Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / De belangrijkste vraag die je relatie kan redden!
ruzie

De belangrijkste vraag die je relatie kan redden!

Welke online datingsite?
31 maart 2021

Het is één van de meest ongemakkelijke posities om je in te bevinden, namelijk in een ruzie met de persoon van wie je houdt. Uiteraard wil je maar al te graag dat dit snel weer over is, al is hier vaak meer voor nodig. Zeker als het diepgaande kernproblemen aantikt binnen je relatie, zul je deze toch moeten uitpraten op een gegeven moment. Op andere momenten gaan de ruzies enkel over je wil doordrukken en wordt het lastig om het perspectief van de ander te zien. 

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Ruzie neutraliseren

Gelukkig is er één vraag die de dynamiek van dergelijke ruzies kan draaien. Door te vragen: ‘wat heb je van mij nodig?’, neutraliseer je menige ruzie, haast direct om de volgende redenen:

1. Jezelf verklaren naar begrip voor partner

Eén van de grootste fouten die mensen maken als ze ruzie hebben, is dat ze alles in werking stellen om hun eigen kant van het verhaal te verklaren. Als het één niet werkt, proberen ze het op een andere manier totdat beide partijen gefrustreerd en uitgeput zijn. Door de vraag te stellen, ‘wat heb je van mij nodig?’, draai je de aandacht naar de ander waarbij je hem of haar aan het woord laat en je interesse toont voor het perspectief van de ander.

vraag stellen

2. Het werkt, ongeacht waarover de het conflict gaat

Vaak is het advies dat koppels krijgen over communicatie gericht op het onderwerp van het conflict. Dit kan over financiële aangelegenheden gaan of over het oppeppen van je seksleven samen. De vraag ‘wat heb je van mij nodig?’ heeft echter betrekking op elk aspect van de relatie en zal hierdoor altijd aanslaan.

3. Je adresseert het grotere geheel

In een gevecht met iemand van wie je houdt, verlies je jezelf gemakkelijk in de details. Door de vraag ‘wat heb je van mij nodig?’, doorbreek je dit patroon en richt je je op het grotere geheel. Je verschuift de aandacht van iets willen, naar iets nodig hebben. De ruzie kan soms over heel andere dingen gaan, dan de uiteindelijke trigger die tot de ruzie heeft geleid. Door naar de kern van het verhaal te gaan, is het probleem gemakkelijker op te lossen.

ruzie

4. Bereidheid om te veranderen

De vraag is niet ‘wat heb jij nodig?’. Dit legt een verwachting bij de ander om ergens in tegemoet te komen. Door te vragen ‘wat heb je van mij nodig?’ geef je aan dat je open staat om je partner te helpen om tegemoet te komen aan diens behoeften. Je negeert hierbij niet je eigen gevoelens en verlangens. Koppigheid kan elke ruzie versterken, maar door dit gebaar komt er een weg naar een oplossing.

5. Het is neutraal

Er zit geen aannames in de vraag ‘wat heb je van mij nodig?’. Je erkent enkel dat binnen een relatie beide partners bepaalde behoeften hebben. Als niemand eigen behoeften zou hebben, zou er haast geen oorzaak zijn die tot ruzies zouden leiden. Voor de rest is deze vraag volslagen neutraal. Beide partners kunnen deze vraag gebruiken en productieve resultaten behalen.

neutraal

6. Het toont compassie

De vraag ‘wat heb je van mij nodig?’ geeft aan dat je werkelijk geeft om de beweegredenen van de ander en dat hun welzijn je belangrijker is dan de ruzie zelf. Anders zou je een dergelijke vraag niet stellen. Zelfs als het niet bewust wordt opgemerkt, zal het op een dieper niveau aankomen en dit zal het gevoel sussen. Zeg de vraag met compassie in je stem en zie hoe de magie zich ontvouwt.

3 reacties op “De belangrijkste vraag die je relatie kan redden!”

 1. Avatar for Sphinx Sphinx schreef:

  Het gaat niet om de belangrijkste vraag. Het gaat om het belangrijkste gegeven:

  Vrouwen denken dat mannen wel zullen veranderen, terwijl mannen denken dat vrouwen hetzelfde zullen blijven.

  ——————————–

  Ook interessant is het onderzoek naar de werkelijk redenen waarom vrouwen meer dan twee keer zoveel een scheiding initiëren: het feit dat ze zekerheid heeft het contact met haar kinderen niet verliest. Andersom geredeneerd een behoorlijk egocentrische (egoïstische?) actie.

  Nu hadden we afgelopen week een discussie over het niet-willen-trouwen, waarop de aanwezige dames zich afvragen waar de romantiek gebleven is. Jawel, hierboven staat jullie (eigen) antwoord!

  • Avatar for Ima Ching Ima Ching schreef:

   Vrouwen denken dat ze zelf ook hetzelfde blijven (of op z’n minst weinig veranderen) als ze in de spiegel kijken. Ze werken niet voor niets met (niet-recente) foto’s die de werkelijkheid verhullen…

 2. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

  Wist je dat ik onlangs de loterij had gewonnen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items