Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Verlatingsangst: Wat is het en wat kun je eraan doen?
verlatingsangst

Verlatingsangst: Wat is het en wat kun je eraan doen?

Welke online datingsite?
25 december 2023

Verlatingsangst is de angst om gescheiden of verlaten te worden door iemand (of meerdere personen) waar je erg aan gehecht bent. In veel relaties komt ook verlatingsangst voor, in meer of mindere mate. Wanneer je gelukkig bent in een relatie, dan bestaat er af en toe wel eens de twijfel of de ander je zal verlaten in de toekomst. Dit is heel normaal en het zegt eigenlijk alleen maar dat je veel van de ander houdt. Er wordt pas over verlatingsangst gesproken wanneer de angst extreme vormen aanneemt.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is Verlatingsangst?

Verlatingsangst is een emotionele angst die kan optreden als je bang bent om alleen te zijn of om iemand te verliezen die belangrijk voor je is, zoals een partner, ouder of vriend. Het kan leiden tot extreme stress en paniek als je dreigt te worden verlaten of als je alleen bent. Mensen met verlatingsangst kunnen moeite hebben om zichzelf te verbinden met anderen, een hechte band op te bouwen of afstand te nemen van belangrijke mensen in hun leven. Ze kunnen ook moeite hebben om te onthouden dat ze andere mensen hebben die om hen geven en om hulp te vragen als ze het nodig hebben. Als verlatingsangst niet wordt behandeld, kan het leiden tot sociale angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.

verlatingsangst: Eenzame figuur op geïsoleerd eiland te midden van uitgestrekte oceaan

Verlatingsangst maakt je onzeker

Verlatingsangst kan emotioneel zijn, maar uiteindelijk ook de keuze om de relatie te verbreken en bij je weg te gaan. Een dergelijke angst kan je werkelijk paralyseren, omdat het je onzeker maakt over je eigen positie binnen de relatie. Je zult door een dergelijke angst telkens bang zijn dat je iets verkeerd doet, of in ieder geval iets dat de ander zal doen besluiten om de stekker uit de relatie te trekken. Op die manier sta je heel onzeker en wankel in de relatie, omdat je eigenlijk de volledige zeggenschap aan de ander geeft.

Hij of zij bepaalt indirect hoe jij je dient te gedragen en houdt het zwaard des oordeels boven je hoofd. Dit kan je helemaal radeloos maken, waardoor je uiteindelijk ook reden kunt geven voor de ander om ermee te stoppen. Jouw stress zal een uitwerking hebben op het verloop en de ervaring van de relatie. Het is dan ook zeker belangrijk om aan een verlatingsangst te werken, zodat je minder streng voor jezelf bent en minder van je partner verwacht.

Hoe herken je verlatingsangst?

Nare ervaringen uit eerdere relaties, waarbij je mogelijk plotseling tot de realisatie kwam dat de relatie voorbij was, of trauma’s uit je jeugd waarbij de vader het gezin verliet en de moeder met kinderen alles zelf moest oplossen, kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van verlatingsangst. Wanneer deze angst diep in je leeft, kun je zelfs huiverig zijn om een relatie te beginnen, omdat je er eigenlijk al vanuit gaat dat het fout zal gaan en je wilt voorkomen dat je opnieuw gekwetst raakt. Het is belangrijk om de signalen van verlatingsangst te herkennen, zodat je weet waarom je op een bepaalde manier reageert en handelt. Zo kun je erg aan iemand hangen of zijn of haar aandacht claimen, waarbij de ander nauwelijks nog ruimte krijgt om zonder jou te bewegen of dingen te ondernemen.

verlatingsangst in jeugd

Extreme jaloezie

Ook jijzelf zult niet meer weten hoe je zonder de ander je eigen leven kunt leiden. Er kan ook sprake zijn van extreme jaloezie, waarbij je de telkens controleert op zijn of haar gang en interactie met anderen. Je kunt last krijgen van wantrouwen, waarbij je telkens gevaren op de weg ziet, kapers bij de kust, anderen die mogelijk jouw partner kunnen wegnemen van je. Hierdoor ontwikkel je mogelijk ook nog bezittingsdrang. Dit overstijgt een normale mate aan jaloezie, die in elke relatie aanwezig kan zijn en ergens nog wel gezond is ook. Het gaat de verkeerde kant op als je jezelf en de ander meer in een isolement trekt.

