Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Anuptafobie: Hoe je angst voor eenzaamheid overwint!
Anuptafobie

Anuptafobie: Hoe je angst voor eenzaamheid overwint!

Welke online datingsite?
26 februari 2021

Wanneer je een duidelijke angst hebt om nooit een juiste levenspartner te vinden en dus alleen achter te blijven, ongetrouwd, zonder vooruitzicht om ooit iemand tegen te komen met wie je een langdurige relatie kunt opbouwen, dan is er sprake van Anuptafobie. Uiteraard komt een dergelijke gedachte wel vaker in mensen op en kun je dan niet gelijk spreken van een dergelijke fobie. Zodra het echter je leven beïnvloedt en je erdoor in situaties terechtkomt, waarbij een dergelijke uitkomst enkel bevestigd gaat worden, kun je stellen dat de fobie betrekking heeft op jouw leven.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is Anuptafobie?

Anuptafobie is de angst om single te blijven of om geen romantische partner te kunnen vinden. Het is een specifieke fobie die aanzienlijke angst en onrust kan veroorzaken bij mensen die ermee worstelen. Mensen met anuptafobie kunnen een sterke behoefte hebben om in een relatie te zijn en kunnen zich angstig of paniekerig voelen bij de gedachte om single te zijn. Ze kunnen ook onder druk staan van de sociale verwachtingen of persoonlijke doelen om in een relatie te zijn. Het is belangrijk voor mensen met anuptafobie om steun te zoeken bij iemand die gespecialiseerd is in mentale gezondheidsproblemen om hen te helpen hun angst te beheersen en eventuele onderliggende problemen aan te pakken die bijdragen aan hun angst.

Gevolgen van Anuptafobie

De angst om nooit iemand tegen te gaan komen, met wie je een leven samen kunt gaan opbouwen, kan je dusdanig beperken dat je je juist terugtrekt uit situaties, waarin je iemand tegen zou kunnen komen. Vaak ligt er een onzekerheid aan ten grondslag die je overtuigd dat niemand in je geïnteresseerd kan raken. Hierdoor ga je sociale gelegenheden vermijden, om niet telkens de afwijzing te ervaren die je op een onbewust niveau misschien al verwacht. Thuisblijven in de eigen woning, bij een geselecteerd groepje vrienden of verkeren in omgevingen waar je moet zijn voor werk of een andere noodzakelijkheid gelden dan als veilige omgevingen. Dit kan leiden tot gevoelens van depressie.

Ook wanneer je wel verliefd wordt, kan er veel paniek ontstaan omdat je niet goed weet hoe je jezelf aantrekkelijk kunt houden voor de ander. Iemand met Anuptafobie die wel reeds een partner aan de haak heeft weten te slaan, blijft vaak bij deze persoon, vanuit een gedachte nooit een ander te zullen vinden die interesse kan hebben. Blijven steken in een onwelkome of zelfs ongezonde relatie kan dan zelfs een keuze zijn.

angst om alleen te blijven

Wat zijn de symptomen van Anuptafobia?

Als je te maken hebt met deze symptomen en het moeilijk vindt om te functioneren in je dagelijkse leven vanwege je anuptafobie, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een  professional kan je helpen om met je emoties om te gaan en om te leren hoe je beter om kunt gaan met je single zijn. De symptomen van anuptafobia kunnen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer omvatten:

 • Angst of paniek bij het idee om single te zijn
 • Een sterke behoefte om een romantische partner te hebben
 • Sociaal onthouding of moeite om verbinding te maken met andere mensen uit angst om single te blijven
 • Gevoelens van eenzaamheid of leegte
 • Moeite om te genieten van activiteiten of hobby’s die je normaal gesproken leuk vindt
 • Depressie of andere mentale gezondheidsproblemen als gevolg van het gevoel van eenzaamheid of ontevredenheid over je single zijn
 • Ongemak of onzekerheid in sociale situaties waarbij het onderwerp van relaties of dating aan de orde komt

De oorzaak van Anuptafobie

De reden waarom deze fobie kan optreden, ligt vaak in gebeurtenissen in het verleden, die als traumatisch ervaren zijn. Dit kan zijn een krachtige afwijzing van een partner destijds, of zelfs voortkomen uit de jeugd, waarin je is verteld dat niemand met je mag of zou willen trouwen. Dit kan zijn omdat je te dik zou zijn, te lelijk, of vanuit geestelijke mishandeling waarbij een dergelijke toekomst je simpelweg niet gegund was. Dergelijke overtuigingen kunnen allemaal blijvende schade aanbrengen, waardoor het onwerkelijk lijkt om ooit een partner tegen te komen, die met jou het leven zou willen delen. De mate van afwijzing en verstoting uit het leven dat reeds hierdoor heeft plaatsgevonden, voed de angst om krachtige stappen te zetten, richting het vinden van een levenspartner.

afwijzing

Behandelen van Anuptafobie

De symptomen van deze fobie, zoals depressie, negatieve gedachten over jezelf, paniekaanvallen, geen levenslust meer, kunnen worden behandeld met tal van therapieën. Denk hierbij aan Hypnotherapie, Mindfullness, NLP of specifieke ademhalingsoefeningen. Ook het praten met een deskundige psycholoog of therapeut die zich hierin heeft bekwaamd, kan uitkomst bieden, om met dergelijke angsten en belemmerende gedachten om te leren gaan. Het is een veelvoorkomende fobie, waarbij je goed kan worden ondersteund en waarbij een mogelijke uitkomst zeker nog kan worden gedraaid, wanneer ook de innerlijke gedachtenpatronen kunnen worden bijgestuurd.

Hoe accepteer je dat je single bent?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te accepteren dat je single bent:

 • Sta stil bij je emoties en accepteer ze: Het is normaal om te voelen dat je single bent, ongeacht de reden. Het is belangrijk om de tijd te nemen om je emoties te voelen en te accepteren, in plaats van ze te onderdrukken of te negeren.
 • Probeer niet om jezelf te vergelijken met anderen: Het kan gemakkelijk zijn om jezelf te vergelijken met anderen, vooral als het lijkt alsof iedereen in een relatie is. Maar vergeet niet dat iedereen een uniek pad heeft en dat het belangrijk is om jezelf te zijn, in plaats van te proberen om iemand anders te zijn.
 • Zoek verbinding met andere mensen: Hoewel het soms moeilijk kan zijn om verbinding te maken met andere mensen als je single bent, is het belangrijk om te blijven werken aan je sociale netwerk. Zoek manieren om verbinding te maken met andere mensen, zoals vrienden, familie, clubs of groepen die je interessant vindt.
 • Focus op jezelf: Als je single bent, is het een goede tijd om te werken aan jezelf. Zoek manieren om te groeien en te ontwikkelen, zoals door nieuwe dingen te leren, hobby’s op te pakken of je persoonlijke doelen na te streven.
 • Zoek professionele hulp als het nodig is: Als je moeite hebt om te accepteren dat je single bent en het gevoel hebt dat het je mentale gezondheid beïnvloedt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een professional kan je helpen om met je emoties om te gaan en manieren te vinden om te dealen met het gevoel van eenzaamheid of andere emotionele uitdagingen die je tegenkomt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---