Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Midlife crisis overwinnen: de weg naar geluk!
Man zit alleen op parkbankje, kijkend in de verte, denkbubbel met sportwagen en motorfiets.

Midlife crisis overwinnen: de weg naar geluk!

Welke online datingsite?
05 maart 2024

Midlife crisis, het klinkt als iets waar we het liefst zo ver mogelijk vandaan willen blijven. Toch is het een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden voor veel mensen. Het kan ons overvallen met emotionele en existentiële vragen en uitdagingen, en ons dwingen om na te denken over de richting die we hebben gegeven aan ons leven. Het goede nieuws is dat een midlife crisis ook een kans kan bieden om onze prioriteiten en waarden te heroverwegen en onze levensdoelen opnieuw te bepalen. In dit blog bespreken we wat een midlife crisis precies is, de oorzaken ervan en hoe je er op een positieve manier mee om kunt gaan.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

De oorzaken van een midlife crisis: diepere inzichten

Ouder worden we allemaal. Het effect dat dit op ons heeft, varieert echter enorm. Lang niet iedereen heeft er moeite mee om zich te schikken naar de belemmeringen en veranderingen die meekomen met de jaren. Ook als het wel moeilijker voor je is, is dit niet voor iedereen voor dezelfde redenen. Afhankelijk van hoe je leven tot een bepaald punt is geweest, kan het ouder worden een zegen zijn of eerder een aanmoediging om nog meer uit het leven te willen halen.

Man omgeven door vraagtekens en uitroeptekens, symboliseert midlifecrisis.

Wat is een Midlife crisis?

Een midlife crisis valt misschien niet helemaal onder één noemer te vatten. Voor de ene persoon is het een tijdje van wat minder lekker in je vel zitten, terwijl het voor de ander een periode is van juist helemaal los gaan in het creëren van een bepaald geluksgevoel. Wie kent niet de clichés van mannen ‘van een zekere leeftijd’ die ineens een sportwagen met bijbehorende jonge vrouw aanschaffen en scheiden van hun partner. Of die een tweede huis kopen ergens in de zon en daarvandaan met een motor uren gaan rondtoeren door de bergen? Het leven moet wel geleefd worden principe toepassen en feesten tot je erbij neervalt. Maar een midlife crisis kan ook juist een hele zware, benauwende periode in iemands leven zijn.

Bewustwording

Wanneer de realisatie van het ouder worden en alle dingen die tot nog toe niet of nauwelijks zijn gerealiseerd hard bij je binnenkomt, zal dit kunnen leiden tot een heuse midlife crisis. Zowel mannen als vrouwen krijgen hier op een gegeven moment mee te maken en zullen moeten stil staan hoe ze hun leven verder willen invullen. Een midlife crisis kan vervelend zijn en ook een uitwerking of gevolgen hebben voor de mensen om hen heen. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden en vooral bewust te worden wat bij je speelt. Zo kun je leren hier goed mee om te gaan en snel uit een dergelijke crisis te komen.

bewustwording midlife crisis: Man op bergtop, armen wijd, verlangen naar avontuur.

Middelbare leeftijd

Op welke manier een midlife crisis zich ook uit, vast staat wel dat een deel van de mensen van zo rond middelbare leeftijd bepaalde verschijnselen kan gaan vertonen van wat we in de volksmond dan ‘midlife crisis’ noemen. Maar, waarom doen ze dat? En waarom doet niet iedereen dat? Twee vragen, waarop twee totaal verschillende en niet eens eensluidende antwoorden te geven zijn. Alleen op de vraag van op welke leeftijd een midlife crisis optreed valt een beetje een zinnig antwoord te geven. Gemiddeld zo tussen de 40 en 60 jaar.

Het waarom van een midlife crisis

Zo rond je veertigste is de kans groot dat je jezelf ineens gaat realiseren dat je leven al een aardig eindje op weg is. Je gaat eens overdenken wat je nou eigenlijk allemaal gedaan hebt in je leven. En wat niet. En juist dat laatste kan nog wel eens aanleiding zijn tot het ontwikkelen van een midlife crisis. Je komt erachter dat je dingen ‘gemist’ hebt in je leven. Je denkt terug aan die oude jeugdliefde. Of je ontdekt dat je dingen eigenlijk veel liever anders had willen doen, dan dat je ze gedaan hebt. Maar ja, nu zijn je kansen verkeken. Je kunt het niet meer overdoen. Of toch wel? En juist die vragen en overwegingen leiden soms tot midlife crisis gedrag.

Man bij tweesprong: feest of zelfreflectie tijdens midlifecrisis.

Waarom niet iedereen?

Maar niet iedereen van boven de 40 of 50 koopt een sportwagen of ruilt zijn partner in. En ook niet iedereen wordt depressief of krijgt spijt van zijn hele voorgaande leven. En dat is maar goed ook. Sommige mensen zijn er nu eenmaal gevoeliger voor dan anderen. Daar kun je zelf over het algemeen niet eens echt iets aan doen. De wat meer melancholische en pessimistische types zullen waarschijnlijk wat eerder spijt van hun handelingen hebben dan over enthousiasteling die altijd alles leuk gevonden heeft. Het hangt dus een beetje van je karakter af. En van je levensloop ook wel natuurlijk. Maar vooral met hoe tevreden je bent met je leven en vooral met jezelf.

Midlife crisis bij een vrouw?

De midlife crisis wordt veelal gezien als een echte ‘mannenkwaal’. Maar dat is niet terecht. Ook vrouwen kunnen er last van hebben, zij het misschien in iets minder duidelijke mate. Zij zijn wellicht ook eerder geneigd tot het wat minder opvallende, meer pessimistische gedrag. Van het spijt hebben van wat niet gelukt is. Of vrouwen van boven de 40 zijn gewoon meer tevreden met zichzelf. Dat kan natuurlijk ook.

