Home / Blog overzicht – Online dating & relaties / Het bewijs: Getrouwde mensen leven gelukkiger!
vreugdevol getrouwd stel dat geluk deelt

Het bewijs: Getrouwde mensen leven gelukkiger!

Welke online datingsite?
27 november 2023

Er zijn talloze redenen waarom mensen besluiten te trouwen, van liefde tot zekerheid en stabiliteit. Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat getrouwde mensen niet alleen gelukkiger zijn, maar ook langer leven dan mensen die single of samenwonend zijn. In deze blog nemen we een dieper kijkje in de voordelen van het trouwen en waarom getrouwde mensen op de lange termijn gelukkiger en gezonder zijn. Of je nu op zoek bent naar liefde of gewoon nieuwsgierig bent naar de voordelen van het trouwen, deze blog biedt inzicht en bewijs voor waarom het beter is om te trouwen dan samen te wonen.

In dit artikel lees je de volgende onderwerpen:

Waarom getrouwde mensen gelukkiger zijn!

Over het algemeen wordt aangenomen dat getrouwde koppels meer gezondheidsvoordelen hebben dan wanneer je alleenstaand bent, gescheiden of weduwnaar. De reden hiervoor zou zijn dat getrouwde mensen minder cortisol aanmaken, het stress hormoon dat voor ontstekingen en chronische ziekten kan zorgen als het overmatig wordt aangemaakt. Getrouwde stellen zouden minder psychologische stress ervaren dan alleenstaanden. Toegewijd partnerschap kan werkelijk invloed uitoefenen op de gezondheid.

Oud echtpaar dat elkaars hand vasthoudt, symboliseert een lang en vervullend huwelijksleven

Onderzoek niveau cortisol

Er is onderzoek verricht naar het niveau aan cortisol waarbij dit werd vergeleken tussen getrouwde en ongehuwde mensen tussen de 21 en 55 jaar, door meerdere malen per dag op niet aaneengesloten dagen hun speeksel te testen. Alle deelnemers waren in goede gezondheid en de onderzoekers pasten hun analyse aan op persoonlijkheidstrekken als extraversie, mate van neuroticisme en aangenaamheid, aangezien dit hun bevindingen kon beïnvloeden.

Continue stress

Over het algemeen hadden getrouwde mensen een lager cortisol level dan die mensen die niet getrouwd waren en dit ook niet eerder waren geweest. Hun cortisol levels daalden veel sneller gedurende de middag, dan bij iemand die niet getrouwd was. Cortisol levels zijn doorgaans hoger in de ochtend, maar een snellere afname is gekoppeld aan een verlaagde kans op hartaandoeningen en een gezondere leefstijl. Voortdurende hoger levels aan cortisol, wat voortkomt uit continue stress, kan het vermogen van het lichaam om ontstekingen tegen te gaan, verzwakken. Ontstekingen veroorzaken tal van gezondheidsrisico’s, waaronder hart problemen, een verlaagd immuunsysteem, diabetes en zelfs kanker.

Wetenschapper voert onderzoek uit naar voordelen van het huwelijk

Effect cortisol levels op huwelijk

In het onderzoek kwam enkel de vergelijking tussen het effect van het huwelijk op de cortisol levels naar voren. Het zegt weinig over wat dit betekent voor de gezondheid op de langere termijn. Ook was niet duidelijk of de bevindingen ook op zou gaan voor een oudere doelgroep of mensen die reeds ziek zijn. Bovendien betekent het huwelijk voor iedereen iets anders. Een scheiding, breuk of verdriet kan op iemand op latere leeftijd heel anders overkomen dan op een jonger persoon. Toch toont het onderzoek hoe intieme relaties een invloed kunnen uitoefenen op je gezondheid.

De voordelen van trouwen: waarom getrouwde mensen langer leven

Trouwen is meer dan alleen een formaliteit of traditie. Het is een belangrijke stap in een lange-termijnrelatie die zowel emotioneel als fysiek voordelen met zich meebrengt. Uit onderzoek is gebleken dat getrouwde mensen langer leven en een hogere levenskwaliteit hebben in vergelijking met alleenstaande personen. Maar waar komt dit verschil vandaan?

