Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht - Online dating & relaties / Hoe word ik beter in sociaal contact?
Hoe word ik beter in sociaal contact?

Hoe word ik beter in sociaal contact?

Welke online datingsite?
15 februari 2021

Het leven wordt een stuk gezelliger als je een goed en aangenaam sociaal leven hebt. Het is voor iedereen belangrijk om goed te weten hoe je moet communiceren. Daarnaast is het belangrijk hoe je vriendschappen en interacties met andere mensen weet te onderhouden. Doe dit op een aangename en productieve manier. Lang niet iedereen leert deze vaardigheden volledig te beheersen in het opgroeien tot volwassen mens. Juist dan kan het lastig zijn om jezelf een houding te geven in sociale gelegenheden, waar je nieuwe mensen ontmoet en je begeeft in grote groepen onbekenden.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Jezelf verbeteren in sociaal contact

Om meer gemak te ervaren in zulke situaties en om populairder te worden, is het zeker raadzaam om jezelf te verbeteren in je kwaliteiten om in sociaal contact te engageren. Dit kan soms een hele uitdaging zijn en ook kun je nauwelijks verwachten dat je in één klap de gangmaker van het feest gaat worden. Toch zijn er met enkele simpele tips en methodes grote stappen te zetten richting een meer open en benaderbare houding.

sociaal contact

Zelfreflectie, durf jezelf te zien!

Een goed begin om beter te worden in sociaal contact is om je bewust te worden van je manier van reageren en je houding die je tegenover onbekenden aanneemt. Zo kun je ontdekken hoe je overkomt op anderen en welke aanpassingen je hierin kunt maken om een betere eerste indruk achter te laten. Ook helpt het je om inzicht te krijgen in het waarom van je reactie en welke redenen er achter een bepaalde houding liggen.

Wat werkt wel en wat niet?

Je kunt hier dan vervolgens mee aan de slag gaan om te zien wat hiervan oude reactiepatronen zijn, die nu niet langer meer goed voor je werken en mogelijk ook niet meer nodig zijn. Vaak reageren we nog vanuit oude herinneringen over vergelijkbare situaties en kunnen we niet vrij reageren zoals we graag willen, uit angst dat eenzelfde verhaal zich herhaalt. Toch is dit lang niet altijd het geval en mag je leren om open te staan voor nieuwe ervaringen, waarin je wel met zelfvertrouwen deel kunt zijn van het sociale verkeer.

Lichaamstaal zegt veel

lichaamstaal spiegelen

Door goed te letten hoe je reageert, kun je ook je lichaamstaal gespiegeld krijgen in de houding van anderen. Door je bewust te zijn van wat je op fysiek vlak uitstraalt, wordt het mogelijk begrijpelijker waarom je bepaalde reacties terugkrijgt. Lichaamstaal bestrijkt ongeveer 50% van de totale communicatie en een eerste indruk is vaak gebaseerd op hoe zelfverzekerd je jezelf presenteert. Het is dan ook belangrijk dat je lichaamshouding open is, vriendelijk en uitnodigend. Wanneer je jezelf terugtrekt en afwacht tot de ander naar jou toekomt, zal er weinig tot geen interactie plaatsvinden. Een dappere houding waarbij je zelf het voortouw neemt en iedereen in de ruimte begroet, vanuit een punt van zelfverzekerdheid in jezelf, breekt vaak gelijk het ijs. Dit kan al door een simpele glimlach of anders door het schudden van handen.

Blijf in contact

Wanneer er nieuwe mensen deel worden van het sociale verkeer, begroet deze dan even spontaan en uitnodigend. Zo houd je zelf de controle en toon je jezelf sociaalvaardig, waardoor anderen zich sneller op hun gemak voelen. Door goed te luisteren naar wat iemand anders zegt en daadwerkelijke interesse te tonen, wordt dit nog extra versterkt. Het delen van eigen ideeën of ervaringen kan hierin een goede opening zijn, die blijk geeft van vertrouwen en medeleven. Realiseer je dat het voor anderen net zo spannend kan zijn om met onbekenden te praten. Door geduld op te brengen en niet zelf in stress te schieten, blijft de deur open om in contact te blijven en een aangename communicatie te onderhouden.

sociaal contact mensen

Daten op afstand

Een effectieve methode om beter te worden in sociaal contact, is om lid te worden van een online datingsite. Hier ontmoet je mensen met verschillende achtergronden en kun je volop oefenen met communiceren, zonder dat je persoonlijk hoeft af te spreken. Door jezelf op een goede manier in de datingmarkt te zetten kun je eenvoudig met andere mensen in contact komen. Vaak kun je gebruikmaken van de chatfunctie en zo je sociale vaardigheden oefenen en in praktijk brengen, vanaf een veilige afstand tot de ander. Het directe persoonlijke contact blijft dan nog wat achterwege. Dit hoeft pas plaats te vinden wanneer je hier zelf voor kiest en het idee hebt dat je eraan toe bent. Sociaal contact wordt zo snel een stuk beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste items