Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Help, mijn partner is jaloers!
Help, mijn partner is jaloers!

Help, mijn partner is jaloers!

Welke online datingsite?
24 augustus 2022

Je hebt een partner. Dat is fijn en iets waar de meeste mensen zich prettig bij voelen. Maar niet ten tijde van relatieproblemen. Wat te doen met een jaloerse partner bijvoorbeeld? Met enige mate van jaloezie kun je wel omgaan, maar het moet niet de spuigaten uit gaan lopen. Overmatige vormen van jaloezie kunnen ontzettend beklemmend werken en zijn op de lange termijn vaak echt killing voor je relatie. Je zit er maar mooi mee. Want wat doe je eraan als je partner jaloers is? Lastige vraag voor je, waar je graag een pasklaar antwoord op zou willen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Jaloezie is menselijk

Het eerste wat je jezelf moet bedenken is dat enige mate van jaloezie menselijk is. Het gras bij de buren is niet voor niets altijd groener. Een stiekeme, jaloerse gedachte steekt bij bijna iedereen wel eens de kop op. Anderzijds kan het zijn dat iemand erg onzeker in de liefde is. Maar het is wel uiterst onaangenaam om te moeten ervaren dat je partner bovenmatig jaloers is. Aanvankelijk zou je er juist een beetje blij van kunnen worden. Je bent je partner blijkbaar echt veel waard. Anders zou hij niet jaloers zijn. Maar het moet wel leuk blijven natuurlijk.

jaloers

Anderen vormen een bedreiging

Binnen relaties gaat jaloezie over het algemeen over anderen. Het gaat om een persoon of personen die ook een relatie met jou hebben, maar geen liefdesrelatie. Je partner ziet daarin wellicht een andere realiteit dan jij. Sommige mensen hebben last van verlatingsangst. Je partner vertrouwt je niet in je omgang met anderen. Je partner zoekt overal iets achter en denkt van alles dat het een bedreiging voor jullie relatie vormt. Dat dit niet het geval is valt moeilijk uit te leggen aan een bovenmatig jaloers persoon. Toch is het de enige mogelijkheid.

Vertrouwen herstellen

Je partner heeft te weinig vertrouwen in jullie relatie. In jou misschien wel, al zal dat het laatste zijn wat je partner zal beamen. De schuld ligt niet bij jou, maar bij die anderen waar je mee omgaat. In de ogen van je partner. Je kunt natuurlijk de bedreiging wegnemen door geen contact meer te hebben met die anderen, maar op den duur is dat eigenlijk geen goede optie. Je moet het vertrouwen van je partner in jullie relatie zien te herstellen. Hoe je dat doet is per persoon verschillend.

vertrouwen herstellen

Praten helpt

Het kan zijn dat jullie er samen heel goed over kunnen praten. Vraag uit wat het echte probleem is. De onderliggende gedachten van je partner die de basis van de jaloezie vormen. Welke signalen zijn er voor een ongelukkige relatie?  Vindt uit wat de angst van je partner is en leg uit hoe jij het ziet.

Desnoods confronteer je je partner voorzichtig met de ‘ander(en)’ die het probleem lijken te vormen. Als dit allemaal niet afdoende blijkt te zijn, dan is een relatietherapie waarschijnlijk toch de beste vorm. Met nog een derde, onafhankelijke, persoon erbij proberen te doorgronden wat de jaloezie precies triggert. Beiden leren om de echte realiteit te zien. Om vervolgens de bovenmatige jaloezie hopelijk op te kunnen lossen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.