Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Kun je echt ziek worden van een relatiebreuk? Ontdek het hier!
ziek relatiebreuk

Kun je echt ziek worden van een relatiebreuk? Ontdek het hier!

Welke online datingsite?
27 juli 2023

Een relatiebreuk kan een van de meest pijnlijke en emotioneel belastende gebeurtenissen in ons leven zijn. Het kan leiden tot gevoelens van verdriet, eenzaamheid, angst en zelfs depressie. Maar wist je dat een relatiebreuk ook fysieke symptomen kan veroorzaken en zelfs een aanslag kan zijn op je immuunsysteem? In deze blog onderzoeken we de vraag of je ziek kunt worden van een relatiebreuk en hoe je hiermee om kunt gaan. We bieden waardevolle inzichten en tips om je te helpen door deze moeilijke tijd heen te komen en je emotionele en fysieke welzijn te bevorderen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe om te gaan met een pijnlijke relatiebreuk?

Liefde kan zeer doen, maar een relatiebreuk kan een pure kwelling zijn, zelfs voorbij aan enkel de emotionele pijn. Als je een breuk erg intens ervaart, kan dit zeker een aanslag zijn op je immuunsysteem. Je kunt je er somber en eenzaam door voelen, zelfs als het je eigen keuze is geweest. Wanneer een relatie eindigt, kan dit een zware emotionele belasting zijn die kan leiden tot mentale en emotionele gezondheidsproblemen. Het kan gevoelens van verdriet, boosheid, eenzaamheid, angst en zelfs depressie oproepen.

ziek worden relatiebreuk tekst

Een relatiebreuk en de gevolgen

Een relatiebreuk kan een van de moeilijkste dingen zijn die we in het leven meemaken. Het kan ons emotioneel, mentaal en soms zelfs fysiek uitputten. Maar kan een relatiebreuk echt leiden tot ziekte? Laten we eens kijken naar de manieren waarop een relatiebreuk ons kan beïnvloeden en wat we kunnen doen om onszelf te helpen herstellen. Het kan moeilijk zijn om te geloven, maar een relatiebreuk kan echt leiden tot fysieke ziekte. Stress en emotionele pijn kunnen leiden tot een verminderde weerstand, wat kan leiden tot ziekte. Ook kan een relatiebreuk leiden tot veranderingen in ons eetpatroon, slaappatroon en activiteitenniveau, wat ook kan leiden tot fysieke problemen.

Duur van herstel

Tijd heelt alle wonden, toch hangt de duur van herstel af van hoezeer je gedachten door de andere persoon in beslag genomen blijven worden. De obsessie met een verloren liefde kan zelfs vormen aannemen, waarbij je woede kunt ervaren of naar iemand blijft smachten. Deze gedachten zijn dan sterk verbonden aan gevoelens van eenzaamheid, depressie of zelfs een ongezond functioneren van het immuunsysteem. Stress hormonen zijn hierin de boosdoener. Deze emoties kunnen ook fysieke uitwerkingen hebben, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, eetproblemen en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om professioneel advies te zoeken als u denkt dat u emotioneel of mentaal wordt aangetast door een relatiebreuk en om goed voor uzelf te zorgen door te eten, te slapen en te oefenen en om steun te zoeken bij vrienden en familie.

relatiebreuk

Stress als katalysator

In het immuunsysteem zitten cellen die reageren op verschillende hormonale schommelingen, waaronder die gerelateerd zijn aan stress, depressie en andere emotionele reacties, die als gevolg van een relatiebreuk kunnen optreden. Als de emoties van de breuk zorgen voor een verhoogd stressniveau dan kan dit leiden tot ontstekingen in je lichaam, wanneer dit voor weken of zelfs maanden het geval is. Ook zullen er veranderingen optreden in de microbiome je darmstelsel, waardoor je lichaam minder in staat zal zijn tegen ziektemakers. Deze verschuiving kan ook bestaande pijnen verergeren, indien je reeds aandoeningen als artritis.

Psychologisch verbonden

De kern hiervan is psychologische stress. Hoe meer je onder de breuk lijdt en hoe langer dit gevoel blijft, des te groter zal de aanslag op je immuunsysteem zijn. Als je maanden of zelfs jaren een eenheid hebt gevormd met iemand, dan ben je vaak op een diep niveau, zelfs biologisch met elkaar verbonden. Je hersenen en je lichaam zijn zo gewend geraakt aan je partner, dat zodra deze persoon niet langer meer aanwezig is, dit je hele systeem letterlijk overhoopgooit. Ook kun je niet meer slapen, je verliest je eetlust en zelfs de temperatuur regulatie krijgt een opdonder. Je kunt je helemaal wereldvreemd gaan voelen, omdat jouw vertrouwde wereldbeeld weg is. Tenzij je werkelijk opgelucht bent en je gelukkig voelt na een relatiebreuk, zul je geen negatief effect op je immuunsysteem ervaren.

Mentaal lijden na een relatiebreuk

Een relatiebreuk kan ook leiden tot mentaal lijden. Het kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verdriet, woede en depressie. Deze emoties kunnen onze mentale gezondheid beïnvloeden en leiden tot problemen zoals concentratieproblemen, slechte prestaties op het werk en zelfs fobieën.

mentaal ziek voelen breuk

Wees lief tegen jezelf

Om jezelf tegen de negatieve pijnen van een relatiebreuk te beschermen, doe je er goed aan om uit je hoofd te stappen en in sociale situaties te verkeren, waar je kunt verbinden met vrienden en familie. Als je meer tijd met anderen doorbrengt en jezelf socialer opstelt door inhoudelijkere gesprekken te voeren met dierbaren, dan krijgt je immuunsysteem minder snel een opdonder. Als je goede ondersteuning ervaart uit relaties met andere mensen, dan maak je een betere kans.

Sociale steun

Sociale steun is belangrijk voor gezondheid en het immuunsysteem, zeker als je relatie tot een eind komt. Je kunt je immuunsysteem ondersteunen door goede voeding, beweging en het vermijden van alcohol. Het herpakken van een gevoel van eigenwaarde over jezelf en het loslaten van alles wat jou binnen de relatie definieerde, kan ook goed helpen. Herstel en het hervinden van jezelf begint met iets kleins als je bewust worden over de gedachten die je over jezelf en je ex hebt. Als je nog steeds over ‘ons’ of ‘wij’ praat, in plaats van over ‘ik’ of ‘hij’ of ‘zij’, kan ervoor zorgen dat de pijn langer blijft hangen.

ziek

Hoe te herstellen van een relatiebreuk?

Het is belangrijk om te onthouden dat het herstellen van een relatiebreuk tijd kost. Geef jezelf de tijd om te rouwen en te genezen. Probeer ook om gezonde coping mechanismen te gebruiken, zoals het praten met vrienden en familie, het doen van oefeningen of het zoeken naar professionele hulp als dat nodig is. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het herstellen van een relatiebreuk niet betekent dat we nooit meer gelukkig kunnen zijn. We kunnen leren van onze ervaringen en uiteindelijk weer gelukkig zijn in een nieuwe relatie.

Herontdek wie je werkelijk bent

Het kan ook helpen om de activiteiten weer op te pakken, die jou tot jou maakten voordat je in de relatie stapte. Als je voorheen van karaoke of het lopen van triatlons hield, pak dit dan weer op. Mensen die zichzelf weer hervinden, hebben vaak minder last van verdriet of gevoelens van somberheid. Het is moeilijk om een hechte relatie te verbreken en het is dan ook normaal dat je tijd nodig hebt om hierover na te denken en te treuren. Echter, hoe sneller je weer op de benen bent, je weer uitgaat met je vrienden of in verbinding bent met wie je eens was, des te sneller zal je immuunsysteem weer optimaal werken.

karaoke

Genezen van een gebroken hart

We hopen dat deze blog je meer inzicht heeft gegeven in de emotionele en fysieke impact van een relatiebreuk en hoe je hiermee om kunt gaan. Onthoud dat het normaal is om verdrietig te zijn en dat het tijd kost om te genezen. Maar weet dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp beschikbaar is als je het nodig hebt. Bij WelkeOnlineDatingsite.nl staan we voor je klaar om je te helpen bij elke stap van jouw zoektocht naar liefde en geluk, ook na een relatiebreuk. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij het vinden van een geschikte datingsite. We wensen je veel kracht en succes toe bij het herstelproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---