Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Breek de cirkel: Partner laat ex achter en komt vooruit!
Persoon kijkt naar oude foto van ex, geïrriteerde partner

Breek de cirkel: Partner laat ex achter en komt vooruit!

Welke online datingsite?
13 februari 2024

Loslaten van een ex kan een emotionele en uitdagende taak zijn, vooral als je partner nog vastzit aan de vorige relatie. Het is belangrijk om je partner te ondersteunen en te begeleiden tijdens dit proces. In deze blog bespreken we de psychologische impact van het loslaten van een ex en geven we stap-voor-stap begeleiding om te helpen bij het vinden van een nieuwe focus en perspectief. Leer hoe je je partner kunt ondersteunen bij het verwerken van verlies en het vinden van nieuwe hobby’s en interesses.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Mijn partner laat zijn ex niet los!

Je liefdesleven gaat op rolletjes. Je hebt een leuke jongen ontmoet waar je mee bent gaan daten. Vervolgens hebben jullie besloten om jullie relatie naar een hoger niveau te tillen. Nu jullie een stelletje zijn begint er toch iets te knagen. Je vindt hem echt heel leuk, maar hij praat toch wel erg vaak over zijn ex. Aan het begin viel het je misschien niet zo op, maar nu je hem steeds beter leert kennen merk je dat hij toch veel aan zijn ex denkt en dat hij zijn ex niet goed kan loslaten.

Persoon in donkere kamer, ex-foto's, partner buiten

Wat zijn de tekenen?

Het is erg pijnlijk als je partner zijn ex niet loslaat. Er zijn een aantal tekenen die erop kunnen wijzen dat dit het geval is. Zo moet je extra alert zijn als het nog niet zo lang uit is tussen hem en zijn ex, helemaal als zij degene is geweest die het uit heeft gemaakt. De kans dat hij dan nog aan het verwerken is dat het uit is, is erg groot. Daarnaast is het ook misschien wel foute boel als hij nog dingen van haar thuis heeft liggen. Foto’s van hem en zijn ex? Not done. Ook als cadeaus die hij van haar heeft gekregen nog een prominente plek in de woonkamer of slaapkamer hebben moet je oppassen.

Vergelijken

Verder is het natuurlijk niet zo leuk al hij jou steeds vergelijkt met zijn ex. Helemaal als jij daar niet al te best uitkomt. Als het positief is voor jou, dan is het niet zo erg dat hij dit heel af en toe zegt, zolang het maar niet dagelijks gebeurt. Als hij jou en zijn ex vergelijkt en zij is degene die er positief bij afsteekt, dan is hij helemaal verkeerd bezig. Het is ook niet helemaal oké als ze vaak met elkaar afspreken zonder jou erbij, helemaal niet als het om een recente vlam gaat. Let dus goed op de signalen.

Persoon tussen "Jij" en "Ex" deuren vergelijken dilemma

De psychologische impact van het loslaten van je ex

Het is niet gemakkelijk om de relatie met je ex achter je te laten. Het proces van het loslaten van iemand met wie je emotioneel verbonden bent, kan een grote psychologische impact hebben. In deze blog bespreken we de verschillende emoties en uitdagingen die mensen tegenkomen bij het loslaten van hun ex en hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Emoties die je ervaart bij het loslaten van je ex

 • Verdriet en verlies: het is normaal om verdrietig te zijn als je een relatie verliest, vooral als het een lange termijnrelatie was.
 • Boosheid en frustratie: het kan frustrerend zijn om achter te blijven met onbeantwoorde vragen en verwijten na een relatiebreuk.
 • Schuldgevoelens: sommige mensen voelen zich schuldig na een relatiebreuk, omdat ze denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan.
 • Onzekerheid en angst: na een relatiebreuk kan het moeilijk zijn om weer vertrouwen in jezelf en de toekomst te hebben.

Stel hand in hand, spookachtige ex, spanning symboliserend

Hoe om te gaan met de emoties van het loslaten van je ex

 • Stel jezelf prioriteit: maak tijd voor jezelf om te verwerken en te herstellen.
 • Praat met iemand: het is belangrijk om te praten met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend of een therapeut.
 • Laat emoties toe: het is belangrijk om de emoties te ervaren en te uiten, in plaats van ze te onderdrukken.
 • Zet stappen naar verbetering: richt je aandacht op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van aspecten van je leven.

Het loslaten van een ex is een moeilijk proces, maar het is belangrijk om te beseffen dat het ook een kans is om te groeien en te herstellen. Door je emoties te erkennen en aan te pakken, kun je een gezonde en blijvende verandering in je leven teweegbrengen.

Hoe begeleid je je partner bij het loslaten van zijn/haar ex?

Het loslaten van een ex kan een moeilijk en emotioneel proces zijn. Vooral wanneer je partner nog steeds gevoelens voor zijn/haar ex heeft, kan het uitdagend zijn om hen te begeleiden in dit proces. Maar hoe kun je je partner het beste ondersteunen bij het loslaten van zijn/haar ex? In deze blog geven we praktische tips om je partner te helpen bij het verwerken van deze emoties en het doorzetten naar een gezonde toekomst.

Persoon houdt handen met partner, loopt weg van schimmige figuur die ex vertegenwoordigt

Wat kan ik eraan doen?

Het is misschien een saai antwoord, maar het is het beste om erover te praten. Pas op dat je niet verwijtend tegen hem begint te praten, want dan krijg je misschien geen eerlijk antwoord, of voelt hij zich aangevallen. Daarom is het van belang dat je er een keer over begint als het ter sprake komt. Als hij bijvoorbeeld zegt dat hij wat met haar heeft afgesproken, of hij vergelijkt jou en zijn ex: dit zijn de beste momenten om vragen te stellen. Geef aan dat je hem erg leuk vindt maar dat je het lastig vindt om met zijn vriendschap met zijn ex om te gaan, bijvoorbeeld.

Het vinden van een nieuwe focus en perspectief

Het vinden van een nieuwe focus en perspectief is een belangrijk onderdeel van het loslaten van een ex. Na een verbroken relatie kun je je verloren en ontmoedigd voelen. Het is belangrijk om te realiseren dat dit een kans is om jezelf te herontdekken en te groeien. Door te werken aan nieuwe hobby’s en interesses, kun je een nieuwe richting vinden in het leven en nieuwe doelen stellen. Het is ook nuttig om positieve communicatie en zelfbewustzijn te bevorderen. Door je blik naar buiten te richten en jezelf te richten op de toekomst, kun je een nieuw perspectief ontwikkelen en een nieuwe focus vinden.

Stel zit samen op bank, één kijkt triestig naar telefoon met ex-berichten, de ander kijkt ongemakkelijk toe

jaloezie ontwikkelen

Het kan eng zijn om hierover te beginnen in een relatie, maar iets zeggen is altijd een betere optie dan je maar stilhouden. De kans dat de bom later barst is dan groot. Misschien is het zelfs zo dat je een soort jaloezie ontwikkelt voor zijn ex en dat wil je natuurlijk niet. Het is zonde voor je relatie om deze te laten verpesten door een ex-vriendin. Als dit wel het geval blijkt te zijn, dan ben je misschien beter af zonder hem en kan hij weer terug naar zijn ex.

Groei en persoonlijke ontwikkeling

Om afscheid te nemen van een ex is het belangrijk om een nieuwe focus en perspectief te vinden. Hierdoor kun je verder groeien en het verleden achter je laten. Het is een proces waar je in stappen doorheen kunt gaan, met steun en begrip van je partner. Onthoud dat elke stap die je zet naar verdere groei en persoonlijke ontwikkeling, dichter bij het vinden van innerlijke vrede en geluk brengt. Laat het los en richt je aandacht op een nieuwe toekomst vol mogelijkheden en groei.

Eén reactie op “Breek de cirkel: Partner laat ex achter en komt vooruit!”

 1. Chrisje schreef:

  Zijn ex is elke dag in ons leven…. zij komt hun zoon ophalen maar dan gaan ze gezellig samen in de zetel zitten, een sigaretje roken…. tot ik thuis kom, dan is ze snel weg omdat ze weet dat ik dit niet goed keur.
  Ook gaat ze gewoon de kast in, had ze nog een sleutel waarvan ik gezegd heb dat dat helemaal niet kan.

  Als we nu mekaar zien op de voetbal van hun zoon, vind ik het OK dat er over HEM contact is maar niet over het feit dat ze haar sweater heeft veranderd en of hij hem leuk vind zo…. of dat hij haar info vraagt over welke douchestang WIJ zullen nemen…. gek word ik ervan. En hij vindt dat ik overdrijf, dat ik me aanstel…..
  Onze pas aangeschafte puppy mag naar haar als wij er niet zijn, hij vindt dat doodnormaal…. ik niet.

  Heb het gehad ermee….. ga lekker terug naar je ex denk ik dan…. verdrietig…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---