Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Omgaan met een depressieve partner - Wat kun je doen?
depressieve partner

Omgaan met een depressieve partner - Wat kun je doen?

Welke online datingsite?
15 augustus 2022

Wanneer je met iemand samenleeft die voor een langere periode depressieve gevoelens ervaart, kan dit ook op jou een uitwerking hebben. Zeker als je zelf minder depressief bent aangelegd en over het algemeen een positieve benadering tot het leven hebt, kan het lastig zijn om je goed in te leven in de gevoelswereld van een depressieve partner. Toch is het voor de betreffende persoon erg prettig als ze kunnen rekenen op steun en begrip, om zo gemakkelijker uit deze mindere periode te kunnen komen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Meegetrokken worden in sombere gevoelens

Het is dan ook zeker belangrijk om goed inzicht te krijgen in wat een depressie inhoudt, wat het kan veroorzaken en wat er gedaan kan worden om hier weer verlichting in te vinden. Ook is het verstandig om bepaalde zaken voor jezelf in de gaten te houden, zodat je niet te zeer wordt meegetrokken in sombere gevoelens. Er zijn zeker genoeg dingen die je kunt doen om goed voor jezelf en je partner te zorgen.

depressie

Wat is depressie precies?

Door te begrijpen wat een depressie is en wat je partner doormaakt, kun je betere begrip opbrengen en ook beter bedenken wat je kunt doen om de ander en jezelf te steunen. Een depressie kenmerkt een sombere stemming, waarbij de vreugde in het leven ontbreekt. Dit kan enkele uren tot dagen of zelfs weken aanhouden. Er is dan vaak weinig dat je voor de ander kunt doen om hem of haar zich beter te laten voelen. De persoon in kwestie kan chagrijnig zijn, of extreem vermoeid raken, waardoor er niks meer gedaan of ondernomen wordt en het leven ergens in een stagnatie belandt. Er kan sprake zijn van concentratieproblemen, waarbij iemand afwezig, somber en in zichzelf gekeerd raakt. Depressies kunnen overgaan in andere vormen van psychische ziektes zoals borderline. Het is dus belangrijk om een depressie serieus te nemen.

Aan jezelf twijfelen

Het kan dan lastig zijn om de ander te bereiken en dit kan in een relatie moeilijk zijn. Je wilt er immers voor de ander zijn en je kunt aan jezelf gaan twijfelen als je hierin niet slaagt. Zeker als de ander blijk geeft van suïcidale gedachten, kan dit een duidelijke impact hebben, ook op jou als partner. Het is dan ook zeker raadzaam om hierbij professionele begeleiding te zoeken.

Oorzaken van depressie

Er hoeft niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak ten grondslag te liggen aan de depressieve gevoelens van je partner. Bij een overlijden van een dierbare of een ander traumatische gebeurtenis in jullie leven, is het begrijpelijk wanneer je partner in een depressie belandt. Vaak zijn er echter niet zulke duidelijk herkenbare oorzaken en tast je in het duister over waarom iemand zich zo somber voelt. Een veel voorkomende levensfase bij voornamelijk mannen is de midlife crisis. Ook hier kunnen depressieve gevoelens ene rol spelen.

depressief

Het kan veroorzaakt worden door een biologische disbalans of door onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden die weer getriggerd worden. Het kan dan zeker even een zoeken zijn naar de juiste methode om er voor iemand te zijn, zeker als niet helemaal duidelijk is waarom iemand het even niet meer ziet zitten. Geduld en compassie zijn dan zeker belangrijke aspecten die je kunt inzetten om er voor je depressieve partner te zijn.

Steun bieden aan je partner

Omgaan met een depressieve partner kan heel lastig en vermoeiend zijn. De stemming die de ander meebrengt, kan ook zeker een domper leggen op je eigen gemoed. Het is dan ook belangrijk om te weten wat je kunt doen om de ander te helpen. Een eerste punt van aandacht is om met elkaar in gesprek te blijven. Het is heel gemakkelijk om de ander tegemoet te komen in de neiging zich te isoleren, echter ga je dan als vanzelf langs elkaar leven en dit is schadelijk voor de relatie. Probeer hierin te vermijden dat je de ander bestookt met goede adviezen. Deze zijn over het algemeen lastig aan te nemen, waardoor een luchtig gesprek effectiever kan zijn.

Geduld hebben

Het gaat erom dat de ander ervaart dat je er voor hem of haar bent, ook nu er even weinig geboden kan worden vanuit zijn of haar kant. Probeer geduldig te zijn en het niet persoonlijk aan te trekken wanneer er weinig interesse terugkomt voor hoe jij je voelt. Breng tijd door samen, maar ook apart. Zo heb je ook aandacht voor jezelf en wat jij nodig hebt. Het is goed om hierin duidelijk grenzen aan te geven, zodat je niet geheel in de beleefwereld van de ander wordt getrokken. Het is prima om zelf even te genieten van wat voor jou belangrijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.