Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Liefde maakt blind: Voorkom teleurstellingen in online dating!
Liefde maakt blind

Liefde maakt blind: Voorkom teleurstellingen in online dating!

Welke online datingsite?
03 november 2023

Liefde maakt blind, dat is een bekend gezegde. Maar wat betekent dit in de wereld van online dating? In onze zoektocht naar liefde, zijn we soms geneigd om bepaalde waarschuwingssignalen over het hoofd te zien en ons te concentreren op de positieve kanten van onze potentiële partners. Op Welkeonlinedatingsite.nl bespreken we de valkuilen van online dating en geven we tips hoe je deze kunt voorkomen. Leer hoe je teleurstellingen kunt vermijden, hoe je een realistisch beeld kunt vormen van je match en hoe je jezelf veilig kunt houden tijdens de zoektocht naar de ware liefde.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Liefde maakt blind

Liefde maakt blind is een heel bekend gezegde dat veel gebruikt wordt. Meestal wordt het in de mond genomen door mensen die van een ander niet begrijpen waarom ze verliefd worden op een bepaalde persoon. Ze vinden die persoon dan bijvoorbeeld onuitstaanbaar, onaantrekkelijk of totaal niet bij de ander passen. Liefde maakt blind roept men dan vaak in zo´n geval. Want anders zou men toch nooit met zijn/haar volle verstand voor zo iemand kiezen? Natuurlijk kun je nooit voor iemand anders bepalen welke persoon een geschikte partner is. Bovendien kan het zijn dat de persoon in kwestie hele goede eigenschappen heeft die je pas gaat zien en waarderen wanneer je hem of haar beter kent.

persoon die verblind is door liefde

Maakt liefde echt blind?

Eigenlijk is het niet de liefde die blind maakt maar verliefdheid. Wanneer je verliefd op iemand bent, dan zie je eigenlijk alleen maar de positieve dingen. Negatieve dingen zie je niet of je bagatelliseert ze. Je bent helemaal ondersteboven van deze persoon en wil het liefst zoveel mogelijk bij die ander zijn. Na enige tijd wanneer de verliefdheid wat minder wordt, krijg je steeds meer een realistisch beeld van de ander. Je komt erachter dat deze persoon ook zijn/haar mindere kanten heeft en zeker niet perfect is.

De ware liefde?

Na de eerste verliefdheidsfase kom je weer met beide benen op de grond te staan en bent beter in staat om te beoordelen of je geliefde ondanks de eigenschappen die je wat minder leuk vindt, wel echt bij je past. Verliefdheid kan plaats maken voor ware liefde, je kent elkaar inmiddels door en door en houdt van elkaar en accepteert de minder leuke eigenschappen. Of je ontdekt dat je vanwege deze eigenschappen juist niet met deze persoon verder wilt.

stel dat hand in hand loopt, samen door de wisselende seizoenen

Hormonen

Dat verliefdheid blind maakt, wordt veroorzaakt door hormonen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer een persoon verliefd is, er bepaalde gebieden in het brein geactiveerd worden en andere op non-actief worden gezet. Het komt er simpel gezegd op neer dat gebieden in de hersenen op het gebied van beoordelingsvermogen en impulsbeheersing worden uitgeschakeld, waardoor er onvoorzichtiger en roekelozer wordt gehandeld. Het rationele denken verdwijnt naar de achtergrond. Men ziet alles door de bekende roze bril, ofwel men is blind van verliefdheid. Soms vragen mensen zich op een later moment af hoe ze zo blind hebben kunnen zijn. Zie dat als een leermoment in de liefde. Wees gerust, velen gingen je hierin voor.

Het nut van verliefdheid

Verliefdheid is belangrijk om mensen bij elkaar te brengen in een relatie. Zonder de onbezonnenheid die gepaard gaat met verliefdheid zouden we voorzichtig zijn in de zoektocht naar liefde en misschien zelfs nooit een partner vinden. De roze bril die bij verliefdheid hoort, helpt om gelukkig met iemand te zijn die misschien niet voor de volle honderd procent aan ons ideaal beantwoord. Zonder roze bril zouden we eerder geneigd zijn te blijven zoeken naar onze droompartner. Wanneer de verliefdheid afneemt is er in veel gevallen zo´n hechte band ontstaan dat er sprake is van een hechte relatie. Verliefdheid zou het sterkst zijn in de eerste drie tot zes maanden van een relatie en gemiddeld zo´n één tot twee jaar aanhouden. Het gezegde liefde maakt blind, blijkt dus wel (deels) te kloppen, het is wetenschappelijk aangetoond, alleen is het de verliefdheid die blind maakt, niet de liefde.

Montage van momenten uit de beginperiode van het daten

De valkuilen van online dating: Hoe voorkom je teleurstellingen?

Online dating is een uitstekende manier om nieuwe mensen te ontmoeten en potentiële partners te vinden. Het biedt de mogelijkheid om snel en gemakkelijk met iemand in contact te komen en het vergroot je kans op succes in de zoektocht naar liefde. Toch brengt online dating ook enkele uitdagingen en valkuilen met zich mee. Hieronder bespreken we enkele van deze valkuilen en geven we tips om ze te voorkomen.

  • Valse profielen: Helaas zijn er veel valse profielen op datingapps en -websites. Deze profielen kunnen gebruikt worden voor oplichting, of gewoon om de tijd te verdrijven. Het is belangrijk om altijd wantrouwend te zijn en niet meteen te veel informatie of geld te delen met een onbekende.
  • Onrealistische verwachtingen: Soms is het moeilijk om een juist beeld te vormen van iemand aan de hand van een datingprofiel en foto’s. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te blijven praten met de andere persoon om te weten of jullie een match zijn.
  • Ongepaste foto’s: Sommige mensen posten ongepaste of misleidende foto’s op hun datingprofiel. Dit kan teleurstellingen veroorzaken wanneer je elkaar in het echt ontmoet. Het is daarom belangrijk om foto’s te gebruiken die een realistisch beeld geven van wie je bent.
  • Snelle beslissingen: Het is verleidelijk om snel beslissingen te nemen als het gaat om online dating, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om iemand echt te leren kennen voordat je verder gaat.
  • Onveilige communicatie: Het delen van persoonlijke informatie via online dating kan gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie en om niet te snel af te spreken met iemand die je nog niet goed kent.

Om te voorkomen dat online dating teleurstellingen veroorzaakt, is het belangrijk om alert te zijn op deze valkuilen en om voorzichtig te handelen. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt, wees voorzichtig met het delen van informatie en neem de tijd om iemand echt te leren kennen voordat je verder gaat.

stel dat hand in hand loopt terwijl ze door een doolhof wandelen

Hoe creëer je een realistisch beeld van je match?

Op Welkeonlinedatingsite.nl willen we je helpen bij het vinden van de juiste match en het vermijden van teleurstellingen tijdens de zoektocht naar liefde. In onze blogpost “Liefde maakt blind” bespreken we de valkuilen van online dating en geven we praktische tips om je succes te vergroten. Of je nu een beginnende dater bent of al ervaring hebt met online dating, onze tips zijn zeker van waarde voor iedereen. Bekijk onze blog en ontdek hoe je de liefde van je leven kunt vinden zonder te veel risico’s te nemen. Wij wensen je veel succes in de zoektocht naar de ware liefde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---