Vermijd het contact

Ondanks dat je iemand nog steeds graag wilt zien en mogelijk nog steeds hoopt op een toenadering, is het beter om de persoon waar je verliefd op bent langere tijd niet meer te zien. Enkel zo zal je gevoel kunnen afvlakken en kun je over je liefdesverdriet heen komen. Door iemand telkens opnieuw te zien, blijven de gevoelens opwakkeren. Je moet als het ware onthechten en dit doet al zeer genoeg, zonder dat je steeds opnieuw weer met die persoon wordt geconfronteerd. Vermijd plekken waarvan je zeker weet dat je hem tegen gaat komen en kies er daadwerkelijk voor om jezelf de rust en afstand te gunnen. Dit is zeker nodig om uit de gewoonte van het gevoel te komen. Wanneer je iemand niet kunt ontlopen, helpt het om je aandacht op anderen te richten en het directe contact zo veel mogelijk te vermijden. Door neutraler aardig te zijn, zal op een gegeven moment het gevoel verder afzwakken.

Persoon die wegloopt van een drukke bijeenkomst

Wees aardig voor jezelf

Liefdesverdriet is uitreiken en verlangen naar iets buiten jezelf. Je wilt dat een ander het gevoel beter maakt, je geeft wat je nu moet missen, namelijk liefde en genegenheid. Een goed recept om snel over je liefdesverdriet heen te geraken is, is dan ook om deze behoefte zelf op te vullen. Overlaat jezelf met zachtheid en liefdevolle attenties. Het gemis van de ander zul je nu zelf moeten invullen. Het liefdesverdriet geeft je het gevoel dat je liefde niet langer waard bent, dat het voor eeuwig verloren is en dat je zonder zult moeten doen.

Liefde en genegenheid

Het is echter zo dat je juist liefde en genegenheid aan jezelf moet geven en dit ook moet toelaten van andere mensen die je willen helpen, om het gebrek hiervan aan te vullen. Zo kom je meer terug in je eigen kracht te staan en zal het liefdesverdriet langzaam wegebben. Je kunt je hersens zo overtuigen van het feit dat je nog steeds liefde waard bent, ook al zal het niet meer door die ene persoon geschonken worden. Hierdoor zal het liefdesverdriet verzachten en afnemen waardoor je minder pijn ervaart en je jezelf weer snel een stuk beter zult voelen.

n persoon die in de spiegel kijkt en glimlacht

Evalueer je relatie

Wanneer je in liefdesverdriet verkeert, kan het gemakkelijk zijn om enkel naar de positieve ervaringen en herinneringen te kijken. Hierdoor wakker je het verdriet nog sterker aan omdat het gemis hierdoor groter lijkt. Er zijn echter ongetwijfeld genoeg redenen of indicaties waardoor de relatie uiteindelijk op niks is uitgelopen. Door je ook bewust deze redenen voor de geest te halen, breng je je gevoelens in balans en kun je nuchterder naar de breuk leren kijken. Het is immers niet allemaal fun and games geweest.

Schrijf het van je af

Er zullen zich ook genoeg incidenten hebben voorgedaan, waarbij duidelijk werd dat de relatie geen stand kon houden en dat het beter is dat het nu voorbij is. Door rationeel hiernaar te kijken en het je te realiseren, leer je je gevoelens draaien en stabiliseren. Zo zal het liefdesverdriet afnemen en kun je weer interesse krijgen voor leuke dingen. Een goede manier om je van alle herinneringen bewust te worden, zowel de positieve als negatieve, is om alles uit te schrijven. Door je verhaal op papier te zetten, schrijf je je gevoelens van je af en kunnen ze je systeem verlaten. Dit draagt bij aan verwerking van het liefdesverdriet. Besteed hier waarlijk tijd aan en sta jezelf toe de gevoelens te voelen die hierbij opkomen.

Persoon zittend aan bureau met pen, omringd door verfrommelde papieren.

De helende kracht van schrijven

Het loont je niet om je gevoelens te ontkennen of te negeren. Door te schrijven, verwerk je veel van je opgekropte emoties en verlangens en kun je leren van je fouten in de liefde. Het is een simpele, doch effectieve methode. Om de ergste lading aan liefdesverdriet uit je systeem te krijgen, is het belangrijk om je gevoelens en gedachten van je af te schrijven. Op deze manier kun je ze toch kwijt en zullen ze niet langer meer toenemen. Je kunt zo eerlijk mogelijk over je gevoel zijn als je zelf wilt, zonder dat iemand hierover hoeft te weten. Door dit te doen, geef je erkenning aan wat diep in jou leeft en kan het een nieuwe weg vinden. Je kunt zo je hoofd leegmaken en uiting geven aan je gevoelens. Dit zal voor verlichting zorgen en ertoe leiden dat je weer ruimte krijgt voor andere interesses en compassie met jezelf.

Andere opties

Vrienden en familie kunnen ook een bron aan steun en afleiding vormen en zo kun je ontsnappen aan een gevoel van isolement. Ook kan het belangrijk zijn om een dagboek bij te houden, zodat je je gevoelens van je af kunt schrijven. Met logica en bewijsmateriaal kun je negatieve gedachten relativeren. Je kunt zo alles weer in het juiste perspectief zetten. Door hier actief mee aan de slag te gaan, worden ze steeds effectiever. Door simpelweg te geloven dat iets je kan helpen, zal dit al meer het geval zijn.

persoon omringd door ondersteunende vrienden en familie

Vermijd een rebound!

Hoewel het aanlokkelijk kan lijken, is het meestal niet zo’n goed idee om terug te keren naar je ex-partner. Stort je dus niet in een rebound relatie! Het kan je het gevoel geven dat je verdriet zo over is en dat alles weer even koek en ei is, echter is dit vaak enkel een placebo-effect. Je zoekt eigenlijk de steun en troost bij degene waarbij je dit juist niet moet zoeken. Ook voor de ander kan dit een terugval zijn en daarna moeten jullie beiden vervolgens opnieuw door het proces van verwerking heen. Het kan ook voorkomen dat je je halsoverkop in een nieuwe relatie stort om maar weer geluk te voelen en jezelf te overtuigen dat je over het liefdesverdriet heen bent. Dit is vaak slechts een illusie. Het is verstandig om even tijd voor jezelf alleen te houden om weer terug bij jezelf te komen. Liefdesverdriet heeft tijd nodig, dus gun jezelf dit ook. Er is niemand bij geholpen als je niet werkelijk hersteld bent.

Nieuwe liefdes

Het allermooiste van liefdesverdriet is dat er weer nieuwe tijden voor je aankomen. En dus ook nieuwe relaties. Je zal merken wanneer je weer aan een serieuze relatie begint, je totaal anders naar een relatie kijkt. Je hebt je verwachtingen en idealen al iets bijgesteld. Tijdens de nieuwe relatie zal je nieuwe dingen ontdekken. Een nieuwe relatie geeft nieuwe positieve inzichten. Je dacht misschien wel dat je vorige relatie perfect was, maar in de nieuwe relatie zie je dat het heel anders kan. Vergeet niet: waar een deur dicht gaat, gaat altijd een nieuwe open!

Nieuwe liefde


Onderzoek naar pijnstimulans

In een onderzoek waarbij 40 vrijwilligers werden uitgenodigd die binnen de laatste zes maanden een breuk met hun partner hadden ervaren, mochten elk twee foto’s meenemen. Eén van een gewone vriend en de ander van hun ex-partner. Hun arm werd aangesloten op een apparaat dat hun lichaamstemperatuur kon controleren. Gedurende de test op pijntolerantie werd hen gevraagd hoe ze zich voelde en konden dit op een schaal van 1 tot 5 aangeven. Eenzelfde gebied in de hersenen werd geactiveerd toen ze de pijnlijke hitte voelde en tegelijkertijd de foto’s van hun exen zagen. Hun emotionele pijn werd hiermee bevestigd. Het onderzoek bevestigde dat een meetbaar effect zichtbaar was aan chemicaliën in de hersenen.

Placebo werkt

Vervolgens kregen de kandidaten een nasale spray waarvan één helft van de groep verteld werd dat het een krachtig verzachtend effect zou hebben op emotionele pijn, terwijl de andere helft de waarheid kreeg te horen en wisten dat het een normale spray betrof. In de volgende MRI-scans werd duidelijk dat bij de personen die overtuigd waren dat ze pijnverzachtende spray hadden gebruikt, ook daadwerkelijk hersenactiviteit zichtbaar werd, waarin dit naar voren kwam. De hersendelen die de emoties beheersen, werkten sneller terwijl andere delen die betrekking hebben op de oorspronkelijke afwijzing, langzamer werkten. Dit was het eerste onderzoek waaruit blijkt dat een placebo drug invloed kan uitoefenen op emotionele pijn, veroorzaakt door een relationele afwijzing. Positieve verwachtingen kunnen hieruit volgen over het beïnvloeden van gedeelten in het brein die normaal gevoelig zijn voor feel-good chemicaliën.

Twee groepen mensen ontvangen neussprays, met placebo-effect.

Licht in duisternis

Geloofsovertuigingen of verwachtingen doen ertoe, op zo’n manier dat ze onze hersenen beïnvloeden en hoe we onze gevoelens ervaren. Ook zijn ze bepalend voor onze beslissingen. Wanneer mensen geloven dat een bepaald middel zal helpen tegen hartzeer, dan is dit vaak ook het geval. Het opent hun denken voor het ervaren van positieve aspecten in hun belevenis en geeft een positievere blik op het leven. Dit is belangrijk om te weten aangezien liefdesverdriet kan leiden tot depressie. Degenen die gedumpt waren door hun partner kunnen zo weer controle krijgen over hun leven.

Het belang van zelfzorg bij liefdesverdriet

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om te begrijpen dat liefdesverdriet een normaal en natuurlijk proces is dat iedereen kan overkomen. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te genezen en te groeien van deze ervaring. Of je nu ervoor kiest om alleen te zijn of om nieuwe relaties aan te gaan, onthoud dat je de kracht hebt om te beslissen wat het beste is voor jou en jouw welzijn. Als je meer wilt weten over het omgaan met liefdesverdriet of als je hulp nodig hebt bij het vinden van nieuwe liefde, overweeg dan om je aan te melden bij een online datingsite of om professionele hulp te zoeken. Onthoud dat er altijd hoop is op een gelukkige en gezonde liefdesrelatie in de toekomst. Blijf open en positief, en we wensen je alle succes en geluk toe op jouw liefdesreis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---