Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Gezonde conflicten: het geheim achter een sterke relatie!
conflict

Gezonde conflicten: het geheim achter een sterke relatie!

Welke online datingsite?
09 augustus 2023

Conflicten zijn onvermijdelijk in elke relatie, maar hoe je ermee omgaat is bepalend voor de gezondheid en duurzaamheid van jouw samenwerking. In plaats van ruzie te maken, is het belangrijk om conflicten op een gezonde manier aan te gaan. Dit betekent niet dat conflicten altijd eenvoudig zijn op te lossen, maar door de juiste aanpak kun je een einde maken aan onnodige ruzies en het vertrouwen in je relatie versterken. In dit artikel delen we tips en trucs voor gezonde conflicten in jouw relatie, zodat jij en je partner beter kunnen samenwerken en problemen op een effectieve manier kunnen oplossen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Hoe ga je een gezond conflict aan met je partner?

Een gezonde relatie kent naast genegenheid, respect en waardering ook de mogelijkheid om conflicten op te lossen. In menig goede relatie komt wel ruzie voor en dit is bovendien een goed teken, aangezien er nog voldoende passie en vuur en dus interesse in de relatie aanwezig is als je met je partner op momenten even onmin hebt en in een ruzie belandt. Als dit niet meer het geval zou zijn, kun je er ergens op wachten dat de relatie op een einde loopt. Maar hoe ga je een gezond conflict aan met je partner?

conflict partner

Een ruzie op zijn tijd kan geen kwaad

Wanneer beide partners niet meer de moeite nemen om elkaar te bereiken en conflicten dusdanig afwezig zijn, kan het zijn dat er sprake is van een afnemende verbinding. Een ruzie op zijn tijd is dus een hoopvol teken dat je nog voldoende moeite voor elkaar wilt doen om de relatie een kans te geven. Toch is het belangrijk dat een conflict op een gezonde manier wordt opgelost, zodat je dichter naar elkaar toegroeit, in plaats van uit elkaar. Wanneer je bereid bent de ander werkelijk te horen en open te staan voor de beweegredenen van je partner, zal een conflict zelfs goed zijn voor je relatie. Maar hoe maak je op gezonde wijze ruzie met je partner? Houd hierbij de volgende punten in acht.

Analyseer je conflicten

Vaak scheelt het al een heleboel als je bereid bent om goed naar je conflicten te kijken en te ontdekken wat deze werkelijk in werking stelt. Vaak zijn het dezelfde triggers die ervoor zorgen dat er ruzie komt en speelt eenzelfde bandje zich af totdat er weer rust komt en je elkaar weer kunt zien, zonder opgebouwde irritatie. Vaak komen ruzies op dezelfde momenten op een dag voor, wanneer er verschillende verwachtingen zijn in de onderlinge reacties. Een goed moment waarop dit kan optreden is het tijdstip waarop je elkaar thuis ontmoet.

analyseer conflict

Heb begrip voor de ander en de situatie

De één kan iets meer tijd nodig hebben voordat er werkelijk contact kan plaatsvinden, terwijl de ander zich hierdoor afgewezen kan voelen. Een dergelijke ruzie heeft dan verder weinig om het lijf, maar het is wel verstandig om op te merken wat de triggers zijn, voordat het als een daadwerkelijk obstakel kan worden gaan ervaren. Een conflict kan dan serieuzer worden genomen, dan het werkelijk is. Begrip over het waarom kan dan helpen om een andere houding hierin te nemen, zodat beiden zich op dat moment niet beledigd voelen.

Plan je ruzies

Het is lang niet altijd effectief om je ruzies uit te vechten op het moment dat deze opkomen. Vaak is het dan niet de juiste situatie en lopen emoties onnodig hoog op, omdat je moeizaam uit je woorden komt. Het is dan ook beter om een specifiek moment in te plannen, waarop je één en ander kunt uitpraten. Vaak ben je dan in een andere mindset en heb je even goed over je argumenten kunnen nadenken. Op een verantwoorde manier kun je deze dan voorleggen en bespreken, zonder dat de initiële onrust en frustratie nog direct aanwezig is. Een conflict is zo gemakkelijker op te lossen en je zeg minder snel dingen waar je later spijt van zult krijgen.

plannen

Stel een time out voor

In een conflict kan het voorkomen dat één of beide partners in een ‘vlucht, vecht of bevriezing stand’ komen te staan. Hierbij lopen de stress levels hoog op en wordt het lastig om nog duidelijk te communiceren. Het is voor beide partners dan raadzaam om even terug te trekken uit de situatie, zodat er rust ontstaat. Ook als enkel één partner in een stressstand staat en de ander eindeloos probeert om de ander te bereiken, zal dit nadelig zijn voor de onderlinge verstandhouding. Er zal niets positiefs uit een dergelijke situatie voorkomen. Het is dan beter om even een time out te nemen, waarbij beiden zichzelf weer even kunnen vinden. Het gesprek kan dan later opnieuw worden hervat, wanneer de angsten en onzekerheden zijn gesust.

