Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Help, ik vertrouw mijn partner niet meer!
partner niet vetrouwen

Help, ik vertrouw mijn partner niet meer!

Welke online datingsite?
07 september 2021

Vertrouwen is een belangrijke basis binnen elke relatie. Het is een fundament waarop een leven samen wordt opgebouwd en het geeft vorm aan de identiteit van beide partners. Het is dan ook vaak een flinke klap als dit vertrouwen wordt geschonden. Je hele wereld wordt daardoor doorgaans overhoopgegooid, waardoor zelfs het voortzetten van de relatie op de tocht ligt. Alles wat vertrouwd was, voelt nu verwarrend, onrealistisch en verloren.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Partner wantrouwen

Vertrouwen kan door verschillende reden worden veroorzaakt en afhankelijk hoe je hier als bedrogen partner in staat, zal bepaald worden wat het effect van het wantrouwen heeft op jullie relatie. Hierin zijn verschillende gradaties mogelijk en uiteraard is ook een houding in hoe je hiermee om kunt gaan, van groot belang. Voor de één zal het onoverkomelijk lijken, terwijl een ander zich er eerder nuchterder overheen kan zetten. Feit blijft dat het vertrouwen een rol zal blijven spelen als hier niet bewust aandacht aan wordt besteed. Het is dan ook belangrijk dat beide partners elkaar hierin ontmoeten.

Het kan moeilijk zijn om in een relatie te zijn wanneer je het gevoel hebt dat je je partner niet meer vertrouwt. Vertrouwen is een belangrijke component van een gezonde en gelukkige relatie, dus het is normaal om bezorgd te zijn als je het gevoel hebt dat het vertrouwen in je relatie is verbroken. Als je in deze situatie bent, is het belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je partner over je gevoelens en om te werken aan het herstellen van het vertrouwen.

Verschillende redenen voor wantrouwen

Het vertrouwen binnen een relatie kan door verschillende redenen worden geschonden. Er kan sprake zijn van verslavingsproblemen, die dusdanig een hoge impact op de relatie krijgen dat de partner met de verslaving dusdanig onberekend wordt dat de andere partner hier geen heil meer in ziet. Ook kan het voorkomen dat er veel gelogen wordt binnen de relatie en er geen vertrouwen is in wat de partner zegt of doet, omdat dit telkens anders blijkt te zijn dan wordt voorgehouden.

wantrouwen

In dat geval is er ook sprake van een duidelijke reden om de partner niet langer meer te vertrouwen. Je weet immers niet waar je van op aan kunt en als het verhaal telkens anders blijkt te zijn, kan dit veel verwarring, irritaties en verdriet opleveren.Je kunt je bespeeld voelen en het idee hebben dat de ander je nauwelijks respecteert. Dit zijn pijnlijke aspecten binnen een relatie die kunnen leiden tot wantrouwen en frustraties.

Vreemdgaan & overspel

Een duidelijke reden voor verlies van vertrouwen binnen een relatie blijft uiteraard ook vreemdgaan & overspel. Veel relaties krijgen hier mee te maken, tot zelfs wel de helft aan bestaande relaties. Het is een veelvoorkomend probleem wat diepe groeven in de relatie kan achterlaten. Wanneer een partner betrapt is op vreemdgaan zal de verhouding drastisch veranderen. Ook als iemand een intensief emotionele band opbouwt met iemand anders dan de huidige partner kan dit voor die partner zeker aanvoelen als bedrog of overspel.

vreemdgaan

Initiële reactie

Wanneer bedrog is vastgesteld of het besef over een afnemend vertrouwen tot de partner doordringt, is een eerste reactie vaak een verlangen om de relatie te beëindigen. De partner die het bedrog of wantrouwen ervaart, is vaak boos, verdrietig en radeloos. Om dit gevoel weg te krijgen, zal een logische stap het beëindigen van de relatie zijn. Je wilt jezelf immers beschermen en groothouden, terwijl het mogelijk niet altijd ook gelijk een diepgaande wens is om bij de partner weg te gaan. De pijn stuurt je in een richting weg van het bedrog. Toch zijn er zeker nog mogelijkheden die een vervolg van de relatie een kans kunnen geven. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij je gevoelens en daadwerkelijk aan te kijken wat de situatie bij je teweegbrengt.

Vertrouwencrisis

Veel relaties krijgen vroeg of laat te maken met een vertrouwenscrisis, die kan leiden tot een beëindiging van de relatie. Echter kan het ook zijn dat je hierdoor weer dichter bij elkaar kunt groeien, als beiden de moeite nemen om voorbij hun pijn te kijken. Een verlies aan vertrouwen treedt vaak op binnen relaties waar een zekere mate van afstand is ontstaan tussen beide partners en je elkaar minder goed kunt zien in persoonlijke behoeften. Dit kan zowel op emotioneel, mentaal of fysiek vlak aan de orde zijn. Wanneer hier weer aandacht voor komt, kan een relatie in veel gevallen het wantrouwen overwinnen. Een initiële reactie hoeft dan ook zeker niet altijd de beste oplossing te zijn.

emoties

Beide partners zullen zich open moeten stellen

Om het vertrouwen weer terug te krijgen, is een actieve houding bij beide partners nodig. Als enkel één van de partners openstaat voor herstel, zal er weinig kunnen worden gewonnen. Het is dan vaak een goed idee om een pauze te nemen in een relatie. Beide partners zullen open moeten durven en willen staan voor de gevoelswereld en het perspectief van de ander. Zo leer je weer te herkennen wat waardevol is voor de ander en wat tot het bedrog of wantrouwen heeft geleid. Er is hiervoor vaak een duidelijke oorzaak aan te wijzen en door dit bespreekbaar te maken, kan er ruimte ontstaan voor begrip en vergeving.

Uit elkaar gegroeid

Als je als partners uit elkaar bent gegroeid en communicatie nauwelijks nog een rol speelde binnen de relatie, is overspel of ander bedrog veel waarschijnlijker. Door opnieuw deze communicatie te openen, kunnen beide partners hun verhaal doen en de ander tonen wat bij hen speelt. Zo zie je elkaar weer in een ander licht en kun je voorbij aan het wantrouwen komen. De bedrogen partner zal de mogelijkheid moeten krijgen om te vertellen wat dit met hem of haar doet en de partner die bedrogen heeft, zal moeten kunnen delen wat hem of haar tot die daad heeft gebracht.

berouw

Ook bij deze partner zal berouw een rol spelen en het delen van deze gevoelens kan verwerking tot stand brengen. Dit is belangrijk als je het vertrouwen opnieuw wilt opbouwen. Beiden partners zullen hier wel voor open moeten staan en het verdriet of woede over het gebeuren een plek moeten geven, als je de relatie nog een kans wilt geven. Zonder een bewuste, betrokken inzet zal het wantrouwen de overhand krijgen en zal de relatie waarschijnlijk tot een eind komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *