Welke Online Datingsite
Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Waarom getrouwde mensen gelukkiger zijn!
getrouwde mensen

Waarom getrouwde mensen gelukkiger zijn!

Welke online datingsite?
13 september 2021

Over het algemeen wordt aangenomen dat getrouwde koppels meer gezondheidsvoordelen hebben dan wanneer je alleenstaand bent, gescheiden of weduwnaar. De reden hiervoor zou zijn dat getrouwde mensen minder cortisol aanmaken, het stress hormoon dat voor ontstekingen en chronische ziekten kan zorgen als het overmatig wordt aangemaakt. Getrouwde stellen zouden minder psychologische stress ervaren dan alleenstaanden. Toegewijd partnerschap kan werkelijk invloed uitoefenen op de gezondheid.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Onderzoek niveau cortisol

Er is onderzoek verricht naar het niveau aan cortisol waarbij dit werd vergeleken tussen getrouwde en ongehuwde mensen tussen de 21 en 55 jaar, door meerdere malen per dag op niet aaneengesloten dagen hun speeksel te testen. Alle deelnemers waren in goede gezondheid en de onderzoekers pasten hun analyse aan op persoonlijkheidstrekken als extraversie, mate van neuroticisme en aangenaamheid, aangezien dit hun bevindingen kon beïnvloeden.

test onderzoek

Continue stress

Over het algemeen hadden getrouwde mensen een lager cortisol level dan die mensen die niet getrouwd waren en dit ook niet eerder waren geweest. Hun cortisol levels daalden veel sneller gedurende de middag, dan bij iemand die niet getrouwd was. Cortisol levels zijn doorgaans hoger in de ochtend, maar een snellere afname is gekoppeld aan een verlaagde kans op hartaandoeningen en een gezondere leefstijl. Voortdurende hoger levels aan cortisol, wat voortkomt uit continue stress, kan het vermogen van het lichaam om ontstekingen tegen te gaan, verzwakken. Ontstekingen veroorzaken tal van gezondheidsrisico’s, waaronder hart problemen, een verlaagd immuunsysteem, diabetes en zelfs kanker.

stress oog

Effect cortisol levels op huwelijk

In het onderzoek kwam enkel de vergelijking tussen het effect van het huwelijk op de cortisol levels naar voren. Het zegt weinig over wat dit betekent voor de gezondheid op de langere termijn. Ook was niet duidelijk of de bevindingen ook op zou gaan voor een oudere doelgroep of mensen die reeds ziek zijn. Bovendien betekent het huwelijk voor iedereen iets anders. Een scheiding, breuk of verdriet kan op iemand op latere leeftijd heel anders overkomen dan op een jonger persoon. Toch toont het onderzoek hoe intieme relaties een invloed kunnen uitoefenen op je gezondheid.

Eén reactie op “Waarom getrouwde mensen gelukkiger zijn!”

  1. Avatar for MGTOW MGTOW schreef:

    Het voordeel van een lagere cortisol tijdens een huwelijk wordt volledig teniet gedaan door de scheiding die er relatief vaak op volgt. Een scheiding heb je ook op latere leeftijd zodat het lichaam minder goed herstelt van alle nadelige stressfactoren. Het zou daarnaast ook interessant zijn om onder te verdelen naar geslacht. Ben je getrouwd met een zeurende vrouw, dan is het jouw cortisol dat stijgt, terwijl die van haar misschien wel daalt omdat jij (meer) geld en een luxe leventje in stand houdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *