Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Tijd voor jezelf = sterkere relatie met een time-out!
time-out

Tijd voor jezelf = sterkere relatie met een time-out!

Welke online datingsite?
31 augustus 2023

Een relatie is een belangrijk aspect van ons leven en vereist veel tijd, energie en aandacht. Het is echter belangrijk om te realiseren dat tijd voor jezelf nemen eveneens cruciaal is voor het onderhouden van een gezonde en gelukkige relatie. In deze blog bespreken we de voordelen van tijd nemen voor jezelf in een relatie en hoe dit bijdraagt aan een gezonde en gelukkige relatie op de lange termijn. Lees verder om te ontdekken hoe tijd nemen voor jezelf de communicatie verbetert, hoe je tijd voor jezelf kunt inpassen in een druk leven en nog veel meer. Ben je klaar om te investeren in je relatie door tijd voor jezelf te nemen? Lees dan verder!

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Een time-out kan een relatie redden

Het kan zijn dat je even niet lekker in je relatie zit. Misschien twijfel je wel over de relatie, misschien zijn er minder heftige dingen waar je even niet zeker over bent en heb je even pauze nodig in je relatie. In ieder geval kan een time-out je helpen om duidelijkheid te krijgen over wat je nu eigenlijk wil in het leven. Het is  belangrijk dat je een time-out nemen op de goede manier doet, want anders is de kans erg groot dat je juist van elkaar afdrijft. Bedenk dus goed of de time-out echt is wat je wil, of dat je eigenlijk gewoon de relatie wilt verbreken maar het niet durft. Dan kun je beter direct eerlijk zijn – dit is ook netjes tegenover je partner. Als je twijfelt, dan kan een time-out je relatie juist redden.

tijd voor jezelf

Hoe lang is een time-out?

Soms is een time-out van een week genoeg en soms heb je twee maanden nodig om tot jezelf te komen. Vaak is het wel zo, dat hoe korter de time-out in eerste instantie is, hoe beter de relatie ervoor staat. Als je twee maanden bij elkaar weg wilt zijn, is er bijna sprake van een proefscheiding – dan wil je eigenlijk vooral zeker weten of de keuze die je in je hoofd gemaakt hebt het beste is. Als de periode korter is, bijvoorbeeld een week of drie weken, dan kan dit ook al als erg lang aanvoelen. Het is heel belangrijk dat je niet zomaar gaat flierefluiten: er is wel werk aan de winkel.

De voordelen van tijd nemen voor jezelf in een relatie

Tijd nemen voor jezelf in een relatie is van groot belang voor persoonlijke groei en het versterken van de band met je partner. Het geeft je de kans om op adem te komen, te reflecteren en je energie op te laden. Het creëert ook ruimte om individuele interesses en passies te verkennen, wat leidt tot een verrijking van de relatie. Bovendien helpt het om je relatie uit balans te houden en vermijdt het gevoelens van overbelasting en verbranding. In essentie draagt tijd nemen voor jezelf bij aan een gezonde en gelukkige relatie op de lange termijn.

twee wegen

Benut de time-out goed

Als je ervoor gekozen hebt om een time-out te nemen in je relatie, dan is het geen kwestie van zomaar een maand afstand nemen. Het is vaak aan te raden om een relatietherapeut in te schakelen, deze kan jou en je partner optimaal helpen met het vinden van het beste traject. De relatietherapeut kan een goede inschatting maken van het slagen van een relatie en hierbij een passende time-outlengte vinden. Vervolgens is het vaak zo dat je samen of apart afspraken hebt met de relatietherapeut.

Liever geen relatietherapeut

Ook als je geen relatietherapeut in wilt schakelen is het belangrijk dat je met elkaar afspreekt tijdens de time-out. Je hebt allebei veel tijd voor jezelf en je kunt dus allebei goed nadenken. Het is dan belangrijk dat jullie ook deze gevoelens naar elkaar uiten. Zo kun je na elke afspraak weer een goede stap zetten. Als je tijdens de time-out met elke afspraak iets dichter bij elkaar komt, is er een kans dat jullie relatie weer nieuw leven ingeblazen wordt.

relatietherapie

Blijf met elkaar praten

Het is niet aan te raden om niet met elkaar af te spreken: na een lange time-out weer met elkaar spreken kan ervoor zorgen dat jullie verwachtingen ver uit elkaar liggen. Misschien wil je partner er na drie weken weer vol voor gaan, en heb jij besloten dat je de relatie wilt beëindigen. Het is niet voordelig om elkaar zo lang in onwetendheid te laten Het is belangrijk dat je elkaar meeneemt in het denkproces. Zo heeft jullie relatie de meeste kans van slagen.

Hoe tijd nemen voor jezelf een relatie op de lange termijn gezonder maakt

In onze drukke levens is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, zeker in een relatie. Veel mensen denken dat ze altijd beschikbaar moeten zijn voor hun partner, maar het tegenovergestelde is waar. Door tijd voor jezelf te nemen, maak je je relatie op de lange termijn gezonder en sterker. Wanneer we tijd voor onszelf nemen, krijgen we de gelegenheid om onze gedachten en emoties te ordenen, op adem te komen en onszelf te heroriënteren. Dit kan ons helpen om frisser en energieker te voelen, wat ons in staat stelt om onze partner en onze relatie beter te waarderen en te onderhouden.

Kompas

Interesses en passies verkennen

Bovendien geeft tijd nemen voor jezelf ons de gelegenheid om individuele interesses en passies te verkennen en te ontwikkelen. Dit leidt tot een verrijking van onze persoonlijkheid en verhoogt onze zelfwaardering, wat weer positief is voor onze relatie. In essentie is tijd nemen voor jezelf een noodzakelijke investering in je relatie op de lange termijn. Het bevordert persoonlijke groei en het versterken van de band met je partner, wat leidt tot een gezonde en gelukkige relatie. Dus, plan regelmatig tijd in voor jezelf en zie hoe het je relatie ten goede komt!

Tijd voor jezelf nemen is cruciaal

In afsluiting hopen we dat we hebben aangetoond hoe belangrijk tijd nemen voor jezelf is voor het onderhouden van een gezonde en gelukkige relatie. Het is belangrijk om je partner en jezelf de tijd en ruimte te geven om te groeien en te bloeien, en tijd voor jezelf nemen is daar een cruciaal onderdeel van. Probeer dit op te nemen in je dagelijkse routine en ervaar de positieve veranderingen in je relatie zelf. Onthoud dat tijd nemen voor jezelf een investering is in je relatie op de lange termijn en het zal zeker zijn vruchten afwerpen. Bedankt voor het lezen en we hopen dat je geïnspireerd bent om tijd voor jezelf in te plannen voor het versterken van je relatie.

2 reacties op “Tijd voor jezelf = sterkere relatie met een time-out!”

 1. laurent schreef:

  Hoy wat een mooie onderzoek Sanne en Pleun ik heb relaties gehad en hier ook ervaring mee en wil dit taboe door breken het is voor mij ook een uitdaging hoor en zenuwachtig maar wil graag met dit onderzoek mee werken ik hoop op een reachtie van een lief persoon en die hier toch openhartig wil zijn en dat het niet gemakkelijk zal zijn meer een spanning hoor maar wat ik al schrijf het mag een open kaart te zijn en hey is nog een taboe fijn dat jullie samen hier een onderzoek in willen doen misschien tot later lieve groet

 2. Pleun Kivits en Sanne van de Pol schreef:

  Goedemiddag,

  voor het vak levensbeschouwing op school doen wij een onderzoek naar het taboe op datingsites en internetrelaties. We zijn op zoek naar iemand die onze vragen over dit onderwerp kan beantwoorden. Wellicht heeft u als relatietherapeut weleens te maken (gehad) met dit soort relaties. We hopen dat u ons kan helpen.

  Met vriendelijk groet,

  Sanne van de Pol en Pleun Kivits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---