Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Over je ex praten met nieuwe liefde: goed of slecht idee?
reacties nieuwe partner op exen bespreken.

Over je ex praten met nieuwe liefde: goed of slecht idee?

Welke online datingsite?
08 februari 2024

Wanneer je een nieuwe liefde hebt, kan het praten met je ex over deze persoon soms ongemakkelijk aanvoelen. Maar wist je dat het juist voordelen kan hebben om open en eerlijk te communiceren met je ex over je nieuwe relatie? In deze blog bespreken we de voordelen van praten met je ex over een nieuwe liefde en hoe dit je relatie kan verbeteren. We gaan in op het belang van transparante communicatie en het vermijden van geheimen en misverstanden. Ook geven we tips over hoe je deze gesprekken het beste kunt aanpakken en hoe je de grenzen kunt bewaken tussen je ex en je nieuwe partner. Lees verder om erachter te komen hoe het praten met je ex over een nieuwe liefde kan bijdragen aan het versterken van je huidige relatie.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Praten over je ex met je nieuwe partner

Wanneer je na een verbroken relatie een nieuwe liefde vindt, komt er in de meeste gevallen een moment waarop je ex ter sprake komt. Je bepaalt natuurlijk zelf wat je wel en niet wilt vertellen over je vorige relatie. Realiseer je wel dat wat je vertelt altijd bekend zal zijn en blijven bij je nieuwe partner. Je kunt dit niet meer ongedaan maken. Wees altijd terughoudend met het vertellen van negatieve dingen over je ex-partner. Je nieuwe liefde kan daar immers in veel gevallen weinig mee en als je heel heftige dingen vertelt kan dit erg belastend zijn voor jullie prille relatie.

Stel in serieuze gesprek over ex-partners.

Vergelijken is not done!

Het is absoluut not done om je nieuwe partner voortdurend met je ex te vergelijken. Of je dit nu in negatieve of in positieve zin doet, je nieuwe partner zal het zeker niet leuk vinden als je steeds dingen zegt als “Dat deed X ook altijd”, “X maakte dat gerecht altijd anders klaar, dat was echt heerlijk”, “X zeurde daar altijd over, ik ben blij dat jij dat niet doet”. Het zijn dingen waar je nieuwe partner weinig mee kan. Bovendien heeft het geen zin om je ex te kleineren waar hij of zij niet bij is. Als jullie geen contact meer hebben is de kans klein dat je nieuwe partner en hij of zij elkaar ooit zullen tegenkomen. Maar als jullie bijvoorbeeld kinderen hebben en je ex wel contact heeft met je nieuwe partner dan is het soms erg pijnlijk om bepaalde dingen te weten.

Praten over de seks met je ex

Een gevoelig onderwerp is praten over de seks met je ex. In verreweg de meeste gevallen is het echt beter om dit onderwerp te vermijden. Wat je zeker nooit moet doen is je nieuwe partner het idee geven dat hij of zij minder goed in bed is dan je vorige partner. De kans is groot dat hij of zij zich daar erg onzeker door gaat voelen en het idee krijgt niet goed genoeg te presteren. Ook als je nieuwe liefde bepaalde dingen niet wil, bijvoorbeeld orale seks, helpt het niet echt als jij zegt dat je vorige vriendin daar zo goed in was en dat je daar fantastische herinneringen aan hebt. Het heeft ook absoluut geen zin om te proberen een nieuwe partner te verleiden of zelfs min of meer te dwingen bepaalde seksuele handelingen te doen omdat je ex dat ook deed. Je ex is niet voor niets je ex. Die tijd is voorbij. Laat het rusten en geniet van de seks met je nieuwe geliefde zonder voortdurend te vergelijken. Kortom zorg ervoor dat je niet te veeleisend bent van je nieuwe partner.

Over je ex praten met nieuwe liefde

Kwaad spreken over je ex

Iets wat je echt niet moet doen is kwaad spreken over je ex. Natuurlijk kun je het vertellen als je door je ex-man werd geslagen en dat je uiteindelijk gevlucht bent. Maar in minder extreme gevallen is het vrijwel altijd beter om je niet onnodig negatief over je ex uit te laten. Datzelfde geldt voor je ex-schoonfamilie. Zeker als er geen kinderen in je vorige relatie zijn geboren zal je wellicht nauwelijks nog contact hebben met deze mensen. Je nieuwe partner kan gaan denken dat je, als jullie relatie ook ooit strandt, ook zo over hem of haar zult praten tegen een volgende partner. Dit kan een erg onprettig gevoel geven. Daarom is het echt beter om het niet in negatieve zin met je nieuwe partner over je ex te hebben.

