Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Het leven met een borderline partner: mijn dagelijkse strijd
Innerlijk conflict toont complexe emotieregulatie bij borderline.

Het leven met een borderline partner: mijn dagelijkse strijd

Welke online datingsite?
05 januari 2024

Leven met een partner met borderline kan uitdagend zijn. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die ervoor kan zorgen dat iemand onvoorspelbaar gedrag vertoont en moeite heeft met emotieregulatie. Als je partner borderline heeft, kan dit ook invloed hebben op jouw leven. Het kan zorgen voor ups en downs in de relatie en soms kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. In deze blog geven we je tips en adviezen over hoe je het beste kunt omgaan met een partner met borderline. We bespreken onder andere hoe je kunt communiceren met je partner, hoe je grenzen stelt en hoe je kunt zorgen voor een goede balans tussen je eigen behoeftes en die van je partner. Lees verder en ontdek hoe je kunt omgaan met de ups en downs van het leven met een partner met borderline.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Wat is borderline?

Borderline is een psychische stoornis die zich meestal ontwikkelt tijdens of kort na de puberteit. Wanneer iemand borderline heeft kan dit zich op verschillende manieren uiten. Het belangrijkste kenmerk zijn de stemmingswisselingen. Een borderliner kan van het ene op het andere moment van vrolijk naar boos of verdrietig omslaan zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor is. Het probleem daarbij is dat de patiënt zelf ook niet begrijpt of kan verklaren waarom dit gebeurt. Wat het extra lastig maakt is dat veel borderliners maar ten dele zich bewust zijn van hun stoornis. Met andere woorden: pas als het heel erg mis gaat willen ze erkennen dat ze een probleem hebben. Een relatie met iemand met borderline kan zeer veel van de partner vergen.

Persoon op achtbaan illustreert stemmingswisselingen bij borderline.

Borderline & Bindingsangst

Een kenmerk van borderline is bindingsangst. Wanneer je een relatie hebt met iemand die aan borderline lijdt is de kans groot dat je vriend of vriendin soms zonder duidelijke reden de relatie wil verbreken, om je vervolgens na een bepaalde periode weer te benaderen met spijt van deze beslissing. De bindingsangst uit zich soms ook als er kinderen komen. Een moeder met borderline kan het ene moment als een leeuwin voor haar kinderen zorgen om het volgende moment aan te geven dat ze de kinderen “niet meer wil”. Ook naar een partner toe uit zich dit gedrag, waardoor de partner regelmatig in grote verwarring verkeert over de status van de relatie en de gevoelens van de ander.

Therapie kan helpen

Mensen met borderline zijn meestal permanent of met regelmaat onder behandeling van een psycholoog of psychiater. Bij ernstige vormen van borderline is er met regelmaat sprake van opname in een psychiatrische kliniek omdat de situatie thuis onhoudbaar is geworden. Door het gebruik van medicatie kunnen de symptomen van borderline worden onderdrukt zodat de patiënt, ook in het dagelijks leven, min of meer normaal kan functioneren. Maar feit blijft dat het leven van een borderliner met veel ups en downs verloopt.

Persoon gesteund door therapeut in opwaartse beweging.

De omgeving is van grote invloed

Borderliners hebben vaak veel moeite met het vinden en behouden van werk. Ook het onderhouden van vriendschappen is moeilijk, omdat de stemmingswisselingen ervoor zorgen dat vrienden en vriendinnen uiteindelijk afhaken omdat ze zich onheus bejegend voelen. In de werksituatie kan het gebeuren dat een borderline patiënt ruzie krijgt met een leidinggevende omdat hij of zij het niet eens is met beslissingen die worden genomen. Borderliners hebben vaak moeite met gezagsverhoudingen en het uitvoeren van opdrachten zonder hierover in discussie te gaan. Heb je als patiënt het geluk van een begripvolle werkgever dan kan het vaak nog lang goed gaan. Maar het komt helaas ook voor dat een patiënt met borderline zeer regelmatig zijn baan verliest. Het gebrek aan inkomsten en het afhankelijk zijn van een uitkering of van het inkomen van de partner kan dan weer extra druk leggen.

Wat kan de partner van een borderliner doen?

Wanneer je een relatie met een borderline patiënt hebt zijn er een paar dingen die je kunt doen. Heel belangrijk is om voor een zoveel mogelijk stabiele thuissituatie te zorgen zonder grote veranderingen en onverwachte gebeurtenissen. Dit is natuurlijk lang niet altijd haalbaar, het is ook weer niet de bedoeling dat jij als partner probeert om de ander voor alles te behoeden. Het leven is nu eenmaal niet verschoond van onverwachte gebeurtenissen en ook iemand met borderline zal daarmee moeten dealen als die zich voordoen. Zorg ervoor dat je als partner voldoende ondersteuning hebt van bijvoorbeeld de huisarts, een psycholoog of een andere vertrouwenspersoon. Iemand om je zorgen mee te delen is erg belangrijk, omdat je anders het risico loopt dat je er uiteindelijk zelf aan onderdoor gaat.

Balans tussen steun en uitdaging in relatie met borderline.

Is borderline te genezen?

