Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Hoe romantische veronderstellingen je kans op liefde verkleinen
romantisch

Hoe romantische veronderstellingen je kans op liefde verkleinen

Welke online datingsite?
17 februari 2021

Doordat verliefd op iemand worden aanvoelt als een persoonlijk en spontaan proces, kan het ergens vreemd overkomen – om maar te zwijgen over zelfs beledigend – als je zou suggereren dat er externe factoren een verborgen en zelfs kritische rol spelen in het aansturen van relaties gedurende de meest intieme momenten.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Richtlijnen voor liefde

Toch blijkt uit de geschiedenis van de mensheid dat er zoveel verschillende benaderingen tot liefde zijn, zoveel verschillende aannames over hoe koppels elkaar horen te ontmoeten of ideeën over hoe gevoelens geïnterpreteerd moeten worden. We moeten eigenlijk onszelf een bepaalde mate van genade toekennen over de manier waarop we omgaan met relaties, vanwege de heersende invloed die hierover van buiten onze slaapkamers op ons rust.

liefde

Geschiedenis leidt de toekomst

Onze liefdesverhalen ontvouwen zich tegen een culturele achtergrond die een sterke bepaling hanteert over wat normaal zou zijn in liefde. Het stuurt ons ongemerkt aan in waar we ons emotioneel mee verbinden; het leert ons wat we horen te waarderen, hoe we omgaan met conflicten, waar we enthousiast over kunnen zijn, wanneer we ons moeten schikken en waarover we ons verantwoord verontwaardigd over mogen zijn. Liefde kent een geschiedenis en we volgen, vaak zelfs wanhopig, eenzelfde koers.

Romantische Periode

Reeds sinds het jaar 1750 leven we in een hoogst kenmerkend tijdperk in de geschiedenis van de liefde, die we de Romantische Periode noemen. De Romantiek kwam als eerst tevoorschijn als een ideologie in Europa in het midden van de 18e eeuw, voort uit het gedachtengoed van dichters, kunstenaars en filosofen en vind nu zijn herintrede in de wereld, waarbij het voorschrijft hoe de zoon van een winkeleigenaar in Yokohama zich voorbereid op een eerste date, of hoe een scriptschrijver in Hollywood het einde van een film vormgeeft, of het beïnvloedt de beslissing van een vrouw van middelbare leeftijd in Buenos Aires om haar man te verlaten, met wie ze 20 jaar getrouwd is. Geen enkele relatie volgt het Romantische scenario tot in het detail, toch zijn de uiterlijke lijnen hierin zeker herkenbaar. Deze zijn zelfs als volgt op te noemen:

18e eeuw

1. De Romantiek is uiterst hoopvol over het huwelijk

Het doet ons geloven dat een langdurig huwelijk nog steeds alle elementen aan opwinding kan bevatten als dat dit beleefd wordt in een liefdesaffaire. Van de gevoelens die opkomen in het begin van een relatie, wordt verwacht dat deze nog even heftig zijn over de duur van vele jaren. De Romantiek heeft het huwelijk en de realiteit van een gepassioneerd liefdesverhaal samen versmolten tot een uniek voorstel, namelijk een langdurig, gepassioneerd en liefdevol huwelijk.

2. De Romantiek verbindt liefde en seks

Voorheen bedacht men dat het mogelijk was om seks te hebben met individuen waar men niet van hield en dat je van iemand kon houden, zonder dat uitzonderlijk gepassioneerde seks ervaren kon worden. De Romantiek heeft seks verheven tot een ultieme expressie van liefde. Als de seks voor beide betrokkenen bevredigend was, dan had dit een gunstige uitwerking op de relatie. Zonder dat dit een bewuste bedoeling was, werd onregelmatige seks en vreemdgaan catastrofaal.

