Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Kun je ziek worden van een relatiebreuk?
ziek worden

Kun je ziek worden van een relatiebreuk?

Welke online datingsite?
15 september 2021

Liefde kan zeer doen, maar een relatiebreuk kan een pure kwelling zijn, zelfs voorbij aan enkel de emotionele pijn. Als je een breuk erg intens ervaart, kan dit zeker een aanslag zijn op je immuunsysteem. Je kunt je er somber en eenzaam door voelen, zelfs als het je eigen keuze is geweest.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Duur van herstel

Tijd heelt alle wonden, toch hangt de duur van herstel af van hoezeer je gedachten door de andere persoon in beslag genomen blijven worden. De obsessie met een verloren liefde kan zelfs vormen aannemen, waarbij je woede kunt ervaren of naar iemand blijft smachten. Deze gedachten zijn dan sterk verbonden aan gevoelens van eenzaamheid, depressie of zelfs een ongezond functioneren van het immuunsysteem. Stress hormonen zijn hierin de boosdoener.

ziek worden relatiebreuk

Stress als katalysator

In het immuunsysteem zitten cellen die reageren op verschillende hormonale schommelingen, waaronder die gerelateerd zijn aan stress, depressie en andere emotionele reacties, die als gevolg van een relatiebreuk kunnen optreden. Als de emoties van de breuk zorgen voor een verhoogd stressniveau dan kan dit leiden tot ontstekingen in je lichaam, wanneer dit voor weken of zelfs maanden het geval is. Ook zullen er veranderingen optreden in de microbiome je darmstelsel, waardoor je lichaam minder in staat zal zijn tegen ziektemakers. Deze verschuiving kan ook bestaande pijnen verergeren, indien je reeds aandoeningen als artritis.

Psychologisch verbonden

De kern hiervan is psychologische stress. Hoe meer je onder de breuk lijdt en hoe langer dit gevoel blijft, des te groter zal de aanslag op je immuunsysteem zijn. Als je maanden of zelfs jaren een eenheid hebt gevormd met iemand, dan ben je vaak op een diep niveau, zelfs biologisch met elkaar verbonden. Je hersenen en je lichaam zijn zo gewend geraakt aan je partner, dat zodra deze persoon niet langer meer aanwezig is, dit je hele systeem letterlijk overhoopgooit. Ook kun je niet meer slapen, je verliest je eetlust en zelfs de temperatuur regulatie krijgt een opdonder. Je kunt je helemaal wereldvreemd gaan voelen, omdat jouw vertrouwde wereldbeeld weg is. Tenzij je werkelijk opgelucht bent en je gelukkig voelt na een relatiebreuk, zul je geen negatief effect op je immuunsysteem ervaren.

psychologisch

Wees lief tegen jezelf

Om jezelf tegen de negatieve pijnen van een relatiebreuk te beschermen, doe je er goed aan om uit je hoofd te stappen en in sociale situaties te verkeren, waar je kunt verbinden met vrienden en familie. Als je meer tijd met anderen doorbrengt en jezelf socialer opstelt door inhoudelijkere gesprekken te voeren met dierbaren, dan krijgt je immuunsysteem minder snel een opdonder. Als je goede ondersteuning ervaart uit relaties met andere mensen, dan maak je een betere kans.

Sociale steun

Sociale steun is belangrijk voor gezondheid en het immuunsysteem, zeker als je relatie tot een eind komt. Je kunt je immuunsysteem ondersteunen door goede voeding, beweging en het vermijden van alcohol. Het herpakken van een gevoel van eigenwaarde over jezelf en het loslaten van alles wat jou binnen de relatie definieerde, kan ook goed helpen. Herstel en het hervinden van jezelf begint met iets kleins als je bewust worden over de gedachten die je over jezelf en je ex hebt. Als je nog steeds over ‘ons’ of ‘wij’ praat, in plaats van over ‘ik’ of ‘hij’ of ‘zij’, kan ervoor zorgen dat de pijn langer blijft hangen.

immuunsysteem

Herontdek wie je werkelijk bent

Het kan ook helpen om de activiteiten weer op te pakken, die jou tot jou maakten voordat je in de relatie stapte. Als je voorheen van karaoke of het lopen van triatlons hield, pak dit dan weer op. Mensen die zichzelf weer hervinden, hebben vaak minder last van verdriet of gevoelens van somberheid. Het is moeilijk om een hechte relatie te verbreken en het is dan ook normaal dat je tijd nodig hebt om hierover na te denken en te treuren. Echter, hoe sneller je weer op de benen bent, je weer uitgaat met je vrienden of in verbinding bent met wie je eens was, des te sneller zal je immuunsysteem weer optimaal werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.