Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Voorkom een echtscheiding: deze tips helpen je huwelijk redden!
voorkom echtscheiding

Voorkom een echtscheiding: deze tips helpen je huwelijk redden!

Welke online datingsite?
18 augustus 2023

Een huwelijk is een belofte om voor elkaar te zorgen, door dik en dun. Het is echter geen geheim dat het houden van een huwelijk gaande soms een uitdaging kan zijn. Sleur, communicatieproblemen en financiële stress kunnen leiden tot spanningen en problemen in een huwelijk. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze problemen op te lossen en je huwelijk te versterken. In deze blog bespreken we manieren om je huwelijk levendig te houden en problemen op te lossen die kunnen leiden tot een echtscheiding. We bespreken ook hoe je een huwelijk kunt versterken en overleven in slechte tijden. Of je nu een nieuw huwelijk of al jaren getrouwd bent, deze tips kunnen helpen om je huwelijk succesvol te houden.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Hoe blijf je getrouwd?

Doorgaans is er een reden waarom sprookjes altijd eindigen bij het huwelijk en niet eveneens het verloop van het samenzijn vertellen. Dit is vaak namelijk nogal uitdagend. Niet elke liefde kent een gelukkige saamhorigheid. De verhalen die leiden tot een gelukkig eind, waarin twee geliefden elkaar het jawoord geven, zijn interessanter dan uiteindelijk de strubbelingen die beiden doormaken om bij elkaar te blijven. Toch heeft menigeen alsnog een ideaalbeeld van het huwelijk en willen veel mensen uiteindelijk trouwen. Ook zijn er talloze digitale tools en mogelijkheden beschikbaar nu om sneller dan ooit de juiste partner te kunnen vinden.

gelukkig huwelijk

Hogere verwachtingen

Getrouwd blijven blijkt echter lastiger dan dat dit voor eerdere generaties is geweest, aangezien de verwachtingen een stuk hoger liggen. Mensen willen meer uit hun relatie halen en dit wordt ook als mogelijkheid beloofd, waardoor het falen van een huwelijk uiteindelijk zwaarder kan wegen. Er is veel inzet en werk nodig om werkelijk een blijvende verbinding te kunnen maken. Het huwelijk was voorheen een instituut dat werd aangegaan, vanuit verwachting, plicht of uit oogpunt van de voorplanting. In een tijdperk waarin technologie de uitkomst bepaalt, blijft een dergelijke keuze uit totdat de perfecte match is gevonden op ook nog eens het juiste moment. Van een relatie wordt verwacht dat deze alle boksen aantikt: intimiteit, steun, stabiliteit, geluk en seksuele uitbundigheid. Zodra hier niet blijk van is, is het heel gemakkelijk om weer uit te checken. Weinig relaties zijn opgewassen tegen een dergelijker uitdaging.

Onduidelijke relatievormen

Het is zelfs niet eens meer duidelijk waar koppels zich voor openstellen. Het huwelijk is het meest standaard en intiemste sociale instituut, echter ook het meest onderhevig aan verschuivingen in culturele, technologische en economische invloeden. Hierdoor is het leven als alleenstaande een stuk aantrekkelijker geworden. Daarentegen blijkt uit menig onderzoek dat niets zo goed voor je is als het huwelijkse geluk. Koppels die op een getrouwd leven kunnen terugkijken, beschouwen het als een waardevolle ervaring om dit samen te hebben doorgemaakt. Het huwelijk lijkt ergens ook een soort stok achter de deur, een gelegenheid die mogelijk op momenten ongemakkelijk aanvoelt, maar een waardevolle bonus oplevert op latere leeftijd. In een tijdperk waarin het steeds moeilijker wordt en juist minder noodzakelijk om bij elkaar te blijven, vergt het nog extra kunstjes om het helemaal tot de eindstreep te redden.