3. De Romantiek voorspelt dat ware liefde een eind maakt aan alle eenzaamheid

De juiste partner hoort je volkomen te begrijpen, zelfs zonder dat hier woorden bij aan te pas komen. Ze zijn intuïtief verbonden aan elkaars ziel.

eenzaamheid

4. De Romantiek kiest een partner vanuit gevoel

Je zou jezelf moeten laten leiden door het gevoel en niet praktische overwegingen je keuze voor een partner laten beïnvloeden. Gedurende het gros van de geschiedenis vingen mensen relaties aan of huwden voor logische en pragmatische redenen. De Romantiek heeft hiervoor in de plaats een huwelijk vanuit gevoel geplaatst, zonder dat hier een verklaring voor nodig is. Wat belangrijk is dat twee mensen samen overtuigd zijn van een bepaald verlangen en zich tot elkaar aangetrokken voelen door een overweldigd instinct en in hun hart weten dat dit de juiste beslissing is.

5. De Romantiek heeft een sterke minachting voor praktische aangelegenheden en geld

Onder de invloed die voortkomt uit de Romantiek vinden het vervelend als we bewust worden gemaakt dat dergelijke elementen zoals geld een rol spelen in hoe we relaties aangaan. Het voelt kil aan, zelfs niet romantisch als je zou bekennen dat iemand de juiste persoon is, enkel vanwege de uitstekende financiële gemakken of wanneer je je druk maakt over zaken als stiptheid of hoe iemand wel of niet achter zich opruimt in de badkamer.

geld

6. De Romantiek gelooft dat je de partner in elk aspect kunt bewonderen

Ware liefde staat synoniem aan het accepteren van elk aspect van iemands persoonlijkheid. Het idee dat een partner moet veranderen, is een teken dat de relatie in slecht water verkeert. Dit vormt het template voor een historisch creatie van liefde. De Romantiek is in dit opzicht een ramp voor liefde. Het is een intellectueel en spirituele beweging die een destructieve impact heeft gehad op het vermogen van de doorsnee mens om een succesvol emotioneel leven te leiden.

Het redden van liefde ligt in het verwerken van fouten die tijdens deze periode zijn voorgehouden. We zijn klaargestoomd voor het koesteren van verkeerde verwachtingen. Er zijn emoties uitvergroot die ons nauwelijks vertellen hoe we relaties kunnen laten werken, terwijl de aandacht is weggeleid van andere emoties die een meer duidelijke richtlijn geven. We verdienen sympathie. We bevinden ons in een cultuur die goed bedoelde, doch verknipte ideaalbeelden tonen over hoe relaties moeten functioneren. Daarbij proberen we een ineffectief script voor een al even kwetsbare onderneming.

bewonderen

Andere kijk of liefde

Het is nodig om vraagtekens bij de veronderstellingen van de Romantische kijk op liefde te zetten, niet omwille van het vernietigen van liefde maar om het te redden. Er zijn duidelijke voorbeelden nodig die een post-Romantisch standpunt hanteren, omdat we ergens ons tegen de Romantische emoties en verwachtingen moeten verzetten als we tegenwoordig een relatie willen laten slagen. De Post-Romantische houding is net zo ambitieus om goede relaties te vormen, echter vanuit een ander standpunt als het aankomt op omgaan met hoop en verwachtingen. We dienen het template te vervangen met een psychologisch volwassen visie op liefde, waarbij enkele onwennnige, doch effectieve houdingen kunnen worden aangehouden:

  • Het is normaal dat liefde en seks niet altijd met elkaar verbonden zijn.
  • Het bespreken van geldzaken in het begin van de relatie is geen verraad naar liefde op zich.
  • De realisatie dat jij en je partner beiden tekortkomingen hebben zal bijdragen aan tolerantie en vrijgevigheid in omloop.
  • We vinden nooit alles bij één persoon, niet vanwege een unieke fout, maar gewoon om zo de menselijke natuur is.
  • We moeten soms intense en soms zelfs onnatuurlijke moeite doen om de ander te begrijpen.
  • Het bespreken of handdoeken moeten worden opgehangen of op de grond mogen worden gelegd, in een twee uur durende discussie, is niet oppervlakkig noch een serieuze aangelegenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items