Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Eindelijk de oplossing voor eindeloze ruzies met je vriend/vriendin!
ruzie vriend vriendin

Eindelijk de oplossing voor eindeloze ruzies met je vriend/vriendin!

Welke online datingsite?
15 september 2023

Als je in een relatie zit, is het normaal om af en toe onenigheid te hebben met je partner. Maar wat als deze ruzies steeds vaker voorkomen en je het gevoel hebt dat je in een vicieuze cirkel bent beland? Veel stellen hebben te maken met terugkerende conflicten en het kan een zware tol eisen van zowel de relatie als de individuen. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van vaak terugkerende ruzies en bieden we tips en adviezen hoe je deze kunt voorkomen en oplossen. Van communicatieproblemen tot onopgeloste spanningen, we behandelen verschillende aspecten die kunnen bijdragen aan ruzies in relaties. Lees verder om erachter te komen hoe je je relatie kunt verbeteren en terugkerende ruzies kunt vermijden.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Vaak ruzie hebben met je vriend of vriendin: Wat te doen?

Geen relatie is hetzelfde. Ook in de beste relaties, waar beide partners werkelijk om elkaar geven en het beste met elkaar voor hebben, zal op een gegeven moment sprake zijn van onenigheid. Dit kan uitlopen tot ruzies, waar dan even een periode van afstand ontstaat. Vaak is het na het inlassen van wat rust en bezinning mogelijk om weer tot elkaar te komen en over de onenigheid te stappen. Wanneer dit echter eerder regel dan uitzondering wordt, kun je je afvragen of de relatie wel een lang leven is geschonken. Vaak schiet je in een patroon van ruziemaken en kan het lastig zijn om hier nog uit te komen.

ruzie verdrietig

Ruzie soms om niets, soms om van alles!

Om schijnbaar niets lijken beide partners dan uit hun slof te schieten en in het verweer te gaan, terwijl dit voor anderen mogelijk nergens over lijkt te gaan. De relatie neemt dan een wending met een neerwaartse spiraal aan frustraties en irritaties, waarbij het belangrijk is om inzicht te krijgen in het waarom van een dergelijk ongenoegen. Ook kan het helpen om te analyseren waarom je dusdanig strijdbaar op je partner reageert. Zo kun je ontdekken of er ook andere manieren zijn om met je partner te communiceren. Op deze wijze kun je echt je relatie verbeteren en niet steeds in een ruzie te eindigen.

Effect van ruzie

Ruzie heeft een duidelijke uitwerking op de relatie. Een belangrijk gevolg is dat beide partners een contante mate van stress ervaren, wat nadelige gevolgen heeft voor positieve aspecten als veiligheid, vertrouwen en betrokkenheid binnen de relatie. Je belandt op een gegeven moment in een vicieuze cirkel waarbij je bij voorbaat al gaat anticiperen wat de reactie van de ander gaat zijn. Onbewust of later mogelijk zelfs bewust ga je hierop inspelen en dit heeft gevolgen voor je eigen houding tegenover de ander. Wanneer er te veel ruzie optreedt, zullen beide partners dit gaan verwachten en een defensieve of verwijtende houding aannemen, zonder dat er zelfs nog maar sprake is van een incident. Deze worden zo vanzelf gevormd en houdt de partners in de rol van ruziemakende tegenstanders. Van een liefde- en begripvolle relatie is dan langzaamaan geen sprake meer.

Effect van ruzie

Stress

De mate van stress neemt toe, waardoor er niet langer rationeel gedacht kan worden noch een ontspannen, betrouwbare houding kan worden aangenomen. Stress is zo de leidraad binnen de relatie en hierdoor zal telkens weer een nieuwe ruzie tot stand komen. Stress leidt tot drie reactiemogelijkheden, namelijk het bekende vechten, vluchten of bevriesgedrag. Geen van deze is positief voor een langdurig behoud van je relatie. Om ruzie te vermijden, kun je elkaar gaan ontlopen, wat uiteindelijk tot nog verdere verwijdering tussen jullie beiden zal leiden. Je zult elkaar steeds minder goed gaan begrijpen en liggen nauwelijks nog op één lijn. Hierdoor is de kans op ruzie enkel nog waarschijnlijker.

Ruzie-patronen

Om uit te zoeken wat jullie steeds weer in een dergelijke strijdbare houding houdt, is het belangrijk om te kijken naar jullie ruzie-patronen. Als je werkelijk naar je relatie, jezelf en je partner zult kijken, ontdek je snel genoeg welke thema’s triggers zijn die jullie ongetwijfeld in ruzie doen uitbarsten. Dit kunnen onbenullige dingen zijn, maar uiteraard ook zaken die er werkelijk toe doen.

Vaak ligt er een andere, diepere reden ten grondslag en het is belangrijk om deze naar de oppervlakte te krijgen. Zo krijg je meer inzicht in jullie relatie en kun je ontdekken wat jullie in ruziestand houdt. Zodra je ontdekt hebt, waar de ruzies telkens over gaan en wat hiertoe aanleiding geeft, kun je gemakkelijker met elkaar afspreken om dit eerder de kop in te drukken. Zo lopen de gemoederen niet onnodig hoog op en wordt voorkomen dat er discussies nodig zijn om met elkaar in contact te komen.

ruzie patronen

Terug naar het verleden

Vaak spelen thema’s uit beider jeugd een belangrijke rol in hoe je met een relatie omgaat. Je leert als kind immers hoe je met andere mensen omgaat, door naar de wisselwerking tussen je ouders te kijken. Als hierin patronen van afwijzing, afstand of ruzie gebruikelijk waren, zul je dit ongetwijfeld meenemen naar eigen relaties als volwassen partner. Het is belangrijk om hier inzicht in te krijgen, zodat je hier een andere wending aan kunt geven en leert juist te communiceren. Hier is wel een bewuste en betrokken houding voor nodig en een daadwerkelijke wil om nader tot elkander te komen.

