Scheiden van je partner

Scheiden van je partner

Welke online datingsite?
11 februari 2021

Scheiden is een moeizaam en vaak pijnlijk proces. Je hebt jarenlang in een relatie geïnvesteerd en ineens, soms lijkt het zelfs volledig onverwachts, valt dan plotseling het besluit om te gaan scheiden. Dit kan vanuit jou komen, maar net zo goed in eerste instantie vanuit je partner. De meest ideale omstandigheid is uiteraard als het vanuit beiden komt, het in overleg besloten wordt dat verbreken van de relatie de beste optie voor jullie is.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Jullie wegen scheiden

In dat geval zijn jullie het erover eens dat alles gedaan is om er het beste van te maken, maar dat jullie wegen beter kunnen scheiden. Vaak is dit echter niet het geval en komt het eerder vanuit één partij, waarbij de ander vertwijfeld en vaak overrompeld achterblijft. Er kunnen dan ook veel uiteenlopende gevoelens naar boven komen, waar zorg en aandacht aan gegeven zal moeten worden om alles in goede banen te leiden.

scheiden wegen

Het doorstaan van de scheidingsperiode

Scheiden van je partner voelt intens en je emoties kunnen overweldigend zijn. Het is belangrijk om na te gaan hoe je het beste door deze moeilijke periode heen kunt komen. Gelukkig zijn hier zeker leidraden voor in te zetten die je kunnen helpen. Vaak is het verstandig om goed na te gaan waar het tussen jullie is misgegaan. Door inzicht te krijgen in het waarom of waardoor kun je gemakkelijker je kalmte bewaren en zul je minder fel emotioneel uitslaan naar je toekomstige ex-partner.

Schuld bij een ander leggen

Wanneer je oprecht durft te kijken naar je eigen rol in het verhaal en hier verantwoordelijkheid voor durft te dragen, zul je minder geneigd zijn om de schuld bij de ander te leggen en in gevecht te gaan over het besluit om te gaan scheiden. Uiteindelijk blijft niet altijd iedereen bij elkaar. Er zijn ontwikkelingen in een relatie die op een gegeven moment kunnen leiden tot een dergelijk besluit. Het is van belang om deze ontwikkelingen onder ogen te komen, zodat je kunt herkennen waarop het is misgelopen.

schuld bij ander leggen

Behoud respect voor de ander

Door open te durven staan voor een evaluatie van jullie verhaal, kun je gaan ontdekken waar het is misgegaan. Door te blijven luisteren naar wat de ander hierover te zeggen heeft, kun je een beter inzicht krijgen en begrijpen wat voor de ander belangrijk was. Ook kun je zo gemakkelijker je eigen inbreng in het verhaal nog onder woorden brengen. Door het op een volwassen manier te benaderen, voorkom je dat er een vechtscheiding volgt, waarin je uit alle macht je gelijk wilt halen en ofwel wilt redden wat er te redden valt, of alles dusdanig onnodig in duigen wilt helpen, dat het veel pijnlijker wordt dan nodig is. Dit is voor beide betrokkenen niet effectief en ook doe je jezelf hiermee pijn.

Toenadering

Het kan verwonderlijk zijn om te zien hoe er mogelijk gesprekken op gang komen, die jullie al heel lang niet meer voor mogelijk hielden. Wanneer je elkaar al geruime tijd uit het oog bent verloren en elke vorm van oprechte toenadering tot niets uitliep, kan dit een helende ervaring zijn, die ondersteuning kan bieden in het scheidingsproces.

toenadering na scheiding telefoon


Verwerken van verdriet door scheiding

Door je open te stellen voor de beweegredenen van je ex-partner voor het aanvragen van een scheiding, wordt het proces van scheiding bespoedigt. Het is zeker niet nodig om dit eindeloos te rekken door met elkaar in strijd en verweer te treden. De motieven die je ex-partner aandragen dragen altijd een boodschap in zich waar jij ook zeer veel aan kunt hebben, om de scheiding uiteindelijk te kunnen verwerken. Het kan voorkomen dat jij eigenlijk helemaal niet wil scheiden, je zult dan je liefdesverdriet moeten verwerken. Vaak is het niet meer mogelijk om het proces terug te draaien, maar je kunt er wel lering uit halen.

Een plek geven

Zo groei je als mens en kun je het verdriet dat met een scheiding meekomt, gemakkelijker een plek geven. Ondanks dat het nooit fijn is om een scheiding als realiteit te accepteren, is dit wel het gegeven van het moment en hoe verantwoordelijker je hiermee om kunt gaan, des te gemakkelijker zul je door het proces van scheiden van je partner heenkomen. Op een gegeven moment zul je begrijpen waarom alles loopt zoals het loopt en kun je het een plek geven en doorgaan met het opnieuw daten na een scheiding. Eén die je beter zult kunnen vormgeven door de lessen die je uit de scheiding hebt kunnen halen.

scheidingspapieren


Hoe wordt een liefdesbreuk minder pijnlijk?

Als je een relatie met iemand verbreekt, is dit nooit bedoeld om de ander te kwetsen. Het gaat er juist om dat je de waarheid deelt en dit doe je beter vroeger dan later. Of je nu degene bent die zelf de relatie verbreekt of het voelt aankomen vanuit de ander, je zult merken dat het zeker oplucht als het hoge woord eruit is. Dit zal zeker niet zo aanvoelen als je er nog middenin zit, maar er zijn zeker manieren om door een breuk heen te komen op een tolerante en zelfs bekrachtigende wijze.

Hecht niet te veel aan een schuld-slachtoffer verhaal

Veel mensen hebben de neiging om een relatiebreuk overmatig te analyseren. Een relatiebreuk kent verschillende kanten van het verhaal, afhankelijk van wie het vertelt. Uiteindelijk zoeken we altijd iemand om de schuld te geven. Je voelt vaak eerder mee voor de persoon die de breuk moet ondergaan, dan de persoon die de bewuste beslissing neemt. Echter is het juist vaak deze persoon die precies doet wat nodig is, omdat de ander iets niet wil of kan of simpelweg weigert. Voel je niet schuldig omdat je voor jezelf kiest.

schuld

Eerlijkheid loont

Eerlijk zijn over het feit dat een relatie niet werkt, is voor jezelf opkomen. Je wilt terugkijken en trots zijn op hoe je voor jezelf hebt gekozen. Het is zeker niet altijd een afwijzing, echter wordt het lastiger in te schatten of iets wel of niet werkt als partners geen goed idee hebben over wie ze zelf zijn. Het ontlopen van de waarheid maakt alles vele malen erger en het ontkennen van het probleem zal dit niet doen verdwijnen. Uiteindelijk maak je het jezelf een stuk moeilijker als je stressvolle situaties als het verbreken van een relatie vermijdt.

Ga zelf staan voor de waarheid als niemand het doet

Je kunt je een stuk vrijer voelen als je het lef durft op te brengen om een relatie te verbreken. Zelfs kortere relaties kunnen moeilijke breuken opleveren. Het digitale tijdperk, waarin nauwelijks nog traditionele romantiek aan de orde is, heeft veranderd hoe we met elkaar contact leggen. Zelfs een afwijzing na een enkele date kan haast aanvoelen als een relatiebreuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items