Symptomen verlatingsangst

Mensen met verlatingsangst vertonen hier symptomen van. Niet iedereen heeft last van dezelfde symptomen. Het komt voor dat mensen lichamelijke klachten krijgen of letterlijk ziek worden als de ander er niet is, men kan last hebben van nachtmerries over het in de steek gelaten worden, men kan angsten voelen als de ander er niet is en men kan liever niet uit logeren gaan. Ook kan het zijn dat men niet van huis wil en weg bij de persoon waarvan ze houden, zelfs niet voor een tandartsafspraak bijvoorbeeld, en men kan erg van streek raken wanneer zij gescheiden zijn van de persoon of personen waar zij erg aan gehecht zijn.

Ook kan het zijn dan men zich extreem veel zorgen maken dat hen zelf iets overkomt of dat de ander iets overkomt, waardoor men van de ander(en) gescheiden zou worden. Wanneer mensen meer dan drie van bovenstaande symptomen merken, dan is er sprake van verlatingsangst. Hoe meer symptomen er zijn en hoe intenser de symptomen zijn, hoe erger de verlatingsangst is.

Emotionele tweestrijd: duisternis tegenover liefdevolle helderheid bij verlatingsangst.

Vast blijven zitten in relatie

Een ander veel voorkomend aspect van verlatingsangst is dat je veel langer in een relatie blijft zitten dan goed voor je is. Je wilt dan kosten wat kosten een relatie in stand houden en hiervoor werken, terwijl er eigenlijk al niet meer sprake is van een gezonde verstandhouding. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen, gaan nadenken over wat er allemaal fout aan jezelf is, waardoor de relatie niet goed loopt of in verwijten gaan bij de ander, omdat die de relatie veel eerder loslaat. Dit is een intern gevecht, wat uiteindelijk mag worden beëindigd.

Je merkt dan vaak dat het al veel eerder niet meer goed werkte en dat de moeite die je het gegeven hebt, onnodig veel van je gevraagd heeft. Een slechte relatie beëindigen kan voor mensen met verlatingsangst enger zijn dan alleen overblijven. Je kunt zo langer aan een relatie vasthouden dan werkelijk goed voor je is. Het is belangrijk om hier lering uit te halen, zodat je leert wat je reactiepatronen zijn en hoe je je wel of niet hoeft te gedragen binnen een relatie. Oude imprints kun je zo gaan helen, waardoor je op een gezondere en meer volwassen manier in een volgende relatie kunt stappen.

Is er iets te doen aan verlatingsangst?

Verlatingsangst is een angststoornis en wordt dan ook in de meeste gevallen als zodanig behandeld. Er zal een behandelplan worden opgesteld dat vooral gebaseerd is op de cognitieve gedragstherapie, waarbij het doel is om het gedrag onder controle te krijgen en om te buigen naar gedrag dat als normaal wordt beschouwd. Er wordt gekeken naar de gedachtegang en hoe deze ervoor zorgt dat men verlatingsangst heeft. Vervolgens zal er met een gerichte therapie worden gewerkt aan het omzetten van deze gedachten naar andere gedachten, waardoor de verlatingsangst afneemt dan wel verdwijnt. Mensen die behandeld moeten worden voor verlatingsangst moeten er rekening mee houden dat het over het algemeen een vrij langdurig traject is waar zij instappen.

Transformatie: van angst en isolatie naar verbinding en vertrouwen door therapie.

