Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Liefde maakt blind – Wat is de echte betekenis?
Liefde maakt blind

Liefde maakt blind - Wat is de echte betekenis?

Welke online datingsite?
16 oktober 2021

Dit is een heel bekend gezegde dat veel gebruikt wordt. Meestal wordt het in de mond genomen door mensen die van een ander niet begrijpen waarom ze verliefd worden op een bepaalde persoon. Ze vinden die persoon dan bijvoorbeeld onuitstaanbaar, onaantrekkelijk of totaal niet bij de ander passen. Liefde maakt blind roept men dan vaak in zo´n geval. Want anders zou men toch nooit met zijn/haar volle verstand voor zo iemand kiezen? Natuurlijk kun je nooit voor iemand anders bepalen welke persoon een geschikte partner is. Bovendien kan het zijn dat de persoon in kwestie hele goede eigenschappen heeft die je pas gaat zien en waarderen wanneer je hem of haar beter kent.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Maakt liefde echt blind?

Eigenlijk is het niet de liefde die blind maakt maar verliefdheid. Wanneer je verliefd op iemand bent, dan zie je eigenlijk alleen maar de positieve dingen. Negatieve dingen zie je niet of je bagatelliseert ze. Je bent helemaal ondersteboven van deze persoon en wil het liefst zoveel mogelijk bij die ander zijn. Na enige tijd wanneer de verliefdheid wat minder wordt, krijg je steeds meer een realistisch beeld van de ander. Je komt erachter dat deze persoon ook zijn/haar mindere kanten heeft en zeker niet perfect is.

blind

De ware liefde?

Na de eerste verliefdheidsfase kom je weer met beide benen op de grond te staan en bent beter in staat om te beoordelen of je geliefde ondanks de eigenschappen die je wat minder leuk vindt, wel echt bij je past. Verliefdheid kan plaats maken voor ware liefde, je kent elkaar inmiddels door en door en houdt van elkaar en accepteert de minder leuke eigenschappen. Of je ontdekt dat je vanwege deze eigenschappen juist niet met deze persoon verder wilt.

Hormonen

Dat verliefdheid blind maakt, wordt veroorzaakt door hormonen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer een persoon verliefd is, er bepaalde gebieden in het brein geactiveerd worden en andere op non-actief worden gezet. Het komt er simpel gezegd op neer dat gebieden in de hersenen op het gebied van beoordelingsvermogen en impulsbeheersing worden uitgeschakeld, waardoor er onvoorzichtiger en roekelozer wordt gehandeld. Het rationele denken verdwijnt naar de achtergrond. Men ziet alles door de bekende roze bril, ofwel men is blind van verliefdheid. Soms vragen mensen zich op een later moment af hoe ze zo blind hebben kunnen zijn. Zie dat als een leermoment in de liefde. Wees gerust, velen gingen je hierin voor.

liefde maakt blind

Het nut van verliefdheid

Verliefdheid is belangrijk om mensen bij elkaar te brengen in een relatie. Zonder de onbezonnenheid die gepaard gaat met verliefdheid zouden we voorzichtig zijn in de zoektocht naar liefde en misschien zelfs nooit een partner vinden. De roze bril die bij verliefdheid hoort, helpt om gelukkig met iemand te zijn die misschien niet voor de volle honderd procent aan ons ideaal beantwoord. Zonder roze bril zouden we eerder geneigd zijn te blijven zoeken naar onze droompartner. Wanneer de verliefdheid afneemt is er in veel gevallen zo´n hechte band ontstaan dat er sprake is van een hechte relatie. Verliefdheid zou het sterkst zijn in de eerste drie tot zes maanden van een relatie en gemiddeld zo´n één tot twee jaar aanhouden. Het gezegde liefde maakt blind, blijkt dus wel (deels) te kloppen, het is wetenschappelijk aangetoond, alleen is het de verliefdheid die blind maakt, niet de liefde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *