Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Serieuze relatie gezocht? Zo maak je de beste kans!
personen swipen door profielen op datingapps zoekende naar serieuze relaties

Serieuze relatie gezocht? Zo maak je de beste kans!

Welke online datingsite?
30 november 2023

Het vinden van een serieuze relatie kan een uitdagende taak zijn. Maar met de juiste mindset en aanpak kan het een stuk makkelijker worden. In dit artikel delen we praktische tips en adviezen die je kunnen helpen om de juiste persoon te vinden voor een langdurige relatie. Allereerst is het belangrijk om te weten wat je wilt en nodig hebt in een partner. Stel realistische verwachtingen en wees eerlijk tegen jezelf over je eigen behoeften en verlangens. Verder kan het nuttig zijn om verschillende datingapps of -websites uit te proberen en jezelf open te stellen voor nieuwe mensen en ervaringen. Maar een serieuze relatie vinden gaat niet alleen om het ontmoeten van nieuwe mensen. Het draait ook om het opbouwen van een diepe, betekenisvolle verbinding met iemand die je echt leuk vindt en waar je een toekomst mee ziet. Lees verder om meer te weten te komen over hoe je een serieuze relatie kunt vinden en waar je op moet letten bij het zoeken naar een partner.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Hoe vind ik een serieuze relatie?

Sommige mensen lijken voor een serieuze relatie geboren te zijn. Anderen moeten dan weer hemel en aarde verzetten om die ene persoon te vinden om hun leven lang mee door te brengen. Voor die groep is het dan ook een echte kwelling om ongewenst vrijgezel te zijn. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de ware tegen het lijf te lopen. Van het traditionele elkaar ontmoeten in een bar tot het online ontdekken van de liefde: in de 22e eeuw zijn er voldoende mogelijkheden om de liefde tegen het lijf te lopen. Een overzicht.

 Vriendengroep bijeen op event, benadrukt connecties binnen sociale kring.

Heerlijk ouderwets een relatie vinden

En met ouderwets bedoelen we natuurlijk elkaar toevallig tegen het lijf botsen in een bar, in een supermarkt of tijdens een feestje. Deze toevallige ontmoetingen komen echter minder vaak voor dan vroeger. Het feit dat iedereen zijn leven zomaar online gooit op sociale netwerken, heeft hier zeker mee te maken. Maar toch gebeurt het nu en dan nog. Vooral op de werkvloer vormen er zich nog veel relaties. In de bar gebeurt het al wat minder omdat mensen steeds meer geneigd zijn om in hun eigen vriendenkring te blijven. Als er dan een vriend een andere vriend meebrengt, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er dan een vonk ontstaat tussen die en een andere partij.

Have you met…

Wil je toch heel graag iemand op de ouderwetse manier ontmoeten? Dan kun je altijd het trucje van Barney Stinson uit “How I met your mother” uittesten. In deze serie introduceert hij zijn beste vriend Ted vaak als “Have you met Ted”. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een wingman of wingwoman te spelen. Ga eens na bij je vrienden wie het beste deze rol op zich zou kunnen nemen. Voor je het weet ben je aan het daten dankzij jouw wingman of -woman. En wie de serie heeft gezien, weet dat het soms lang kan duren, maar het kan!

Vrienden die samen zijn en één vriend introduceert een ander bij iemand waar ze interesse in hebben

Online daten dan maar?

Tegenwoordig vinden veel liefdes elkaar online. Ofwel via een datingsite of via een datingapp. Toch heerst er nog steeds een soort van taboe over het online daten. Maar als je kijkt naar hoeveel mensen dit doen, hoef je je er zeker niet voor te schamen. Meer zelfs, uit een recent onderzoek bleek zelfs dat mensen elkaar het vaakst online ontmoeten. Doordat je elkaar eerst een berichtje stuurt, is de angst om een gesprek aan te gaan al heel wat kleiner. Je laat ook makkelijker dingen los over jezelf, want je ziet de reactie van de andere persoon niet. Ook heb je meer tijd om te antwoorden dan als je een normaal face to face gesprek voert. Wist je trouwens dat meer en meer mensen de liefde van hun leven online vinden?