relatievormen

Verschil tussen moderne en historische huwelijken

Tegenwoordig liggen de verwachtingen binnen het huwelijk een stuk ruimer. Je maakt een belofte om trouw en eerlijk te blijven, maar ook om het beste in elkaar naar boven te halen. Je hoort alles te doen om je partner in alles te begrijpen en zelfs door het vuur te gaan. Ook is het belangrijk dat je je partner herinnert aan alle doelstellingen die hij of zij heeft bedacht en je hoort de ander altijd terug op koers te brengen. Naast dat de voordelen van elkaars aanwezigheid zijn veranderd, zijn er ook nieuwe uitdagingen die het hoofd geboden moeten worden. Er is veel meer verleiding door de laatste snufjes in technologie, die trouw een stuk lastiger maken. Het lijkt eerder vreemd als je tegenwoordig werkelijk moeite doet voor je huwelijk. Als je besluit samen te blijven wanneer er duidelijke redenen zijn om de brui eraan te geven is dat de nieuwe schande.

Verlengde tijd

Het huwelijk kan tegenwoordig een stuk langer duren, aangezien mensen steeds ouder worden. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat je een heel leven met één persoon zult willen doorbrengen en hier kinderen mee opvoedt. Nadat de kinderen uit huis zijn, blijven er nog veel jaren over om samen door te brengen. Het instituut van het huwelijk kan zo eerder als gevangenis aanvoelen. Reeds na vijf jaar ben je vertrouwd met alle eigenaardigheden die de ander meebrengt. Na 25 jaar kun je elkaar mogelijk nauwelijks nog verdragen. Ondanks dat het aantal scheidingen lijkt te dalen, ligt het aantal scheidingen onder ouderen een stuk hoger. Velen zitten dan al in een volgend huwelijk, waarbij de kansen op succes steeds kleiner worden. Het huwelijk is het meest populair bij hoger opgeleiden, omdat dit gunstige voordelen biedt voor hun kinderen.

leeg nest

Eigen levens binnen huwelijk

Ongelukkige stellen scheiden vaak pas als ze ouder zijn, omdat de kinderen dan de deur uit zijn. Toch kan dit ook juist ervoor zorgen dat het huwelijk strandt. Veel ouders besteden veel meer tijd aan hun kinderen dan vroeger. Er wordt niet enkel voor hen gezorgd, of voorzien in primaire levensbehoeften of educatie, maar kinderen zijn ook gevormd tot een bepaald niveau aan cultivatie. Deze intensieve vorm van ouderschap wordt nog lastiger nu beide partners buitenshuis werken. De opvoeding ligt daarbij nog steeds voor het grootste deel bij de vrouwen, waardoor zij het meest gestrest zijn. Daarnaast zorgen hun carrières ervoor dat het een stuk gemakkelijker is om een leven zonder partner op te bouwen. Beiden hebben een eigen inkomen, netwerk aan vrienden en pensioenregelingen.

Opties openlaten

In een tijd waarin contacten onderhouden een stuk toegankelijker is dan voorheen, is het gemakkelijker om je aandacht bij anderen te leggen, dan bij je partner. Via je smartphone kun je heel snel een oude vlam opzoeken en je opties openhouden, wanneer er problemen binnen je huwelijk optreden. Online dating biedt je daarnaast nog ruime keuze in afleiding en mogelijke vervanging als het uiteindelijk helemaal niet meer wil lukken in je huwelijk. Er is genoeg vis in de digitale wereld beschikbaar, dus zelfs single zijn lijkt nauwelijks nog iets waar men van terugschrikt. Het in standhouden van je huwelijk wordt zo een stuk lastiger.

online dating

Ophemelen van scheiden

Een scheiding is daarentegen een stuk gemakkelijker aangevraagd. Je hoeft allang niet meer schuld aan te wijzen en ook de kosten zijn een stuk lager dan voorheen. Je hebt soms niet eens meer toestemming van de andere partner nodig. Er zijn boeken beschikbaar over bewust scheiden, om zo het leed te verzachten en hierdoor ontstaat een hele nieuwe markt die het scheiden veel minder als een falen doet overkomen. Zelfs het concept van monogamie lijkt tot het verleden verbannen, nu het steeds meer als een onnatuurlijke staat van zijn wordt beschouwd.

Een theorie over waarom mensen überhaupt ooit zijn gaan geloven in monogamie is dat het samenlevingen versterkt door de competitie onder mannen te verminderen. Het zorgt er ook voor dat je niet telkens op zoek hoeft te gaan naar een nieuwe partner en moet herstellen van bedrog. Misschien is het omdat trouw een behoorlijke uitdaging is, dat vreemdgaan steeds minder vaak als einde oefening wordt beschouwd. Wel is er verzoening nodig, evenals spijtbetoog en vaak ook therapie.

Voordelen huwelijk op gezondheid

Toch blijken gehuwde mensen een betere gezondheid te hebben, meer rijkdom en betere sekslevens dan alleenstaanden. Ook zullen ze waarschijnlijk gelukkiger sterven. De gezondheidsvoordelen zijn groots. Zo zullen gelukkig gehuwden minder last krijgen van hersenbloedingen, hartziekten of depressies en reageren beter op stress, waarbij ze ook sneller herstellen. Zelfs ongelukkige huwelijken zijn gunstig voor mannen met diabetes. Gehuwden springen vaak verstandiger met hun gezondheid om dan alleenstaanden, omdat ze meer routine hebben en andere mensen afhankelijk van hen zijn. Daarentegen zijn er geen onderzoeken gedaan waarbij bewust gehuwden werden vergeleken met mensen die bewust single blijven, om zo te zien of hier niet alsnog overeenkomsten tussen liggen.

gezondheid huwelijk

Andere indicators voor welzijn

Het kan ook zijn dat de reden gehuwden gezonder zijn, helemaal niets met hun huwelijk te maken heeft. Door gekoppelde inkomens is namelijk een betere medische zorg mogelijk. Gescheiden vrouwen eindigen vaker met een duidelijke verlaging in inkomsten waardoor hier de hoogste kans op armoede ligt. Uiteraard is geld niet het enige dat vrouwen nodig hebben. Er is ook seks, als levensbehoefte. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen na 15 jaar huwelijk zich meer seksueel bevredigd voelden dan in de eerst decennia van hun relatie. Mensen in een eerste huwelijk hebben daarnaast meer seks dan mensen in een tweede huwelijk. Hoe langer mensen getrouwd blijven, des te opvallender is het dat de aantrekking in een later stadium weer opbloeit. Mensen ervaren het huwelijk weer meer zoals tijdens hun verliefde fase.

Kinderen als oorzaak voor scheiding

De grootste oorzaak die menig huwelijk tot een scheiding brengt, is het hebben van kinderen. De kinderen van geslaagde huwelijken functioneren daarnaast een stuk beter dan kinderen uit gebroken huwelijken. Toch is het beter te kiezen voor een scheiding, als het huwelijk te toxic is om bij elkaar te blijven. De statistieken zijn echter grim voor de kinderen uit deze doelgroep. Lagere inkomsten, ongezonde leefstijlen, weinig educatie en mentale ziektepatronen liggen in de verwachtingen, evenals de kans op een scheiding in hun toekomstige relaties. Ook als geld geen probleem is, ondervinden kinderen van gescheiden ouders zeker meer uitdagingen.

scheiding kinderen

Wat houdt mensen getrouwd?

Er zijn veel redenen te noemen die ervoor kunnen zorgen dat mensen getrouwd blijven. Enkele levensomstandigheden die de kans op een geslaagd huwelijk verhogen, zijn onder meer:  Diploma’s van opleidingen, het niet hebben van kinderen of eerder zwanger geweest zijn en een goede baan hebben. Als je met iemand trouwt die eenzelfde soort waarden aanhoudt en uit eenzelfde soort milieu komt, dan is het gemakkelijker om getrouwd te blijven. Ook geloof speelt in lichtere mate mee, waarbij een relatie met iemand met eenzelfde geloofsovertuiging ook meer kans maakt.

Hoe blijft een huwelijk tot stand?

