Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Omgaan met overspel: Is vreemdgaan het eind van een relatie?
Een man en een vrouw die betrokken zijn bij een verhitte ruzie over overpel

Omgaan met overspel: Is vreemdgaan het eind van een relatie?

Welke online datingsite?
15 november 2023

Als het gaat om online dating en relaties, is overspel een veelvoorkomend onderwerp dat veel emoties en meningen kan oproepen. Of je nu iemand bent die op zoek is naar een avontuur buiten je relatie of iemand die op zoek is naar manieren om overspel te voorkomen, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over dit onderwerp. Op welkeonlinedatingsite.nl vind je een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over overspel, van de oorzaken en gevolgen tot tips voor het voorkomen ervan. Daarnaast biedt de website ook handige informatie over online dating en relaties in het algemeen, inclusief datingtips, advies over het creëren van een aantrekkelijk profiel en nog veel meer. Lees verder en ontdek hoe je een gezonde en eerlijke relatie kunt opbouwen en behouden, of je nu single bent of al in een relatie zit.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Overspel betekenis

De exacte omschrijving van overspel is het hebben van seksueel contact met iemand anders dan de vaste partner. Maar wat iemand precies wel en niet onder overspel verstaat, dat kan flink verschillen. Wat de één overspel vindt, geldt voor een ander wellicht nog als acceptabel. Over het algemeen vinden veel mensen wel dat er sprake is van overspel wanneer hun partner seks heeft met een ander en dus niet monogaam zijn. Maar anderen vinden het al overspel als hun partner zoent met een ander. Of als er sprake is van seks via het internet via de webcam. Of als een man bij voorbeeld naar een prostituee gaat. Hoe je vervolgens omgaat met het overspel hangt vaak van de situatie af.

Een stel omhelst elkaar en aan de andere kant een vrouw die overspel pleegt

Wat is overspel?

Het oordeel dat overspel verkeerd zou zijn, is onderhevig aan subjectief perspectief en het is onduidelijk wat hieronder wordt verstaan, aangezien elk koppel hier andere ideeën over heeft. Is het namelijk vreemdgaan als je met een ander seks hebt als je vrouw je door Alzheimer niet meer herkend? Of valt het bekijken van porno op het internet minder onder vreemdgaan dan wanneer je naar een club gaat en van iemand een lapdance krijgt? Is het verstandig om vast te houden aan principes en te scheiden als je in een relatie zit waarin je seksueel niet volledig overeenkomt, maar verder wel een gelukkig gezinsleven hebt? Bovendien is niet elke vreemdganger ongelukkig in zijn huwelijk en evenmin zijn ze allemaal seksverslaafd. Als je vreemdgaat, is het niet altijd je partner die je niet langer wilt, eerder dat je niet langer meer de persoon wilt zijn die je geworden bent.


Betekent overspel het einde van een relatie?

Wanneer je erachter komt dat je partner is vreemdgegaan, dan is wellicht je eerste gedachte om de relatie direct te beëindigen. Dit kan een optie zijn, als overspel voor jou zo belangrijk en essentieel is dat je met de partner die je heeft bedrogen geen dag meer onder één dak wilt wonen. Maar bedenk wel dat er veel komt kijken bij een scheiding. Het is wellicht zinvol om eerst uit te zoeken waarom het overspel heeft plaatsgevonden en wat het voor jullie relatie betekent. Is je man of vrouw één keer vreemd gegaan of is er sprake van een langdurige buitenechtelijke relatie? Tussen die twee uitersten zit een wezenlijk verschil. Daarbij kan het ook een rol spelen of het de eerste keer is of dat er al vaker bedrog heeft plaatsgevonden.

en close-up van een trouwring die wordt verwijderd

Je relatie nog een kans geven na overspel

Als je partner overspel heeft gepleegd en je wilt de relatie toch niet verbreken, dan is het wel goed en belangrijk om hetgeen er is gebeurd goed uit te praten. Wanner het een eenmalig incident was dan is het wellicht wat makkelijker om er als “bedrogen partner” overheen te stappen dan wanneer er sprake is geweest van een langere buitenechtelijke verhouding. Als jullie besluiten om samen verder te gaan dan zal je je partner wel weer moeten vertrouwen na overspel. Het heeft geen zin om voortdurend wantrouwig of jaloers te zijn en bij alles wat maar enigszins verdacht zou kunnen zijn meteen weer verwijten te gaan maken. Degene die het bedrog heeft gepleegd zal er wel begrip voor moeten hebben dat het geschonden vertrouwen niet zomaar terug zal komen.

Als overspel voor jou onvergeeflijk is

Als overspel voor jou een onvergeeflijke fout is, zorg er dan voor dat je partner dit weet. Dan kan hij of zij de afweging maken als het ooit aan de orde is of hij of zij jullie relatie daarvoor op het spel wil zetten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er van overspel nooit sprake zal zijn. Want soms kan het je inderdaad “overkomen” dat je seks hebt met een ander. Als dit voor jullie beiden een incident was en het duidelijk is dat er geen vervolg aan een affaire zal worden gegeven dan is het wellicht te overwegen om het stil te houden voor jullie partners. Dit zal een hoop verdriet en narigheid voorkomen.

twee personen waarbij overspel onvergeeflijk is

Overspel maakt je chantabel

Maar realiseer je als je vreemdgaat, dat het overspel je chantabel maakt. De ander kan immers altijd dreigen met deze informatie naar je partner te stappen. Ook dit is een belangrijke afweging om te maken voordat je met een ander het bed in duikt.


Overspel is menselijk, maar dit is geen excuus

Over de jaren heen blijkt het percentage mensen dat vreemdgaan afkeurt, nagenoeg hetzelfde is gebleven. Daarentegen zijn de ideeën over het huwelijk wel enorm veranderd, waarbij zelfs een toename in percentage dat het homohuwelijk goedkeurt, is toegenomen tot 68%. Het is daarom opvallend hoezeer de gevoelens en zienswijze tot vreemdgaan nog steeds weinig ruimte tot begrip geven. Het wordt nog steeds als moedig en bijzonder beschouwd als een vrouw haar man verdedigt met betrekking tot het vreemdgaan, als iets waar hij zichzelf niet in heeft kunnen bedwingen. Hoe kan tegenwoordig tegen vreemdgaan worden aangekeken en is het niet tijd voor een veranderde benadering?

Een afbeelding van een persoon die verscheurd wordt tussen twee deuren

Omgaan met vreemdgaan

Verschillende therapieën raden uiteenlopende methodes aan om met het vreemdgaan om te gaan. Hoe kan hier als koppel naar gekeken worden en hoe vertrouw je partner opnieuw na vreemdgaan? Uiteraard blijft dit een persoonlijk proces, waar iedereen voor zichzelf een manier in vindt om het te verwerken. Een veranderde visie op het concept vreemdgaan kan zeker bijdragen aan begrip en heling van de situatie. Waar voorheen eerder werd gegrepen naar onderlinge eerlijkheid en harmonie om terug in vertrouwen te komen, oppert Esther Perel, dochter van Holocaust overlevenden in haar bestseller Mating in Captivity om afstand te nemen van de relatie en door de ogen van de ander te kijken naar de machtsdynamiek om opnieuw verlangen te genereren. Zij oppert dat eerlijke genadeloosheid het beste is in de slaapkamer en dat geenszins de nadruk moet liggen op het genot van de ander.

Andere ideeën onder de loep

Niet iedereen is het eens met Perel’s zienswijze op vreemdgaan. Zij vinden het vreemd hoe het geprezen wordt dat een vrouw een altaar heeft opgericht in ere van de minnares van haar man om haar te danken voor het nieuw oplichten van het vuur in haar huwelijk. Jaloezie zou een manier zijn om het libido nieuw leven te geven, waardoor het geoorloofd is om over te gaan op non-monogamie, een soort van geoorloofd vreemdgaan, ten behoeve van de vonk tussen echtelieden.

Toch lijkt alles erop te wijzen dat een dergelijke leefstijl net zo goed leidt tot allerlei soorten problemen. Monogamie is zeker niet gemakkelijk, maar andere wegen zijn net zo moeilijk en zorgen vaak voor nog meer problemen. Van iemand houden, betekent niet dat je de ander geen pijn zult doen. Er is echter wel toewijding nodig om de huwelijkse beloften in acht te houden en hierin je partner trouw in te blijven. Zeker liefde zou zoveel moeite waard moeten zijn.

en gesplitste afbeelding die een stel omhelst toont, samen met een andere afbeelding van een persoon die op een smartphone kijkt om overspel te plegen

Twijfel over identiteit

Het grootste verraad bij vreemdgaan is vaak niet eens naar de partner toe, maar in eerste instantie naar jezelf. Vaak voelen personen die vreemdgaan zich dermate schuldig, omdat ze iemand zijn geworden die ze niet willen zijn. Dit is vaak nog de grootste drempel die ze moeten overwinnen, om weer te geloven dat het mogelijk is om de relatie te redden. Monogamie wordt doorgaans niet als natuurlijk beschouwd, maar wel is het bewonderenswaardig als iemand na een daad van vreemdgaan alles in het werk stelt om weer opnieuw trouw te kunnen zijn aan hun partner.


Je partner opnieuw vertrouwen na vreemdgaan & overspel

Het is de nachtmerrie van iedereen die in een relatie zit: erachter komen dat de ander vreemdgaat. Misschien had je het nooit verwacht, misschien was je er altijd al een beetje bang voor. Hoe het ook zij: het is verschrikkelijk als je je partner betrapt op vreemdgaan of als de ander het opbiecht. Je bent niet alleen gekwetst, maar je bent ook bang voor wat dit betekent voor de relatie die je hebt. Iedere situatie is natuurlijk anders, maar hier kun je een aantal tips lezen over wat te doen als je partner is vreemdgegaan.

Een stel in therapie, waarbij een therapeut hun gesprek over overspel bemiddelt.

Vertrouwen als fundament

Het fundament van elke relatie is vertrouwen. Dit biedt rust, ontspanning, genegenheid en een geloof in jullie partnerschap. Het is lastig om een contant gevoel van vertrouwen te hebben voor je partner. Zeker als je elkaar nog niet heel lang kent of de ander niet werkelijk kunt doorgronden, zal vertrouwen een aspect blijken waar nog aan gewerkt mag worden. Helemaal een uitdaging wordt het als je partner je reden heeft gegeven om geen vertrouwen meer te voelen.

Herwinnen van vertrouwen

In geval van vreemdgaan of overspel is het vertrouwen vaak dusdanig geschonden dat het haast onmogelijk lijkt om dit weer te herwinnen. Toch is het zeker mogelijk om het vertrouwen weer op te bouwen, zeker als je werkelijk om de ander geeft. Hier zullen beide partners wel de nodige toewijding en inzet voor moeten bieden, anders blijft het vreemdgaan de boventoon voeren en zal er nooit gewerkt kunnen worden aan een wederzijds vertrouwen. Een relatie wordt zo een stuk moeilijker en haast onhaalbaar in veel gevallen. Als je dit werkelijk wilt voorkomen en je relatie nieuw leven wilt inblazen door voorbij dit incident te groeien, dan zijn er manieren te bedenken om het vertrouwen weer een kans te geven.

Twee handen die naar elkaar reiken

Komt tijd, komt raad

Als het overspel net heeft plaatsgevonden, dan zijn de wonden nog vers. Het is dan ook haast onmogelijk om tijdens de emotionele rollercoaster waarin je belandt de reden te kunnen ontdekken van waarom dit je allemaal overkomt. Je kunt zo moeilijk zien waar het mis is gegaan binnen jullie relatie en wat ertoe kan hebben geleid dat je partner het buiten de deur heeft gezocht. Het is belangrijk om de ergste emotionele klap eerst te verwerken en tot rust te komen, zodat je neutraler vanuit een hoger perspectief de situatie kunt bekijken. Dit helpt je om te zien hoe het één tot het ander heeft kunnen leiden en wat bij de ander heeft gespeeld om tot zo’n handeling te komen.