Helaas is borderline een stoornis die niet te genezen is. Een patiënt zal hier altijd in meer of mindere mate last van blijven houden. Vaak is het wel zo dat naarmate iemand ouder wordt de symptomen minder worden. Met name de sterke stemmingswisselingen waar iemand met borderline onder kan lijden worden vaak minder op latere leeftijd. Ook de invloed van medicatie kan ervoor zorgen dat het leven in de loop der tijd wat rustiger en stabieler wordt. Heeft je partner een borderline stoornis? Zorg dan voor een zoveel mogelijk stabiel leven maar let ook op je eigen welzijn. Voorkom dat je er uiteindelijk aan onderdoor gaat. Als de relatie niet in stand is te houden is het vaak beter om dit te accepteren.

Leven met een partner met borderline: hoe ga je om met de ups en downs?

Leven met een partner met borderline kan een uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met deze aandoening. Borderline wordt gekenmerkt door stemmingswisselingen, impulsief gedrag, moeite met het reguleren van emoties en intense en instabiele relaties. Als partner kan het moeilijk zijn om te weten hoe je het beste met de ups en downs van je geliefde kunt omgaan. Hier zijn enkele tips om je te helpen navigeren door deze uitdagende situatie.

  • Zorg voor jezelf: Leven met een partner met borderline kan emotioneel uitputtend zijn. Het is daarom van cruciaal belang dat je goed voor jezelf zorgt. Maak tijd vrij voor jezelf en doe dingen die je gelukkig maken. Zoek steun bij vrienden en familie, en overweeg professionele hulp als je merkt dat je eigen welzijn in gevaar komt.
  • Leer de signalen herkennen: Borderline gaat gepaard met intense emoties en stemmingswisselingen. Leer de signalen herkennen van wanneer je partner zich in een bepaalde gemoedstoestand bevindt, en probeer te begrijpen wat deze emoties veroorzaakt. Op deze manier kun je beter anticiperen op hun gedrag en daarop reageren.
  • Communicatie is belangrijk: Een open en eerlijke communicatie is essentieel in elke relatie, maar vooral bij borderline. Praat met je partner over hun gevoelens en emoties, en luister naar wat ze te zeggen hebben. Stel vragen om hun standpunt beter te begrijpen en probeer niet te oordelen. Goede communicatie kan helpen om conflicten te verminderen en de relatie te versterken.
  • Stel grenzen: Hoewel het belangrijk is om empathie te tonen en te begrijpen wat je partner doormaakt, is het ook belangrijk om grenzen te stellen. Bepaal wat voor jou acceptabel gedrag is en wat niet, en communiceer dit duidelijk naar je partner. Op deze manier bescherm je niet alleen je eigen welzijn, maar geef je ook duidelijke richtlijnen aan je partner over wat wel en niet acceptabel is in de relatie.

persoon met borderline

Omgaan met stemmingswisselingen van je partner met borderline

Leven met een partner met borderline kan een uitdaging zijn, maar het is ook mogelijk om samen een gelukkige en gezonde relatie te hebben. Het is belangrijk om te begrijpen dat borderline persoonlijkheidsstoornis niet hetzelfde is als een gebrek aan liefde of onwil om de relatie te laten werken. Door open en eerlijk met elkaar te communiceren, hulp te zoeken en een steunend netwerk op te bouwen, kun je samen de ups en downs van het leven met borderline overwinnen. We hopen dat onze blog je heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp en dat je handvatten hebt gekregen om ermee om te gaan. Blijf onze blog volgen voor meer waardevolle informatie en adviezen over relaties en dating.

6 reacties op “Het leven met een borderline partner: mijn dagelijkse strijd”

  1. superboer schreef:

    @Anne; niet te doen met zo; iemand leven… verre van afstand houden iemand met deze stoornis.

  2. Anne schreef:

    Lotgenoten van partner met bordeline gezocht

    Ik heb een partner (man) met diagnose bordeline
    Ik zoek lotgenoten (partner van partner(man) met bordeline, om ervaringen/tips hoe er mee om te gaan /uit te wisselen.

  3. MGTOW schreef:

    Misschien is zijn conclusie ten aanzien van het andere geslacht niet eens zo vreemd.
    Er zijn wel gespecialiseerde sites, Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een site voor, maar deze sites hebben nagenoeg geen leden. Vergeet datingsites zeker als je niet voldoet aan het perfecte plaatje.

  4. tomaatne schreef:

    Ik heb xelf borfeline en het word steeds moeilijker voor mij om er mee om te gaan gebeurtenissen en mijn woede loslaten lukt me niet het is zelfs zo erg dat ik iemand wel wat aan kan doen. Zo veel haat draag ik bij me ook heb ik een alcehol probleem hebben mijn familie leden en mensrn in mijn omgeveing me laten vallen ze weten niet hoe met mij om te gaan .. ik word steeds gekker en paranoider wst moet ik nou met me leven aan .. ik weet niet meer wat ik moet ik zit er echt over te denken om er een einde aan te breien het herft toch geen nut meer ik ben nu inmiddels 36

  5. Els schreef:

    Ik zou graag willen weten of er ook datingsites zijn voor mensen met een stoornis omdat zij heel moeilijk in de omgang zijn en regelmatig tegen onbegrip lopen. Dus lijkt mij een datingsite voor gelijkgestemde een gat in de markt. Er zijn nml heel veel eenzame jonge mensen met een stoornis. Zo ook mijn zoon van 33 . Een kanjer om te zien maar kan geen enkele relatie goed houden omdat (normale) meisjes in zijn ogen super saai zijn en totaal niks van hem snappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---