Controledrang loslaten

Het is voor mensen met verlatingsangst belangrijk om grip te houden op de relatie, door controle uit te oefenen op de ander. Op die manier verwacht je dat de ander eveneens inzet geeft om de relatie tot een succes te maken en kun je de illusie vasthouden dat je iets kunt doen om te voorkomen dat de ander bij je weg zal gaan. Overtuigingen over niet goed genoeg zijn om bij te blijven, kun je gaan ombuigen in liefde voor jezelf.

Verlatingsangst overwinnen

Om verlatingsangst te overwinnen is het belangrijk om meer waardering naar jezelf te geven en de angst te draaien in aanmoediging om jezelf te zijn. Als een relatie eindigt, kan het immers net zo goed zijn dat je de situatie bent ontgroeid en hier mag je eerder trots op zijn, dan door geveld worden. Het leven gaat over groei en ontwikkeling en mensen komen op je pad om je te helpen ontwikkelen op het punt waar je bent. Wanneer je dit overstijgt, zullen bepaalde mensen weer verdwijnen en ga je verder met anderen. Ditzelfde geldt binnen relaties. Door er op een andere manier naar te kijken, leer afscheid nemen van een relatie zien als iets positiefs en aanmoedigend, in plaats van iets om bang of bezorgd over te zijn.

Verlatingsangst overwinnen

Mindset

Verlatingsangst is werkelijk een mindset, die je kunt bijschaven. Door er een positieve wending aan te geven en waardering naar jezelf te geven, zul je ook steeds minder de controle nodig hebben en mogelijk zelf steeds beter de knoop kunnen doorhakken om te vertrekken. Je leert zo inzien wat de voordelen zijn van het beëindigen van vriendschappen en relaties. Het leven is een doorlopend groeiproces, wat in vrijheid mag worden gekozen. Verlatingsangst houdt je onnodig gevangen in stroeve, ongezonde relaties met mensen die allang hun rol in jouw leven hebben vervuld.

Een andere aanpak bij verlatingsangst in de relatie

Wanneer er sprake is van verlatingsangst binnen een liefdesrelatie, en daarbuiten niet, dan wordt er in de meeste gevallen gekozen voor een andere aanpak. Zo kan er worden onderzocht wanneer de verlatingsangst is ontstaan en wat hier de aanleiding voor is geweest. Dit kan overigens al hebben plaatsgevonden in een voorgaande relatie. Het kan ook zijn dat er sprake is geweest van overspel, waardoor verlatingsangst een rol is gaan spelen. Afhankelijk van de situatie kan er relatietherapie worden aangeraden. Ook kan het zijn dat er een therapie wordt ontwikkeld speciaal voor het vergroten van het zelfvertrouwen. Het doel is uiteraard om de verlatingsangst weg te nemen, vooral omdat verlatingsangst juist de reden kan zijn voor het verbreken van de relatie.

Ontbrekende puzzelstukjes verenigen zich, symboliseren het samen oplossen van verlatingsangst.

Omgaan met verlatingsangst: tips voor gezonde relaties

Bedankt voor het lezen van ons artikel over verlatingsangst op welkeonlinedatingsite.nl. We hopen dat je hier waardevolle informatie hebt gevonden over hoe je om kunt gaan met deze uitdagende emotie in relaties. Verlatingsangst kan lastig zijn om mee om te gaan, maar het is belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat. Er zijn veel bronnen beschikbaar, zoals therapie en ondersteuningsgroepen, die je kunnen helpen bij het omgaan met deze gevoelens en het opbouwen van gezonde relaties. Blijf ook op de hoogte van onze blog voor meer nuttige artikelen over online daten en relaties. Of je nu op zoek bent naar tips om je datingprofiel te verbeteren of advies over het vinden van de juiste partner, wij staan ​​voor je klaar met praktische en bruikbare informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---