Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Een pauze nemen in een relatie – Een goede keuze?
Een pauze nemen in een relatie

Een pauze nemen in een relatie - Een goede keuze?

Welke online datingsite?
02 april 2022

Elke relatie kent zijn ups-and-downs. Over het algemeen is hier goed mee om te gaan en kun je de situatie herstellen door elkaar wat ruimte te geven. Het is hierbij echter niet direct nodig om dusdanig afstand van elkaar te nemen dat er sprake is van een time-out. Vaak besteedt je simpelweg even wat minder aandacht aan elkaar en laat je elkaar de gevoelens uitwerken die om aandacht vragen. Wanneer alles wat gesust is, kom je vanzelf weer nader tot elkaar en kun je eventueel nog één en ander uitpraten en bespreken hoe jullie dingen voortaan anders aan kunnen pakken om een nieuwe botsing te voorkomen. Wanneer het echter dusdanig escaleert, dat je er met elkaar niet goed meer lijkt uit te komen, kan een pauze nemen in een relatie de verkozen optie worden.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Pauze in een relatie als noodoplossing

Een pauze in een relatie is vaak een voorstadium voordat je bepaalt of je nog met iemand verder in een relatie wilt blijven of dat het beter is om definitief uit elkaar te gaan. Over het algemeen oppert één van beide partners dit als alternatief, om de rust te krijgen die hij of zij nodig heeft. Vaak kies je voor een dergelijke optie wanneer je verwacht dat je er emotioneel en soms ook fysiek aan onderdoor gaat of tenminste je minder goed gaat voelen. Door tijdelijk uit elkaar te gaan en afstand te nemen van de relatie, kun je erachter komen wat het is dat je wilt met de relatie. Het kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je relatie in stand blijft. Het kan echter ook de genadeklap betekenen, waardoor jullie nog verder van elkaar af groeien.

pauze

Zoek professionele begeleiding

Aangezien het beide kanten op kan gaan, is het verstandig om professionele begeleiding te zoeken in de vorm van relatietherapie, zodat iemand met jullie mee kan denken en kan helpen je bij je gevoel te brengen. Door de betreffende issues die tussen jullie spelen te bespreken, kan een relatietherapeut je helpen elkaars perspectief te laten zien. Het uitspreken van gedachten en gevoelens helpt bij het inzichtelijk krijgen van je wensen en verlangens, zodat je uiteindelijk een weloverwogen beslissing kunt nemen. Je wilt immers niet ondoordacht een relatie beëindigen. Het is begrijpelijk dat afstand nemen een goede keuze kan zijn, echter kan er nog veel gebeuren in de periode dat jullie elkaar minder zien. Professionele begeleiding kan dit proces in goede banen leiden.

Voordelen van een relatie pauze

Een pauze nemen in een relatie kent vele voordelen. Vaak is de spanning al dusdanig opgelopen dat het een uitwerking op je geestelijke of zelfs fysieke gezondheid gaat hebben. In dat geval kan een relatie pauze even weer de rust bieden, die je mist wanneer je bij elkaar bent. Vaak is communicatie het knelpunt in een relatie en ben je vergeten hoe je met elkaar dingen uit kunt praten. Door even afstand te nemen, krijg je gelegenheid om oude emoties van je af te zetten en jezelf opnieuw met energie op te laden.

Verhelder je relatie

De relatietherapeut kan je hierbij helpen door middel van het opstellen van een plan. Een ander voordeel van een time-out is dat je niet overhaast beslist om definitief uit elkaar te gaan. Je hebt vaak beiden nog gewoon de intentie om de relatie te laten slagen, maar hebt even pauze nodig om één en ander weer helder in beeld te krijgen.

relatietherapie

Effectiviteit van een relatie pauze

De mate waarin een pauze in een relatie gaat werken, is uiteraard voor iedere relatie verschillend. Voor de ene relatie betekent het al het begin van een definitieve scheiding, waarbij de partners zich hierop gaan voorbereiden, terwijl het voor anderen juist even het ideale middel is om weer nader tot elkaar te komen. Afhankelijk van jouw situatie en de instelling van jezelf en je partner, zal blijken of een dergelijk keuze effectief is. Er moet nog een duidelijke bereidwilligheid zijn bij beide partners om de relatie te laten slagen. Gelukkig zijn er wel nog enkele handvatten die een relatie pauze bevorderen. Werk bijvoorbeeld op gepaste tijden bewust aan je relatie of aan jezelf en houdt het gezamenlijke doel voor ogen. Zo heb je meer profijt van een pauze nemen in een relatie en zal de pauze op een gegeven moment weer kunnen worden opgeheven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.