Ook kun je zo gemakkelijker zien wat er tussen jullie speelde op het moment dat het overspel plaatsvond. Er is altijd een oorzaak binnen de relatie die mogelijk genegeerd of onopgemerkt is geweest, maar die nu van zich laat spreken. Je wordt door een dergelijke gebeurtenis altijd met de neus op de feiten gedrukt en dit kan voor een nieuwe emotionele wisselwerking zorgen tussen jou en je partner. De tijd kan je de nodige berusting en neutraliteit bieden die nodig is om dit goed op te vangen en opnieuw met je partner in contact te komen.

Erken onderliggende oorzaken

Zodra je wat gekalmeerd bent en je beter grip hebt op je emoties, kun je gaan bekijken wat tot het overspel heeft geleid. Er is vaak een duidelijke reden te ontdekken, waarvan je de signalen reeds veel eerder wel zult hebben opgemerkt. Vaak is er sprake van een diepliggende, emotionele noodzaak bij de partner die het overspel heeft begaan, waardoor er geen andere weg leek om deze te vervullen. Als er al weinig daadwerkelijk effectieve communicatie in de relatie mogelijk is en je ook voornamelijk aandacht aan andere zaken dan elkaar besteed, kan er een leegte ontstaan die onoverbrugbaar lijkt. Je raakt van elkaar verwijderd en het kan dan gebeuren dat je gevoelens krijgt voor een ander, die je toont wat je mist en verlangt.

Een afbeelding van een koppel dat samen aan tafel zit en rustig met elkaar praat om de onderliggende oorzaken van het overspel te begrijpen

Redenen voor vreemdgaan & overspel

Als er binnen de relatie niet een directe verbinding meer in mogelijk is, is vreemdgaan vaak een optie die zich aan de partner opdringt. Er zijn zo zeker vaak al redenen aan te dragen die het overspel in de hand hebben gewerkt. In plaats van de ander te verwijten, is het belangrijk te begrijpen dat er vaak veel emotionele pijn of verwarring meespeelt in de keuze om tot overspel over te gaan. De ander heeft doorgaans vaak niet de intentie om de ander pijn te doen of om zelfs maar weg te willen van de partner. Het is eerder een schreeuw om hulp of een uiting geven aan een roep om je weer levend te voelen. Binnen de relatie kan dit dusdanig zijn afgevlakt dat het enkel nog buiten de deur gevonden kan worden. Begrip helpt ook de bedrogen partner om hier compassie mee te hebben en niet in verwijt te vervallen. Dit is enkel schadelijk voor de eigen gemoedsrust.

Laat liefde overwinnen!

De realisatie over wat er is gebeurd en wat hier mogelijk toe kan hebben geleid, zal uiteindelijk helpen om weer meer positieve gevoelens te ervaren. Voor zowel je partner, maar in eerste instantie voor jezelf, is het belangrijk dat je geen verwijten gaat maken. Het jezelf aanrekenen van wat er gebeurd is, zorgt ervoor dat je moeilijk open kunt staan voor de echte reden van het gebeuren en de lessen die hierin verborgen liggen. Door liefdevol te blijven naar jezelf, kun je uiteindelijk ook weer liefde opbrengen voor de ander en mogelijk de relatie zo weer een kans geven.

Zodra je weet wat ertoe heeft geleid, kun je hieraan werken en veranderingen in je relatie aanbrengen, zodat jullie weer bij elkaar kunnen vinden wat je partner mogelijk bij iemand anders zocht. Ook voor jouzelf zal dit een waardevolle aanvulling kunnen blijken. Ondanks dat het voelt alsof de ander het jou heeft aangedaan, zal er ook een aandeel zijn die jij hebt bijgedragen. Je bent immers samen deel van de relatie en niets gebeurt zonder reden of oorzaak. Door open te staan voor wat jijzelf kunt bieden om de relatie weer nieuw leven te geven, zal ook het vertrouwen opnieuw kunnen worden aangewakkerd.

twee mensen die samenwerken om een brug te bouwen

Ik wil verder!

Als je dit leest, dan heb je al de keuze gemaakt om te proberen om met elkaar verder te gaan. Je wilt niet voor niets het vertrouwen weer hertellen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je partner vreemdgegaan is, dan heeft hij of zij je enorm gekwetst. Helemaal als je er zelf achter moest komen en de ander het niet zelf opgebiecht heeft. Ook dit betekent een groot verschil in het vertrouwensherstel. Als de ander het jou zelf verteld heeft, is het makkelijker om de ander weer te gaan vertrouwen dan wanneer je er zelf achter moest komen. Dan weet je niet eens of de ander wel van plan was om het ooit te zeggen.

Je relatie nog een kans geven

Wanneer je ervoor gekozen hebt om de relatie nog een kans te geven, is dat erg knap van je. Het vertrouwen terugkrijgen is erg lastig. Het is van belang dat je met elkaar praat. Degene die overspel heeft gepleegd, moet inzien dat dit niet kan en moet toch echt berouw tonen. Probeer erachter te komen waarom de ander vreemdgegaan is. Als jullie hierover kunnen praten, kunnen jullie elkaar proberen te begrijpen en is de eerste stap naar het opnieuw vertrouwen na vreemdgaan gezet. Het kan zomaar zijn dat jullie zelfs sterker uit de relatie komen na het overspel.

Een afbeelding van een gebroken hart dat wordt hersteld

Gaat het lukken?

Om de kans van slagen van jullie relatie eerlijk te bekijken, is het belangrijk dat je kritisch naar een aantal punten kijkt. Vaak zat er iets niet goed in de relatie. Dit betekent dat je zelf er ook aan kunt werken om de relatie beter te maken. Echter, je moet niet jezelf de schuld geven. Het is nooit jouw schuld dat de ander vreemdgegaan is. Als hij of zij dat zegt en geen berouw toont, dan kun je beter de ander direct uit huis schoppen.

Eenmalige slippertje

Wat ook van belang is, is hoe je partner vreemdgegaan is. Heeft hij of zij een keer in de kroeg met een ander gezoend in een dronken bui? Dat is verschrikkelijk, maar misschien niet ernstig genoeg om je relatie overboord te gooien. Heeft de ander maandenlang seks met een ander gehad en hebben zij een emotionele band met elkaar opgebouwd en zien ze elkaar nog steeds? Dan is het een iets lastiger verhaal. Een eenmalig slippertje is eenvoudiger te vergeven en het is makkelijker om de ander hierna te vertrouwen vergeleken met een affaire. Bedenk dus goed waar je aan begint als je verdergaat met je relatie nadat je partner overspel is begaan.

een persoon die tijdens een avondje uit snel een kus deelt met iemand anders

Van overspel tot ware liefde: de reis door online dating

Bedankt voor het lezen van dit artikel over overspel op welkeonlinedatingsite.nl. We hopen dat we je hebben kunnen voorzien van waardevolle inzichten en informatie over dit onderwerp. Als je meer wilt weten over online dating of andere gerelateerde onderwerpen, neem dan gerust een kijkje op onze website. We bieden een breed scala aan artikelen en reviews om je te helpen bij het vinden van de beste datingsite voor jouw behoeften. Of je nu op zoek bent naar een serieuze relatie of gewoon wat plezier en spanning, wij zijn er om je te helpen bij elke stap van je online dating avontuur. Vergeet niet om onze website regelmatig te bezoeken voor de nieuwste tips en trends op het gebied van online dating. Bedankt voor je bezoek en veel succes met het vinden van de perfecte match!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---