Vrouw kijkt peinzend uit het raam, omringd door herinneringen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Een midlife crisis wordt meestal toegerekend aan mannen van middelbare leeftijd. Ineens herontdekken zij hun innerlijke jeugd en klampen krampachtig vast aan aspecten die meer bij de jongere jaren horen. Ook vrouwen krijgen echter met een midlife crisis te maken, al wordt dit vaak minder erkend. De uiterlijke signalen zijn ook anders dan bij een man. Een midlife crisis begint bij vrouwen over het algemeen een stuk vroeger, namelijk reeds vanaf 37 jaar. Ineens kan het besef tot hen doordringen dat de middelbare leeftijd bijna om de hoek ligt.

Biologische klok

Zeker als een vrouw nog niet aan kinderen is toegekomen, zal dit de biologische klok extra hard doen laten tikken. Alles wat geweest is, lijkt nu voorgoed verloren en er is nog weinig kans om alle wensen en verlangens te vervullen waar je zo op gehoopt had. Dit kan je helemaal in een diep dal doen storten, waarbij depressieve gevoelens zeker niet mogen worden onderschat. Er treedt een ware confrontatie op met de eigen identiteit en menig vrouw begint rond die leeftijd na te denken over in hoeverre ze haar ware zelf heeft gerealiseerd. Vragen over het leven en of dit nu werkelijk alles is dat mogelijk is, komen als vanzelf in haar naar boven en dit kan een uitwerking hebben op de gemoedsrust. Waar ze eerst nog vol frisse moed was, kan dit bij klokslag omdraaien zodra de midlife crisis landt.

Vrouw staart naar klok, tikken symboliseert druk biologische klok.

Dromen waarmaken

De voornaamste reden dat een midlife crisis grond kan krijgen, is het idee dat bepaalde verlangens en dromen niet vervuld zijn. Een angst treedt op dat dit ook mogelijk nooit het geval zal zijn en krampachtig raak je dan in een gevecht tegen de tijd. Ook kun je serieus aan jezelf gaan twijfelen, omdat je niet in staat bent geweest te verwezenlijken wat je zo graag voor je leven had gewild. Het doorlopen in verwachtingspatronen van maatschappij, cultuur of familieovertuigingen heeft je telkens weer weerhouden om volop van het leven te genieten en hier het meest mogelijke uit te halen.

En nu realiseer je je des te meer wat het je op heeft geleverd en hoezeer je uiteindelijk reeds verloren hebt. Dit voedt de gevoelens van wanhoop, radeloosheid en somberheid, die een dergelijke fase in je leven kenmerken. Het roept je volledig terug om na te gaan wat werkelijk belangrijk voor jou als individu is en je mag gaan ontdekken hoe je hier alsnog vorm aan mag geven. Een midlife crisis is een uitnodiging om alsnog alles te doen waar je zo naar verlangt, een kans om dromen waar te maken en je niet langer te laten weerhouden door meningen van anderen of omstandigheden. Het is nu jouw tijd, want er is werkelijk geen tijd meer te verliezen.

Doorwerken van emoties

Een effectieve manier om met een midlife crisis om te gaan, is door daadwerkelijk open te staan voor wat je gevoelens je willen vertellen. Het roept je om bij jezelf tot bezinning te komen en stil te staan bij wat je werkelijk wenst voor je eigen leven. Je zult gefrustreerd zijn over verloren kansen in het verleden, verdriet voelen over alles wat niet geweest is en ook een fel en doortastend vastberadenheid ervaren om alsnog alles te pakken wat je kunt krijgen. Alle emoties en rollercoaster aan diversiteit hierin zijn welkom en hebben een eigen nut om je uiteindelijk daar te krijgen waar het voor bedoeld is, namelijk het realiseren van een standvastig, zelfverzekerd persoon die weet wat je wilt en hoe je dit kunt krijgen. Ongeacht of dit maatschappelijk aanvaard zal worden of dat je hierin gesteund zult worden.

Persoon mediteert, omringd door emoties en gedachten.

Groei en ontwikkeling

Een midlife crisis nodigt je uit om nu de tijd voor jezelf in te zetten en te gebruiken om alles waar te maken wat je wilt ervaren in het leven. De tijd en de eerdere verliezen leren je wat nu belangrijk voor jou is om vooruit te komen en datgene toe te eigenen waar je recht op hebt. Voor zowel mannen als vrouwen en iedereen in hun omgeving kan dit een uitnodiging zijn tot groei en ontwikkeling en een vrijbrief om het leven helemaal zelf vorm te geven. Het is in feite een geluk bij een ongeluk. Hoe eerder je de waardevolle boodschappen en lessen eruit kunt halen, des te sneller zul je je midlife crisis overwinnen.

Een nieuwe begin: Hoe je de midlife crisis positief kunt benutten

Een midlife crisis kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet het einde betekent van ons leven. Integendeel, het kan een kans zijn om onze levens opnieuw te evalueren en onze prioriteiten en waarden op een betekenisvolle manier te heroriënteren. Door de juiste hulp en ondersteuning, en door te werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling, kun je een midlife crisis als een nieuw begin zien. Bedenk dat het belangrijk is om tijd en ruimte voor jezelf te nemen en je emoties serieus te nemen tijdens deze reis. We hopen dat dit blog je heeft geholpen om een beter begrip te krijgen van midlife crisis en hoe je er op een positieve manier mee om kunt gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---