Een serieuze relatie starten

Verlies de moed dus nog niet, want om een serieuze relatie te starten, hoef je heus niet ver te zoeken. Of je nu kiest voor de online of de offline methode, met een beetje moeite vind je zo de persoon waarmee je de rest van je leven wilt delen (of toch even). Het online daten is een steeds vertrouwder beeld, als het aankomt op het vinden van de ideale partner of leuke date voor het weekend. Soms valt het tegen hoe enthousiast je vrienden zijn om ergens met je mee naar toe te gaan en ontwikkelt zich vanzelf de behoefte om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan zijn om gewoon iemand te mee uit te nodigen naar dat ene concert waar je je zinnen op hebt gezet, maar ook kan het zijn dat je bewust op zoek bent naar een nieuwe levenspartner.

collage van diverse datingprofielen op een digitaal platform

Online dating is er ook voor vriendschappen

Het mooie van online dating sites of dating apps is dat je hier mensen vanuit diverse lagen uit de maatschappij ontmoet, elk met hun eigen bijzonderheden en interesses. Je kunt zo heel gemakkelijk iemand vinden die dezelfde dingen leuk vindt als jij en ook met dezelfde intentie lid is geworden op de online dating site. Dit hoeft lang niet altijd gelijk een romantische ontmoeting te zijn. Zelfs de beste vriendschappen ontstaan online tijdens het daten. Het is dus zeker niet nodig om te selectief te werk te gaan, als je op zoek gaat naar een goede match. Mogelijk houd je er namelijk superleuke ander soort contacten aan over, zelfs als een nieuwe relatie er niet direct in zit. Voor iedereen is daten vaak alsnog een spannende onderneming. Enkele tips zijn dan zeker welkom.

Welke datingsites nemen het serieus op?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: vrijwel alle datingsites nemen hun taak serieus. Wat het geheel kan verpesten, zijn de gebruikers of het imago dat een bepaalde datingsite heeft verworven. Bij elke datingsite geldt sowieso dezelfde werking: je moet ervoor betalen. En dat lijkt misschien soms wat dubbelzinnig, want wil je nu echt gaan betalen om de liefde van je leven te vinden? Natuurlijk moet je je ook even in de schoenen van de datingwebsite plaatsen. Je kunt niet zomaar een gratis dienst verlenen, een website onderhouden, kost natuurlijk ook geld. Vandaar dus de abonnementskosten.

groep mensen op zoek naar serieuze relaties via datingsites

Voor een nachtje maar

Het grote probleem waar je op een datingwebsite mee kunt kampen, zijn mensen die het allemaal niet zo serieus nemen. Dat hoor je bijvoorbeeld vaak over de gratis relatie-app Tinder. Vaak zitten mensen er enkel op om een nachtje seks te kunnen hebben. Toch resulteert de app vaak in mooie, langdurige relaties. Maar even terug naar onze datingsites waarvoor je dus vaak moet betalen. Je zou dus denken dat iedereen die ervoor betaalt, het ook wel serieus neemt. En meestal is dit wel het geval. Toch moet je altijd opletten met mensen die iets te snel willen afspreken en het enkel maar kunnen hebben over seks. Dan weet je natuurlijk snel hoe laat het is.

Vergelijk voor je een abonnement kiest

Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan datingsites. Je ziet ook vaak pop-ups verschijnen als je een andere website bezoekt en ook op de radio of als je naar Spotify luistert, krijg je nu en dan reclame van zo’n site te horen. Met andere woorden: ze zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Daarom is het ook aangeraden om eerst wat research te doen alvorens je je zomaar inschrijft op een website. Een goede manier is om enkele reviews te lezen van de verschillende websites en deze uitgebreid met elkaar te vergelijken. Zie de datingsite als een nieuwe auto, die je ook niet impulsief aankoopt. Op die manier ontdek je welke datingsite het beste bij jouw eisen past. Ook is de kans op teleurstelling achteraf dan veel kleiner.

 Visuele vergelijkingsgrafiek van verschillende datingsites

Zoek in je eigen doelgroep

Belangrijk is ook dat je op voorhand voor jezelf een bepaald doel voor ogen stelt. Daarbij moet je zeker je doelgroep afbakenen. Kies daarbij bijvoorbeeld voor je eigen leeftijdsgroep. Zo bestaan er speciale datingsites voor vijftig plussers. Ook status hoort nu eenmaal bij datingsites. Zo vind je al heel wat websites die zich specialiseren in het samenbrengen van hoogopgeleiden. Door het grote publiek op te delen in deze vakjes, is de kans groter dat je sneller je zielsverwant vindt. Natuurlijk zijn er nooit garanties, maar meestal lukt het zo wel beter. Check tot slot ook altijd of de datingsite is aangesloten bij het Keurmerk Veilig Daten. Dit kun je beetje vergelijken met een Tripadvisor-sticker bij een bar of restaurant. Ook hier zijn er geen garanties. Zo zijn niet alle goede datingsites aangesloten bij dit keurmerk.


Word lid van een datingsite

Een eerste stap naar een succesvol datingavontuur is uiteraard het lid worden van een online dating site. Als je niet de moed opbrengt om jezelf over deze mogelijke drempel heen te trekken, zal je online weinig succes hebben met het vinden van een geschikte date. Er is ruime keus als het aankomt op het vinden van een geschikte datingsite. Afhankelijk van je voorkeuren en je instelling, zijn er diverse online dating site die hier goed bij zullen aansluiten.

een gastvrije omgeving op een datingsite

Online dating voor specifieke doelgroepen

De meeste datingsites bieden diverse mogelijkheden, al zijn er uiteraard ook datingsites die zich voornamelijk richten op enkele specifieke doelgroepen. zoals bijvoorbeeld EliteDating dat zich op hoog opgeleiden richt of 50Liefde dat zich op senioren richt. Als je jezelf kunt vinden in een dergelijke doelgroep, zijn deze uiteraard uitermate geschikt om lid te worden. Je zult hier gelijkgestemden vinden en er zeker van kunnen zijn dat iedereen eenzelfde interesse of voorkeur deelt. Je hoeft dan ook niet te rekenen op oordeel of bang te zijn van wat iemand over je zal denken. Iedereen is immers voor dezelfde reden daar aanwezig, namelijk voor het vinden van een partner of maatje die jouw leefstijl volledig begrijpt en respecteert. Door lid te worden van een online dating site kom je in contact met mensen die op eenzelfde manier op zoek zijn naar een nieuwe relatie, vriendschap of date. Een eerste stap is zo snel gezet.

Maak een volledig profiel aan

Om het vinden van een date meer mogelijk te maken, is het verstandig om een volledig profiel aan te maken. Sommigen delen enkel de broodnodige informatie over zichzelf en zijn dan teleurgesteld omdat ze geen date kunnen vinden via het online daten. Andere leden willen echter graag weten met wie ze te maken hebben en hopen meer over je te ontdekken als ze je profiel bekijken. Omdat je elkaar niet kent en toch enigszins zekerheid wilt krijgen over wie de andere leden zijn, is het belangrijk dat je open en eerlijk bent in hoe je jezelf presenteert op het online web. Ondanks de veilige afstand zul je toch meer over jezelf moeten delen, als je wilt dat iemand interesse in je profiel gaat tonen. Gelukkig helpen de meeste datingsites je hiermee, door je te attenderen op de verschillende onderdelen die je in het profiel kunt invullen.

een checklist met profielsecties op een datingsite

Kies een goede profielfoto

Uiteraard is een profielfoto uiterst belangrijk, omdat je hiermee de eerste indruk maakt. De andere leden zullen je eerst beoordelen op je profielfoto, omdat deze een beeld geeft over hoe je eruitziet en wie je bent. Kies hiervoor dan ook zeker een goed lijkende en sprekende foto, zonder zonnebrillen, hoeden of andere accessoires die de aandacht van je gezicht afleiden. Mensen willen graag een duidelijke indruk, zodat ze kunnen bepalen of er een aantrekking is. Zeker met het nieuwe swipen, waarbij profielen op basis van de foto’s naar links of rechts worden weggeveegd op basis van interesse, blijkt hoe belangrijk het is om goed op te vallen met een pakkende foto.