De kunst van het luisteren tijdens conflicten

Luisteren is een onderschatte, maar belangrijke vaardigheid tijdens conflicten in een relatie. Het is niet altijd gemakkelijk om je eigen standpunt los te laten en de andere persoon echt aan te horen, maar door actief te luisteren kun je begrip creëren en conflicten op een effectieve manier oplossen. In dit artikel bespreken we de kunst van het luisteren tijdens conflicten en hoe dit je relatie ten goede kan komen. Of je nu net begint in een nieuwe relatie of al jaren samen bent, deze vaardigheid is van groot belang voor een gezonde en gelukkige samenwerking. Lees verder om te ontdekken hoe jij een beter luisteraar kunt worden tijdens conflicten.

oplossen conflict

Actief luisteren

Een goede luisteraar zijn tijdens conflicten betekent dat je aandacht hebt voor de andere persoon en begrip toont voor hun gevoelens en standpunten. Dit creëert een sfeer van vertrouwen en respect, wat de basis is voor elke gezonde en constructieve relatie. Het is belangrijk om te onthouden dat conflicten een normaal onderdeel zijn van elke relatie en dat het gaat om hoe je met deze conflicten omgaat. Door actief te luisteren kun je de andere persoon echt begrijpen en hun bezorgdheden verduidelijken. Dit geeft hen het gevoel gehoord en gewaardeerd te worden en maakt het makkelijker om samen tot een oplossing te komen. Het is ook belangrijk om te luisteren zonder oordeel of veroordeling, omdat dit de andere persoon alleen maar verder afstoot en het conflict verergert.

Conflicten kunnen een relatie verbeteren

Onthoud dat conflicten niet altijd slecht zijn, maar juist kunnen bijdragen aan de groei en verbetering van jouw relatie. Door de kunst van het gezonde conflicten aangaan te beheersen, kun je je relatie versterken en ervoor zorgen dat jij en je partner beter kunnen samenwerken. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren, te luisteren naar elkaars perspectieven en samen te werken aan een oplossing. Volg deze tips en trucs en je bent op weg naar een gezonde en duurzame relatie.

 

4 reacties op “Gezonde conflicten: het geheim achter een sterke relatie!”

 1. superboer schreef:

  vele vrouwen op date sites schrijven bij hun profiel dat ze een heet hoofd zijn; tja zegt al genoeg toch mgtow? en ik gelooft ook niet dat je er een leuke lieve normale vrouw tegen komt op enkele na.

 2. MGTOW schreef:

  Precies, je kunt beter MGTOW gaan.
  Die 10 minuten sex die je af en toe krijgt is het niet waard om je leven lang op eieren te lopen en je te voegen naar haar grillen en grollen. Want bij veel moderne vrouwen is een relatie een continu conflict, een continue machtstrijd. Continue ontevredenheid. Als je als man hard werkt en succesvol wilt zijn kun je dat helemaal niet gebruiken als je thuiskomt. Dan wil je rust aan je kop, geen conflict. Op datingsites staan voornamelijk vrouwen die zeer moeilijk in de omgang zijn, maar zij zijn ook heel veeleisend en willen een man die succesvol is en geslaagd in het leven. Deze combinatie kan dus niet. Daarom zie je steeds meer MGTOW mannen en crazy cat women.

 3. superboer schreef:

  ja zo is het maar net mgtow/ maar of je dan als man er erg rouwig om moet zijn?

 4. MGTOW schreef:

  Echtscheidingen: meer dan 70% op initiatief van de vrouw
  Echtscheidingen met hoog opgeleide vrouw: meer dan 90% op initiatief van de vrouw (Amerikaans onderzoek)

  Water bij de wijn doen? waarom zou je als je via de smartphone binnen handbereik een dozijn nieuwe vriendjes kunt krijgen. Bij een scheiding is de man toch ook vaak de netto-betaler.
  Met een moderne en bazige feministische vrouw heb je al snel een conflict en je verliest altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---