  •  Steun en veiligheid: Ten eerste biedt het huwelijk emotionele steun en veiligheid. Getrouwde mensen hebben iemand met wie ze kunnen praten, problemen kunnen bespreken en steun kunnen krijgen in moeilijke tijden. Dit leidt tot minder stress en een verminderde kans op depressie en angststoornissen.
  • Gezondheid: Ten tweede hebben getrouwde mensen meer gezonde gewoontes en leiden ze een gezonder levensstijl. Studies tonen aan dat mensen die getrouwd zijn minder waarschijnlijk roken, minder drinken en regelmatiger sporten dan alleenstaande personen. Dit leidt tot een verminderde kans op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.
  • Financieel: Tenslotte biedt het huwelijk financiële voordelen, zoals een verhoogde inkomsten en beter vermogen om geld uit te geven aan gezondheid en wellness. Getrouwde mensen hebben ook toegang tot gezondheidsverzekeringen en andere financiële voordelen via hun partner.

Het huwelijk biedt een combinatie van emotionele, fysieke en financiële voordelen die bijdragen aan een langer en gelukkiger leven. Het is daarom geen verrassing dat getrouwde mensen over het algemeen een langere levensverwachting hebben.

Getrouwd stel in een hartelijk gesprek, symboliseert emotionele steun en gezelschap in het huwelijk

Waarom trouwen beter is dan samenwonen: de feiten

Samenwonen en trouwen zijn beide populaire keuzes voor stellen die hun relatie naar het volgende niveau willen brengen, maar er zijn duidelijke verschillen tussen de twee opties. Terwijl samenwonen vaak wordt beschouwd als een manier om de verplichtingen van het huwelijk uit te stellen, is er bewijs dat trouwen de voorkeur verdient. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom trouwen beter is dan samenwonen:

  • Bescherming: Ten eerste biedt het huwelijk emotionele en juridische bescherming. Wanneer mensen trouwen, worden ze wettelijk verbonden en hebben ze rechten en verplichtingen ten opzichte van elkaar. Dit betekent dat ze emotioneel en financieel beschermd zijn in het geval van scheiding of overlijden.
  • Gezondheid: Ten tweede heeft trouwen een positieve invloed op de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat getrouwde mensen minder waarschijnlijk ziek zijn, langer leven en een betere levenskwaliteit hebben in vergelijking met samenwonende stellen. Dit komt omdat het huwelijk de emotionele en financiële steun biedt die nodig is voor een gezonder leven.
  • Toewijding: Tenslotte is trouwen een bevestiging van de toewijding en het engagement van een paar. Het is een openbare verklaring van liefde en toewijding die voor altijd wordt vastgelegd. Dit kan het vertrouwen en de tevredenheid in de relatie versterken.

Trouwen is beter dan samenwonen omdat het emotionele en juridische bescherming biedt, de gezondheid bevordert en de toewijding en het engagement van een paar bevestigt. Als stellen serieus over hun relatie nadenken, is trouwen een natuurlijke volgende stap.

Conclusie uit analyse

Uit onze analyse blijkt duidelijk dat getrouwde mensen niet alleen gelukkiger zijn, maar ook fysiek en emotioneel gezonder. Of je nu op zoek bent naar liefde, of gewoon nieuwsgierig bent naar de voordelen van het trouwen, het is duidelijk dat er veel positieve aspecten zijn verbonden aan het sluiten van een huwelijk. Als je serieus overweegt om te trouwen, dan is het belangrijk om deze voordelen in overweging te nemen. Bij Welkeonlinedatingsite.nl geloven we in het vinden van de juiste match, zodat je de rest van je leven gelukkiger en gezonder kunt doorbrengen. Blijf onze blog volgen voor meer tips en inzichten op het gebied van online dating en relaties.

Gelukkig en gezond getrouwd stel dat samen van het leven geniet, symboliseert het huwelijksvoordeel van meer geluk en welzijn

Eén reactie op “Het bewijs: Getrouwde mensen leven gelukkiger!”

  1. MGTOW schreef:

    Het voordeel van een lagere cortisol tijdens een huwelijk wordt volledig teniet gedaan door de scheiding die er relatief vaak op volgt. Een scheiding heb je ook op latere leeftijd zodat het lichaam minder goed herstelt van alle nadelige stressfactoren. Het zou daarnaast ook interessant zijn om onder te verdelen naar geslacht. Ben je getrouwd met een zeurende vrouw, dan is het jouw cortisol dat stijgt, terwijl die van haar misschien wel daalt omdat jij (meer) geld en een luxe leventje in stand houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

---