Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Anuptafobie: angst om alleen te blijven
Anuptafobie

Anuptafobie: angst om alleen te blijven

Welke online datingsite?
26 februari 2021

Wanneer je een duidelijke angst hebt om nooit een juiste levenspartner te vinden en dus alleen achter te blijven, ongetrouwd, zonder vooruitzicht om ooit iemand tegen te komen met wie je een langdurige relatie kunt opbouwen, dan is er sprake van Anuptafobie. Uiteraard komt een dergelijke gedachte wel vaker in mensen op en kun je dan niet gelijk spreken van een dergelijke fobie. Zodra het echter je leven beïnvloedt en je erdoor in situaties terechtkomt, waarbij een dergelijke uitkomst enkel bevestigd gaat worden, kun je stellen dat de fobie betrekking heeft op jouw leven.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Gevolgen van Anuptafobie

De angst om nooit iemand tegen te gaan komen, met wie je een leven samen kunt gaan opbouwen, kan je dusdanig beperken dat je je juist terugtrekt uit situaties, waarin je iemand tegen zou kunnen komen. Vaak ligt er een onzekerheid aan ten grondslag die je overtuigd dat niemand in je geïnteresseerd kan raken. Hierdoor ga je sociale gelegenheden vermijden, om niet telkens de afwijzing te ervaren die je op een onbewust niveau misschien al verwacht. Thuisblijven in de eigen woning, bij een geselecteerd groepje vrienden of verkeren in omgevingen waar je moet zijn voor werk of een andere noodzakelijkheid gelden dan als veilige omgevingen. Dit kan leiden tot gevoelens van depressie.

angst om alleen te blijven

Ook wanneer je wel verliefd wordt, kan er veel paniek ontstaan omdat je niet goed weet hoe je jezelf aantrekkelijk kunt houden voor de ander. Iemand met Anuptafobie die wel reeds een partner aan de haak heeft weten te slaan, blijft vaak bij deze persoon, vanuit een gedachte nooit een ander te zullen vinden die interesse kan hebben. Blijven steken in een onwelkome of zelfs ongezonde relatie kan dan zelfs een keuze zijn.

De oorzaak van Anuptafobie

De reden waarom deze fobie kan optreden, ligt vaak in gebeurtenissen in het verleden, die als traumatisch ervaren zijn. Dit kan zijn een krachtige afwijzing van een partner destijds, of zelfs voortkomen uit de jeugd, waarin je is verteld dat niemand met je mag of zou willen trouwen. Dit kan zijn omdat je te dik zou zijn, te lelijk, of vanuit geestelijke mishandeling waarbij een dergelijke toekomst je simpelweg niet gegund was. Dergelijke overtuigingen kunnen allemaal blijvende schade aanbrengen, waardoor het onwerkelijk lijkt om ooit een partner tegen te komen, die met jou het leven zou willen delen. De mate van afwijzing en verstoting uit het leven dat reeds hierdoor heeft plaatsgevonden, voed de angst om krachtige stappen te zetten, richting het vinden van een levenspartner.

afwijzing

Behandelen van Anuptafobie

De symptomen van deze fobie, zoals depressie, negatieve gedachten over jezelf, paniekaanvallen, geen levenslust meer, kunnen worden behandeld met tal van therapieën. Denk hierbij aan Hypnotherapie, Mindfullness, NLP of specifieke ademhalingsoefeningen. Ook het praten met een deskundige psycholoog of therapeut die zich hierin heeft bekwaamd, kan uitkomst bieden, om met dergelijke angsten en belemmerende gedachten om te leren gaan. Het is een veelvoorkomende fobie, waarbij je goed kan worden ondersteund en waarbij een mogelijke uitkomst zeker nog kan worden gedraaid, wanneer ook de innerlijke gedachtenpatronen kunnen worden bijgestuurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.