Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Het belang van dankbaarheid in het huwelijk!
huwelijk

Het belang van dankbaarheid in het huwelijk!

Welke online datingsite?
21 april 2021

Dankbaarheid blijft een kwaliteit dat bijdraagt aan ons geluk en gezondheid. Toch vergeten we regelmatig om voldoende dankbaar te zijn. Het is een lastige vaardigheid om uit te voeren, ondanks dat het verbazingwekkend eenvoudig is. Dankbaarheid is een sleutelindicator voor geluk en bovendien de meeste effectieve trigger voor gezondheid. Onderzoek wijst eveneens uit hoe belangrijk de invloed van dankbaarheid is op het huwelijk.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Huwelijksgeluk?

Het huwelijk kan geweldig zijn. Toch betekent dat niet dat het enkel regenbogen en maneschijn is. Net als elke relatie vereist het hard werk en een daadkrachtige toewijding. Conflicten zullen altijd voorkomen, aangezien het onmogelijk is om het overal over eens te zijn. Hoe je hiermee omgaat en welke houding je erin aanneemt, zal veel doen voor de uiteindelijke invloed op je huwelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat dankbaarheid niet enkel een rol speelt in huwelijksgeluk, maar ook in het wegnemen van dingen die leiden tot negatieve situaties. Als je je gewaardeerd voelt door je partner en erop kunt vertrouwen dat je partner in je gelooft, beïnvloedt dit voor een groot deel hoe je over je huwelijk denkt, hoe toegewijd je bent en je vertrouwen dat het bestand is. Dankbaarheid was hierin de toonaangevende factor voor het bepalen van de huwelijkse kwaliteit.

Huwelijksgeluk

Als je in zwaar weer verkeert

Een interessant onderdeel van het onderzoek was gericht op het ontdekken hoe dankbaarheid echtelieden beschermt tegen een uiteindelijke scheiding. Daarnaast beschermt het tevens voor de huwelijkse toewijding vanuit de vrouw, als er tijdens conflicten slecht gecommuniceerd wordt. Als koppels in een negatief conflict belanden, waarbij eisen worden gesteld, of beiden zich terugtrekken in zichzelf, dan kan dankbaarheid en waardering geven deze negatieve effecten draaien en de stabiliteit binnen het huwelijk herstellen. Het eisen en afstand nemen zijn kenmerkende uitkomsten binnen conflicten in het huwelijk. De ene partner eist, zeurt of bekritiseert, terwijl de ander hierop reageert door zich terug te trekken of het vermijden van confrontatie. Dit kan uiteindelijk van kwaad tot erger worden.

Een glimp van hoop

Conflicten zijn niet enkel zwaar, maar ook emotioneel vermoeiend. Dankbaarheid kan niet enkel deze nare ervaring doorbreken, maar er ook voor zorgen dat dergelijke stressvolle situaties minder voor zullen komen. Dankbaarheid is een geweldige en eenvoudige strategie voor het huwelijk. Zeker als je niet goed kunt communiceren in een conflict. Er is een manier om dit voor je huwelijk te realiseren. Het is belangrijk te weten hoe dankbaarheid gemeten kan worden. Het betreft namelijk de mate waarin een persoon zich gewaardeerd en begrepen voelt door zijn partner en geprezen voor de momenten dat hij of zij iets aardigs deed voor zijn partner. Om voldoende dankbaarheid te tonen, kun je 3 dingen doen. Toon je partner dat je hem of haar waardeert. Toon hun dat je hun op waarde schat en als er iets aardigs voor je wordt gedaan, deel dan vooral dat je het hebt opgemerkt en hun gebaar waardeert.

partners

Begrip over conflict

Als je werkelijk wilt leren hoe belangrijk dankbaarheid is in het huwelijk, doe je er goed aan om eveneens begrip te krijgen voor de onderliggende beweegredenen waardoor conflicten ontstaan en wat een partner van je nodig heeft in een conflict. Elk stel kent discussies en onenigheden, zeker als er stress in het spel staat. Wat huwelijken die bestand blijken, onderscheiden van huwelijken die niet werken, is de manier waarop de koppels met elkaar omgaan tijdens een conflict en in het dagelijkse leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.