Een eerste stap is om geen minachting te tonen. Je wilt geen denigrerende opmerkingen maken over hoe geliefd je partner kan zijn of over het vermogen om geld te verdienen. Ook werkt het niet als je telkens het woord neemt in een conversatie of afwijzend doet tegenover hun zorgen. Denigrerend gedrag maakt het onmogelijk kwetsbaar en dit is nu juist een voorwaarde om intimiteit mogelijk te maken.

conversatie

Zonder intimiteit is toewijding onhaalbaar en de hele relatie is uit balans. Een eerste optie om te vermijden dat je in een dergelijk neerwaartse spiraal stapt, is door te achterhalen wat de liefdestaal van je partner is. Als je ontdekt hoe je partner zich geliefd en veilig voelt, dan weet je hoe je jezelf het beste kunt gedragen. Een andere optie is door te leren hoe je je kunt verontschuldigen en vergeven. Door te leren hoe je moet ruziën, zul je minder lang een wrok houden.

Gedeelde interesses onderhouden

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar interesses die je samen kunt ontdekken. Door open te staan voor wat de ander interesseert en hier zelf ook aan deel te nemen, kun je betere herinneringen samen maken. Het is onlogisch om te blijven vasthouden aan dit ideaalbeeld van de ideale partner. We leren dat er een soulmate op ons wacht die precies aansluit bij onze behoeften en die ons een oneindig euforisch gevoel geeft. Je kunt er wel voor zorgen dat je relatie in de buurt komt, maar dit vergt inzet en oefening. Het ligt niet zomaar voor de hand. Als je de juiste mind-set hebt en getrouwd wilt blijven, dan is scheiding geen optie. Het huwelijk is een discipline, zonder een specifiek magisch einddoel.

huwelijk samen boom planten

Het belang van seks

Seks is een belangrijke factor in het in standhouden van het huwelijk, zelfs meer dan het hebben van voldoende geld. Koppels die tenminste 1 keer per week seks hebben, scoren een hogere mate van tevredenheid dan wanneer dit minder vaak plaatsvindt. Het verschil hiertussen is groter dan de tevredenheid die koppels aangeven, waarbij een duidelijk verschil in inkomen zichtbaar is. Het is uiteraard wel belangrijk dat er ook waardevolle tijd samen wordt doorgebracht buiten de slaapkamer. Het inplannen van momenten waarop niet over zware onderwerpen wordt gesproken.

Inzet van mannen

Een belangrijke factor in hedendaagse relaties is de emotionele betrokkenheid van mannen in een relatie. Doorgaans leveren vrouwen hierin de grootste bijdrage, maar de mate van succes binnen een relatie hangt nu meer af van in hoeverre een man bereid is om bij te dragen. Een betere balans tussen werk en privé wordt ook steeds belangrijker voor mannen. Een vrouw moet nog wel haar deel doen, toch hangt het succes van de relatie meer af van het handelen van de man. Het helpt als de man bijdraagt in het huishouden en ook tijd vrij maakt voor familie diners. Dit maakt een heus verschil in het uiteindelijk slagen.

balans werk privé man

Maak een verstandige keuze

De hormonen die vrijkomen tijdens de aanvankelijke verliefdheid, zijn uiteraard aangenaam, maar kunnen ook je oordeel beïnvloeden en leiden tot slechte keuzes. Vraag je vrienden om hun indruk te geven over je potentiële partner en neem hun advies ter harte. Zorg ervoor dat je iemand vindt van wie je kunt houden, ook als je iemand even niet zo mag. Kies de juiste persoon uit en wees gelukkig samen.

Communicatie: de sleutel tot een sterk huwelijk

In een wereld waarin relaties voortdurend worden uitgedaagd, is het behouden van een gelukkig en duurzaam huwelijk een waardevol streven. Zoals besproken in het artikel, vereist een succesvol huwelijk toewijding, communicatie en de bereidheid om samen te groeien. De inzichten over het belang van vertrouwen, gedeelde doelen en emotionele intimiteit kunnen dienen als bouwstenen voor een blijvende verbintenis. Of het nu gaat om het omgaan met tegenslagen, het koesteren van momenten van vreugde of het aanpakken van veranderende dynamieken, het pad naar een gelukkig getrouwd leven evolueert voortdurend. Door voortdurende inspanningen en wederzijds begrip kunnen stellen de reis van het huwelijk omzetten in een lonende en betekenisvolle ervaring.

8 reacties op “Voorkom een echtscheiding: deze tips helpen je huwelijk redden!”

 1. MGTOW schreef:

  In principe gaan de meeste vrouwen voor een man die het beter voor elkaar heeft dan zij zelf; meer verdient, meer status etc. Dit noemen we hypergamie. Ik neem dat vrouwen niet kwalijk. Het is vergelijkbaar met mannen die een jongere sexy vrouw prefereren. Deze manier van partnerselectie is biologisch gezien ook succesvol gebleken en dat zal wel de reden zijn dat het er in gebakken is. Zelfs jarenlange feministische indoctrinatie heeft hier niets aan veranderd.
  Echter zie je tegenwoordig op datingsites dat zelfs mannen die het goed voor elkaar hebben het ook moeilijk hebben. Hij moet er toch ook goed uitzien (80/20-regel) en hij mot zus en hij mot zo en mag vooral niet…… Alsof een klein verwend meisje een verlanglijst voor Sinterklaas opstelt.Te veeleisend dus. Een eventueel 2e huwelijk zal een zeer grote kans hebben uit te lopen op een scheiding (statistisch gezien, met de vrouw als voornaamste initiator). En je investeert dan ook nog eens in eventuele kinderen die niet van jou zijn. Nee als man die het goed voor elkaar heeft zeg ik: ga MGTOW! = Men Going Their Own Way. Heb je behoefte aan sex dan zijn er altijd wel vrouwen te regelen voor een pump&dump. Voor gezelschap heb je vrienden en familie. Er zullen uitzonderingen zijn en die zul je maar net kunnen treffen, maar de kans daarop via een datingsite zal zeer klein zijn.

 2. superboer schreef:

  daar denk ik er ook zo over; vaak is het een en al aandacht wat men zoekt/hoopt te vinden/ het is ook zeker een speld in een hooiberg, vis de goeie er maar eens uit, veelal probleem gevallen, schulden,verslavingen,ziektes, etc etc. ik geloof nog altijd dat het op je pad moet komen, kun je zien wie je voor je hebt! las ook wat jij schrijft dat veel nep is;trolen of kinderen van een jaar of 14 wie er achter zitten uit verveling. Maar het klopt ook dat heel veel vrouwen alleen maar uit zijn op zijn geld, want mevrouwtje kan geen stap terug doen, ze had het immers goed met inkomen van ex, is wel eens goed dat deze vrouwen pas op de plaats maken en met minder moeten doen… afgelopen met wijntjes,uit eten,sauna,verre reizen en meer van dat geneuzel.. de vrouw moet niet eens kijken wat de man bezit maar om wat hij is[karakter].

 3. Monique schreef:

  @ Lex.A.: Helaas wel de waarheid voor de gemiddelde vrouw (waar ik zelf gelukkig niet toe behoor). Ik ben 6 jaar geleden gescheiden van mijn ex, maar wij zijn nog altijd goede maatjes. Als ik kijk naar al zijn dates, dan schaam ik mij er soms voor om vrouw te zijn. Wat zijn ze stuk voor stuk toch mega veeleisend, terwijl ze zelf vrijwel niets te bieden hebben. Ze zijn enkel uit op zijn centen: op een indirecte manier doen ze dat. Ze willen immers zo min mogelijk werken (en ja: ook zo min mogelijk woon-werkreizen). Van risico’s nemen houden ze al helemaal niet.

  Mijn ex en ik hebben het beiden financieel erg goed en wij zijn uit elkaar gegaan met behoud van elk ons eigen vermogen en inkomen zonder alimentatieperikelen en een co-ouderschap. Zo zou dat mijns inziens altijd moeten zijn (en dus zou je niet moeten trouwen).

  En dan mijn dates: het zijn er (helaas?) niet zoveel en over ervaringen op datingsites kan ik niet meepraten (en ook geen zin in als ik dit hier allemaal zo lees en de ervaringen van een vriendin van mij hoor). De meeste mannen uit de niet-datingsite-wereld zijn wel redelijk gemiddeld, met een enkele uitschieter (goed verzorgd/knap, goed inkomen, zorgzaam, humor). Maar misschien ben ik toch ook wel erg verwend geweest op dat vlak. Mijn vriendin vertelt mij dus wel eens over haar dates op lexa en badoe; één en al kommer en kwel. Ze wordt veel benaderd met seksuele toespelingen, maar ik heb haar wel eens gezegd dat ik het idee heb dat er veel ‘trollen’ bij zitten; waarschijnlijk jochies van 14 die dit als hobby hebben… Volgens mij heeft niemand wat op datingsites te zoeken, tenzij je smacht naar elke vorm van aandacht.

 4. MGTOW schreef:

  Eigenlijk begint het al met de studiekeuze; vaak iets psychologisch, sociologisch, pedagogisch. Ondanks gelijke kansen blijven vrouwen ver achter in de beta-studies. Misschien als men die beta-studies een stuk makkelijker maakt dat het dan wel lukt. Net als het verlagen van de fysieke eisen in het leger, brandweerman etc, zodat vrouwen daar ook kunnen meedoen. Mij maakt het niet uit wat men kiest, we leven in een vrij land met vrije keuze. Maar ik mag dan wel dat geleuter aanhoren over glazen plafonds, inkomensverschillen, patriarchale onderdrukking bla bla.

 5. superboer schreef:

  het liefst komt ze het ze aanwaaien; en dan al die eisen wat ze stellen; en hobby;= uiteten/sauna/shoppen/reizen/wijntjes/………… mgtow hebt het hier wel goed omschreven; bedoel hoe de nederlandse gescheiden vrouw[en] er voor staan.

 6. Lex.A. schreef:

  “Nederlandse vrouwen zoeken hun baan gemiddeld 21 kilometer dichter bij huis dan mannen, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Die geringere reislust drukt hun kansen op de arbeidsmarkt en draagt bij aan de loonkloof. De uitkomst is typerend voor het gebrek aan ambitie van vrouwen, betoogt onderneemster Elske Doets.”

  En dan ook nog trouwen??

  Bovenstaand artikel legt mooi uit hoe vrouwen wel graag gelijk behandeld willen worden, maar dan wel met minder sores zoals files…

 7. Lex.A. schreef:

  Je kunt met de hedendaagse wetenschap rondom scheidingen beter een artikel schrijven “hoe blijf ik vrijgezel”.

 8. MGTOW schreef:

  Het huwelijk is niets meer dan een financieel contract met de Staat der Nederlanden.
  Waar het vroeger een verbond was tussen man, vrouw en God en tot de dood ons scheidt, is het nu trouwen tot een ander zich aandient
  Het overgrote deel van de echtscheidingen komt op conto van vrouwen (70%), in geval van hoog opgeleide vrouwen zelfs 90%. De verwachtingen en eisen van vrouwen zijn aantoonbaar hoger dan die van mannen. Je kunt dit ook lezen in de profielteksten zoals die schaamteloos op datingsites te vinden zijn: hij mot zus, en hij mot zo……
  Gezondheidsvoordelen van gehuwden zijn dubieus; hoogstens ten opzichte van gescheiden (dus ooit getrouwde!) alleenstaanden.
  Quote: ‘Het helpt als de man bijdraagt in het huishouden en ook tijd vrij maakt voor familie diners. Dit maakt een heus verschil in het uiteindelijk slagen’
  Ik denk dat een zakenman die vet geld verdient en geen tijd voor huishouden heeft ( en dus dit ook niet doet) een grotere slagingskans heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---