Goede vrienden met je ex vriend(in)

Sommige stellen gaan als goede vrienden uit elkaar. Het kan dan voor een nieuwe partner soms lastig zijn om te accepteren dat er nog regelmatig contact is. Dat jullie elkaar bellen en appen en dat jullie misschien zelfs soms afspreken om samen te gaan lunchen. Besef dat dit contact voor je nieuwe partner lastig kan zijn. Hij of zij kan gaan denken dat jullie nog steeds wat hebben. Houd dus wel de nodige afstand en zet je nieuwe partner niet voor een voldongen feit in de zin van “of je accepteert dat ik zo met mijn ex omga of het is einde relatie”. De kans is dan namelijk levensgroot dat je lief voor dat laatste kiest uit zelfbescherming. Je kunt veel beter je nieuwe geliefde ervan proberen te overtuigen dat hij of zij echt de enige is en regelmatig laten merken dat je van haar houdt!

Goede vrienden met je ex

De voordelen van praten met je ex over een nieuwe liefde en hoe dit je relatie kan verbeteren

Het kan lastig zijn om over je nieuwe liefde te praten met je ex-partner, maar het kan ook voordelen met zich meebrengen. In deze blog zullen we enkele voordelen bespreken van het bespreken van je nieuwe relatie met je ex en hoe dit kan helpen bij het verbeteren van jullie relatie.

Het verminderen van spanning en jaloezie

 • Door open en eerlijk te communiceren over je nieuwe relatie, kun je de spanning en jaloezie tussen jou en je ex verminderen.
 • Je ex-partner zal zich minder bedreigd voelen en beter begrijpen waar jij nu staat in het leven.

Verbeterde communicatie

 • Praten over je nieuwe relatie kan de communicatie tussen jou en je ex-partner verbeteren.
 • Je kunt samen afspraken maken over hoe jullie in de toekomst met elkaar om willen gaan en eventuele problemen bespreken.

Betere co-ouderschap

 • Als je kinderen hebt met je ex-partner, kan het bespreken van je nieuwe relatie helpen bij het co-ouderschap.
 • Je ex-partner zal beter begrijpen hoe de nieuwe relatie invloed kan hebben op de kinderen en jullie kunnen samen afspraken maken over hoe hiermee om te gaan.

Koppel bespreekt nieuwe relatie met ex in co-ouderschap.

Nieuwe inzichten

 • Praten over je nieuwe relatie met je ex-partner kan nieuwe inzichten bieden.
 • Je kunt van je ex-partner horen hoe zij jouw relatie vanuit een ander perspectief zien en hierdoor nieuwe inzichten krijgen.

Het voorkomen van misverstanden

 • Door te praten over je nieuwe relatie met je ex-partner, kunnen misverstanden voorkomen worden.
 • Je kunt bijvoorbeeld misverstanden over de kinderen, financiën of andere zaken uit de weg ruimen.

Het verbeteren van de relatie

 • Door open en eerlijk te communiceren over je nieuwe relatie, kan dit helpen bij het verbeteren van de relatie met je ex-partner.
 • Het kan zorgen voor meer begrip en respect voor elkaar en kan helpen bij het opbouwen van een goede en gezonde relatie.

Twee mensen in openhartig gesprek, symboliseert verbetering.

Tips om effectief te communiceren met je ex over je nieuwe relatie

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om in te zien dat praten met je ex over een nieuwe liefde veel voordelen kan hebben voor jou en je huidige partner. Door open en eerlijk te communiceren met je ex, kun je zowel je eigen gevoelens verwerken als je relatie met je nieuwe partner versterken. Onthoud dat het praten met je ex geen gemakkelijk gesprek is en dat het belangrijk is om voorbereid te zijn op de mogelijke emoties en reacties die kunnen ontstaan. Maar door moed te tonen en jezelf kwetsbaar op te stellen, kun je wellicht een nieuwe en betere relatie met je ex opbouwen en een sterker fundament leggen voor je huidige relatie. Als je meer wilt weten over online daten, relaties en het vinden van de juiste datingsite, bekijk dan onze website. We hebben een uitgebreide selectie van datingsites beoordeeld en vergeleken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Bedankt voor het lezen en veel succes met het verbeteren van je relaties!

Eén reactie op “Over je ex praten met nieuwe liefde: goed of slecht idee?”

 1. Toos schreef:

  Hoi halo ik ben toos j. Ik zoek een man. Lief betrouwbaar. En ook creatief. Sportief. Ik ben 61 jaar en woont in halderberge zuid west Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---