Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Ruzie met je partner kan je brein blijvend beschadigen!
brein

Ruzie met je partner kan je brein blijvend beschadigen!

Welke online datingsite?
11 september 2023

Wist je dat ruzies met je partner niet alleen emotioneel maar ook fysiek invloed kunnen hebben op je brein? Uit onderzoek is gebleken dat frequente conflicten in een relatie kunnen leiden tot veranderingen in de structuur en werking van ons brein. In dit artikel gaan we dieper in op hoe ruzies met je partner het brein kunnen beïnvloeden en welke gevolgen dit kan hebben voor je emotionele en cognitieve gezondheid. Lees verder om te ontdekken hoe je het beste met conflicten in je relatie om kunt gaan en hoe je de effecten op je brein kunt beperken.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Ruziën met je partner verandert je brein!

Elke relatie kent verschillende fases. Vaak begint alles lief en aardig en groeit de relatie uit tot een huwelijk, waarna het ineens steeds vaker voorkomt dat je ruzie maakt over tal van onverschilligheden. Alhoewel ruzie met je vaste partner onvermijdelijk is, zijn er toch zeker manieren om sneller tot een wapenstilstand te komen. Uit onderzoek blijkt dat er bepaalde strategieën zijn die een ruzie met een partner kunnen verergeren en wanneer deze dus kunnen worden vermeden, zal dit gunstig zijn voor de echtelijke stabiliteit. Hieronder zal beschreven worden wat je kunt doen om de situatie niet erger te maken.

ruzie partner

Val niet terug op herinneringen

Herinneringen zijn lang niet altijd even accuraat als je verwacht. Vaak zijn de ervaringen zoals jij deze denkt te herinneren, beïnvloedt door je gemoedstoestand op dat moment. Wanneer je verdrietig was, nerveus of al in een slechte bui, dan kunnen bepaalde reacties van je partner anders vallen en daardoor ook anders worden opgevat. Daarnaast zul je de omstandigheden op een andere manier onthouden dan wanneer je destijds kalm, vrolijk of ongemoeid was. Het heeft dus weinig nut om je gelijk te halen in een ruzie, aangezien de herinneringen van beide mogelijk nauwelijks de juiste lading dekken. Het is dan ook beter om het gesprek in het heden te houden en te kijken hoe je hier het beste overheen kunt stappen om het te laten rusten. Een ruzie kan dan veel sneller worden bijgelegd.

Perceptie is niet altijd objectief

Hoe je reacties van je partner waarneemt, is niet altijd op waarheid berust. Evenmin is het volledig objectief, maar eerder beïnvloedt door hoe je je op dat moment voelt. Als er al spanning aanwezig is of je voelt je onrustig, onveilig of gestrest, dan gaat er te weinig zuurstof naar de verschillende onderdelen in het brein die de juiste verbindingen kunnen leggen om een situatie goed of op zijn minst neutraal in te schatten. Zolang je in een dergelijke staat verkeerd kun je nauwelijks verwachten dat je een blik of reactie van je partner juist inschat. Hierdoor kun je snel irritatie opwekken en ruzie krijgen. Voor je partner is het belangrijk om te realiseren dat niet direct kan worden verwacht dat je terugkomt op een verkeerd gemaakte inschatting. Het scheelt als de ander of jij het niet persoonlijk kan oppakken als dit gebeurt, zodat er op een later, rustiger moment op teruggeblikt kan worden.

Perceptie

Overschatting van communicatie skills

Verbale conversatie wordt vaak genoeg overschat, terwijl deze vaak arm is aan daadwerkelijk begrip, verbinding en duidelijkheid. In een gesprek verwacht je altijd vaak dat hetgeen je zegt ook begrijpelijk aankomt bij de ander en dat ook jijzelf de boodschap uit een verhaal van iemand anders haalt zoals dat bedoeld was. Dit blijkt in de praktijk doorgaans niet het geval, waardoor er miscommunicatie optreedt die ervoor zorgt dat je ruzie krijgt met je partner.

Begrip en communicatie in relaties

Je kunt iets heel anders horen, vanuit je eigen kader dan dat de ander probeerde uit te leggen. Wat voor de één waar is, is voor de ander een geheel ander verhaal. Dit kan in de loop der tijd uitgroeien tot grote proporties, waarbij je elkaar haast helemaal niet meer kunt bereiken in communicatie of een gezond conflict aan te kunnen gaan. Een goede oplossing hiervoor is om de tijd te nemen om elkaar werkelijk te verstaan. Door te herhalen wat de ander zegt en te vragen hoe iets bedoeld is, kan meer duidelijkheid ontstaan en zal de communicatie beter verlopen.

communicatie

Blikken ontwijken

Voor het corrigeren van mogelijke verkeerde indrukken of veronderstellingen die tijdens communicatie opkomen, is het belangrijk dat je de ander goed aankijkt. Je kunt zo de ogen en de mond lezen en hierdoor zal het brein reeds enkele van deze verkeerde interpretaties vanzelf rechtzetten. Wanneer je echter een ruzie via sms of telefoon probeert uit te vechten, blijft er te veel ruis op de lijn en kun je niet een dergelijke natuurlijke correctie maken, simpelweg omdat je niet bij de ander in de directe buurt bent. Je mist zo de intonatie of gezichtsuitdrukkingen die bepaalde zinnen op de juiste manier doen interpreteren. Het is dan ook zeker belangrijk om dingen uit te praten in elkaars nabijheid, zodat je ook de non-verbale communicatiesignalen kunt oppakken. Dit is heel belangrijk als je elkaar goed wilt leren begrijpen.

Compromis versus samenwerking

Er zijn uiteraard belangrijke zaken waardoor je binnen een relatie eerder een daadwerkelijke onenigheid opkomt, dan simpelweg een ruzie op grond van miscommunicatie. Er zal dan ook meer moeite en inzet moeten worden gedaan om uit een dergelijke discussie te komen. Voor beide partners is het belangrijk om in een dergelijke situatie duidelijk te maken dat je om elkaar geeft en dat je de argumenten van de ander serieus neemt en respecteert. Zo kun je uiteindelijk tot een conclusie komen die aan de argumenten van beide tegemoetkomt. Een ruzie kan dan soms helpen om een relatie verbeteren. De oplossing kan aanvaard worden voor nu, waarna later wellicht iets beter nog volgt. Beide partners moeten zich realiseren dat de uitkomst hen beide moet dienen en dat er gekeken moet worden naar een gedeelde goede uitkomst. Zo kan een probleem snel worden opgelost, zonder dat één van de partners wordt benadeeld.

samenwerking

Leren communiceren en conflicten op een gezonde manier op te lossen

In deze blogpost hebben we gezien hoe ruzies met je partner invloed kunnen hebben op je brein. Het is belangrijk om te beseffen dat ruzies onvermijdelijk zijn in een relatie, maar hoe je ermee omgaat bepaalt of het je brein positief of negatief beïnvloedt. Door te leren communiceren en conflicten op een gezonde manier op te lossen, kun je ervoor zorgen dat ruzies geen negatieve impact hebben op je brein en relatie. Onthoud dat het niet gaat om het voorkomen van ruzies, maar om het op een gezonde manier oplossen ervan. Ga aan de slag en versterk je relatie en je geest.

Eén reactie op “Ruzie met je partner kan je brein blijvend beschadigen!”

  1. MGTOW schreef:

    Tijdens conflicten kan gedreigd worden met een echtscheiding waarbij in de meerderheid van de gevallen de man de netto betaler is. Dus in een conflict verlies je altijd, hetzij doordat zij haar gelijk behaalt en jij inlevert, of jij hebt gelijk maar dan kan jij opzouten en is het scheiden maar.
    Voortdurende stress verandert het brein en breekt je gestel af, oa door hormonale verstoringen.
    Het beste is om dominante, bitcherige en feministische vrouwen te vermijden, helaas de meerderheid…..dus MGTOW te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---