Praat het uit

Als een ruzie dan toch onvermijdelijk blijkt, is het verstandig om eerst de gemoederen te sussen. Daarna zal pas een daadwerkelijke communicatie over het gebeuren mogelijk worden. Een gezonde ruzie met je partner kan soms helpen om de lucht te klaren.  Door open te staan voor de mening en beleefwereld van de ander, zul je tevens dichter bij je eigen gevoelens komen en deze kunnen delen. Door elkaar te zien en te begrijpen, groeit een wederzijds begrip en zal toenadering mogelijk worden. Je leert zo een andere manier van communiceren met elkaar aan en dit zal ten goede komen voor je relatie.

Je zult merken dat je minder snel de neiging zult hebben om je defensief op te stellen en ruzie zal vanzelf minder voor gaan komen. Beide partners moeten wel bereid zijn om hun gelijk los te laten en daadwerkelijk de relatie voorop te stellen. Enkel door een betrokken en persoonlijke communicatie zal de relatie meer verdieping kunnen krijgen en zal ruzie maken steeds meer tot het verleden behoren.

Praat het uit


Ruzie maken met je partner, soms kan het helpen!

Soms kom je van die stellen tegen die beweren dat ze nooit ruzie hebben. Dat kan natuurlijk, gezegend zijn zij die het altijd met elkaar eens zijn en waar nooit een onvertogen woord valt. Het kan zijn dat je partner een totaal ander karakter heeft dan jou. Maar in de beste relaties komt wel eens ruzie voor en dat kan op zich helemaal geen kwaad. Soms is het juist goed om ruzie te maken en je zegje te doen. Dat werkt vaak beter dan altijd maar je mond te houden en het ongewenste gedrag van je partner stilzwijgend te pikken. De frustraties lopen dan alleen maar op, en als de bom dan barst is de ruzie vaak een stuk heftiger.

Een gezonde ruzie klaart de lucht

Het is op zich heel gezond om eens flink met elkaar van mening te verschillen. Dit gebeurt ook in de politiek. Politici kunnen elkaar tijdens een debat stevig te lijf gaan met argumenten voor en tegen. Maar na afloop van de vergadering drinken ze gewoon samen een biertje en gaan met een hartelijke groet uit elkaar. Op die manier zijn ze een gezond conflict aangegaan, met als gevolg dat daarna de lucht is geklaard.

Zo werkt het vaak ook in relaties. Je kunt stevig met elkaar van mening verschillen en dan kunnen er soms harde woorden vallen, maar de kans is wel aanwezig dat je er uiteindelijk samen uit komt. Als hij niet mee wil naar de verjaardag van jouw moeder en daar ontstaat een knallende ruzie over, dan kun je uiteindelijk boos weglopen en zeggen dat je wel alleen gaat, maar de slotconclusie kan ook zijn dat hij wel mee gaat, maar dat jullie daar niet de hele middag plus het avondeten blijven zitten, maar na een paar uurtjes weer opstappen.

gezonde ruzie klaart de lucht

Seks na een ruzie, werkt dat?

Soms eindigt ruzie met een vrijpartij. Dat klinkt misschien vreemd maar het komt vaker voor dan je denkt. Vaak gebeurt dit als jullie allebei eigenlijk niet meer weten waar de ruzie ook alweer over ging. En als jullie uitgepraat zijn over de argumenten voor en tegen en uiteindelijk tot de conclusie komen dat het een onzinnige ruzie was die de moeite niet waard was. Dan is een vrijpartij na zo’n ruzie een prima afsluiter. Het wordt een ander verhaal als er wel degelijk een essentiële discussie aan de ruzie vooraf ging en als jullie het over dit onderwerp nog steeds niet eens zijn. Dan kun je de ruzie “af vrijen” maar het probleem is er nog steeds en zal een volgende keer opnieuw een verhitte discussie opleveren.

Regelmatig ruzie in een relatie is vaak funest

Zo af en toe een stevige discussie of zelfs ruzie waarbij de één boos met zijn kussen naar de logeerkamer vertrekt is niet zo erg. Maar als je vaak ruzie en voortdurend strijd hebt in je relatie is er wel degelijk meer aan de hand. Dan is het misschien een idee om eens met een relatietherapeut te gaan praten als jullie er samen niet meer uit komen. Zeker als er kinderen zijn is het niet verstandig om steeds heftige woordenwisselingen te hebben. Als de kinderen daaronder gaan lijden loop je de kans dat anderen, zoals de school of buren die jullie steeds ruzie horen maken, instanties als Jeugdzorg inschakelen. Dit kun je beter voor zijn door zelf tijdig hulp te zoeken.

ruzie funest

Hoe je vaak ruzie met je vriend of vriendin kunt verminderen

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in waarom je vaak ruzie hebt met je vriend of vriendin en hoe je dit kunt verminderen. Onthoud dat ruzie maken een natuurlijk onderdeel is van elke relatie, maar dat het belangrijk is om op een gezonde en respectvolle manier met conflicten om te gaan. Door te werken aan communicatie, begrip en het verminderen van stressfactoren kun je de frequentie en intensiteit van ruzies verminderen en de relatie versterken. Vergeet niet om open te staan voor verandering en om samen te werken aan een gezonde en gelukkige relatie. En als je merkt dat je er samen niet uitkomt, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een professional. Met de juiste tools en mindset kun je werken aan een sterke en duurzame relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---