Deel interessante informatie

Naast een goede foto is ook je profielschets van uiterst belang. Om een date aan de haak te slaan, zul je de andere leden toch moeten overtuigen van je sprankelende persoonlijkheid. Vandaar dat je er goed aan doet voldoende aandacht te schenken aan het schrijven van een helder verhaal op je profielschets. Je kunt hierin alles delen over je interesses en omschrijven waarnaar je op zoek bent. Op grond van de informatie die je in je profielschets zet, zul je aan andere leden worden getoond. Zij zullen overeenkomstige interesses hebben als jij en zo vindt je snel een goede match.

datingprofiel waarbij gebruikers worden aangemoedigd om interessante anekdotes of hoogtepunten over henzelf te delen

Zoek zelf naar matching profielen

Je kunt ook zelf goed zoeken naar matching profielen, door duidelijk aan te geven waaraan deze moeten voldoen in de zoekfuncties op de datingsites. Zo worden de profielen van leden getoond die hierin het meeste overeenkomen. Door meer over jezelf te delen en ook goed te weten wat je in een potentiële date zoekt, zul je meer succes hebben in het online daten. Er kan zo een stuk sneller een duidelijke match gevonden worden.

Eerste contact via chat

Zodra je iemand hebt gevonden die je aandacht wint, kun je ervoor kiezen om de ander een bericht te sturen. Vaak kun je een eerste like die kant opsturen, om te zien of de ander ook interesse in jou heeft. Wanneer dit het geval is, of de datingsite geeft aan dat jullie een potentiële match zijn, kun je een bericht sturen via de chatfunctie. In sommige gevallen is dit gratis, bij andere sites zul je hiervoor moeten betalen. Je weet dan echter wel beter dat de ander daadwerkelijk interesse heeft, anders zou die niet een bericht terugsturen. Via de chatfunctie kun je zo eerste gesprekken voeren en ontdekken of er inderdaad sprake is van een aantrekking en of er een wens is voor een verdere date. Je leert de ander al wat beter kennen en weet ook op grond van de gedeelde interesses wat een leuk idee is voor een date. Het online daten wordt zo een waar succes.

een gebruiker die een 'like' of een initiële interesse signaleert naar een andere gebruiker op de datingsite

Realistische verwachtingen: de sleutel tot een serieuze relatie

Het vinden van een serieuze relatie kan een uitdagende maar ook zeer bevredigende ervaring zijn. Of je nu net begint met daten of al een tijdje single bent, de tips en adviezen in dit artikel kunnen je helpen om jouw zoektocht naar een langdurige relatie te vergemakkelijken. Onthoud dat het vinden van de juiste persoon tijd en moeite kan kosten, maar het is zeker de moeite waard. Blijf openstaan voor nieuwe ervaringen en wees niet bang om uit je comfortzone te stappen. Het belangrijkste is om trouw te blijven aan jezelf en je eigen behoeften en verlangens. Verder is het altijd goed om hulp te vragen wanneer je vastloopt of het gevoel hebt dat je niet verder komt. Als je op zoek bent naar meer tips en adviezen over dating en relaties, neem dan zeker een kijkje op onze website. Wij helpen je graag verder op weg naar een gelukkige en gezonde relatie!

2 reacties op “Serieuze relatie gezocht? Zo maak je de beste kans!”

  1. Does schreef:

    Ik woon in suriname zoek een man in nederland vaste relatie

  2. Does schreef:

    Ik ben op zoek naar een man om een duur samen relatie te hebben sammen oud worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---